SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNER LER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNER LER"

Transkript

1 TARIM MAKNALARI ENDÜSTR SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERLER Rev:

2 lk pulluunu 1861 de Bursa da, ilk traktörünü 1955 de Ankara da üreten Türkiye, bu ilklere ramen Avrupa ve Amerika Birleik Devletlerinde 19. yüzyln sonlarnda meydana gelen enerji devriminin etkilerini, tarmda ve de sanayide oldukça geç yaamtr. Türkiye tarm makinalar park oldukça yal traktör ve ekipmanlardan olumaktadr. Örnein güncel TÜK verilerine göre mevcut (tarmda kullanlan) traktör parknda yaklak 1,3 milyon adet traktörün ya ortalamas 24 dür. Parn %46 si 25 ya ve üstündedir. Bu traktörlerin ya ortalamas ise 38,7 dir. Dier yandan parkta, trafik kaytlarnda gözükmesine ramen ilemez durumda olan traktörlerin varlnn yan sra trafik kaydndan düürülmü ama aktif olarak çalan traktörler de mevcuttur. Yal tarm makinalarnn, -ne denli bakml olurlarsa olsunlar- verimli kullanlmalar mümkün deildir. Mekanik ve ekonomik ömrünü fazlasyla doldurmu tarm makinalar ile çalmak, ülkemiz tarmnda olaanüstü boyutlarda ekonomik kayplara neden olmaktadr. Bu kayplarn banda ar yakt ve ya tüketimi gelmektedir. Yakt ve ya maliyetinin yan sra bakm-onarm masraflarnda da büyük artlara yol açan yal tarmsal mekanizasyon araçlar park, ürün verimini düürmekte ve kalite kayplarna neden olmaktadr. Tüm bu olumsuzluklarn yan sra i verimi dümekte, zaman kayplarna artmaktadr. Ayrca hepsinden önemlisi, bu traktörler ve ekipmanlar kaza yapma ve can güvenlii riskleri açsndan yüksek risk tamaktadr. CARE (Community Road Accident Database- Yol Kazalar Veritaban Topluluu) veritabanndan alnan 7 AB Ülkesine ait (Avusturya, Finlandiya, Fransa, Almanya, talya, spanya ve Birleik Krallk) istatistikî bilgilere göre, yaralanma ile sonuçlanan yol kazalarnn %56'snda ve ölümle sonuçlanan yol kazalarnn %69'unda, 12 yandan büyük traktörler yer almtr. Mekanik ve ekonomik ömrünü fazlasyla doldurmu tarm makinalar ile çalmak, anlan ekonomik kayplarn yan sra limitlerin çok üstünde çevre kirliliine yol açmaktadr. AB ve dier baz gelimi ülkelerde deiik nedenlerle yaratlan çevre kirliliklerinin birer sosyal maliyetleri olduu kabul edilmekte ve hükümetlerin çevrenin korunmasna yönelik yatrmlar, ksaca Karbon Sosyal Maliyeti (SCC-Social Cost of Carbon) olarak adlandrlan bu maliyetler ölçüsünde finanse etmeleri planlanmaktadr. Parkn son derece eski traktör ve ekipmanlardan olumas, arazi ölçeklerimizin küçük olmas ve elbette çiftçilerimizin düük alm gücü, modern tarmn en önemli unsuru haline gelen hassas tarm uygulamalarn ve yüksek kapasiteli tarm makinalar kullanmn da imkansz hale getirmektedir. Dier yandan, talebin arz ekillendirmesine bal olarak, tarmda gelimi ülkelerde gittikçe daha fazla ön plana çkan bu trend, tarm makinalarn imalat sanayisini de bu geliim yönünde tetiklemektedir. Neticede sadece tarmda deil, tarm makinalarnda da ksmen da baml bir hale gelmemiz orta ve uzun vadede bizi bekleyen önemli bir tehdittir.

3 1. Tarmsal Mekanizasyon Konusunun, Bakanlktaki Dak Yap Tarmsal üretimde girdilerin yaklak %20 si mekanizasyon girdisidir. Bu yüksek maliyet payna ramen sektörün üst seviye bir hizmet birimine sahip olamamas ve bu kapsamda Bakanlkta bir bütün olarak ele alnamamas, sektörün geleceine ilikin stratejisinden, tarmsal mekanizasyon desteklerine, test ve deney ilemlerinden, aratrma ve gelitirmeye kadar farkl birçok konuda koordinasyon ve ibirlii sorunlarna yol açmaktadr. Tarmsal Mekanizasyon Kurulu nun bu sorunlara dikkat çektii tavsiye kararlar, geçmi dönemlerde çeitli makamlara iletilmi olmasna ramen, bugüne kadar bir gelime kaydedilememitir. Çelikiler: 1. Tarmsal mekanizasyon konusunda politika ve stratejileri tespit etmek görevi, Yasa ve Yönerge de Tarm Reformu Genel Müdürlüü ne (TRGM) verilmi olmasna ramen, ilevi, tarmsal mekanizasyon politika ve stratejileri üretmek olan Tarmsal Mekanizasyon Kurulu nun çalmalar, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüü nce (BÜGEM) sürdürülmektedir. 2. Tarmsal mekanizasyon, sadece bitkisel üretimle snrl olmadndan, hayvanclk mekanizasyonuna yönelik araçlarnn tarm tekniine uygunluuna yönelik test ilemleri BÜGEM ce sürdürülmektedir Sayl Yasa gerei TRGM ne balanan fakat görevi tarm makinalarnn deneylerini yapmak olan TAMTEST in deney yazmalar BÜGEM ce sürdürülmektedir. 4. laçlama makinalarnn test ve ruhsatlandrma çalmalar, Gda ve Kontrol Genel Müdürlüü (GKGM) tarafndan yürütülmektedir. 5. TRGM nin, tarmsal mekanizasyon konusundaki görev tanm çok geni kapsaml olmasna karn, sadece makine-ekipman desteklerine yönelik çalmalar yürütmektedir. 6. Daha önce TEDGEM ce sürdürülen Biçerdöver dane kayb kontrolü ne yönelik çalmalarn askda kalm olmas ve konunun, bu çalmalar yürüten birimin aktarld Eitim Yaym ve Yaynlar Dairesi Bakanl tarafndan (görev tanmnda yer almad halde) imdilik yürütülmektedir. Konu, Tarmsal Mekanizasyon Kurulu nun 2011 yl toplantsndan itibaren neredeyse her sene ele alnm ve tavsiye kararlar oluturulmu olmasna ramen, bir daire bakanl oluturulmas hususu çalmalar ancak 2016 ylnn ilk döneminde belirli bir seviyeye gelmitir. Fakat ülke gündemindeki deiiklikler sebebiyle çalmalar devam edememitir. Sektörümüzün ve Tarmsal Mekanizasyon Kurulu nun beklentisi, sektörün tüm bileenleri Bakanlmzda bir birim altnda toplanmasdr.

4 2. Çiftçilerin, Tarmsal Mekanizasyon Araçlar Edinimine Yönelik Politikalar Devletin Tarmsal Mekanizasyon Politikalar Yaplan deerlendirmelere göre, 2050 ylnda hem artan nüfus ve hem de zenginleen orta snfn gda ihtiyaçlarn ve ksmen de dünyann enerji ihtiyacn karlamak için, bugünkünün 2 kat kadar tarmsal üretim yaplmas gerekecek. Bununla birlikte, dünyadaki tarma elverili alanlarn ve kullanlabilir su kaynaklarnn snrl olmas, gda üretiminin arttrlabilmesi karsnda birer engel olarak duruyorlar. Tüm bu veriler nda tarmda klasik yöntemlerin geçimlik üretim yapan çiftçilere braklp, son teknolojik unsurlar içinde barndran yeni yöntemlere geçilmesi sonucuna ulalmaktadr. Tabii bunun için öncelikle daha büyük tarmsal iletmelere, daha büyük tarm arazilerine ihtiyaç duyulacaktr. Parçal ve küçük arazilerle, gelimi tarmn verimli bir ekilde yaplamas mümkün görünmemektedir. Dier yandan yeni dönem tarm için gerekli olan çok önemli bir dier unsur, buna uygun tarmsal mekanizasyon araçlarnn kullanm olacaktr. Geleneksel tarmdan koruyucu toprak ileme ve sfr toprak ilemeye geçite daha fazla karmak bir yapya bürünen mekanizasyon araçlar, hassas tarma geçite akll tarm makinalarn ve mekatronik unsurlar da beraberinde getirmektedir. Makinalarn giderek daha kapasiteli ve deyim yerindeyse akll hale geldii bir dönemde, bu yatrmlarn altndan kalkabilmemiz için devletin muhakkak ksa, orta ve uzun vadeli bir tarmsal mekanizasyon politikas olmaldr. Makinalarn giderek daha kapasiteli ve deyim yerindeyse akll hale geldii bir dönemde, tarm iletmelerinin hiç deilse bir ksmnn tarmsal mekanizasyon yatrmlarn altndan kalkabilmesi için devletin muhakkak ksa orta ve uzun vadeli bir tarmsal mekanizasyon politikas ve tarmsal mekanizasyon destekleme politikas olmaldr. Bunu da sektörün tüm paydalaryla birlikte, ortak bir aklla üretmelidir. Örnein hassas tarm konusunda ksa ve orta vadeli destek programlar açklanmal, böylece arazi büyüklüü hassas tarm yapmaya uygun çiftçiler ve bu konuda üretim yapmak isteyen sanayiciler planlama yapabilmelidir. Tabii sadece hassas tarm deil, mekanizasyonun dier unsurlar için de ivedilikle mevcut durumun analizi yaplmal ve gelecek politikalar belirlenmelidir. Artan nüfusumuz ve azalan tarm arazileri için tek çkar yolumuz verim art olacaktr. Bu durumda da son teknoloji tarm makinalarnn kullanm ve dolaysyla üretimi büyük bir önem tamaktadr. Bu tür makinalarn üretilmesi için belirli bir ürün gelitirme, tasarm, tarla denemeleri gibi zor ve meakkatli süreçler söz konusudur. Dolaysyla sanayicilerin Ar-Ge, nitelikli personel ve üretim araçlar yatrm yapabilmesi için bilgiye, zamana, sermayeye ihtiyaçlar olduu kadar bunlar bir araya getirecek bir takvime ve uzun vadeli politikalara da ihtiyaçlar vardr.

5 Bu kapsamda öncelikle devletten beklenen çalmalar aada belirtilmitir. Mevcut durumda ve yakn geçmite tarmsal iletmelere direkt veya dolayl olarak (proje kapsamnda) verilen tarmsal mekanizasyon desteklerinin (sübvansiyonlu krediler, hibeler vs) etki analizi yaplmaldr. Tarmsal mekanizasyon parkn mevcut durumu, saym veya örnekleme yolu ile belirlenmelidir, Çin, Hindistan gibi ülkelerdeki tarmsal mekanizasyon destek sistemleri incelenmeli ve ülkemize yönelik destek sistemleri konusunda alternatif modeller için çalma yaplmaldr. Akll tarm konusunda ksa ve orta vadeli destek programlar açklanmal, böylece arazi büyüklüü veya iletme konusu akll tarm yapmaya uygun çiftçiler ve bu konuda üretim yapmak isteyen sanayiciler planlama yapabilmelidir. Çünkü bu tür makinalarn üretilmesi için belirli bir ürün gelitirme, tasarm, tarla denemeleri gibi zor ve meakkatli süreçler söz konusudur. Sadece akll tarm deil, klasik yöntemlerle tarm yapmas gereken iletmelerin ihtiyaç duyaca dier mekanizasyon araçlar için de gelecek politikalar (uygulama ve destekleme) belirlenmelidir. Politikalar, bakan ve bakanlk üst yönetimi deiikliklerinden bile etkilenmemelidir. Politikalarn tarmn tüm paydalarnca, ortak bir aklla üretilmesi önemlidir. Oluturulacak model ne olursa olsun desteklerin etki analizi yaplmal ve verilen destekler kapsamnda daha fazla katma deer yaratan iletmeler için verilen tevikler arttrlmaldr. Destekler, iletme ölçekleri/ büyüklüklerine göre belirlenmelidir. letme büyüklükleri deitikçe, ihtiyaç duyulan tarm makinalar da hem ölçek hem nitelik olarak deimektedir. Mevcut durumda ilenen arazi büyüklüü ve çiftlik ölçeine baklmadan homojen bir destek sistemi uygulanmaktadr. Bu durum her iki taraf için de verimsizlie neden olmaktadr. Deyim yerindeyse terzi ii destekleme politikalar oluturulmaldr. Destekler, da bamllmz azaltacak ekilde, yerli üretimi tevik eder nitelikte olmaldr. Miras yoluyla arazilerin bölünmesini önleyecek tasar kanunlam, arazi toplulatrma çalmalar hz kazanmtr. Bununla birlikte, toplulatrma yaplacak arazinin büyüklüü ve sosyal/teknik engeller nedeniyle snrsz köy projeleri, sanal toplulatrma gibi ilave çalmalarn yaplmas önemlidir. Halen ortalama arazi büyüklüü art trendi arzu edilen seviyelerde deildir. Özellikle akll tarmn birçok unsuru için daha büyük tarm arazilerine gereksinim vardr. AB deki verim yüksekliinin önemli bir nedeni arazi ölçekleridir. Ortak makine kullanmnda imdiye kadar uygulanan metodlar, tarmn kendine özel zaman kstlar, ortalama arazi büyüklükleri ve özellikle çiftçilerimizin sosyal alkanlklar nedeniyle baarl olamamtr. Fransa ve Almanya daki ortak makine kullanm modelleri incelenip, ülkemize özgü bir Ortak Makine Kullanm Modeli oluturulmaldr. TZOB tarafndan modern tarm teknolojilerine yönelik çiftçi eitimlerine balanmaldr. Bu konuda Almanya daki DEULA modeli örnek alnabilir. Akll tarm konusunda özellikle önder çiftçilerin eitimi önemlidir. Mekanizasyon araçlarnn en azndan bir ksmnn doru kullanm, kazalarn önlenmesi, çevrenin ve kaynaklarn korunmas hususunda kamu spotlar hazrlanmaldr. Halen Tarm ve Orman Bakanl bünyesinde olan ve ylda bir toplanarak tavsiye kararlar alan Tarmsal Mekanizasyon Kurulu, Sanayi ve Teknoloji Bakanl bünyesinde faaliyet gösteren Teknik Komiteler model alnarak daha dinamik bir hale getirilmelidir.

6 3. Sanayicilerin ndirilmi ve Devreden KDV Sorunu ndirimi KDV den doan alacaklar %18 KDV ile üretim için alnan parçalarn, tarm makinas haline geldikten sonra %8 KDV ile satlmas, üreticiler üzerinde ciddi bir finansal yük oluturmaktadr yl Nisan aynda yaplan bir düzenleme ile KDV iadelerinin, yl içinde vergilendirme dönemleri itibariyle talep edilmesi kaydyla nakden yaplmas uygun görülmüse de bu düzenleme pratie yansyamamtr. Mevzuattan kaynaklanan sorunlar nedeniyle iadeler çok geç alnmaktadr. Dier yandan ithal makinalarn %8 KDV ile ülkeye girmesi ve %8 ile satlmas da bu anlamda finansal açdan haksz rekabete de sebep olmaktadr Devreden KDV den doan alacaklar ndirimli KDV uygulamasnda, sata konu mal ile ilgili teslim ve hizmetlerin gerçekletii vergilendirme döneminden sonra ortaya çkan giderler ve/veya yaplan iskontolar (mesela bayi prim ödemeleri ya da yedek parça satlar ya da garanti kapsamndaki içilik giderleri) dolays ile yüklenilen KDV, irketlerin üzerinden her geçen gün artan ve hiçbir ekilde geri alnamayan bir yük oluturmakla birlikte, 06 Nisan 2018 tarihli Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe giren KDV Kanunu nda deiiklikler içeren Torba Yasa Tasars', bu tarihten sonra ortaya çkan giderler veya yaplan skontolar dolays ile yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV nin iade edilmesi imkân salanmtr (KDV Kanunu Md. 29/2). Ancak 5 Nisan a kadar hak edilen alacaklar yine irketlerin üzerinde bir finans yükü olarak kalmtr. Bu uygulama, irketlerin üzerinden her geçen gün artan ve hiçbir ekilde geri alnamayan bir yük oluturmaktadr. O kadar ki irketlerin bir ksm için KDV alacaklar, sermayelerini aan duruma gelmi olup, nakit döngüsü için firmalarn önemli bir ksm banka kredisi yolu ile bu açn telafi yoluna gitmektedir. Bu da, bir maliyet unsuru olan faizler de ürün fiyatna ve dolays ile çiftçiye yanstlmaktadr. Eylem: ndirilmi orana tabi ilemlerden doan KDV iadelerinin makul saylabilecek bir süre içinde nakden ödenmesi salanmaldr. irketlerin 2008 ylndan beri Devreden KDV hesaplarnda biriken tutarlarn, taksitler halinde de olsa ödenmesi için yasal düzenleme yaplmaldr. Bu düzenlemeler, sektörün bankalara olan bamlln bitirecek, alacaklar mutlaka yatrm ve istihdam olarak ekonomiye geri dönecektir.

7 4. Mekanizasyon Kredileri ve Kredi Kurulular Çiftçilerimiz, sezon sonunda ne kadar kazanacan bilmeden, fiyat sürekli artan tarmsal girdileri bir araya getirip üretim yapmaktadr. Fiyat uluslararas borsalarda ekillenen ürünlerinin yan sra, tarmn doa koullarna ball, bu kapsamda son yllarda etkisi giderek daha fazla hissedilen anlk ar yalar, kuraklk, sel vb etkenler, tarm iletmelerinin gereken ölçüde makine yatrm yapmasna zaten önemli bir engel tekil etmektedir. letmeler bu sorunlarla mücadele ederken, bir yandan da kredilerin faiz yükü karssnda mekanizasyon alt yaplarn iyiletirme yönünde hareket edememektedir. Türkiye'de çiftçilerin %90' banka kredisi aracl ile traktör satn almaktadr. Genellikle, kredilerin vadeleri 5-6 yldr. Traktör bedelinin %75 i kadar kredi verilmektedir. Traktör kredilerinde teminat olarak araç rehini", %75 gibi bir oranda kullanlmaktadr. Traktör pazarndaki satlarn %90 banka kredisi ile yaplmaktadr. Ziraat Bankas nn tarmsal krediler içinde mekanizasyona aktard pay %15 seviyelerindedir. Mekanizasyon kredileri içinde de traktöre aktard pay %85, ekipmana ayrd pay %5, sulama araçlarna ayrd pay %10 dur. Ekipman kredilerinin bu seviyede düük olmasnn temel sebebi, kredi için gayrimenkul teminat istenmesi (Tanr Rehni Kanunu na ramen) ve ipotek ve kredi masraflardr. Küçük Ekipman Kredisi (KEK) paketi ile çiftçinin kredi notu iyiyse 25 bin TL ye kadar imza karl kredi alabilmekteyse de, limitin baz makinalar için az olmas, çiftçinin genel durumu (kredi notunun düük olmas) ve dosya masraflar nedeniyle bu paket yeterli seviyede bir ilem hacmine ulaamamaktadr. Bu nedenle bayi ve fabrikalar, çiftçi finansmann üstlenmek zorunda kalmaktadr (Ekipman satlarnda ise tarmsal sulama sistemleri hariç Tarm Kredi Kooperatiflerinin (TKK) %8, Ziraat Bankas nn %5 pay ald öngörülmektedir). Tarm Kredi Kooperatiflerinde kurum satlarnda %21 oranyla gübre ilk srada gelmektedir. Mekanizasyonun cirosu %6 lk bir seviyeye karlk gelirken sulamann pay %1 dir. Çiftçi finansmannda bir dier önemli faktör Pankobirlik dir. Pankobirlik te girdi baznda en çok gübre alm yaplrken, tarm makinalarnn pay yaklak %15 seviyesindedir. Ziraat Bankas Kanalyla Yaplan Satlar Çiftçilerin kayda deer bir ksmnn banka nezdindeki kredi limitleri az olduu için, makinaya sra gelmeden bu limit dolmaktadr. Dier yandan Genel Müdürlük tarafndan ubelere tannan limitler azaltld için, limit am söz konusu olduunda (ubelerle bölge müdürlükleri arasndaki ilemler nedeniyle) 1 ay bulan gecikmeler yaanabilmektedir. Ziraat bankas kredilerinde yaanan bir dier sorun öz kaynak kullanmyla ilgilidir ylnn ikinci yarsnn balarnda öz kaynak kullanmnda deiiklie gidilmi olup, kredi onaylanmadan, yani bavuru aamasnda ubeler peinat istemeye balamlardr. Bu durum çeitli sorunlar da beraberinde getirmitir. Peinatn genel olarak çiftçiler adna bayiler tarafndan ödenmesinin sürdürülebilir olmamasnn yan sra, kredinin onaylanmamas durumunda bayinin parasn çiftçiden ve bankadan geri almas da ayr ve zorlu bir sürece sebep olmaktadr. Öz kaynak kapsamnda yaanan bir dier sorun ise traktör takas srasnda yaanmaktadr. Eski uygulamada, bayi müteri adna peinat takas olarak aldn beyan ederken, yeni uygulamada traktörü üzerine devir almas gerekmektedir. Bu durum ise süreci çok olumsuz etkilemektedir.

8 Traktörde yaanan bu skntlarn yan sra ekipman kredisinde de farkl sorunlar söz konusu olmaktadr. Ekipman kredisinde ekspertiz, raporlama, limit tahsisi, komisyon, sigorta vs. ile dosya masraflarnn TL arasnda olmas, ipotek tesisi masraflar ve tapu dairelerindeki bürokratik ilemler, baz masraflarn her yl yaplan limit çalmalar ile tekrar tekrar alnmas, alm gücü yetersiz olan çiftçilerin sürekli finansman ihtiyacndan dolay ubelerde dosyalarn birikmesi, personel yetersizlii ile birleince kredi alma sürecinin 2 aya kadar uzamas, küçük ekipman kredisinde TL limitin baz makinalar için yetersiz kalmas (özellikle hayvanclkla ilgili ekipmanlarda) ve TL üstü kredilerde %25 öz kaynak talep edilmesi yaanan olumsuzluklar arasndadr. Eylem: Tarmsal mekanizasyon yatrmlarna T.C. Ziraat Bankas ve Tarm Kredi Kooperatiflerince uygulanan, tarmsal üretime dair düük faizli yatrm kredisi için cari faizlerden yaplan indirim oran, %100 olmaldr. Sübvansiyonlu kredilerin dier bankalar üzerinden de eit artlarda verilmesi salanmaldr. potek ve teminat artlar hafifletilmelidir. Kredi temini için gerekli masraflar -özellikle küçük ekipman kredisi için- daha makul seviyelere getirilmelidir. Kredi alma sürecini olumsuz etkileyen faktörler elimine edilmelidir. Ayn kapsamdaki bir dosyann onaylanmas için gerekli süreç, ubeler arasnda makul karlanmas mümkün olmayan seviyelerde deikenlik göstermemelidir. Küçük ekipman kredisi için tavan deer artrlmaldr. Özkaynak katk oran (özellikle pahal makinalar için) düürülmelidir. Teminat çeitlilii artrlmaldr. Tanr varlklarn rehni kanunu kapsamnda, trafik tesciline tabi olmayan tarm makinalar için de tescil ve ipotek sistemi getirilmeli, böylece üreticiden istenen teminatlar asgariye indirilmelidir. Tarm Kredi Kooperatifleri Merkez Birlii Kanalyla Yaplan Satlar Çiftçilerin, Tarm Kredi Kooperatifleri Merkez Birlii sat kanaln da çok az kullanmasnn çeitli nedenleri mevcuttur. Bu nedenler arasnda, birim kooperatiflerin öncelikli olarak (daha ksa vadede dönüü olmas nedeniyle) farkl tarmsal girdileri kredilendirmeye arlk vermesi ilk srada gelmektedir. Dier yandan çiftçi kredi limitinin mazot, gübre gibi girdiler için ancak yetmesi, bu sat kanalnda yaanan dier olumsuzluklar arasndadr. Eylem: Çiftçilerin kredi limitlerinde mekanizasyon için (baka bir faslda kullanlmas mümkün olmayan) bir pay ayrlmaldr.

9 5. Tarmsal Mekanizasyon Parkn Yenilenmesi htiyac Ekipman Parknn Yenilenmesi Tarmsal mekanizasyon seviyesinin belirlenmesi için kullanlan birim traktör bana düen ekipman says veya arl gibi kriterler, deien malzeme teknolojisi, makinalardaki elektronik unsurlarn artmas, kombine makine kullanm gibi etmenlerden dolay giderek geçerliliini yitirmektedir. Bu ölçümleme bir yana, bir baka kritik nokta da mevcut parkn oldukça yal ekipmanlardan olutuu gerçeidir. Kullanm ömürleri dolmu veya eski teknolojiye sahip ekipmanlarn -ne denli bakml olurlarsa olsunlar- verimli kullanlmalar mümkün deildir. Ömrünü doldurmu veya eski teknolojili ekipman kullanlmasnn neden olduu ekonomik kayplarn bedeli, çiftçilerimize verilmekte olan tarmsal destekleri alp götürmektedir. Bu tip tarmsal mekanizasyon araçlaryla çalmak, yakt ve ya maliyetinin yan sra bakm-onarm masraflarnda da büyük artlara yol açmakta, ayrca tarmsal faaliyetlerde ürün verimi ve kalitesi için büyük önem tayan i ve zaman kayplarna neden olmaktadr. Bu konuda verilebilecek ölçümlenebilir en güzel örnek, ülkemizdeki hububat hasadnn sonuçlardr. Ülkemizde biçerdöverlerle hasad yaplan buday miktar, oransal olarak yaklak %80 olarak kabul edilmektedir. 10 ya ve üzerinde olup teorik mekanik ömrünü doldurmu biçerdöverlerle (Parkn yaklak %60 ), 8 milyon ton budayn (Yllk 20 milyon ton buday hasad üzerinden, toplam biçerdöverle yaplan hasadn yars) hasadnn yapld düünülürse, bu biçerdöverlerdeki her %1 lik önlenebilir dane kayb, 80 bin ton budaya yani 2016 Nisan fiyatlaryla itibariyle yaklak 80 milyon TL ye denk gelmektedir (Son teknoloji ve ayarlar doru yaplm bir biçerdöverdeki dane kayb %1 dir). Bu sadece ürün kaybnn karldr. kayb, kalite kayb ve ar iletme giderleri, ayrca hesap edilmelidir. Traktör Yenileme Programnn Hayata Geçirilmesi Yal traktörlerin, -ne denli bakml olurlarsa olsunlar- verimli kullanlmalar mümkün deildir. Mekanik ve ekonomik ömrünü fazlasyla doldurmu traktörlerle çalmak ülkemiz tarmnda olaanüstü boyutlarda ekonomik kayplara neden olmaktadr. Bu kayplarn banda ar yakt ve ya tüketimi gelmektedir. Eski teknoloji ürünü olmalar ve çok eskimi bulunmalar nedeniyle, bunlarn çalr durumda tutulmalar çok zorlamtr. Ömrünü doldurmu traktör kullanlmasnn neden olduu ekonomik kayplarn bedeli, çiftçilerimize verilmekte olan tarmsal destekleri alp götürmektedir. Ekonomik ömrünü doldurmu traktörle çalmak, yakt ve ya maliyetinin yan sra bakm-onarm masraflarnda da büyük artlara yol açmakta, ayrca tarmsal faaliyetlerde ürün verimi ve kalitesi için büyük önem tayan i ve zaman kayplarna neden olmaktadr. Ayrca hepsinden önemlisi, bu traktörler kaza yapma ve can güvenlii riskleri açsndan yüksek risk tamaktadr. CARE (Community Road Accident Database- Yol Kazalar Veritaban Topluluu) veritabanndan alnan 7 AB Ülkesine ait (Avusturya, Finlandiya, Fransa, Almanya, talya, spanya ve Birleik Krallk) istatistikî bilgilere göre, yaralanma ile sonuçlanan yol kazalarnn %56'snda ve ölümle sonuçlanan yol kazalarnn %69'unda, 12 yandan büyük traktörler yer almtr. Ömür d traktör kullanm, anlan ekonomik kayplarn yan sra limitlerin çok üstünde çevre kirliliine yol açmaktadr. AB ve dier baz gelimi ülkelerde deiik nedenlerle yaratlan çevre kirliliklerinin birer sosyal maliyetleri olduu kabul edilmekte ve

10 hükümetlerin çevrenin korunmasna yönelik yatrmlar, ksaca Karbon Sosyal Maliyeti (SCC-Social Cost of Carbon) olarak adlandrlan bu maliyetler ölçüsünde finanse etmeleri planlanmaktadr. Ömrünü çoktan doldurmu bu traktörlerle çalmann neden olduu parasal kayplar çiftçilerimizce de bilinmekte, ancak gelir yetersizlii nedeniyle yenilenememektedir. Daha da kötüsü birçok çiftçi yeni üretim için gerekli finans temin amacyla, eski traktörünü borçlanma arac olarak kullanmakta, eski traktörünü deerinin bir ksmn yeni traktörün peinatna saydrmak, kalan ksmn da nakde çevirmek suretiyle yenilemektedir. Bu durum bir yandan çiftçilerimizi borç batana sürüklerken, dier yandan ikinci el traktör fiyatlarnn gerçek deerlerinin çok üstüne çkmasna yol açmakta ve böylece traktör yenileme sürecinin olaan dinamiini yitirmesine ve yeni traktör talebinin basklanmasna neden olmaktadr. Sorunun çözümü için, kapsaml bir tevik programyla bu ksr döngünün krlmas ve parkn yenilenme sürecinin tekrar kendi dinamiine kavuturulmas gerekmektedir. Parkta bulunan traktörlerin çok yal olmas nedeniyle çkmas beklenen mevzuat veya parkn yenilenmesini hzlandrabilecek destek programlar yllardr konuulmakla beraber bir türlü pilot uygulama olarak dahi, hayata geçirilememitir. Bu konu, geçmi dönem Makina Sanayi Strateji Belgesi nde belgesinde bir eylem plan olarak yer alm ve sorumlu kurulu olarak Tarm ve Orman Bakanl olarak gösterilmitir. Biçerdöver Parknn Yenilenmesi Traktör parknn yenilenmesi kadar önemli bir dier husus, biçerdöver parknn yenilenmesi gerekliliidir. lgili standartlarda biçerdöver mekanik ömrü için saat öngörülmektedir. Tarmda ileri ülkelerde biçerdöver yllk çalma saati ortalama saat dolayndadr; buna bal olarak yl cinsinden ömürleri 9-10 yldr. Türkiye de ise biçerdöverler daha çok müteahhitler tarafndan bölgeden bölgeye gezerek ve birden fazla ürünün hasadnda kullanldndan, yllk kullanm süreleri ortalama saat kadar olmakta, dolaysyla mekanik ömürleri 3-4 yl içinde dolmaktadr. Teknik açdan bu süre sonunda hurdaya çkarlmas gereken bu biçerdöverler ekonomik zorluklar nedeniyle youn bir bakm-onarm destei ile hizmette tutulmaya çallmaktadr. Ancak bu durumda iletme giderleri (bak-onarm, ya-yakt, içilik v.b.) artmakta, ayrca hasattaki ürün ve kalite kayplar yükselmektedir. Bu denli youn kullanma karlk, hâlihazrdaki parkn %23 ünü ya arasndaki, %29 unun ise 20 yan üstündeki biçerdöverlerden olumas, acilen çözülmesi gereken bir sorun olarak dikkat çekmektedir. Mekanik ömrünü doldurmu, yal biçerdöverlerle yaplan hasatta, ne kadar özen gösterilirse gösterilsin, nicesel ve nitesel ürün kayplar kabul edilebilir seviyelerin çok üstüne çkmaktadr. Ülkemizde biçerdöverlerle hasad yaplan buday miktar, oransal olarak yaklak %80 olarak kabul edilmektedir. 10 ya ve üzerinde olup teorik mekanik ömrünü doldurmu biçerdöverlerle (Parkn yaklak %53 ü), 8 milyon ton budayn (Yllk 20 milyon ton buday hasad üzerinden, toplam biçerdöverle yaplan hasadn yars) hasadnn yapld düünülürse, bu biçerdöverlerdeki her %1 lik önlenebilir dane kayb, 80 bin ton budaya yani 2018 fiyatlaryla itibariyle yaklak 90 milyon TL ye denk gelmektedir (Son teknoloji ve ayarlar doru yaplm bir biçerdöverdeki dane kayb %1 dir). Bu sadece ürün kaybnn karldr. kayb, kalite kayb ve ar iletme giderleri, ayrca hesap edilmelidir.

11 Bunun yan sra, ar yakt tüketimleri ve yanmadaki verimsizliklerine bal olarak eksoz emisyon deerleri alabildiine yükselmi, artan arza sklklar nedeniyle zaman ve i kayplar artm, kaza yapma ve can güvenlii riskleri en üst düzeye çkm durumdadr. Bu biçerdöverlere, ne kadar çok para harcanrsa harcansn, yeni bir biçerdöver kondisyonu kazandrlmas mümkün deildir. Öte yandan, eski teknoloji ürünü olmalar; çada biçerdöverlerin hasat performans, yeni üretim teknolojilerine uygun donanm (Hassas tarm v.s.), çevre ve insan i güvenlii alanlarndaki üstünlüklerine sahip olmamalar da konuyla ilgili deerlendirmede dikkate alnmas gereken bir dier önemli husustur. Eylem: Mekanik ömürlerini çoktan doldurmu, demode olmu biçerdöverlerin bir tevik programyla hurdaya ayrlmalarnn salanmas, ülke ekonomisinde programn gerektirdii mali yükün çok üstünde kazançlar yaratacak, ayrca çevre kirlilii ve i güvenlii açsndan ciddi kazanmlar salayacaktr.

12 6. Haksz Rekabet Merdiven alt Üretim Yasal mevzuatlar çerçevesinde, sigortasz içi çaltran, fatura kesmeyen veya eksik kesen, alnmas zorunlu belgelere de sahip olmadan imalat yapanlar haksz rekabete neden olmaktadr. Bu gibi mallarn fiyatnn edeerine göre ucuz olmas bilinçsiz tüketiciyi aldatt gibi ekonomimize zarar vermekte ve Türk Mal imajnn bozulmasna yol açmaktadr. Yeterli denetimin olmamas, dürüst imalatçnn moralini bozmakta, onlar da bu yöne sevk edebilmektedir. Türkiye Ekonomi Politikalar Aratrma Vakf-TEPAV tarafndan yaplan bir ankete göre i yapma önündeki en büyük engel, kayt dlktan kaynaklanan haksz rekabettir. Eylem: Var olan denetim mekanizmas daha da etkinletirilmelidir. Denetimlerin sadece Bakanlk envanterine kaytl firmalarla snrl kalmadan kapsaml bir ekilde ve periyodik olarak yaplmas gerekmektedir. Kriz dönemleri hariç vergi ve SGK aflar getirilmemelidir. CE iareti denetimlerinde olduu gibi Bakanlklar yetkili olduu konularda rasgele dönemlerde piyasaya sevk edilen makinalarn, makinann sahip olduu belgelere (tip onaylar, standardizasyon, tarma uygunluk belgeleri vs) uygunluunu denetlemelidir. Denetmen says kayda deer oranda arttrlmal ve denetmenlerin düzenli eitimine de önem verilmelidir. Firma saysnn çokluu Giriimci Bilgi Sistemi (GBS) verilerine göre, 2017 ylnda genel makine sektöründe faaliyet gösteren firma says yaklak 13 bin, çalan says ise yaklak 220 bindir. Yani, firma bana düen çalan says sadece 16'dr. Bu firmalarn %60 mikro, %30 u küçük ölçeklidir. Almanya da genel makine sektöründe faaliyet gösteren firma says yaklak 6,4 bin, çalan says ise yaklak 1 milyondur ve firmalar ortalama 156 kii istihdam etmektedir. Almanya da genel makine endüstrisinde büyük ölçekli firmalar yer alrken, görece daha küçük ve orta ölçekli firmalarn yer ald ABD de de firma bana düen çalan says yaklak 50 dir. Tarm makinalar özelinde ise yaklak deerlerle Türkiye de 1.200, Almanya da 120, Fransa da 180, 1,4 milyar nüfusa sahip Çin de imalatç firma faaliyet göstermektedir. Yine tarm makinalar özelinde Almanya, talya ve Fransa daki firmalar 8 milyar, Çin de ise 62 milyar seviyesinde bir ciroyu paylamaktadr. Yani Almanya da birim firma bana 67 milyon, Fransa da 44 milyon, Çin de ise 25 milyon seviyesinde bir ciro söz konusudur. Türkiye de ise bu deer sadece 2 milyon seviyesindedir. Çin de faaliyet gösteren yaklak firmann 2017 yl kar 3,5 milyar olmutur. Bu konuda ölçülebilir bir dier önemli parametre ihracat hacmidir. Almanya nn genel makine ihracat Türkiye nin 17 kat, ABD nin makine ihracat Türkiye nin yaklak 15 katdr. Tarm makinalar özelinde de Türkiye ye göre Almanya nn ihracat 16, ABD nin ihracat 12, Çin in ihracat 7 kat fazladr.

13 Sektörde bir firmada yetien ustalarn veya firma çalanlarnn/ortaklarn bir süre sonra ayrlarak maliyet odakl ürün üretmek amacyla yeni firma kurmas neticesinde firma says bölünerek artmaktadr. Bu durum, mevcut pazarn daha çok firma tarafndan paylalmas anlamna gelmektedir. Fiyat odakl üretim yapan firmalar, kalite odakl üretim yapan firmalarn rekabet gücünün zayflamasna yol açmaktadr. Çiftçilerimizin alm gücünün düük olmas sebebiyle bazen makinann fiyatnn cazibesi kaplp kalitesiz, servis ve yedek parça sknts yaayaca makinalar ald veya almak zorunda kald hususu maalesef bir gerçektir. Bu artlar altnda kalite odakl firmalarn aratrma-gelitirme, üretim teknolojileri, uzman insan kayna için gerekli yatrmlar yapmas zorlamaktadr. Bu durum ayn zamanda küresel firmalarn ortaya çkmasn da geciktirdii gibi yurt içi ve yurtd pazarlarda Türk mal imajnn zarar görmesine de sebep olmaktadr. Eylem: Makine sektöründe üretim yapabilmek için segmentler baznda standartlar, asgari kriterler getirilmesi (personel, ekipman vb.) veya farkl çözümler bulunmas önemlidir. Firma ibirliklerini tevik eden yasal düzenlemeler oluturulmaldr. Firmalarn kümelenme ile bir araya gelmeleri daha fazla desteklenmelidir. Dier yandan imalatç firmalara verilen devlet desteklerinin yeknesak bir ekilde, belirli bir sistematik dnda uygulanmas, desteklerin etki analizinin yaplmamas (desteklerin firmalara olan katksnn ölçülmemesi), desteklerin tam amacna ulamasn engelledii gibi, rekabetçi bir yapy da tevik etmemektedir. Makine sektöründe gelimi ülkeler de bizim gibi, farkl destekleme modellerini yürütmektedir. Fakat bu modeller bir ekilde, fark yaratan firmalarn desteklerden daha çok veya öncelikli olarak yararlanmasna imkan tanmaktadr. Yani bu modeller, daha katma deerli ürünlerin ortaya çkmasna katk salamaktadr. Bunlar ülkelerin sosyo-ekonomik dinamikleriyle de yakndan ilgili olup kümelenme tevikleri, sektör baznda tevikler, rekabet düzeyi ve büyüme potansiyellerine göre devlet teviklerinden öncelikli yararlanma, bölgesel ayrcalklar, kar amac gütmeyen fon kurulularnn belirli sektörlerin yatrmlarn desteklemesi gibi modeller olabilmektedir. Piyasa denetimlerinin kapsamnn geniletilmesi Tarmsal Mekanizasyon Araçlarnn Kredili Satna Esas Deney ve Denetimlerle lgili Tebli in (Tebli No: 2000/37) 13. maddesi Deney raporlarnn geçerlilik süresi içerisinde Bakanlk; Kurumun, kredi kurulularnn veya çiftçilerin taleplerinin olmas halinde veya herhangi bir ikâyete bal olarak ya da uygun gördüü zamanlarda resen aracn Deney Raporuna ve varsa Ek Deney Raporuna uygunluunun devam edip etmediini denetler hükmüne amirdir. BÜGEM tarafndan son dönemlerde çeitli bölgelerde bu denetimlerin balamas olumlu bir gelimedir. Bununla birlikte sektörün büyüklüü ve belgeli firma says dikkate alndnda henüz yeterli bir denetimin de olmad muhakkaktr. Eylem: Denetim mekanizmasnn geniletilerek rasgele dönemlerde piyasaya sevk edilen makinalarla, deney raporlarnn karlatrlmas, varsa deney raporlarna aykrlklarn tespiti (lgili firma tarafndan olumsuzluklarn bertaraf edilmesi) ve caydrc hükümlerin mevzuata konmas (dari para cezas, toplatma vb), bu amaçla bir yönetmelik hazrlanmas hususu çiftçilerin korunmasnn yan sra firmalar aras haksz rekabetin de önlenmesi adna önemlidir.

14 7. Fuarlar Yurt D Fuar Tevikleri Hedef ülke ve prestijli fuarlarn belirlenmesi ve bunlara yönelik ilave destekler son derece yararl ve önemlidir. Mevzuat, her yl belirlenen 15 hedef ülkede düzenlenecek fuarlar için özel bir destek vermektedir. Bununla birlikte her alt sektörün hedef pazarlar çok farkldr. Eylem: Hedef ülkeler, alt sektörler baznda seçilmelidir. Yurt çinde Fuar Düzenlenmesine Dair Mevzuatn Yeniden Düzenlenmesi Ksmen yeni zmir fuar alan hariç, Anadolu corafyasndaki fuar alanlarnn fiziki yetersizlii, altyap eksiklikleri ve rayl sistemlerle entegrasyonunun olmamas sadece sektörümüzün deil, genel endüstrimizin öncelikli bir konusudur. Anadolu ehirlerimizde, Almanya daki gibi mülkiyeti kamuya ait, modern fuar alanlar mevcut deildir. Mevcut fuar düzenleme mevzuat (TOBB Yönetim Kurulunun tarihli ve 242 sayl Kararna istinaden, tarihinde yürürlüe giren Yurt çinde Fuar Düzenlenmesine Dair Usul ve Esaslar ), fuarclk anlamnda gelimi ülkelerin standartlarna ulamamz için yeterli deildir. Mevzuatta, otoparktan, acil çk kapsna, aydnlatmadan kafeterya hizmetlerine kadar birçok önemli unsur için yeterlilik kriterleri belirlenmemi, kurallar için ucu açk, mulâk ifadeler kullanlmtr. Birim alan için tanmlanmas gereken bu unsurlarn yan sra, koridor geniliinden, yönlendirme levhalarnn nitelik ve niceliine kadar çok sayda unsura mevzuatta yer verilmesi elzemdir. Bunun yan sra mevcut mevzuat, gözetim ve denetime dair ayrntya da haiz deildir. Dier önemli bir sorun fuar saysndaki fazlalktr. Neredeyse yln her haftas düzenlenen tarm fuarlar nedeniyle fuarlar konusu sektörümüzde her zaman önemli bir gündem maddesi olmutur. Yeterli katlmc veya ziyaretçi saysna ulamayan fuarlar, her iki kesimi de madur etmektedir. Fuar harcamalar olarak sadece stand ücretleri akla gelse de, stand ücretlerinin iki katna varan oranlarda bir bütçe, katlmclarn iae ve ibate giderleri, stand dekorasyon, ürün nakliye giderleri için harcanmaktadr. Dolaysyla firmalarn fuar masraflar çok ciddi rakamlara ulamaktadr. Fuarclk konusunun disipline edilmesi amacyla aadaki eylem maddeleri dikkate alnmaldr. Yurt çinde Fuar Düzenlenmesine Dair Usul ve Esaslar mevzuat, gelimi ülkelerin bu konudaki çalmalar da incelenerek, denetim, güvenlik, aydnlatma vb birçok unsuru kesin kurallara balayarak STK larla egüdüm içinde yeniden belirlenmelidir. Çadr alanlarda fuar düzenlenmesi için yangn, frtna gibi etmenler de dikkate alnarak asgari kriterler oluturulmaldr. Fuar firmalar için yeterlilik kriterleri ve akreditasyon sistemine geçilmelidir. Sektörü en iyi tanyanlar olarak, fuar düzenlenmesi konusunda TOBB izni öncesi ilgili sektör payda STK larn görüleri alnmaldr. Konunun daha detayl tartlmas adna TOBB tarafndan en ksa zamanda bir çaltay gerçekletirilmelidir.

15 8. hracat Artt Eylemler Baz büyük firmalarn yan sra orta ve küçük ölçekli firmalarn bu kapsamdaki temel sorunlarndan biri kurumsal yaplarndaki bilgi ve insan kayna eksikliidir. Bu nedenle firmalar, bilinçli ve planl bir ekilde yurt dna açlamamakta, devlet tarafndan verilen destekleri etkin bir biçimde kullanamamaktadr. Bu majör ölçekteki sorunun yan sra çeitli minör sorunlar da söz konusudur. Özellikle bir ksm firmalarn ihracatndaki bir dier önemli sorun, ürünlerin, sektör dnda faaliyet gösteren firmalar tarafndan ihraç edilmesidir. Bu durum hem marka tannrlln imkânsz klmakta, hem de ihracatta süreklilie engel olmaktadr. Yine sektörde önemli bir sorun, fason ihracattr. Ekipman imal eden baz firmalar, imal ettikleri makinalar yurt dndan siparii veren firmann etiketi ile bu kurululara göndermekte ve alclar bu makinalar kendi markalar ile dünyann çeitli ülkelerine satmaktadr. Bu yöntemle gerçekleen ihracat rekabetçi kalite ve teknolojiye sahip olunmasna ramen imalat yapann markasnn tannmasn engellemektedir. Dier taraftan makina imalat yapan baz firmalarn tantm konusuna yeterince önem vermedii, yurt d fuarlara katlmadklar, yabanc sektörel dergilerde dahi tantm yapmadklar da görülmektedir. Bu aksaklklarn alabilmesi için öncelikle firmalarn bilinçli ve uzun vadeli planlarla ihracat faaliyetlerini kurgulamalar gerekmektedir. Ek olarak, firmalarn yurt d rakiplerinin durumlarn kontrol altnda tutmalar, teknolojik gelimeleri takip etmeleri, hedef pazarlarndaki tarm ve tarm destekleri konularn iyi izlemeleri de önem tamaktadr. Bu amaçla yetimi insan kaynaklarna ve uzun vadeli planlama yapabilen bak açsna ihtiyaç vardr. Ticaret Müavirliklerimizin Yeniden Yaplandrlmas hraç pazarlarmz için büyük öneme haiz olan Ticaret Müavirliklerimizin Türkiye de faaliyet gösteren baz yabanc ülkelerin ticaret ofisleri gibi modeller örnek alnarak yeniden yaplandrlmas çok önemlidir. Eylem: Mevcut hali ile personel yetersizliinden dolay fazla bir ilevi olmayan bu müavirliklerin, bata en çok makina ithalat yapan ülkelerden balanmak üzere konularnda uzman yerel ülke vatanda kiilerle (avukat, d ticaret uzmanlar, tercüman, mali danman vb) yaplandrlmas, bu uzmanlarn görev yaptklar ülkelerde lobi faaliyetleri, sektörel pazar aratrmas, hukuki ve mali danmanlk, potansiyel alclar ile ihracatçlarmz eletirme, ihale ve direkt talepleri takip etme ve ilgili kurumlara duyurma, mihmandarlk gibi konularda aktif çalmas son derece önemlidir.

16 Marka imaj ve tantm eksiklii Ekipman imal eden baz firmalar, imal ettikleri makinalar yurt dndan siparii veren firmann etiketi ile bu kurululara göndermekte ve alclar bu makinalar kendi markalar ile dünyann çeitli ülkelerine satmaktadr. Bu durum, rekabetçi kalite ve teknolojiye sahip olunmasna ramen imalat yapann markasnn tannmasn engellemitir. Ayrca araya giren kurulularn kar olarak ekledikleri marjlar dolaysyla, ihraç fiyatlar oldukça düük kalm ve imalatç da çok düük karlarla çalmtr. Bu arada makina imalat yapan baz firmalarn tantm konusuna yeterince önem vermedii, yurt d fuarlara katlmadklar, yabanc sektörel dergilerde dahi tantm yapmadklar görülmektedir. Eylem: Firmalarn d ticaret irketleri çats altnda bir araya gelmeleri daha fazla tevik edilmelidir. Bu amaçla farkl enstrümanlar gelitirilmeli, ayrca pazar aratrma, fuar katlm gibi mevcut desteklerde bu ibirliklerine avantaj salanmaldr. Sektörde faaliyet gösteren KOB lerin özellikle pazarlamaya yönelik olarak eitim ve danmanlk programlar ile desteklenmesi kritik düzeyde önem arz etmektedir. Uluslararas pazarlara yönelik olarak pazarlarla iletiim kurulmas, pazarlarla iletiim araçlarnn belirlenmesi (özellikle enformasyon teknolojilerinin etkin ve verimli kullanm) ve bu araçlarn dünya standartlarnda yönetilebiliyor olmas ihracatçlarmzn uluslararas pazarlardaki baarsnn anahtar olacaktr. Bu aamada, makine ihracatçlarmzn kalite iareti kullanmaya tevik edilmesi ve uluslararas pazarlarda tantmnn yaplmas gerekmektedir. Sektörün tantm için fon tahsis edilerek (Kapatlan Makine Tantm Grubu yaplanmasnda olduu gibi), faaliyet yapma imkan salanmaldr. Eximbank Destekleri Akreditif ile mal satmann mümkün olmad Afrika gibi baz pazarlar son derece risklidir. Eylem: Makine ithalat yapan riski yüksek ülkeler hedef ülke statüsüne alnarak, risklerin çift tarafl paylamna yönelik özel anlamalar yaplmal ve ihracatçya yönelik ülke kredisi salanmaldr. hracatta hedef ülkelere yönelik orta ve uzun vadeli Eximbank kredileri, sektörün ihracatna ivme kazandracaktr. Eylem: Sektöre özgü hedef pazarlara yönelik orta ve uzun vadeli alc kredisi (firma) uygulamalarnn balatlmas yerinde olacaktr. Tütün, pamuk vb ürünler üretip, takas karl tarm makinas ithal etmek isteyen ülkeler mevcuttur. Eylem: Sektörün takas karl ihracat yapabilmesi için ülkeler aras, bakanlklar nezdinde ikili anlamalar yaplmaldr. Bu durumda maln bedeli ihracatçya ödenmeli, ihracat karl alnacak olan emtialar için TMO gibi kurulular bu anlamalara dâhil edilmelidir.

17 9. AR-GE ye kaynak ayrlamamas ve Kamu-Üniversitesi-Sanayi birlii Sektörümüzde yeterli Ar-Ge çalmas yaplamamaktadr. Devletin Ar-Ge desteklilerinden de faydalanma oran oldukça düüktür. Bunun da en önemli nedeni bürokratik ilemlerin oldukça zahmetli ve uzun bir süreç almasdr. Bütün bu mevzuatn yan sra firmalar arasnda, bünyesinde hiç mühendis istihdam etmeyen veya varsa da bunlar daha çok atölye efi veya müdürü niteliinde kullanan, imal edilen makinann gelitirilmesi, mühendislik hesap ve imalat resimlerinin hazrlanmas konusunda hiçbir mühendisi bulunmayan firma says oldukça fazladr. Bu konuda dier bir sorun yetien mühendislerin kalitesidir. Ar-Ge için önemli bir yöntem olarak gördüümüz ama bir türlü yeterli seviyeye gelemeyen kamuüniversite-sanayi ibirliine özel bir önem verilmelidir. Üniversite-Sanayi ibirliinde Ne yaplmas gerektii" konusunda fikir birlii salanmasna ramen, "Nasl yaplmas gerektii" konusunda bir gelime kaydedilememitir. Akademisyenlerin bazen bir ey yapmak yerine bir ey olmay tercih etmeleri, sanayicinin ise bazen ksa vadeli çözümler ile yetinmesi, günü kurtarma tela ve uzun vadeli planlar yapmamas, taraflar aras sinerjinin yaratlmasna engel olmaktadr. Eylem: Bürokratik engelleri olmayan ve ürün gelitirme sürecinde aratrma hzn kesmeden sonuca varlmasn tevik eden Ar-Ge destekleri devreye sokulmaldr. Ar-Ge konularnda Üniversite-Endüstri ibirliini tevik etmek üzere çalmalar yaplmaldr. Bu konudaki mevzuat sade, uygulanabilir ve tevik edici olmaldr. Ar-Ge konularnda Üniversite-Endüstri ibirliine daha yüksek oranlarda proje hibe destei verilmelidir. Ar-Ge destekleri, sanayiye uygulanabilir ve katma deer yaratacak projeler için verilmelidir. Proje ortaklar arasnda imalatç firmalarn yer almas art getirilmelidir.

18 10. Kalifiye eleman eksiklii, teknik eleman istihdamnda eksiklikler Tarmsal mekanizasyon sektöründe de dier birçok imalat sektöründe olduu gibi kalifiye ve ara eleman eksiklii had safhadadr. Meslee sevgiden veya cazip olmasndan deil de zorunluluk, ihtiyaç gibi sebeplerle meslee atlan gençler istenilen seviyelere gelememekte, verimsiz olmaktadrlar. Bu sebeple de zaten az olan kalifiye elemanlar firmalar arasnda çok sk transfer yapmakta, bu durum verimi düürmektedir. Kalifiye elemanlarn firma deitirmesi ile imalat yaplan makinalarla ilgili fikri haklarn ihlali de söz konusu olabilmektedir. Bu durum haksz rekabete neden olmaktadr. Meslek liseleri, mevcut eitim sistemiyle örencilere gerekli mesleki eitimi verememektedir. Siyasi tartmalarn gölgesinde kalan meslek liselerine ilginin azalmas isiz çok, çaltracak eleman yok açmazna sebep olmaktadr. Organize sanayi bölgelerinde nitelikli eleman ilanndan geçilmemekte, 5 kaynak ustas bulamayan iletmelerin kapsna 150 üniversite mezunu i bavurusu için gelmektedir. Firmalar arasnda, bünyesinde hiç mühendis istihdam etmeyen veya varsa da bunlar daha çok atölye efi veya müdürü niteliinde kullanan, imal edilen makinann gelitirilmesi, mühendislik hesap ve imalat resimlerinin hazrlanmas konusunda hiçbir mühendisi bulunmayan firma says oldukça fazladr. Bu konuda dier bir sorun yetien mühendislerin kalitesidir. ABD ve AB ülkelerindeki üniversitelerdeki Tarm Eitim Programlar incelenmelidir. Ziraat Fakültelerinden her mezun olana verilen Ziraat Mühendisi unvan sistemi terk edilmeli; zooteknist, bahçeci, entemolog, tarm ekonomisti vb. mezun olunan 4 yllk lisans programna bal olarak farkl unvanlarla mezunlar verilmelidir. Dünyada baka uygulamas görülmeyen bu sistemde ziraatn her alannda tam anlamyla ihtisas sahibi bir örencinin yetitirilmesi mümkün deildir. Sektörün ihtiyac hem makine imalat ve yap alannda hem de makine kullanm ve iletmecilii alannda yetimi hakiki manada ziraat mühendisi unvanna sahip kiilerdir. Bu eitim srasnda teorik bilgilerin yannda pratik tecrübe için uzun dönemli fabrika ve çiftlik stajlar uygulanmaldr. üphesiz mühendis istihdam baz KOB ler için önemli bir maliyet getirmektedir. Ancak imal ettii makinalar devaml olarak gelitirmeyen firmalarn, sadece düük fiyatla pazardaki konumlarn devam ettirmeleri mümkün gözükmemektedir. Alc, eskiye nazaran çok daha bilinçli olup, makinann verimliliini, uzun dönem arzasz çalmasn, güncel teknolojilere sahip olup olmadna, fiyattan daha fazla önem vermektedir. Bu konuda bir dier dikkat çekilmesi gereken husus küreselleen dünyada ve AB ilikileri çerçevesinde üretim sistemlerini bilen, alternatif çözümler üretebilen sektör mühendislerine olan ihtiyaçtr. Eylem: Özel istihdam stratejileri gelitirilmeli, bölgelere, konulara ve sektörlere göre alt politikalar uygulanmaldr. Meslek liselerinin, asgari mesleki eitimi vermesi için gerekli düzenlemeler yaplmaldr. Meslek okullarnn üniversitelere göre cazibe merkezi haline getirilmesi için politikalar üretilmelidir. stihdam tevikleri, nitelikli igücü istihdamna odaklanmaldr. lköretim mezunu gençlerin sanayi, biliim ve hizmet sektörüne eleman yetitiren Meslek Liseleri'ne girmelerinin desteklenmesi, staj olana salayarak, bilgi, beceri ve yeterliliklerinin artrlmas ve ekonominin ihtiyaç duyduu nitelikli ara elemanlarn yetitirilmesi amacyla

19 lanse edilmi olan Meslek lisesi, memleket meselesi gibi öncü programlarn arttrlmas salanmaldr. Sanayi Odalar öncülüünde balayan Okul-Sanayi Eitim Programlar-OSEP daha fazla örenciyi kapsayacak ekilde gelitirilmelidir. Bu amaçla Sanayi Odalar öncülüünde KUR, KOSGEB ve Üniversite gibi kurumlarn ibirlii düzenlenecek ksa vadeli mesleki eitim kurslar programlar ve uzun vadeli meslek lisesi örencilerine yönelik, iletmelerde pratik, okullarda teorik eitim verilmesi programlar yaygnlatrlmaldr. stihdam üzerindeki vergilerin rekabet ettiimiz ülkelerle ayn seviyelere getirilmelidir. Çraklk eitim merkezleri desteklenmelidir. Firmalar, mutlaka organizasyonlarn nitelikli personel ile takviye etmelidirler. Bu amaçla KOSGEB nitelikli eleman destekleri gelitirilmelidir. Ziraat Fakültelerinin eitim-öretim sistemi yeniden yaplandrlmal, bu amaçla AB ve ABD ülkelerindeki Tarm Eitimi ve Tarm Mühendislii Eitimi model alnmaldr. letmelerin bünyesinde çraklk eitim merkezi kurmas tevik edilmeli, bu amaçla sigorta ve vergi yükümlülükleri için muafiyetler getirilmelidir. Sanayi üniversite ibirliini gelitirmek amacyla; bölümlerin döner sermayelerden aldklar payn, bu sistemi angarya olmaktan çkarp daha fazla tevik eden bir yapya kavuturulmas amacyla yeniden gözden geçirilmesi önemlidir. Akademisyenlerin çaltklar kurumdan izin alarak, belirli sürelerle üniversite dnda sanayide çalma olanann salanmas konusu tartmaya açlmaldr.

20 11. Yüksek Örenim Dndaki Tarmsal Eitimde Yeniden Yaplanma htiyac Ülkemizde geçmite, 40 l yllarda örencilerin köylerde kalmalarnn tevik edilmesi ve tarmn teknik bir biçimde yaplmas amacyla açlan ve dönemin Tarm Bakanlna bal bir ekilde faaliyet gösteren Teknik Ziraat Okullar, 60 l yllarn sonundan itibaren bu okullarn bazlarnn yapsnda deiiklie gidilmesi ile önce Ziraat Meslek Lisesine, sonra Makinist Okuluna ve en sonunda, Milli Eitim Bakanl bünyesinde Tarm Meslek Lisesi ne dönümülerdir. Ziraat okullarnn yan sra, çeitli dönemlerde ve yerlerde, mesela Göyhöyük de, Türk Alman Eitim Merkezi kurulmu ve köylünün tarm alet ve makinelerini kullanm ve bakmn örenmesi amaçlanmtr. Günümüzde ise mesleki ve teknik eitimde, Milli Eitim Bakanl na bal 50 nin üzerinde okul söz konusudur. Bunlarn 17 tanesinde ise, tarm makinalar bölümü bulunmaktadr. Dier yandan günümüzde tarmsal eitimler bu okullarla da snrl deildir. Mesela, Tarm ve Orman Bakanl, Eitim ve Yaym Dairesi Bakanl çiftçi eitimine yönelik kurslar düzenlemekte, tarmsal yaym ve danmanlk hizmeti vermektedir. Söke Zirai Üretim letmesi Tarmsal Yaym ve Hizmet içi Eitim Merkezi (TAYEM), Gda Tarm ve Hayvanclk Bakanl na bal olarak 70 li yllardan beri faaliyet göstermektedir. Tarmsal eitimler, Tarm Bakanl dndaki kurum ve kurulular tarafndan da veriliyor. Mesela, Kalknma Bakanl GAP ve KOP daresi de, çiftçilere yönelik eitimler düzenlemektedir. Belediyelerin de bu yönde faaliyetleri olduu bilinmektedir. Emniyet Genel Müdürlüü bile, sürü güvenlii konusunda birçok bölgede çok önemli çalmalar yürütmeye devam etmektedir. Bununla birlikte, Ülkemizin tarm eitiminin çan gereine uygun olarak yeniden organize edilmesi kaçnlmaz görünmektedir. TARMAKBR olarak, bu konuda Almanya da faaliyet gösteren Deula nn, bir model olarak incelenmesinde büyük bir fayda görüyoruz. Tam ad Bundesverband der Deutschen Lehranstalten für Agrartechnik yani Alman Tarm Teknolojileri Eitim Enstitüleri Birlii olan Deula, 80 yl aan bir maziye sahiptir. Zamannda devlet eliyle kurulan ama sonradan kamuya devredilen kurum, yerel yönetimler, çiftçi birlikleri, sektörel sivil toplum kurulular, ilgili bakanlklardan oluan bir danma kurulu aracl ile yönetilmektedir. Almanya nn çeitli bölgelerinde ve eyaletlerinde tarmsal faaliyetlere dair mesleki eitimler veren Deula, eitimleri, 13 bamsz enstitüsü aracl ile vermektedir. Bu enstitülerde her yl yaklak 80 bin örenci, açk alanlar hariç toplam 80 bin metrekarelik bir kapal alanda, yaklak 2 bin istasyonda, tarmsal faaliyetlere dair mesleki eitim almaktadr. Deula, esas olarak 3 seviyede tarmsal eitim hizmeti vermektedir. Bunlar, tarmsal mekanizasyon araçlar için operatör eitimleri (orta öretim seviyesindeki gençler, çiftçi adaylar), ileri seviye (profesyoneller için) operatör eitimleri ve eiticilerin eitimi eklinde gerçeklemektedir. Deula da, çok çeitli tarmsal mekanizasyon konularnda (mazot tasarrufu, bitki koruma ürünleri uygulama teknii optimizasyonu, biçerdöver operatörlüü, kendi yürür yeil yem hasat makinalar operatörlüü, gübre serpme makinalarnda datm testi, eritvari toprak ileme, paralel sürü sistemleri, modern hayvanclk uygulamalar, yükleme emniyeti, motorlu testere, kaynak teknii eitimleri vb) eitimler ve çeitli kurslar verilmektedir. Baz eitimler, irketlere özel de olabilmektedir. Eitimler sonunda uluslararas seviyede

21 geçerli bir katlm belgesi veren Deula bünyesinde 260 uzman eitici görev yapmaktadr. Yaklak 45 milyon deerinde bir araç/makine parkna sahip olan Deula da katlmclar için bir de misafirhane mevcuttur. Sahada mekanizasyon eitimi için, yamurlama düzenekli (dört bir yan ve üstü kapal) tarlaya bile sahip olan Deula, uluslararas ibirliine açk bir yapda faaliyet göstermektedir. Deula ya yetkin bir çiftçi olmak üzere gelen bir genç, Deula nn kapsndan mutlaka bir altn bilezikle çkmaktadr. Tarm konusuna yatknl olmayan bir genç, farkl bir meslekte ansn deneme frsat bulabilmekte; mesela belediye hizmetleri, otomotiv veya lojistik sektörü için kalifiye eleman olma konusunda eitimler alabilmektedir. Deula nn bünyesinde, i makinalar operatörlüünden, motosiklet ehliyetine kadar onlarca farkl konu ve belgelendirme hizmeti söz konusudur. Eylem: Ülkemizde köyden kente göçün önlenmesi, sahada (tarlada, çiftlikte) çalacak bilgili bir neslin yaratlmas, gençlerin meslek sahibi olmas ve bu kapsamda üniversiteli isizler snf yaratmak yerine, kalifiye eleman ve operatör snf oluturulmas, bütün bu iyiletirmelerin yan sra, tarmn geleneksel deil bilimsel metodlarla yaplmas adna tarmsal eitim sisteminde bir reforma ihtiyacmz olduu ortadadr. Bu cümleden olarak, DEULA modeli veya benzeri modeller dikkate alnarak, kendi modelimizi yaratmamz adna, Bakanln da desteini alarak bir eylem plan hazrlanmasnda ülke menfaati görülmektedir.

SOSYAL GÜVENLK KURMUNUN YAPISI VE LEY. Sosyal Güvenlik Kurumu Bakanl Strateji Gelitirme Bakan Ahmet AÇIKGÖZ

SOSYAL GÜVENLK KURMUNUN YAPISI VE LEY. Sosyal Güvenlik Kurumu Bakanl Strateji Gelitirme Bakan Ahmet AÇIKGÖZ SOSYAL GÜVENLK KURMUNUN YAPISI VE LEY Sosyal Güvenlik Kurumu Bakanl Strateji Gelitirme Bakan Ahmet AÇIKGÖZ KURUMUN AMACI ve GÖREVLER' Sosyal sigortalar ile genel salk sigortas bakmndan kiileri güvence

Detaylı

2 400 TL tutarndaki 1 yllk kredi, aylk taksitler halinde aadaki iki opsiyondan biri ile geri ödenebilmektedir:

2 400 TL tutarndaki 1 yllk kredi, aylk taksitler halinde aadaki iki opsiyondan biri ile geri ödenebilmektedir: SORU 1: 400 TL tutarndaki 1 yllk kredi, aylk taksitler halinde aadaki iki opsiyondan biri ile geri ödenebilmektedir: (i) Ayla dönütürülebilir yllk nominal %7,8 faiz oran ile her ay eit taksitler halinde

Detaylı

5. Öneri ve Tedbirler

5. Öneri ve Tedbirler Öneri ve Tedbirler 5.ÖneriveTedbirler Kurumsal düzeyde hizmet kalitesinin artrlmas için Bütünleik Yönetim Sistemleri kapsamnda kalite güvence belgelerinin alnmas ve personel verimliliinin gelitirilmesine

Detaylı

I. Oturum Oturum Ba kan : Yrd.Doç.Dr. Ufuk TÜRKER 09:50-10:10

I. Oturum Oturum Ba kan : Yrd.Doç.Dr. Ufuk TÜRKER 09:50-10:10 09:30-09:50 Açl - Açl Konumalar I. Oturum Oturum Bakan: Yrd.Doç.Dr. Ufuk TÜRKER 09:50-10:10 Namk Kemal Üniversitesinde Yürütülen Hassas Tarm Aratrmalar Bahattin AKDEMR S.Ü. Ziraat Fakültesi Tarm Makinalar

Detaylı

MER A YLETRME ve EROZYON ÖNLEME ENTEGRE PROJES (YENMEHMETL- POLATLI)

MER A YLETRME ve EROZYON ÖNLEME ENTEGRE PROJES (YENMEHMETL- POLATLI) MER A YLETRME ve EROZYON ÖNLEME ENTEGRE PROJES (YENMEHMETL- POLATLI) I- SORUN Toprak ve su kaynaklarnn canllarn yaamalar yönünden tad önem bilinmektedir. Bu önemlerine karlk hem toprak hem de su kaynaklar

Detaylı

zmir Büyük ehir Belediyesi Ba kanl k Makam na ve belediyemizi ziyarete gelen yabanc ülke temsilcilerine gerekti inde tercümanl k hizmeti vermek.

zmir Büyük ehir Belediyesi Ba kanl k Makam na ve belediyemizi ziyarete gelen yabanc ülke temsilcilerine gerekti inde tercümanl k hizmeti vermek. ABVEDILKLERUBEMÜDÜRLÜÜ DIÞ ÝLÝÞKÝLER ÞUBE MÜDÜRLÜÐÜ Yetki,GörevveSorumluluklar zmirbüyükehirbelediyesi'ninuluslararaslikilerinidüzenlemek. zmirbüyükehirbelediyesibünyesindeyeralanbirimlereavrupabirliiveçeitli

Detaylı

2012 2013 E T M ve Ö RET M YILI ÖRGÜN ve YAYGIN E T M KURUMLARI ÇALI MA TAKV M

2012 2013 E T M ve Ö RET M YILI ÖRGÜN ve YAYGIN E T M KURUMLARI ÇALI MA TAKV M 2012 2013 ETM ve ÖRETM YILI ÖRGÜN ve YAYGIN ETM KURUMLARI ÇALIMA TAKVM SIRA NO ÇALIMA KONULARI TARH 1. Okul Öncesi Ve lköretim Okullar 1. Snf Örencilerinin Eitim- Öretime Hazrlanmalar ( Bamsz Anaokullar

Detaylı

8.MÜKEMMELL ARAYI SEMPOZYUMU 17 Nisan 2007 / zmir

8.MÜKEMMELL ARAYI SEMPOZYUMU 17 Nisan 2007 / zmir 8.MÜKEMMELL ARAYI SEMPOZYUMU 17 Nisan 2007 / zmir Betül Faika SÖNMEZ Sa*l+k Bakanl+*+ Temel Sa*l+k Hiz.Gen. Md. Kalite E*itim ve Koor. Birimi Daire Ba3kan+ SA LIK HZMETNDE ARTAN TALEP Kaliteli, düük maliyette

Detaylı

Sermaye Piyasas Faaliyetleri Temel Düzey Eitim Proram

Sermaye Piyasas Faaliyetleri Temel Düzey Eitim Proram Temel Düzey Eitim Proram Amaç : Sermaye Piyasas Kurumlarnda görev yapanlar veya bu görevlere atanacaklar, SPK nn düzenleyecei Lisanslama snavna hazrlama. Katlmclar Hisse Senetleri Piyasas Mü"teri Temsilcileri,Yatrm

Detaylı

novasyon KalDer zmir ubesi 8. Mükemmellii Aray Sempozyomu zmir, 18 Nisan 2007 irin Elçi Technopolis Türkiye Direktörü Teknoloji Yönetim Dernei Bakan

novasyon KalDer zmir ubesi 8. Mükemmellii Aray Sempozyomu zmir, 18 Nisan 2007 irin Elçi Technopolis Türkiye Direktörü Teknoloji Yönetim Dernei Bakan novasyon KalDer zmir ubesi 8. Mükemmellii Aray Sempozyomu zmir, 18 Nisan 2007 irin Elçi Technopolis Türkiye Direktörü Teknoloji Yönetim Dernei Bakan novasyon Ekonomik ve toplumsal fayda yaratmak için ürünlerde,

Detaylı

T.C KÜLTÜR VE TURZM BAKANLII Strateji Gelitirme Bakanl!"! (1. sayfa) ZEYLNAME

T.C KÜLTÜR VE TURZM BAKANLII Strateji Gelitirme Bakanl!! (1. sayfa) ZEYLNAME (1. sayfa) ZEYLNAME Türkiye Kültür Portal! Altyap!s!n!n Oluturulmas! ve Portal Uygulama Yaz!l!mlar!n!n Temin Edilmesi ihalesi 03/07/2009 Cuma gününe ertelenmitir. Teknik :artnamenin 6.(2). Maddesi Portal

Detaylı

Askere gidecek memurun ücretsiz izne ayr l i lemi. Bakmakla yükümlü oldu u sa l k karnesi verilmesi

Askere gidecek memurun ücretsiz izne ayr l i lemi. Bakmakla yükümlü oldu u sa l k karnesi verilmesi nsankaynaklarveeitimdairesibakanl ÝNSAN KAYNAKLARI VE EÐÝTÝM DAÝRE BAÞKANLIÐI MEMURPERSONELUBEMÜDÜRLÜÜ Yetki,GörevveSorumluluklar Bakakurumdaçalanmemurunkurumumuzaatanmas. Memurunbakabirbirimekurumiçiatanmailemi

Detaylı

TARMAKB R TANITIM DÖKÜMANI

TARMAKB R TANITIM DÖKÜMANI TARMAKBR TANITIM DÖKÜMANI TARMAKBR Türk Tarm Alet ve Makinalar malatçlar Birlii, 1978 ynda kurulmu olup, ülkemizde traktör ve tarm makinalar ana itigal konusu olan imalatç, ihracatç ve ithalatçlarn üye

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNVERSTES MÜHENDSLK FAKÜLTES METALURJ VE MALZEME MÜHENDSL BÖLÜMÜ BTRME PROJES YÜRÜTME YÖNERGES

DOKUZ EYLÜL ÜNVERSTES MÜHENDSLK FAKÜLTES METALURJ VE MALZEME MÜHENDSL BÖLÜMÜ BTRME PROJES YÜRÜTME YÖNERGES BTRME PROJES YÜRÜTME YÖNERGES 1. AMAÇ ve KAPSAM Madde 1: Bitirme projesi dersinde örencilerin önceki derslerde edindikleri bilgi ve becerileri kullanarak karmak bir sistemi, sistem bileenini veya süreci

Detaylı

'DARE PERFORMANS HEDEF' TABLOSU

'DARE PERFORMANS HEDEF' TABLOSU !nsanl"n Geliimine Yönelik Katma De"eri Yüksek Ürün ve Hizmet Yaratmak 2011 ylna kadar üretilen aratrmalara, projeleri ve alnan patent saylarn % 20 arttrmak üzere laboratuvarlar kurmak ve akreditasyonlarn

Detaylı

Sigorta irketlerinin Yaps ve Aktüerin Rolü. Aktüerler Derneği Nisan 2010

Sigorta irketlerinin Yaps ve Aktüerin Rolü. Aktüerler Derneği Nisan 2010 Sigorta irketlerinin Yaps ve Aktüerin Rolü Aktüerler Derneği Nisan 2010 Türkiye de sigortaclk ve bireysel emeklilik sektörü RKET SAYISI - NUMBER OF COMPANY 2006 2007 2008 Hayat D - Non Life (Alt adedi

Detaylı

Mali Yönetim ve Denetim Dergisinin May s-haziran 2008 tarihli 50. say nda yay nlanm r.

Mali Yönetim ve Denetim Dergisinin May s-haziran 2008 tarihli 50. say nda yay nlanm r. HURDAYA AYRILAN VARLIKLARIN MUHASEBELELMELER VE YAPILAN YANLILIKLAR Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman info@omerdag.net 1.G Kamu idarelerinin kaytlarnda bulunan tarlar ile maddi duran varlklar doalar gerei

Detaylı

Belirli Gerilim Snrlar Dahilinde Kullanlmak Üzere Tasarlanm Elektrikli Teçhizat ile lgili Yönetmelik (73/23/AT)

Belirli Gerilim Snrlar Dahilinde Kullanlmak Üzere Tasarlanm Elektrikli Teçhizat ile lgili Yönetmelik (73/23/AT) Belirli Gerilim Snrlar Dahilinde Kullanlmak Üzere Tasarlanm Elektrikli Teçhizat ile lgili Yönetmelik (73/23/AT) BRNC BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanmlar Amaç : Madde 1 Bu Yönetmeliin amac; Yönetmelik

Detaylı

ARSAN TEKST L T CARET VE SANAY ANON M RKET SER :XI NO:29 SAYILI TEBL E ST NADEN HAZIRLANMI YÖNET M KURULU FAAL YET RAPORU

ARSAN TEKST L T CARET VE SANAY ANON M RKET SER :XI NO:29 SAYILI TEBL E ST NADEN HAZIRLANMI YÖNET M KURULU FAAL YET RAPORU 1. Raporun Dönemi : 01.01.2008 31.03.2008 2. Faaliyet Konusu Arsan Tekstil Ticaret Ve Sanayi A.. (irket) 1984 ylnda Türkiye de kurulmu# olup faaliyet konusu; her türlü pamuk ipli)i üretimi, sentetik iplik

Detaylı

PERFORMANS BLGLER GENEL SEKRETERLK PERFORMANS HEDEFLER TABLOSU

PERFORMANS BLGLER GENEL SEKRETERLK PERFORMANS HEDEFLER TABLOSU PERFORMANS BLGLER GENEL SEKRETERLK PERFORMANS HEDEFLER TABLOSU AMAÇ - 1 nsanln geliimine yönelik katma deeri yüksek ürün ve hizmet yaratmak HEDEF (1.6) 2009 ylna kadar deer yaratan bilimsel ara$trma ve

Detaylı

TARIM ALANINDA YATIRIM FlRSATLARI. No:1

TARIM ALANINDA YATIRIM FlRSATLARI. No:1 TARIM ALANINDA YATIRIM FlRSATLARI No:1 1 Meyve ve sebze işleme tesisinin yenilenmesi "Rustami Doston"Ltd.Şti. Yeni teçhizat alnmas, ofis, labaratuvar ve yeni tesis binas inşa edilmesi, eski tesisin yenilenmesi

Detaylı

SIEMENS Siemens Sanayi ve Ticaret A..

SIEMENS Siemens Sanayi ve Ticaret A.. SIEMENS Siemens Sanayi ve Ticaret A.. Deerli Tedarikçilerimiz, Türk Vergi Usul Kanunu ve ana ortamz olan Siemens AG nin kurallar gerei, firmamza gelen faturalarn muhasebeletirilmesi, takibi ve vadesinde

Detaylı

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı. İÇ KONTROL ve RİSK YÖNETİMİ 1 İÇ İÇ KONTROL

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı. İÇ KONTROL ve RİSK YÖNETİMİ 1 İÇ İÇ KONTROL T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlğ İÇ KONTROL ve RİSK YÖNETİMİ 1 İÇ İÇ KONTROL EYLÜL 2015 1-) İç Kontrol Nedir? Üniversite varlklarnn korunmas, kurumsal ve yasal düzenlemelere

Detaylı

Ek-16. STRATEJK AMAÇLAR VE HEDEFLERE LKN PERFORMANS GÖSTERGELER

Ek-16. STRATEJK AMAÇLAR VE HEDEFLERE LKN PERFORMANS GÖSTERGELER Ek-16. STRATEJK AMAÇLAR VE HEDEFLERE LKN PERFORMANS GÖSTERGELER STRATEJK AMAÇ 1 Tarihi, do#al ve kültürel varl)klar)m)z) korumak, gelecek ku/aklara aktarmak ve evrensel kültüre katk)da bulunmak. Sorumlu

Detaylı

T.C. BABAKANLIK Hazine Müstearl. T.C. Babakanlk Hazine Müstearl

T.C. BABAKANLIK Hazine Müstearl. T.C. Babakanlk Hazine Müstearl T.C. BABAKANLIK Hazine Müstearl BLGLENDRME TOPLANTISI 10.03.2010 Sunum Plan Tarihçe Görev ve Sorumluluklar Tekilat Yaps Dier Kurumlarla likiler Kariyer Olanaklar Soru Cevap Tarihçe Osmanl Devletinde; Hazine,

Detaylı

OKUL ÖNCES E M KURUMLARINDA ÇALI AN ANASINIFI ÖZET

OKUL ÖNCES E M KURUMLARINDA ÇALI AN ANASINIFI ÖZET OKUL ÖNCES EM KURUMLARINDA ÇALIAN ANASINIFI RETMENLERLE MÜZK ÖRETMENLERN MÜZK ÇALIMALARINA N TUTUM VE YETERLKLERN KARILATIRILMASI ÖZET r. Gör. Dr. lknur ÖZAL GÖNCÜ GÜMEF. ÇGEB.Okul Öncesi EABD. Okul öncesi

Detaylı

Eti de TPM ve Kazandrdklar ET RKETLER GRUBU ET RKETLER GRUBU Bisküvi, Kek ve Çikolata alannda 315 çeit ürün 5 ayr üretim tesisi 200.000 ton/yl üretim Toplam 580 milyon USD yllk sat cirosu 190.000 sat noktas

Detaylı

2013 YILI II. SEVYE AKTÜERLK SINAVLARI MUHASEBE VE FNANSAL RAPORLAMA ÖRNEK SINAV SORULARI

2013 YILI II. SEVYE AKTÜERLK SINAVLARI MUHASEBE VE FNANSAL RAPORLAMA ÖRNEK SINAV SORULARI 2013 YILI II. SEVYE AKTÜERLK SINAVLARI MUHASEBE VE FNANSAL RAPORLAMA ÖRNEK SINAV SORULARI 1-Türkiye Finansal Raporlama Standartlar na (TFRS) göre deer dü"üklüü aada verilen hangi hesap kalemi için ayr(lmaz?

Detaylı

ETÜ VE PROJELER DAÝRESÝ BAÞKANLIÐI YAPIM HALELER UBE MÜDÜRLÜ ÜI. Etüt ve Projeler Dairesi Ba kanl

ETÜ VE PROJELER DAÝRESÝ BAÞKANLIÐI YAPIM HALELER UBE MÜDÜRLÜ ÜI. Etüt ve Projeler Dairesi Ba kanl EtütveProjelerDairesiBakanl ETÜ VE PROJELER DAÝRESÝ BAÞKANLIÐI YAPIMHALELERUBEMÜDÜRLÜÜI Yetki,GörevveSorumluluk Bakanlk Makam nn onaylar dorultusunda müdürlüümüz tarafndan ihale edilmesi istenilen projeli

Detaylı

Ö Ö Ö Ö 16 Eyll 2015 Resmi ÇARAMBA Gazete Say 29477 " -N,Itlli Eiti. Brl*"l Hayat Boyu Örenme Genel Mdrlnden Toplant Ve Tarih Saat No Trkiye Mesleki Eitim Kurulu 27. Toplants Kararlar : 27 : 14.00-17.00

Detaylı

ENSTTÜ PROGRAMLARINA BAVURABLMEK ÇN GEREKL GENEL KOULLAR

ENSTTÜ PROGRAMLARINA BAVURABLMEK ÇN GEREKL GENEL KOULLAR ENSTTÜ PROGRAMLARINA BAVURABLMEK ÇN GEREKL GENEL KOULLAR 1. Salk Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans ve Doktora programlarna bavuracak adaylarn, bavuracaklar programa girebilme önkouluna sahip olmalar gerekir.

Detaylı

zmir B³y³k ehir Belediyesi olarak hazrladmz bu þ Kontrol Eylem Plan, kurumumuzun

zmir B³y³k ehir Belediyesi olarak hazrladmz bu þ Kontrol Eylem Plan, kurumumuzun zmir B³y³k ehir Belediyesi olarak hazrladmz bu þ Kontrol Eylem Plan, kurumumuzun faaliyetlerini y³r³t³rken benimsedii y netim anlay nn, þada standartlara g re dei imi ve ilerleyi inin bir belgesi niteliindedir.

Detaylı

1) Ekonominin Genel Durumu ve Piyasalar:

1) Ekonominin Genel Durumu ve Piyasalar: 01/01/2005-30/06/2005 DÖNEMNE LKN YAPI KRED EMEKLLK A.. GELR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVZ) EMEKLLK YATIRIM FONU FAALYET RAPORU 1) Ekonominin Genel Durumu ve Piyasalar: 2005 yl gelimekte olan ülke

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI MUHASEBAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KESİN HESAP ŞUBESİ 2011 YILI MERKEZİ YÖNETİM KESİN HESABI

T.C. MALİYE BAKANLIĞI MUHASEBAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KESİN HESAP ŞUBESİ 2011 YILI MERKEZİ YÖNETİM KESİN HESABI T.C. MALİYE BAKANLIĞI MUHASEBAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KESİN HESAP ŞUBESİ 2011 YILI MERKEZİ YÖNETİM KESİN HESABI i ii 2011 YILI MERKEZİ YÖNETİM KESİN HESABI İÇİNDEKİLER SAYFA I. 2011 YILI MERKEZİ YÖNETİM KESİN

Detaylı

Proje Döngüsünde Bilgi ve. Turkey - EuropeAid/126747/D/SV/TR_ Alina Maric, Hifab 1

Proje Döngüsünde Bilgi ve. Turkey - EuropeAid/126747/D/SV/TR_ Alina Maric, Hifab 1 Proje Döngüsünde Bilgi ve letiim Turkey - EuropeAid/126747/D/SV/TR_ Alina Maric, Hifab 1 Proje Döngüsünde Bilgi ve letiim B: Ana proje yönetimi bilgi alan B: Tüm paydalara ulamak ve iletiim kurmak için

Detaylı

TÜRKYE DE DI TCARETN GELM (2000-2007) EVOLUTION OF FOREIGN TRADE IN TURKEY (2000-2007)

TÜRKYE DE DI TCARETN GELM (2000-2007) EVOLUTION OF FOREIGN TRADE IN TURKEY (2000-2007) TÜRKYE DE DI TCARETN GELM (2000-2007) Yrd.Doç.Dr.Sevim AKDEMR * Ar.Gör.Fatih KONUR ** ÖZET Türkiye ekonomisinde 2001 y(l(ndan itibaren yüksek oranlarda büyüme gerçeklemitir. Ancak ekonomide yüksek büyüme

Detaylı

KURUMSAL T BAR YÖNET M PROF. DR. HALUK GÜRGEN

KURUMSAL T BAR YÖNET M PROF. DR. HALUK GÜRGEN KURUMSAL T BAR YÖNET M PROF. DR. HALUK GÜRGEN KURUMSAL T BAR tibar alglamalardan oluur. Kurumsal itibar, bir kuruma yönelik her türlü alglamann bütünüdür. Kurumsal itibar; sosyal ortaklarn kurulula ilgili

Detaylı

YAPI KRED EMEKLLK A.. 1 OCAK - 31 MART 2010 HESAP DÖNEMNE AT FNANSAL TABLOLAR VE FNANSAL TABLOLARA LKN AÇIKLAYICI DPNOTLAR

YAPI KRED EMEKLLK A.. 1 OCAK - 31 MART 2010 HESAP DÖNEMNE AT FNANSAL TABLOLAR VE FNANSAL TABLOLARA LKN AÇIKLAYICI DPNOTLAR 1 OCAK - 31 MART 2010 HESAP DÖNEMNE AT FNANSAL TABLOLAR VE 1 31 MART 2010 TARH TBARYLE DÜZENLENEN FNANSAL TABLOLARIMIZA LKN BEYANIMIZ liikte sunulan 31 Mart 2010 tarihi itibariyle düzenlediimiz finansal

Detaylı

DÜNYA TEFT?? KURULU ÖRNEKLER?

DÜNYA TEFT?? KURULU ÖRNEKLER? DÜNYA TEFT?? KURULU ÖRNEKLER? Sal?, Haziran 21, 2011 http://www.mmd.org.tr/dunya-teftis-kurulu-ornekleri 1.KITA AVRUPASI S?STEM? -FRANSA -?TALYA -?SPANYA -PORTEK?Z -BELÇ?KA -YUNAN?STAN 2.ANGLO-SAKSON S?STEM?

Detaylı

Kamu Görevlileri Sendikalar Kanunu Kapsamna Giren Kurum ve Kurulularn Girdikleri Hizmet Kollarnn Belirlenmesine likin Yönetmelik

Kamu Görevlileri Sendikalar Kanunu Kapsamna Giren Kurum ve Kurulularn Girdikleri Hizmet Kollarnn Belirlenmesine likin Yönetmelik Kamu Görevlileri Sendikalar Kanunu Kapsamna Giren Kurum ve Kurulularn Girdikleri Hizmet Kollarnn Belirlenmesine likin Yönetmelik Resmi Gazete Tarih ve Says: 07.09.2001-24516 BRNC BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

KONUT FNANSMAN SSTEM. TBB Gayrimenkul Çalma Grubu stanbul, 14.10.2005. Dr.Önder Halisdemir

KONUT FNANSMAN SSTEM. TBB Gayrimenkul Çalma Grubu stanbul, 14.10.2005. Dr.Önder Halisdemir KONUT FNANSMAN SSTEM TBB Gayrimenkul Çalma Grubu stanbul, 14.10.2005 Dr.Önder Halisdemir Genel Hatlar ile Tasar SPK nn hazrlad+ tasar 31 maddeden olumaktadr. Özel bir yasa de+il, de+iiklik yasasdr. TBB

Detaylı

HACETTEPE ÜNVERSTES. l e t i i m. : H. Ü. Fen Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölümü Beytepe/Ankara. Telefon :

HACETTEPE ÜNVERSTES. l e t i i m. : H. Ü. Fen Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölümü Beytepe/Ankara. Telefon : l e t i i m Adres : H. Ü. Fen Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölümü 06800 Beytepe/Ankara Telefon : +90 312 297 6234 Faks : +90 312 297 7998 HACETTEPE ÜNVERSTES e-posta Web : aktuerya@hacettepe.edu.tr : www.aktuerya.hacettepe.edu.tr

Detaylı

BASIN YAYIN VE HALKLA L K LER UBE MÜDÜRLÜ Ü

BASIN YAYIN VE HALKLA L K LER UBE MÜDÜRLÜ Ü BASINYAYINVEHALKLALKLERUBEMÜDÜRLÜÜ ÝLÝÞKÝLER ÞUBE MÜDÜRLÜÐÜ Yetki,GörevveSorumluluklar YasalDayanak Büyükehirbelediyesininçalmalarnnbasn,yaynaraçlaryardmyla kamuoyunaetkilibirekildeduyuruluptantlmasnsalamakvehalkla

Detaylı

Snf Öretmenlerinin Kendi Mesleki Yeterliklerine likin Görüleri: Genel Bir Deerlendirme. Dr. Halil Yurdugül Ali Çakrolu Mesude Ayan

Snf Öretmenlerinin Kendi Mesleki Yeterliklerine likin Görüleri: Genel Bir Deerlendirme. Dr. Halil Yurdugül Ali Çakrolu Mesude Ayan Snf Öretmenlerinin Kendi Mesleki Yeterliklerine likin Görüleri: Genel Bir Deerlendirme Dr. Halil Yurdugül Ali Çakrolu Mesude Ayan Öretmen Yeterlikleri Toplumsal geliim için, Eitimin kalitesini artrmak

Detaylı

Bölüm 8 Ön Ürün ve Hzl Uygulama Gelitirme. 8lk Kullanc Tepkileri. Dört Çeit Ön Ürün. Ana Konular. Yamal Ön Ürün. Ön Ürün Gelitirme

Bölüm 8 Ön Ürün ve Hzl Uygulama Gelitirme. 8lk Kullanc Tepkileri. Dört Çeit Ön Ürün. Ana Konular. Yamal Ön Ürün. Ön Ürün Gelitirme Bölüm 8 Ön Ürün ve Hzl Uygulama Gelitirme Sistem Analiz ve Tasarm Sedat Telçeken 8lk Kullanc Tepkileri Kullanclardan tepkiler toplanmaldr Üç tip vardr Kullanc önerileri De0iiklik tavsiyeleri Revizyon planlar

Detaylı

Mustafa ALTUNDAL DS 2. Bölge Müdürü. 22-24 Mart 2010-AFYON DÜNYA SU GÜNÜ 1 / 17

Mustafa ALTUNDAL DS 2. Bölge Müdürü. 22-24 Mart 2010-AFYON DÜNYA SU GÜNÜ 1 / 17 Mustafa ALTUNDAL DS 2. Bölge Müdürü 22-24 Mart 2010-AFYON DÜNYA SU GÜNÜ 1 / 17 Bilindii gibi, taknlar doal bir olay olmakla beraber ekonomi ve toplum yaam üzerinde olumsuz etkileri fazla olan doal bir

Detaylı

Online Bilimsel Program Yönetici K lavuzu

Online Bilimsel Program Yönetici K lavuzu Online Bilimsel Program Yönetici Klavuzu Bu belgedeki bilgiler, ekiller ve program ilevi önceden haber verilmeksizin deitirilebilir. Tersi belirtilmedikçe, burada örnek olarak ad geçen kiiler, adresler,

Detaylı

TUTANAK 13/05/2015. : Türkiye Kooperatif İstatistiklerinin Geliştirilmesi Projesi. : ILO Türkiye Ofisi, Ankara

TUTANAK 13/05/2015. : Türkiye Kooperatif İstatistiklerinin Geliştirilmesi Projesi. : ILO Türkiye Ofisi, Ankara 13/05/2015 TUTANAK Konu Yer : Türkiye Kooperatif İstatistiklerinin Geliştirilmesi Projesi : ILO Türkiye Ofisi, Ankara Tarih/Saat : 13 Mays 2015, Saat:10.00-12.00 Gündem Gerekenler : Kooperatif İstatistiklerinin

Detaylı

YAPI KRED EMEKLLK A.. GELR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVZ) EMEKLLK YATIRIM FONU

YAPI KRED EMEKLLK A.. GELR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVZ) EMEKLLK YATIRIM FONU GELR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVZ) EMEKLLK YATIRIM FONU 1 OCAK - 31 MART 2007 ARA HESAP DÖNEMNE AT FNANSAL TABLOLAR VE NCELEME RAPORU ARA DÖNEM FNANSAL TABLOLAR HAKKINDA NCELEME RAPORU Yap Kredi

Detaylı

ARSAN TEKST L T CARET VE SANAY ANON M RKET SER :XI NO:29 SAYILI TEBL E ST NADEN HAZIRLANMI YÖNET M KURULU FAAL YET RAPORU

ARSAN TEKST L T CARET VE SANAY ANON M RKET SER :XI NO:29 SAYILI TEBL E ST NADEN HAZIRLANMI YÖNET M KURULU FAAL YET RAPORU 1. Raporun Dönemi : 01.01.2009 31.03.2009 2. Konusu Arsan Tekstil Ticaret Ve Sanayi A.. (irket) 1984 ylnda Türkiye de kurulmu# olup faaliyet konusu; her türlü pamuk ipli)i üretimi, sentetik iplik üretimi,

Detaylı

Deutsche Bank A. Sermaye Piyasas Hizmetlerine ili kin aç klamalar

Deutsche Bank A. Sermaye Piyasas Hizmetlerine ili kin aç klamalar DeutscheBankA.SermayePiyasas Hizmetlerineilikinaçklamalar dayeralanbilgilersermayepiyasaskurulu nun,iii-39.1say YatKurulular Kurulu ve Faaliyet Esaslar Hakkknda Tebli"inin 28.'inci maddesi çerçevesinde

Detaylı

KIRSAL KALKINMA NEDR?

KIRSAL KALKINMA NEDR? KIRSAL KALKINMA NEDR? Krsal kalknma ; "krsal alanda yaayan ve geçimini tarm sektöründen veya benzer krsal mesleklerden salayan birey ve topluluklarn, insanca yaam koullarna kavuturulmas için onlarda önce

Detaylı

ARTVN L GELME PLANI. TCARET, MAL YAPI ve BANKACILIK RAPORU (TASLAK) Yrd. Doç. Dr. Atakan ÖZTÜRK Y(lmaz OLGUN

ARTVN L GELME PLANI. TCARET, MAL YAPI ve BANKACILIK RAPORU (TASLAK) Yrd. Doç. Dr. Atakan ÖZTÜRK Y(lmaz OLGUN ARTVN L GELME PLANI TCARET, MAL YAPI ve BANKACILIK RAPORU (TASLAK) Yrd. Doç. Dr. Atakan ÖZTÜRK Y(lmaz OLGUN Artvin, 2005 ÇNDEKLER Sayfa no ÇNDEKLER...i TABLO LSTES... iii 1. TCARET...1 1.1 Giri...1 1.2

Detaylı

KOBİ LEASING PAKETLERİ

KOBİ LEASING PAKETLERİ KOBİ LEASING PAKETLERİ LEASING NEDİR? Özellikle büyümekte olan şirketlerin, tüm sektörlerde her türlü sıfır veya 2. el makine, ekipman yatırımlarını gerçekleştirmesine yönelik olarak orta veya uzun vadeli

Detaylı

AKTÜERLK SINAVLARI FNANSAL MATEMATK SINAVI ÖRNEK SORULARI

AKTÜERLK SINAVLARI FNANSAL MATEMATK SINAVI ÖRNEK SORULARI AKTÜERLK SINAVLARI FNANSAL MATEMATK SINAVI ÖRNEK SORULARI SORU 1: 6 yl vade ile yllk %14 basit faiz oran üzerinden bir borç alnmtr. 3. yldaki faiz oranna e$de%er olan efektif iskonto oran a$a%dakilerden

Detaylı

SÜREÇLERNDE RFID UYGULAMALARI. RFIDTURKEY - Türkiye'nin RFID Merkezi

SÜREÇLERNDE RFID UYGULAMALARI. RFIDTURKEY - Türkiye'nin RFID Merkezi SÜREÇLERNDE RFID UYGULAMALARI RFID nedir? RFID (Radio Frequency Identification): Radyo-frekans dalgalar$ üzerinden veri ta&$mas$ yaparak kontrollü bir ortamda hareket eden veya sabit duran cisimleri otomatik

Detaylı

GENEL DURUM. GERÇEKLE T R LEN FAAL YETLER ve PROJELER 1. SOSYAL YARDIMLAR

GENEL DURUM. GERÇEKLE T R LEN FAAL YETLER ve PROJELER 1. SOSYAL YARDIMLAR GENELDURUM Türk Kzlay Sosyal Hizmetler Müdürlüü; olaan ve olaanüstü durumlarda, yerel, ulusal ve uluslararas düzeyde insan onurunu korumak amac ile toplumdaki savunmasz ve incinebilir nüfus gruplarnn sorunlarn

Detaylı

ASMOLEN UYGULAMALARI

ASMOLEN UYGULAMALARI TURGUTLU TULA VE KREMT SANAYCLER DERNE ASMOLEN UYGULAMALARI Asmolen Ölçü ve Standartlar Mart 2008 Yayn No.2 1 ASMOLEN UYGULAMALARINDA DKKAT EDLMES GEREKL HUSUSLAR Döeme dolgu tulas, kil veya killi topran

Detaylı

T.C. M LLÎ E T M BAKANLI I Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl S GORTACILIK E T M KURS PROGRAMI

T.C. M LLÎ E T M BAKANLI I Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl S GORTACILIK E T M KURS PROGRAMI T.C. MLLÎETMBAKANLII TalimveTerbiyeKuruluBakanl SGORTACILIK ETM KURS PROGRAMI ANKARA 2009 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRES : KURUCUSUNUN ADI : PROGRAMIN ADI PROGRAMIN DAYANAI PROGRAMIN SEVYES PROGRAMIN AMAÇLARI

Detaylı

TÜRK YE DE TARIMSAL MAK NELE ME (1923 1933)

TÜRK YE DE TARIMSAL MAK NELE ME (1923 1933) TARHNPENDE ULUSLARARASITARHveSOSYALARATIRMALARDERGS Yl:2010,Say:3 Sayfa:119136 THEPURSUITOFHISTORY INTERNATIONALPERIODICALFORHISTORYANDSOCIALRESEARCH Year:2010,Issue:3 Page:119136 TÜRKYE DETARIMSALMAKNELEME(19231933)

Detaylı

84,972, Kasa Alnan Çekler Bankalar. 62,357, Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri (-) - 5- Di#er Nakit Ve Nakit Benzeri Varlklar

84,972, Kasa Alnan Çekler Bankalar. 62,357, Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri (-) - 5- Di#er Nakit Ve Nakit Benzeri Varlklar I Varl klar VARLIKLAR A Nakit Ve Nakit Benzeri Varl klar 84,972,238 1 Kasa 807 2 Alnan Çekler 3 Bankalar 62,357,854 4 Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri () 5 Di#er Nakit Ve Nakit Benzeri Varlklar 22,613,577

Detaylı

2013 YILI II. SEVYE AKTÜERLK SINAVLARI FNANS TEORS VE UYGULAMALARI ÖRNEK SINAV SORULARI

2013 YILI II. SEVYE AKTÜERLK SINAVLARI FNANS TEORS VE UYGULAMALARI ÖRNEK SINAV SORULARI SORU 1: 013 YILI II. SEVYE AKTÜERLK SINAVLARI FNANS TEORS VE UYGULAMALARI ÖRNEK SINAV SORULARI ABC hisse senedinin spot piyasadaki fiyat 150 TL ve bu hisse senedi üzerine yazlm alivre sözle mesinin fiyat

Detaylı

Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmelii (89/336/AT)

Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmelii (89/336/AT) Sanayi ve Ticaret Bakanlndan: Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmelii (89/336/AT) BRNC BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tan+mlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliin amac; radyokomünikasyon ile telekomünikasyon ve elektrikli

Detaylı

YAPI KRED EMEKLLK A.. GELR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVZ) EMEKLLK YATIRIM FONU

YAPI KRED EMEKLLK A.. GELR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVZ) EMEKLLK YATIRIM FONU GELR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVZ) EMEKLLK YATIRIM FONU 1 OCAK - 30 EYLÜL 2006 ARA HESAP DÖNEMNE AT MAL TABLOLAR VE SINIRLI DENETM RAPORU GELR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVZ) EMEKLLK YATIRIM

Detaylı

VE SÜRDÜRÜLEB L R YEK UYGULAMALARI

VE SÜRDÜRÜLEB L R YEK UYGULAMALARI YENLENEBLR ENERJ KAYNAKLARI MALYET ANALZ VE SÜRDÜRÜLEBLR YEK UYGULAMALARI Ömer Faruk ERTURUL omerfarukertugrul@gmail.com TEA 16. letim Tesis ve letme Grup Müdürlüü, Batraman Yolu Üzeri 2. km. 72070, Batman

Detaylı

Sigortac tazminatn ödedii sigortal maln sahibi olur. Sigortacnn bu ekilde sahip olduu mallarn satndan elde ettii gelire ne ad verilir?

Sigortac tazminatn ödedii sigortal maln sahibi olur. Sigortacnn bu ekilde sahip olduu mallarn satndan elde ettii gelire ne ad verilir? SORU 1: Aadaki sigorta türlerinden hangisi sigorta snflandrmas bakmndan dierlerine göre farkllk arz etmektedir? A) Kasko Sigortas B) Yangn Sigortas C) Nakliyat Sigortas D) Makine Montaj Sigortas E) Trafik

Detaylı

Sosyal Değişime Destek: Yeni Kitle Kaynak Araçları Anketi

Sosyal Değişime Destek: Yeni Kitle Kaynak Araçları Anketi Sosyal Değişime Destek: Yeni Kitle Kaynak Araçları Anketi 1. Etkinliğe hangi kurumu temsilen katıldınız? Sivil toplum kuruluşu 75,0% 9 Bireysel 8,3% 1 Şirket 16,7% 2 Üniversite 0,0% 0 Sosyal Girişim 0,0%

Detaylı

AGRIEVOLUTION TANITIM DÖKÜMANI

AGRIEVOLUTION TANITIM DÖKÜMANI AGRIEVOLUTION TANITIM DÖKÜMANI MDR? Agrievolution (Global Alliance for Agriculture Equipment Manufacturing Associations Tarm Makineleri malatç Birlikleri Küresel ttifak); ABD, Hindistan, Brezilya, Türkiye,

Detaylı

Küresel E ilimler ve Tarm

Küresel E ilimler ve Tarm Küresel E ilimler ve Tarm smail U URAL Yeni Asr TV Programcs ve Yeni Asr Gazetesi Yazar Prof Dr.Ünal Evcim Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarm Makineleri Bölümü Ö)retim Görevlisi Uygar U+AR Türk Traktör

Detaylı

Bu maddenin yürürlüe girdii tarih itibarıyla bu Kanuna göre kurulan serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almı mükelleflerin;

Bu maddenin yürürlüe girdii tarih itibarıyla bu Kanuna göre kurulan serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almı mükelleflerin; ! "! # $% & % & ' &! ' ( )* +$' #,*,-. / - Gecici Madde 3 Bu maddenin yürürlüe girdii tarih itibarıyla bu Kanuna göre kurulan serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almı mükelleflerin; a)

Detaylı

Yavuz HEKM. Egekons Prefabrike Metal Yap San. Tic. Ltd.!ti. ve. Hekim Gemi n$a A.!. Firmalarnn Kurucusu ve Yönetim Kurulu Ba$kan.

Yavuz HEKM. Egekons Prefabrike Metal Yap San. Tic. Ltd.!ti. ve. Hekim Gemi n$a A.!. Firmalarnn Kurucusu ve Yönetim Kurulu Ba$kan. Yavuz HEKM Egekons Prefabrike Metal Yap San. Tic. Ltd.!ti. ve Hekim Gemi n$a A.!. Firmalarnn Kurucusu ve Yönetim Kurulu Ba$kan. 8. Mükemmelli+i Aray$ Sempozyumu Ana Tema, Yerellikten Küresellie EGE Oturum

Detaylı

Keynesyen makro ekonomik modelin geçerli oldu(u bir ekonomide aa(daki ifadelerden hangisi yanltr?

Keynesyen makro ekonomik modelin geçerli oldu(u bir ekonomide aa(daki ifadelerden hangisi yanltr? SORU 31: 3 / 4 Bir ekonomide kii ba üretim fonksiyonu y = 2k biçiminde verilmektedir. Nüfus art hz %2, teknik ilerleme hz %2 ve amortisman oran %6 iken tasarruf oran da %30 ise bu ekonomideki kii ba sermaye

Detaylı

YAZI ÝÞLERÝ VE KARARLAR DAÝRESÝ BAÞKANLIÐI YAZI LER UBE MÜDÜRLÜ Ü

YAZI ÝÞLERÝ VE KARARLAR DAÝRESÝ BAÞKANLIÐI YAZI LER UBE MÜDÜRLÜ Ü YazleriveKararlarDairesiBakanl YAZI ÝÞLERÝ VE KARARLAR DAÝRESÝ BAÞKANLIÐI YAZILERUBEMÜDÜRLÜÜ Yetki,GörevveSorumluluklar Valilik yazmalarn hazrlamak, onay, teslim ilemlerini gerçekletirmek. çileribakanlgenelveözelteftiraporlarnteslimalmak,

Detaylı

BANKALARIN KRED LEMLERNE LKN YÖNETMELKTE DEKLK YAPILMASINA LKN YÖNETMELK TASLAI

BANKALARIN KRED LEMLERNE LKN YÖNETMELKTE DEKLK YAPILMASINA LKN YÖNETMELK TASLAI Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: BANKALARIN KRED LEMLERNE LKN YÖNETMELKTE DEKLK YAPILMASINA LKN YÖNETMELK TASLAI MADDE 1 01/11/2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüe

Detaylı

YAPI KRED EMEKLLK A.. GELR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVZ) EMEKLLK YATIRIM FONU

YAPI KRED EMEKLLK A.. GELR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVZ) EMEKLLK YATIRIM FONU EMEKLLK YATIRIM FONU 1 OCAK - 31 MART 2005 ARA HESAP DÖNEMNE AT MAL TABLOLAR VE SINIRLI DENETM RAPORU EMEKLLK YATIRIM FONU 1 OCAK - 31 MART 2005 ARA HESAP DÖNEMNE AT SINIRLI DENETM RAPORU 1. Yap Kredi

Detaylı

T.C. İZMİR VALİLİĞİ ALİAĞA İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI. Sıra Hizmet Standardı Olan Birimler Sayı

T.C. İZMİR VALİLİĞİ ALİAĞA İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI. Sıra Hizmet Standardı Olan Birimler Sayı T.C. İZMİR VALİLİĞİ ALİAĞA İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI Sıra Hizmet Standardı Olan Birimler Sayı 1 Özel Öğretim Kurumları Bölümü 92 2 Atama Bölümü 1 3 Basın Yayın Bölümü 4 4 Eğitim Öğretim

Detaylı

Kpss 2014 E?itim Bilimleri Dvd Seti

Kpss 2014 E?itim Bilimleri Dvd Seti KPSS Ö?retmen Adaylar? Görüntülü E?itim Seti 58 DVD + Rehberlik Kitab? GÜNCEL Kpss E?itim Bilimleri Dvd Seti Tüm Dersler Kpss 2014 E?itim Bilimleri Dvd Seti Kpss 2014 E?itim Bilimleri Dvd Seti 58 Dvd Derecelendirme:Henüz

Detaylı

Asansör Yönetmelii ( 95/16/AT ) BRNC BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanmlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeli"in amac; mar Kanunu ve buna ba"l imar

Asansör Yönetmelii ( 95/16/AT ) BRNC BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanmlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliin amac; mar Kanunu ve buna bal imar Asansör Yönetmelii ( 95/16/AT ) BRNC BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanmlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeli"in amac; mar Kanunu ve buna ba"l imar yönetmeliklerine göre in'a edilen binalarda, insan ve yük ta'masnda

Detaylı

Emisyon Gazlarndan Karbon dioksitin Tutulmas ve Yeraltnda Depolanmas

Emisyon Gazlarndan Karbon dioksitin Tutulmas ve Yeraltnda Depolanmas Emisyon Gazlarndan Karbon dioksitin Tutulmas ve Yeraltnda Depolanmas Prof. Dr. Ender Okandan ODTÜ Petrol Aratrma Merkezi ve Petrol ve Doal Gaz Mühendislii Bölümü 6 Nisan 2007 Enerji Güvenlii, Enerji Tarm,

Detaylı

TÜRKYE VE AVRUPA BRL TARIM SEKTÖRLERNN KARILATIRILMASI

TÜRKYE VE AVRUPA BRL TARIM SEKTÖRLERNN KARILATIRILMASI TÜRKYE VE AVRUPA BRL TARIM SEKTÖRLERNN KARILATIRILMASI Özlem Karahan Uysal 1 Erdoan Oktay 1 ÖZET Tarm alannda Türkiye AB etkileimi ve olas gelimeler, ileri saysal aratrma tekniklerinin kullanld etki analizi

Detaylı

2008 Yýlý Maliye Bakanlýðý Performans Esaslý Bütçesi

2008 Yýlý Maliye Bakanlýðý Performans Esaslý Bütçesi 2008 Yýlý Maliye Bakanlýðý Performans Esaslý Bütçesi BakanSunuu yi hazrlanm bir bütçe kötü yönetilebilir fakat kötü hazrlanm bir bütçe asla iyi yönetilemez. 2003 ylndan itibaren hazrladmz güçlü bütçeler

Detaylı

1. Tar msal Mekanizasyon Konusunun, Bakanl ktaki Da k Yap

1. Tar msal Mekanizasyon Konusunun, Bakanl ktaki Da k Yap lk pullu unu 1861 de Bursa da, ilk traktörünü 1955 de Ankara da üreten Türkiye, bu ilklere ra men Avrupa ve Amerika Birle ik Devletlerinde 19. yüzy l n sonlar nda meydana gelen enerji devriminin etkilerini,

Detaylı

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir Türkiye de Bölgesel Kalkınmanın Aracı Olarak Kalkınma Ajansları: zmir Kalkınma Ajansı Örnei Ergüder Can zmir Kalkınma Ajansı Giri: Türkiye de dier ülkeler gibi bölgelerarası hatta bölgeler içinde kalkınma

Detaylı

www.malieksen.com GENEL SA LIK S GORTASI UYGULAMASINA L K N SORU VE CEVAPLAR

www.malieksen.com GENEL SA LIK S GORTASI UYGULAMASINA L K N SORU VE CEVAPLAR GENEL SALIK SGORTASI UYGULAMASINA LKN SORU VE CEVAPLAR 1-1 Ocak 2012 tarihinden itibaren genel salk sigortas uygulamasndaki deiiklikler nelerdir? Genel salk sigortasndan yararlanlmasnda temel artlardan

Detaylı

DOKTORA E TMNDE DANIMAN

DOKTORA E TMNDE DANIMAN DOKTORA E TMNDE DANIMAN Prof. Dr. Nee Atabey DEÜ Tp Fakültesi Tbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dal Ö"retim Üyesi DEÜ Tp Fakültesi Dekan Yard., &zmir PhD e"itimi hedefleri Danmann nitelikleri Danmann bilimsel

Detaylı

TARIM İSTATİSTİKLERİ

TARIM İSTATİSTİKLERİ TÜİK TARIM İSTATİSTİKLERİ TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU TÜİK 3169 MTB:2008-0473 - 50 Adet ISBN 978-975-19-4272-2 Önsöz ÖNSÖZ Türkiye statistik Kurumu karar alclarn, aratrmaclarn ve tüm istatistik kullanclarnn

Detaylı

YAPI KRED EMEKLLK A.. GELR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVZ) EMEKLLK YATIRIM FONU

YAPI KRED EMEKLLK A.. GELR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVZ) EMEKLLK YATIRIM FONU GELR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVZ) EMEKLLK YATIRIM FONU 1 OCAK - 31 MART 2006 ARA HESAP DÖNEMNE AT MAL TABLOLAR VE SINIRLI DENETM RAPORU GELR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVZ) EMEKLLK YATIRIM

Detaylı

TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş.

TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRK EXİMBANK (TÜRKİYE İHRACAT KREDİ BANKASI A.Ş.) DÜNYA BANKASI AVRUPA YATIRIM BANKASI İSLAM KALKINMA BANKASI Ortaklık Yapısı İlk özel

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015 MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015 Bülent İYİKÜLAH 14. Grup Meslek Komitesi Başkanı TEKSTİL ÜRÜNLERİ VE GİYİM EŞYASI İMALATI 7. Grup İplik Sanayii 8. Grup Dokuma Kumaş Sanayii 9. Grup Tekstil

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI. Ender YORGANCILAR EBSO Yönetim Kurulu Başkanı TOBB Başkan Yardımcısı

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI. Ender YORGANCILAR EBSO Yönetim Kurulu Başkanı TOBB Başkan Yardımcısı MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI Ender YORGANCILAR EBSO Yönetim Kurulu Başkanı TOBB Başkan Yardımcısı 12 Eylül 2017 DÜNYA DÖNÜŞÜYOR ÜRETİM DÖNÜŞÜMÜ DİJİTAL DÖNÜŞÜM DÜNYA DÖNÜŞÜYOR EĞİTİM DÖNÜŞÜMÜ İŞGÜCÜ

Detaylı

Tarm Ürünleri Dolu Sigortas nda aa1da verilen seçeneklerden hangisi yanltr?

Tarm Ürünleri Dolu Sigortas nda aa1da verilen seçeneklerden hangisi yanltr? SORU 1: Sedan irketçe kabul edilen sigortalar için üst snr önceden belirtilmi olan saklama paynn (sigorta bedeli veya hasar tazminat tutarnn) almas halinde uygulanan ve reasürörün anlamaya katlma payna

Detaylı

TR YAJ (SEÇMEK/AYIRMAK)

TR YAJ (SEÇMEK/AYIRMAK) TRYAJ (SEÇMEK/AYIRMAK) Triyaj hasta ya da yaraln, tedavi ve bakm gereksinimlerini karlamak amacyla, sak bakm kurumlarndaki kaynaklarn doru yerde ve doru zamanda kullanlmas salayan sflandrma sistemidir.

Detaylı

2015-2016 E??T?M - Ö?RET?M YILI L?SANSÜSTÜ E??T?M ÜCRETLER?

2015-2016 E??T?M - Ö?RET?M YILI L?SANSÜSTÜ E??T?M ÜCRETLER? Bu içerik?dari ve Mali??ler Daire Ba?kanl??? sitesinde yay?nland? (http://muhasebe.maltepe.edu.tr) Ana sayfa > Printer-friendly PDF > Printer-friendly PDF 2015-2016 E??T?M - Ö?RET?M YILI L?SANSÜSTÜ E??T?M

Detaylı

TÜRKYE DE TARIM SEKTÖRÜNE YAPILAN DORUDAN YABANCI YATIRIMLAR ve GELM SEYR

TÜRKYE DE TARIM SEKTÖRÜNE YAPILAN DORUDAN YABANCI YATIRIMLAR ve GELM SEYR TÜRKYE DE TARIM SEKTÖRÜNE YAPILAN DORUDAN YABANCI YATIRIMLAR ve GELM SEYR ÖZET Mustafa Terin 1 brahim Yldrm 1 Ülkelerin ekonomik kalknmasnda yatrmlar büyük önem tamaktadr. Sermaye birikiminin yetersiz

Detaylı

YAPI KRED EMEKLLK A.. GELR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVZ) EMEKLLK YATIRIM FONU 2003 YILINA LKN YILLIK RAPOR

YAPI KRED EMEKLLK A.. GELR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVZ) EMEKLLK YATIRIM FONU 2003 YILINA LKN YILLIK RAPOR YAPI KRED EMEKLLK A.. GELR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVZ) EMEKLLK YATIRIM FONU 2003 YILINA LKN YILLIK RAPOR BU RAPOR EMEKLLK YATIRIM FONLARININ KAMUYU AYDINLATMA AMACIYLA DÜZENLENEN YÜKÜMLÜLÜKLER

Detaylı

Ölçek Geli,tirme Çal.,malar.nda Kapsam Geçerlii için Kapsam Geçerlik &ndekslerinin Kullan.lmas.

Ölçek Geli,tirme Çal.,malar.nda Kapsam Geçerlii için Kapsam Geçerlik &ndekslerinin Kullan.lmas. XIV. Ulusal Eitim ilimleri Kongresi Pamukkale Üniversitesi Eitim Fakültesi 28 30 Eylül 2005 DEN&ZL& Ölçek Geli,tirme Çal.,malar.nda Kapsam Geçerlii için Kapsam Geçerlik &ndekslerinin Kullan.lmas. Dr. Halil

Detaylı

SRKÜLER NO: POZ - 2006 / 43 ST, 18. 08. 2006. Yıllık alı ve satıların formlar ile bildirilmesi hakkında tebli yayımlandı.

SRKÜLER NO: POZ - 2006 / 43 ST, 18. 08. 2006. Yıllık alı ve satıların formlar ile bildirilmesi hakkında tebli yayımlandı. SRKÜLER NO: POZ - 2006 / 43 ST, 18. 08. 2006 çindekiler: Yıllık alı ve satıların formlar ile bildirilmesi hakkında tebli yayımlandı. YILLIK ALI VE SATILARIN FORMLAR LE BLDRLMES HAKKINDA TEBL YAYIMLANDI

Detaylı

3 1 x 2 ( ) 2 = E) f( x) ... Bir sigorta portföyünde, t poliçe yln göstermek üzere, sigortal saysnn

3 1 x 2 ( ) 2 = E) f( x) ... Bir sigorta portföyünde, t poliçe yln göstermek üzere, sigortal saysnn SORU : Aada tanm verilen f fonksiyonlarndan hangisi denklemini her R için salar? f + = f t dt integral e A) f = e B) f = e C) f D) f = E) f = e ( ) = e ( ) SORU : Bir sigorta portföyünde, t poliçe yln

Detaylı

8. MÜKEMMELL!"! ARAYI& SEMPOZYUMU

8. MÜKEMMELL!! ARAYI& SEMPOZYUMU 8. MÜKEMMELL!"! ARAYI& SEMPOZYUMU Salkta Kalite Uygulamalar 16:30 18:00!zmir ÖZLEM YILDIRIM Vehbi Koç Vakf Salk Kurulu8lar Sürekli Kalite Geli8tirme Müdürü Ö. Yldrm, D. V. Yiit, Ö. Ouz 1 KAPSAM Vehbi Koç

Detaylı

YÜKSEKÖRETM KURULU BAKANLII YÜKSEKÖRETM KURUMLARI FAALYET RAPORU HAZIRLAMA REHBER

YÜKSEKÖRETM KURULU BAKANLII YÜKSEKÖRETM KURUMLARI FAALYET RAPORU HAZIRLAMA REHBER YÜKSEKÖRETM KURULU BAKANLII YÜKSEKÖRETM KURUMLARI FAALYET RAPORU HAZIRLAMA REHBER 2007 YILI..ÜNVERSTES FAALYET RAPORU (BRMLER ÇN FAKÜLTE/YO/MYO/ENSTTÜ/DARE BAKANLII/HUKUK MÜAVRL) 2 ÇNDEKLER ÜST YÖNETC

Detaylı