x A şeklinde gösterilir. Aksi durum ise x A olarak

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "x A şeklinde gösterilir. Aksi durum ise x A olarak"

Transkript

1 BÖLÜM I OLSILIK Küme teorisi, matematiği geliştirilmesi ve öğretimide gittikçe daha fazla yararlaıla koularda biridir. yrıca olasılıkla ilgili birici bölümü temel aracıdır. Bu kısımda amaç, olasılık kousuda kullaılacağı kadarı ile, kümelerle ilgili kavramları ve küme işlemlerii açıklamasıdır.. KÜME KVRMLRI Taım (Küme): Kedisie ait ola elemaları ayırt ede bir kural ile birlikte taımlamış herhagi bir eseler topluluğua küme adı verilir. Küme kavramıa pek çok örek herkes tarafıda verilebilir. Siyasal Bilgiler Fakülteside okuya öğreciler, kitaplığı e üst rafıda yer ala kitaplar, üfus sıklığı gelir düzeyi Türkiye ortalamasıı üzeride ola iller, alfabedeki sesli harfler, ile arasıdaki reel sayılar, bir çember üzerideki oktalar..vb birer küme teşkil ederler. Buları her biride küme tarifii iki usuru açıkça görülebilir: i) Bir araya gelmiş eseler, ii) Buları başka eselerde kesi şekilde ayıra ve kümei sıırlarıı tayi ede kural. bir küme olsu:, Eğer x, kümesii bir elemaı ise, x şeklide gösterilir. ksi durum ise x olarak ifade edilir. Yukarıda verile küme örekleride bazıları sıırlı sayıda elema içerir. Bu tip kümelere sıırlı küme deir. sıırlı kümeye örektir. Bua karşılık so iki örekte küme elemalarıı saymaya imkâ yoktur. Bu tip kümelere ise sıırsız elemalı küme deir, x : x kümeside olduğu gibi. Hiç bir elemaı olmaya kümeye boş küme deir ve işareti ile gösterilir. Boş küme acak bir taedir, yai birde çok boş küme düşüülemez.

2 Boş kümei tek oluşuu göstermek içi, ve 'ı birer boş küme olduğuu varsayılsı. 'u içide bulumaya herhagi bir elemaı olmadığıda da yazılabilir. Oysa bu iki ifadei ayı ada sağlaması acak boş kümei tekliği halide mümküdür. dır. Bezer şekilde olması, yai Kümelerle ilgili diğer öemli bir kavram, Evresel Küme, E dir. Boş kümei tekliğie karşılık, evresel küme, her kou veya örek ile ilgili olarak ayrı ayrı düşüülmesi gereke bir kavramdır. Meselâ sadece IIBF öğrecileri üzeride yapılması düşüüle bir araştırma bakımıda IIBF öğrecileri evresel kümeyi teşkil ederler. Hâlbuki kou meselâ Türkiye'- deki bütü yüksekokul öğrecilerii serbest zama faaliyeti olsaydı evresel kümeyi de oa göre geişletmemiz gerekecekti. Herhagi bir kouda evresel küme belli ike, ayı kouda düşüülebilecek diğer bütü kümeler bir küme içide kalırlar. Bu durum bir kümei başka bir kümeyi tamame kapsaması veya başka bir kümei tamame içide buluması hallerii icelemesii gerektirir. Taım: Eğer ise i alt kümesidir. ( içeri B) şeklide gösterilir. Her küme kedi kedisii alt kümesi olduğu içi buu şeklide göstermeliyiz. yrıca her küme evresel kümei alt kümesidir., boş küme ise her kümei bir alt kümesidir. bu yüzde olur Kümeleri VENN diyagramları ile göstermek çoğu zama faydalı olur ve küme ilişkilerii kolaylıkla kavramasıı, küme işlemlerii souçlarıı alaşılmasıı sağlar. Ve diyagramları içi belli bir şekil söz kousu değildir. Biz kolaylık olsu diye yi bir dikdörtge, E içideki diğer kümeleri de daire şeklide göstereceğiz. B EŞİTLİK VE DENKLİK " " işareti tek taraflı bir öermeyi ifade ediyor; yai soraki ifadei öceki ifadei zorulu bir soucu olduğuu gösteriyor.

3 ve B gibi iki küme, tamamı ile ayı elemaları içeriyor ise eşit sayılırlar. Elemaları sıralaış farkı küme eşitliğii bozmaz. Örek: 3 kardeş var, isimleri li, yşe, hmet. Orta okulda okuya bu kardeşleri İgilizce derside kare ders otları sırasıyla 8, 7, 5. Matematik otları ise sırasıyla 5,8,7. İgilizce derside alıa otlar kümesii, B matematikte alıa otlar kümesii göstersi Küme eşitliğii özellikleri: i) Her küme kedisie eşittir ve bu bütü kümeler içi doğrudur. ii) Simetri; iii) Geçişlilik; yı özellikleri alt kümeleri içi varlığıı icelersek; i) Her küme kedisii bir alt kümesidir. ii) Geel olarak yazılamaz, yai simetri yoktur. cak ve B kümeleri eşit ise bu şart sağlaabilir. iii) Geçişlilik; Deklik: Elemaları arasıda bire bir ( ) eşleme (karşılama) ola kümeler birbirlerie dektirler. yı sayıda elemaa sahip ola kümeler dektir. Fakat bu, ayı sayıda elemaa sahip olmalarıı iki kümei dekliği içi gerekli şart olduğu alamıa gelmez. Buu göstermek içi her ikisi de sıırsız ola, kümelerii göz öüe alalım. R kümesideki her doğal sayıya E kümeside misli bir sayı tekabül etmektedir, bu sebeple R ve E kümeleri dektir. Halbuki elema sayısıı eşitliğii kriter olarak alsaydık bu iki kümei dek olduğuu gösteremezdik.

4 Kuvvet Kümesi:, sıırlı sayıda elemaı içere bir küme olsu. 'ı bütü alt kümelerii teşkil ettiği kümeye Kuvvet kümesi deir ve şeklide gösterilir. olsu. Bu durumda, alaşılır: Belli bir sıırlı kümete kaç tae alt küme üretilebileceği aşağıdaki teoremde Teorem: elema içere sıırlı bir küme ise 'ı e elemaı vardır, başka deyişle 'ı ae alt kümesi vardır. Teoremi öreğimize uygularsak, 'ı 3 elemaı olduğua göre ( ) 8 tae alt kümesi akla gelecektir. KÜME İŞLEMLERİ i) Tümleyici küme: Taım: biçimide taımlaır. otasyou ile ifade edilebilmektedir. Tamamlayıcı küme, evresel küme içide ı elemaı olmaya bütü elemaları kapsaya kümedir. ve birlikte evresel kümeyi teşkil ederler. i belirleebilmesi içi E i taımlamış olması gerekir. Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrecileri E kümesii, üçücü sııftaki öğreciler kümesii teşkil etsiler. kümesi bu durumda SBF'i,, ve 4'ücü sııflarıdaki öğrecilerde meydaa gelecektir. ii) Kesişim: Taım: ve kümelerii kesişimi şeklide gösterilir ve matematiksel olarak aşağıdaki biçimde taımlaır. Küme kesişimi içi öceki öreğe devam edelim. Üçücü sııf öğrecileri kümesii temsil ediyordu. kümesi ise SBF'deki kız öğreciler olsu. kümesi, üçücü sııftaki kız öğrecilerde meydaa gelecektir. Bu kümei elemaları, hem üçücü sııf öğrecisi olmaları dolayısıyla, hem de kız olmaları dolayısıyla kümesii elemalarıdır. Eğer iki küme hiç ortak elema içermezse bu iki küme a y r ı k veya ayı ada imkâsızdır deir. Teoremi ispatı içi bakıız: S. H. Hymas, "robability Theory With pplicatios to Ecoometrics ad Decisio Makig" retice Hail, 967 syf. 3.

5 Böyle iki kümei kesişimi hiç bir elema içermediğide boş kümeyi verir., ve i ayrık oluşuu gerekli ve yeterli şartıdır. yrık kümeler içi SBF ye 3'ücü sııf öğrecileri birer örek olabilir, çükü bu fakültede sııf geçme usulü yürürlükte olduğuda bir öğreci ayı ada iki sııfı birde öğrecisi olamaz. iii) Birleşim: Taım: ve kümelerii birleşimi şeklide gösterilir ve matematiksel olarak aşağıdaki biçimde taımlaır. Öceki örekte kümesi üçücü sııf öğrecilerii ve diğer sııflardaki kız öğrecileri kapsar. iv) Fark, simetrik fark: Taım: ve kümelerii simetrik farkı (veya şeklide gösterilir ve matematiksel olarak aşağıdaki biçimde taımlaır. kümesii elemaları kümesii elemaı ola ve B kümesii elemaı olmaya birimlerde kurulur. Başka şekilde ifade edersek, B kümesii elemaı olmaya elemalar arasıda kümesie dahil olalarıı temsil ettiği kümedir. kümeside, her iki kümeye ortak ola elemaları ayırt edersek geriye kalacaktır. Öceki misâlde üçücü sııftaki erkek öğreciler kümesii teşkil edecektir. kümelerii simetrik farkı: biçimide gösterilir. Matematiksel olarak alamı kümeleride sadece bir taesii elemalarıda meydaa gelecektir. Başka deyişle, de i çıkarılması işlemiyle buluur. Matematik diliyle ifade edersek; Öreğimizde kümesi; üçücü sııftaki erkek öğrecilerle diğer sııflardaki kız öğrecilerde meydaa gelir. Yai ya üçücü sııftaki bir erkek öğreci olmak veya diğer sııflarda bir kız öğreci olmak bu kümei elemaı olması içi yeterlidir. Şimdi, buraya kadar değidiğimiz küme işlemlerii Ve diyagramları yardımı ile gösterelim. Her şekilde taralı ala söz kousu ola kümeyi göstersi.

6 E. OLSILIK TEORİSİ İstatistiksel araştırmaları temel koularıda biri soucu öcede kesi olarak bilimeye bazı şasa bağlı olayları (deemeleri) olası tüm mümkü souçlarıı hagi sıklıkla ortaya çıktığıı belirleyebilmektir. Bu soru istatistikte olasılık problemi olarak adladırılır ve deemeleri bezer koşullarda tekrarlaabildiği durumlarda çözüm bulmak mümküdür. Taım: Olasılık, bir olayı ortaya çıkma şasıı taımlaya, 0 ile arasıda bir sayıdır. Taım (Rassal Deey): Souç gözleiceye kadar çıktısı bilimeye deeyler, rassal deeylerdir. Çözümü ilk aşaması rassal deeyi tüm mümkü çıktılarıı belirlemesidir. Öreği bir paraı iki kez atılması soucuda üst yüze gele sembolleri tüm mümkü durumları bir kümei elemaları olarak; T, T, T, Y, Y, T, Y Y S e :, taımlaabilir. Bu edele olasılık kousu küme teorisii bir araç olarak kullamaktadır.. KÜME TEORİSİ Bu kısımda kümeler, B gibi büyük harfler ile gösterileceklerdir. Taım (Örek Uzayı): Bir rassal deeyi tüm mümkü çıktılarıı kümesi S, bu deeyi örek uzayı olarak adladırılır.

7 Örek uzayı içerdiği elema sayısı açısıda iki sııfa ayrılır: a) Sayılabilir (solu/sosuz) elemalı b) Sayılamaz (sosuz) elemalı Eğer bir örek uzayıı elemaları, tam sayıları bir alt kümesi ile birebir ilişkili ise örek uzayı sayılabilir elemalıdır. yrıca bir örek uzayı solu sayıda elemaa sahip ise sayılabilirdir. Bir kümei elemaları pozitif tam sayılar kümesi ile bire bir eşleşebiliyor ise sayılabilir sosuz elemalı kümedir. Bir diğer örek de pozitif rasyoel sayılar kümesidir. Bu yapıdaki kümeler elema sayısı solu ya da sosuz olsa da geellikle sayılabilir kümeler olarak adladırılırlar. Sayılamayacak kadar çok (sosuz) elemaa sahip kümeler içi verilebilecek örek, tüm gerçel sayıları taımladığı kümedir. Reel sayıları saymak mümkü değildir. Bu tip kümeler daha sora iceleecektir. Sayılabilir ve sayılamaz elemalı örek uzayları arasıdaki fark sadece ataacak olasılıkları belirlemesi açısıda öemlidir. İstatistiği temeli ola fakat araştırmacıı geellikle göz ardı ettiği şey yalızca bir deeydir. Bu bir adet deey birçok defa tekrarlaır. Öreği, bir para iki kez havaya atılsı. Bu yei deeyle ilgili örek uzayı aşağıdaki gibidir: Y, TY, T Y, Y, Y, T, T, Y, T T S, Eğer orijial deeyde para hilesiz ise, yai Y T durumu da eşit olasılıklı olacaktır: Y Y Y, T T, Y T, T, ise bu yei deeyi 4 mümkü Daha geel bir ifadeyle, örek uzayları S ve S ola iki deey göz öüe alıdığıda, bu iki deeyi kombiasyou ola bir deeyi örek uzayı kümesi, S S S : S,, S olur. Eğer S ve S i sırasıyla r ve s adet elemaları var ise, S x S i elema sayısı rs dir. Buraya kadar ola kısımda rassal bir deeyi tüm mümkü souçlarıı göstere örek uzayı S taıtıldı. Fakat S bir kümedir ve küme teorisiyle rassallığı matematiksel formülasyouu ortaya koymaktadır. Bu aşamada sora yapılması gereke bir şeyi rassal olarak mı ortaya çıktığı ya da bir olay mı olduğuu formülize edilmesidir. 4

8 Taım (Basit olay): S örek uzayıı oluştura her bir e elemaıa basit olay deir. Taım (Bileşik olay): Bir örek uzayıı herhagi bir alt kümesi (S i kediside dahil) bir olay olarak adladırılır. Rassal olayları kümeler ciside ifade edilmesi, olayları tüm mümkü birleştirilme ya da tahrif edilmesi durumlarıı küme teorisii yardımıyla belirleebilmesie olaak sağlar. Öreği olaylar ayı zamada meydaa gele, alteratif, karşıt vb gibi taımlaabilir. Örek: Rassal bir deeyi sııftaki bir kişii seçilmesi ve kampüse asıl geldiği sorusua verdiği cevap olduğu varsayılsı. Yukarıdaki şekil örek uzayı içerisideki olayları göstermektedir ve Ve Diyagramı olarak adladırılır. Bir örek uzayı içi taımlaa iki uç durum vardır. Biricisi S kümesii taımladığı e büyük alt küme kedisidir. İkici uç durum ise boş kümedir. Taım (Boş Küme): Elemaı olmaya küme boş Ø kümedir. = Ø. Bir kümesideki elema sayısı kümei hacmi (size) olarak adladırılır ve ile gösterilir. Burada egatif olmaya bir tam sayıdır ve Ø=0 olarak taımlaır. Olasılıkla ilgili ifadelerde geellikle bir kümei olasılığı yerie bir olayı olasılığıda bahsedilir. İlk olarak kümeleri (olayları) sıralama ve dekliğii taımlaya iki ilişki aşağıda verilmiştir: Taım (Kapsama): Eğer kümesii her elemaı B kümesi tarafıda içeriliyor ise B kümesi kümesii kapsar ve kümesi B kümesii bir alt kümesidir.

9 B x xb Diğer bir gösterim ise B şeklidedir. Taım (Eşitlik): Eğer iki küme tamame ayı elemalara sahip ise eşittir. B B ve B. ELEMNTER KÜME İŞLEMLERİ Herhagi iki olay (veya küme) ve B verilmiş olsu. Birleşme: ve B kümelerii birleşimi, ya da B kümelerie ait elemaları kümesidir: B x : x veya x B Birkaç farklı alteratifte oluşa bir olay taımlamak istesi. Öreği kampüse gelirke kullaıla motorlu taşıt olayı ya araba ya otobüs ya da her ikisi birlikte kullaılarak gerçekleştirilebilir. Bu seyahat kümesii gösterilmesi içi hem arabaı tüm mümkü çıktılarıı hem de otobüsü tüm mümkü çıktılarıı işaretlemesi gerekir. Not: ve ve ya da ifadeleri birbirie karıştırılmamalıdır. raba ve otobüsü birleşimi göstermek içi araba ve otobüsteki her yeri işaretlemesi gerekir. Birleşimi ve mi ya da mı ile ifade edildiğii hatırlamak içi taralı aladaki bir olayı eleri sağlaması gerekir soruu göz öüe alıması gerekir. Kesişim: ve B kümelerii kesişimi, hem hem de B kümelerie ait elemaları kümesidir: B x : x vexb Kesişim iki ya da daha fazla olayı hepsii birlikte meydaa gelmesiyle oluşa bir olaydır. Öreği, kampüse yapıla seyahati hem araba hem de tre ile gerçekleştiği varsayılsı. Bu

10 olayı gösterilmesi içi araba ve tre olaylarıı çakıştığı bölgedeki tüm çıktıları işaretlemesi gerekir. Tümleye: kümesii tümleyei, kümeside olmaya tüm elemaları kümesidir: c x : x Bir olayı tümleyei, o olayı tersidir. Olay eyi temsil ediyorsa, tümleyei o olayı gerçekleşmemesidir. Öreği kampüse yapıla seyahat yürümeyi içermiyor olsu. Bu olayı göstermek içi S de yürüme haricideki tüm çıktıları işaretlemesi gerekir. yrıca S c =Ø ve Ø c =S olup ( c ) c = özdeşlikleri geçerlidir. Kesişim ve tümleye işlemlerii bir kombiasyou ola Fark işlemi ise ileride açıklamıştır. Örekler: Deey: Sııfta bir kişii rassal olarak seçilmesi Örek Uzayı: S = { Sııftaki tüm kişiler }

11 olayı = kişii erkek olması ve B olayı B = kişii bisikletle kampüse gelmiş olması olsu. Okula bisiklet ile gelmemiş ola bir erkeği seçildiği varsayılsı. Bua göre aşağıdaki olaylar gerçekleşip gerçekleşmemelerie göre icelemiştir. ) evet ) B hayır 3) hayır 4) B evet 5) B = {kadı veya bisiklet kullaıcısı ya da her ikisi} hayır 6) 7) B = {erkek ve bisiklet kullamaya} evet B = {erkek ve bisiklet kullaa} hayır 8) c = B B dışıdaki herşey. B gerçekleşmediği içi c B gerçekleşmiştir. Ve diyagramları geellikle üç olaya kadar kullaışlıdır. Bu yüzde ispatlarda kullaılmazlar. Üçte daha fazla olaylar içi bu diyagram çakışmaları göstermede yetersiz olabilir. Öreği, S S S S Bazı öemli küme işlemleri aşağıdaki teorem ile taımlamıştır.

12 Teorem: Örek uzayı S üzeride üç olay (küme), B, C taımlamış olsu. Burada paratezler işlem sırasıı taımlar ve oldukça öemlidir. Öreği (B)C kümesi (BC) kümeside farklıdır. Değişme (Commutativity): B= B B= B Birleşme (ssociativity) : (BC)=(B)C (BC)=(B)C Dağılma (Distributive) : (BC)=(B)(C) (BC)=(B)(C) De Morga : (B) c = c B c (B) c = c B c İspat. Sadece De Morga Kuralları ilki ispatlaacaktır. İspat iki aşamalıdır. İlk adımda c c c B B olduğu gösterilsi: x B c olsu. Bu durumda x B olmalıdır. Souç olarak; x ve x B. Bu edele soucu: c x ve c x B, diğer bir deyişle; x c c B buluur. İlk adımı c c c B B İkici adımda c B c B c olduğu gösterilsi: x c c B olsu. Bu durumda x B. Bu edele x B soucu: c x ve, diğer bir deyişle; x B c c x B olmalıdır. Souç olarak; x ve buluur. İkici adımı c B c B c Her iki adımı soucu birlikte değerledirildiğide: c B c B c. Küme teorisi üzerie taımlaa olaylar geel olarak iki gruba ayrılırlar: yrık olaylar ve eşalı olaylar olmak üzere, tümleye olaylar ayrık olayları özel bir durumudur.

13 Eşalı olaylar ise kedi içide bağımsız ve bağımlı olaylar olarak ikiye ayrılırlar. Taım (Eşalı olaylar): Herhagi iki olay ve B eğer B ise eşalı olaylardır. Taım (Tümleye olaylar): Herhagi iki olay ve B eğer B=S ise tümleye olaylardır. Taım (yrık olaylar): İki olay ve B eğer B= ise ayrık olaylardır. Buu alamı: ve B olayları birlikte ortaya çıkamazlar. Eğer ortaya çıkarsa B olayıı dışlar ve tam tersi de geçerlidir. S Verile,, olayları eğer tüm i j içi ij= ise ikişerli olarak ayrık olaylardır. İkide fazla kümei, öreği, B, C çifterli olarak ayrık olmaları, B= C= BC= durumuda oları hepsii de ayrık olduğu BC= söyleebilir. Buu tersi geçerli değildir. S Taım (Kümei bölümlemesi): Eğer,, çifterli olarak ayrık ise ve, kümeleri S kümesii bir bölümlemesii taımlar. S ise, i Bir örek uzayıı birbiride ayrık kümelere ayrıştırılması bölümleme olarak adladırılır. Herhagi bir kümesi içi, S= c

14 S i bölümesiyle elde edile B, B, B3, B4 S i bölümleri B,..., B 5 S S Not: Herhagi bir B olayı içi B ve B, S i bölümleridir. Herhagi ayrık ve B kümeleri içi, S=( c )(BB c ) =(B)(B c )( c B)( c B c ) ve herhagi bir iki yölü sııflama, iki ayrık olayı taımlaması, üzerie üçücü bir C olayıı taımlaması ile, S=( c )(BB c )(CC c ) =(BC)(BC c )(B c C)( c BC)( c B c C)( c BC c ) (B c C c )( c B c C c ) olarak elde edilir. Böyle bir ayrışımı bileşeleri atom olarak adladırılır. Yukarıdaki öreklerde sırası ile, 4, 8 adet atom vardır. Geel olarak adet küme içi adet atom vardır. Bu örek uzayı üzerie taımlaa herhagi bir küme bazı atomları birleşimi olarak yazılabilir. Fark (Differece): \B kümesi kümesie ait olup B kümesie ait olmaya elemaları kümesidir. \B=B c =x: x ve xb Bu işlem değişme ve birleşme özelliklerie sahip değildir. Öreği birleşme özelliğii geçerli olmadığı, (\B)\C\(B\C) ifadeside görülebilir.

15 Taım (Sigma Cebri): S i alt kümelerii bir koleksiyou eğer aşağıdaki üç özelliği sağlıyorsa sigma cebri olarak adladırılır ve β ile gösterilir. a) (boş küme β i elemaıdır) b) Eğer ise c (tümleye işlemie göre kapalılık) i c) Eğer,,... ise i olur (sayılabilir sayıda birleşim işlemie göre kapalılık). Boş küme Ø, herhagi bir kümei alt kümesidir. Bu edele ØS. Özellik (a) bu alt seti daima sigma cebrie dahil olduğuu belirtir. S=Ø c olduğuda özellik (a) ve (b) S kümesii de daima β ye dahil olduğuu belirtir. yrıca De Morga kauları kullaılarak β i sayılabilir kesişimler altıda kapalı olduğu görülebilir. Eğer,,... ise bu durumda C C,,... dir, (özellik b ile) ve olur. Buula birlikte De Morga kauu kullaılarak, C C i i i i i C i buluur ve özellik (b) ile i i buluur. Örek uzayı S ye ait birçok farklı sigma cebri taımlaabilir. Öreği {Ø, S} şeklideki iki adet kümei koleksiyou bir sigma cebridir ve trivial sigma cebri olarak adladırılır. Eğer S solu ya da sayılabilir ise bu örek uzayı üzeride bir sigma cebri oldukça kolay bir şekilde taımlaır: =S i tüm alt kümeleri, S i kedisi Eğer S kümesi adet elemaa sahip ise β deki küme sayısı adettir. Öreği eğer S={,,3} ise β, 3 =8 kümei koleksiyouda, ={}, {}, {3}, {,}, {,3}, {,3},{,,3}, Ø oluşur. Eğer S kümesii elemaları sayılamıyor ise bu durumda β yi taımlamak zor olabilir. Buula birlikte β, ilgileile herhagi bir kümeyi içerecek şekilde seçilebilir. Öreği S=(-,) gerçel sayılar kümesi olarak taımlamış ise β cebri, [a,b], (a,b], [a,b), (a,b)

16 şeklideki tüm kümeleri içerecek şekilde seçilebilir. Burada a ve b tüm gerçel sayıları taımlar. Bu durumda β, yukarıda taımlaa kümeleri, mümkü sayılabilir sosuz, birleşim ve kesişim işlemleri ile elde edilebilecek tüm kümeleri içerir..3 OLSILIK TEORİSİNİN TEMELLERİ Bir rassal deeyi çıktısı örek uzayıdaki bir elemadır. Rassal deeyi tekrarlı olarak uygulaması durumuda bir çıktıı oluşum sıklığı örek uzayıdaki elemaı (alt kümei) olasılığı olarak düşüülebilir. Örek uzayıdaki her bir olayı içi, bu olayla sıfır ile bir arasıdaki bir sayıı eşleştirilmesi amaçlaır. Sıfır ile bir arasıdaki bu sayı olayıı olasılığı olarak adladırılır ve () ile gösterilir. Basit alamda olasılık, bir kümeyi ölçümlemek amacıyla bu kümeye ataa (ya da ait ola) bir sayıdır. Diğer bir ifadeyle olasılık kelime alamı olarak şası ölçümlemesidir. Bir kümei ya da bir olayı büyüklüğüü ölçülmesi içi bazı yötemler mevcuttur. yı yötemler buları içerisideki elemaları saymak içi kullaılabilir mi? slıda olasılık hesaplaırke yapılacak işlem budur. Fakat buu uygu olmadığı bir takım durumlar mevcuttur. Öreği bir kümei ortaya çıkma ihtimalii diğeride daha fazla olduğu fakat ikisii de elema sayılarıı eşit olduğu durumda e olur? yı olasılığa mı sahip olmalıdırlar? İlk küme: {Feerbahçe kazaır} İkici küme: {Galatasaray kazaır} İki kümei de birer elemaı vardır. Fakat şüphesiz ki bulara farklı olasılıklar verilmelidir. Buula birlikte, ayı ada çalışılacak küme sayısı birde fazla olabileceği ve her birie ait olasılıkları belirlemesi istediği içi olasılık kümeleri bir foksiyoudur. Olasılık belirli bir foksiyoa göre taımladığı içi ilk olarak foksiyo kavramı ele alımalıdır. Bir foksiyo, f(.), bir oktalar kümesideki her bir oktayı bir diğer oktalar kümesideki bir ve yalız bir okta ile ilişkiledire bir kuraldır (kau, formül,vs). İlk küme taım kümesi, ikici küme B ise görütü kümesidir. Bir foksiyo: ƒ: xƒ(x) ve olasılık kümeleri bir foksiyou olduğuda: : S (S)

17 Örek uzayıı tüm alt kümelerii taımladığı kümeler ailesi foksiyouu taım kümesi olarak kullaılabilir. Bu aşamada, eğer S sayılamayacak kadar çok elema içeriyorsa problem oluşabilir. Ortaya çıka problem, S kümesii sayılamayacak kadar çok alt küme içermesi ve bu edele her bir alt kümeye bir olasılık atamasıda sıkıtı oluşmasıdır. Bu soruu asıl aşıldığı ileride açıklaacaktır. Buula birlikte, S solu elemaa sahip ise her bir alt kümesie bir olasılık atamasıda problem ortaya çıkmaz. Olasılığı e basit yapıdaki taımıı verebilmek içi, ilk aşamada örek uzayıı sayılabilir olduğu varsayılacaktır. Taım (Klasik Olasılık): Eğer bir rassal deeyi örek uzayı solu sayıda adet ayrık S e,, e, e ve eşit olasılıklı elemaa sahip ise e i i, ve, örek uzayı üzeride taımlaa olayıdaki basit olayları (ei) sayısı ise olayıı gerçekleşme olasılığı (); olarak belirleir. Klasik olasılığı yetersiz kaldığı iki durum: a) Olayları eşit olasılıkla oluşmadığı durumlar b) Örek uzayıı sosuz elemalı olduğu durumlar. Bir örek uzayıdaki elemaları eşit olabilirliğe sahip olması bazı ideal koşulları oluşmasıa bağlıdır. yrıca şas oyularıı aksie doğadaki örek uzayıdaki elemalar geellikle eşit olasılığa sahip değildir. İsaları ka grupları bir örek olarak verilebilir. Böyle bir durumda bir herhagi bir olayıı oluşum sıklığı asıl belirleir? Cevap açıktır; aakütle üzeride bezer koşullarda deemeler yapılmalıdır. Taım (Göreli frekas): Bir rassal deeyi örek uzayı üzerie taımlamış olay olsu. Deey bezer koşullarda N adet tekrarlası ve ortaya çıka olaylarıı sayısı olsu. olayıı göreli frekası: f()=/n

18 Öreği hilesiz olduğu düşüüle bir para atıldığıda üst yüze yazı gelmesi olayı olarak taımlası. Değişik deeme sayılarıda gerçekleşe olayı sayıları ve göreli frekasları: N=0 =4 f()=0.4 N=00 =47 f()=0.47 N=000 =488 f()=0.488 Şüphesiz f() değeri gerçekleştirile deey sayısı N ile bağımlıdır ve küçük N değerleri içi çok büyük dalgalamalara sahiptir. Burada cevaplaması gereke soru, N değeri sosuza gittiğide f() oralarıı dizisi kararlı bir değere yakısıyor mu? olacaktır. Böyle bir soruya deeysel olarak asla cevap verilemez. Çükü limiti doğası gereği deeylere so verilemez. Böyle bir limiti var olduğuu kabul etmek matematiksel bir yaklaşımdır: isteildiği kadar küçük olabile pozitif bir sayı olmak üzere, N>m() koşuluu altıda, N () Eşitsizliğii sağlaya bir m() sayısı buluabiliyorsa, lim () N N Elde edile bu souç olayıı deeysel limit frekasıdır ve () değeri olayıı gerçekleşme olasılığıdır. Fakat () limit değeri hala gerçekleştirile deey dizisi souçlarıa bağımlıdır. Deeyler ayı koşullarda geçekleştirilse dahi bir soraki deey dizisii ayı souçları vereceğii garatisi yoktur. Bu frekaslar üzerie oluşturula geçerli bir teori, yukarıda taımlaa () değerii tüm bezer deey dizileri içi ayı olduğuu varsaymak zorudadır. Bu teorem ile moder olasılığı temeli ola aksiyom olasılığıı ele almak da mümkü olmuştur. Taım (Olasılık Küme Foksiyou): Rassal bir deeyi örek uzayı S ve bu kümei üzerie taımlı çifterli ayrık ij=, ij olaylar,, olsu. Eğer (.) foksiyou; ) ()0 ) (S)= 3) ( )=()+()+ ( ) i i i i

19 koşullarıı sağlıyor ise bu rassal deeyi çıktılarıı olasılık küme foksiyou olarak adladırılır. S örek uzayıı her bir alt kümesi içi () sayısıa da olayıı olasılığı deir. Yukarıdaki taımda verile üç özellik olasılık aksiyomları olarak ya da Kolmogorov aksiyomları olarak biliir. Olasılığı bu taımı matematiksel bir taım olup, hagi küme foksiyouu olasılık foksiyou olarak adladırılabileceğii açıklamaktadır. Olasılığı bu taımı, verile bir olayı içi olasılık foksiyouu (.) alacağı değer ile ilgili bilgi vermez. Olaylara ait olasılık değerlerii elde edilmesi içi rassal deeyi modelii taımlaması gereklidir. Öreği, souçları (başarı) ve 0 (başarısızlık) ola bir deeyi 5 kez tekrarladığı ve bir olayıı deeyi soucuda bir başarı elde edilmesi olduğu varsayılsı. O halde bu olay, 0,0,0,0,, 0,0,0,,0, 0,0,,0,0, 0,,0,0,0,,0,0,0,0 0, 0, 0, 0, 0, 0, S kümeside elde edilir. Geel olarak bir deey kez tekrarlaırsa, bua karşılık gele örek uzayı, S S S... dir. S Bir diğer durum da örek uzayıı sosuz elemaa sahip olmasıdır. Öreği, bir paraı üst yüze tura gelee kadar atıldığı varsayılsı. Bua göre deeyi çıktısı, ilk kez tura gelee kadar yapıla atış sayısıdır. Örek uzayı tüm pozitif doğal sayılardır: S,,3,... Bu deey içi olasılık foksiyou edir? Bu para atışıı soucuda üst yüze yazı gelmesii olasılığıı p ve tura gelmesii olasılığıı da -p olduğu varsayılsı. Her bir içi () olasılığı belirlemektedir. () = p olasılığı ilk atışta yazı geldiğii göstermektedir. {} olayı Y T Y, T (T,Y) çıktısıa karşılık gelmektedir. Böylece, p p, örek uzayıdaki

20 Bezer bir şekilde {} olayı Y, T Y, T uzayıdaki T T,..., T, T, Y gelmektedir. Geel bir ifadeyle, p p,,,3,... Elde edile bu ifade,,3,... S içi bir olasılık foksiyou taımlar mı?, çıktısıa karşılık Öyle olması içi S olmalıdır. Fakat örek uzayı solu olmadığı içi S i asıl hesaplaacağı açık değildir. Bu yüzde olasılık foksiyouu taımıda bazı düzeltmeler gereklidir. Taım (Olasılık Foksiyou): Sosuz (ya da solu) bir örek uzayı S deki bir olayıı [0,] aralığıdaki () ya ataya ve aşağıdaki özellikleri sağlaya bir foksiyodur: i) (S) = ve ii)... eğer,,... ayrık ise 3 3 Böylelikle S i olasılığı hesaplaabilir: S, 3 p p p p p p p p p toplamı, bir geometrik seridir. p olduğuda, Elde edile p olur. p p p Böylece S p. p p ksiyom taımı belirli bir foksiyouu asıl seçileceğii belirtmez. Herhagi bir örek uzayı içi pek çok farklı olasılık foksiyou taımlaabilir. Olasılık aksiyomları kullaılarak, daha karmaşık olasılıkları hesaplamasıda kullaılabilecek ola, olasılık foksiyouu pek çok özelliği taımlaabilir. Teorem: Eğer (.) bir olasılık foksiyou ve kümesi S deki herhagi bir küme ise, a. (Ø) = 0 (Burada Ø boş kümedir) b. ( c )=-()

21 c. () İspat: a) S=SØ ve S ile Ø ayrık, SØ= Ø, olduğuda (S)=(SØ)=(S)+(Ø) =+ (Ø). b) S= c ve ile c ayrık, c = Ø, olduğuda (S)=( c )=()+( c ) = ()+( c ). şağıda belirtile her özellik hem kesikli hem de sürekli örek uzayıda taımlı olaylar (kümeler) içi geçerlidir. Birleşimi Olasılığı: ve B olayları S örek uzayıda taımlı iki olay olsu. durum söz kousudur: B birleşim olasılığı içi iki. ve B ayrık olaylardır (çakışma yoktur): yai B ϕ. ve B ayrık olaylar değildir. B ϕ Birici durum içi Eğer B i olasılığı, B ϕ ise B B İkici durum içi ise, Herhagi bir ve B olayları içi B B B Not: İkici durum içi taımlaa formül ayı zamada birici durum içi de kullaılabilir: B (ϕ) = 0 Üç ya da daha fazla olay içi, öreği, B ve C olayları içi B C B C Kesişimi Olasılığı: B C B C B C

22 B gerekir. içi kolay bir formül yoktur. İstatistiksel bağımsızlığı kullaılabiliyor olması S Eğer ve B istatistiksel olarak bağımsız değillerse, geellikle koşullu olasılık kullaılır. Teorem: Eğer (.) bir olasılık foksiyou ve ile B kümeleri S deki herhagi iki küme ise, a. C B (B) ( B) b. ( B) () (B) ( B) c. Eğer B ise () (B) dir. d. (-B)=()-(B) İspat: a. Herhagi iki ve B kümesi içi, B=(B)( c B) ve olasılık ifadesi olarak, (B)=(B)( c B) ve eşitliği sağıdaki iki olay ayrık olduğuda, (B)=(B)+( c B) b. Herhagi iki ve B kümesi içi ve B c kümeleri birbiride ayrık olduğuda, B=( c B) özdeşliği kullaılarak, (B)=()+( c B) yrıca B= ( c B)

23 ve eşitliği sağıdaki iki olay ayrık olduğuda, (B)=()+ ( c B) Elde edile souçlar yerie koarak ispat tamamlaır. (B)=()+(B)-(B) c. B=( c B) ve eşitliği sağıdaki iki olay ayrık olduğuda ksiyom 3 kullaılarak (B)=()+( c B) ksiyom kullaılarak ( c B)0 ve souç olarak (B) () buluur. d. =(-B)(B) olup eşitliği sağıdaki kümeler ayrık olduğu içi ()=(-B)+(B) ispat tamamlaır. Teoremi (b) formülü bir kesişim olasılığı içi kullaılabilecek faydalı bir eşitsizliği (Boferroi eşitsizliği) taımlar. Taım (Bole eşitsizliği): Herhagi iki ve B olayı içi, BS olmak üzere B içi, (B)()+(B) ve eğer B= ise (B)=()+(B) olarak taımlaır. Bu souç ayı zamada ayrık olayları olasılıklarıı (ve elema sayılarıı) toplama kuralıa uyduğuu belirtir. Boferroi Eşitsizliği: Teoremi (b) formülüde ( B) olduğuda, ve () (B) ( B) ( B) () (B) elde edile souç Boferroi eşitsizliğii özel halidir. Boferroi eşitsizliği özellikle, kesişim olasılığıı belirlemek istediği fakat hesaplamasıı zor ya da imkasız olduğu durumlarda oldukça faydalıdır. Öreği her biri 0.95 olasılığa sahip ve B olayları içi her ikisii de birlikte oluşma olasılığıı sıırı, (B)=()+(B)-=0.90

24 olarak buluabilir. Bireysel olayları olasılıkları yeterice büyük olmadıkça Boferroi sıırı egatif değer verdiği içi (fakat hala doğrudur) kullaışsızdır. Teorem: Eğer (.) bir olasılık foksiyou ise, a. ( ) ( C ) i i, herhagi bir C, C, bölümlemesi (ayrık olayları) içi. i i ( i ), b. i herhagi,, kümeleri içi, (Boole u eşitsizliği) Boole u eşitsizliği ile Boferroi i eşitsizliği arasıda bir bezerlik vardır. Temelde ayıdırlar. Eğer Boole u eşitsizliğide c kullaılsaydı, c c i i i c burada c i i i c ve ( ) ( ) eşitlikleri kullaılarak i i i i ) i ( i i i i i elde edilir ki bu soucu Boferroi eşitsizliğii geel ifadesidir. Taım (Olasılık Uzayı): Bir olasılık uzayı üç elemalıdır, [S, β, (.)]. Burada S örek uzayı, β sigma cebri diğer bir deyişle bir olaylar koleksiyou ve (.) ise taım kümesi β ola bir olasılık foksiyoudur..4 SYM YÖNTEMLERİ İstatistik problemleride belirli bir durumda ) olaaklı bütü seçeekleri ortaya koymak ya da e azıda

25 ) kaç farklı olaak buluduğuu belirlemek gereklidir Sayma yötemlerii e sık kullaıldığı problemler, solu örek uzayları üzerie taımlaa olaylara bir olasılık ataması durumudur. Geelde sayma problemleri karmaşıktır bu edele saymayı basitleştirmek üzere problem basit parçalara ayrılır. Elema sayısı N ola bir kesikli S örek uzayıı klasik olasılık aksiyomlarıı (eşit olasılıklı ayrık olaylar) sağladığı varsayılsı. Bir olayıı olasılığıı belirlemek içi her biri eşit olasılık ile ortaya çıka ve birbiride ayrık ola mümkü durumları sayısıa ve özelliğii taşıya elemaları sayısıa gereksiim vardır. Bu sayıları elde edilebilmesi içi bazı kombiasyo formüllerii kullaılması gereklidir. Bu formüller iki temel presip üzerie kurulmuştur: Taım (Toplama): ve B ayrık olaylar olmak üzere, bir olayı toplam m farklı şekilde ve B olayı ise farklı şekilde oluşuyor ise ya da B (B) olayı m+ farklı şekilde oluşabilir. Taım (Çarpma): olayı toplam m farklı şekilde ve B olayı ise toplam farklı şekilde eşalı olarak oluşabiliyor ise, ve B (B) olayı m farklı şekilde oluşabilir. Taım (Faktöriyel): Bir pozitif tam sayı içi, ( faktöriyel) değerie eşit ve küçük tüm tam sayıları çarpımıdır. =(-) 3 Burada, olduğuda, = içi 0= olduğu görülebilir. Sayılar büyüdükçe faktöriyel değerii hesaplamak zorlaşır. Bu edele yaklaşık bir hesaplama değeri Stirlig tarafıda verilmiştir: e Daha güveilir bir yaklaşım içi e - yerie e -[-(/)] kullaılabilir. Kullaılacak sayma yötemleri gerçekleştirile örekleme yötemie a. İadeli örekleme b. İadesiz örekleme

26 ve öreğe çıkış sırasıa c. Öreğe çıkış sırası öemsiz d. Öreğe çıkış sırası öemli bağımlıdır. Taım (İadeli Örekleme): Bir popülasyoda örek alırke alıa bir birimlik örek eğer bir soraki seçimde tekrar populasyoa dahil ediliyorsa yai öreğe girme şası yie varsa bu tip öreklemeye iadeli örekleme deir. Taım (İadesiz Örekleme): Bir popülasyoda örek alırke alıa bir birimlik örek eğer bir soraki seçimde tekrar populasyoa dahil edilmiyorsa yai bir soraki örekte gözleme şası yoksa bu tip öreklemeye iadesiz örekleme deir. Taım (ermütasyo): Bir S kümesideki elemaları iadesiz öreklemedeki tüm farklı seçimleri içi ortaya çıka her bir farklı düzelemelerie verile isimdir. S kümesi içi permütasyolarıı oluşturduğu küme: Öreği,,3 S p,,3,,3,,,,3,,3,, 3,,, 3,, Kümei her bir elemaı bir permütasyoa karşılık gelmektedir. Kümei elemaları icelediğide öreğe çıkış sırasıı öemli olduğu görülebilir. Taım (Kümei permütasyo sayısı): Bir S kümeside adet elema var ise farklı düzelemeleri (permütasyoları) sayısı: ( )... Kümede öreğe çekile elema sayısı r< koşulu ile sadece r adet ise farklı düzelemeleri (permütasyoları) sayısı: r ( )... r r Neseler bir dairei etrafıda sıralaıca ortaya çıka permütasyolara daire permütasyoları deir. Teorem: Bir daire çevreside sıralaa farklı esei permütasyo sayısı (-)=/ dir

27 Taım (Kombiasyo): Bir S kümesideki elemaları iadesiz öreklemedeki tüm farklı seçimlerie verile isimdir. S,,3 Öreği küme: S k,,3 kümesi içi üç elemalı farklı seçimleri (kombiasyoları) oluşturduğu iki elemalı farklı seçimleri (kombiasyoları) oluşturduğu küme: S k,,,3,,3 Gerçekte kombiasyo, altküme ile ayı alamı taşır. Taım (Kombiasyo sayısı): Bir S kümeside adet elema var ise r olmak üzere r adet elemaı faklı seçimlerii sayısı, okuur: r sembolü ile taımlaır ve içide r adet seçim olarak C r r r r r Bu sayılar ayı zamada biom katsayıları olarak da adladırılır. ermütasyo tüm mümkü seçimleri (kombiasyoları) kedi içideki tüm mümkü farklı düzelemelerii de bir elema olarak sayar. Öreği abc ve acb ayı kombiasyo farklı bir permütasyodur. Buula birlikte abc ve abd farklı kombimasyolardır..4. Örekleme ve Örek Uzayıdaki Elema Sayısı Üzerie Etkisi Öemli kombiasyo problemleride temel yapıyı oluştura birkaç stadart sapma metodu vardır. Bu metotlar geellikle örekleme ya da atama yötemleri olarak iceleirler. Bir torbada de e kadar işaretlemiş adet top olduğu ve bularda m adedii farklı koşullar altıda çekildiği varsayılsı. Her bir farklı koşul içi tüm mümkü çıktıları sayısıı belirlemesi aşağıda icelemiştir: Durum I. Yerie Koarak Örekleme ve Sıralama Öemli Torbada m adet top çekilir. Fakat her bir çekile top daha soraki çekilişte öce torbaya iade edilir. Topları üzerideki sayılar çıkış sırasıa göre kayıt edilir. Souç olarak her m adetlik çekiliş içi m adet sayıda oluşa bir (a,,am) sıralaması elde edilir. Burada her bir aj, ile m arasıdaki herhagi bir sayı olabilir. Sıralama içide ayı sayı tekrar edebileceği içi bu sıralama bir permütasyo değildir. Tüm mümkü durumları sayısıı elde edilmesi

28 içi Saymaı Temel Kuralı uygulaarak m buluur. Torbada topu çekilmesi ile altı zarı atılması ya da tek bir zarı arka arkaya altı defa atılması arasıda herhagi bir fark yoktur. Durum II. Yerie Koymada Örekleme ve Sıralama Öemli Uygulaa örekleme Durum I ile bezer olup tek fark çekile topu torbaya iade edilmemesidir. Bu durumda oluşa sıralı m adet (a,,am) sayıda her bir aj farklı sayıda oluşacaktır gibi kısıt koulmuştur. Sıralama içide ayı sayı tekrar edemeyeceği içi bu sıralama bir permütasyodur. Diğer bir kısıt ise m olmalıdır. Bu tip problemlere Saymaı Temel Kuralı doğruda uygulamamakla birlikte çözüm, m m bezerdir. Bu eşitliği sol tarafıda m adet çarpa vardır. Eşitliği sağıdaki sayısıda birer küçülerek gide m adet sürekli çarpımı belirtmektedir. m sembolü Durum II permütasyo problemi olarak adladırıla problemi özel halii taımlamaktadır. Durum III. Yerie Koymada ve Sıralama Öemsiz Bu örekleme yapısıda çekile toplar torbaya iade edilmez ve çekiliş sırası öemsiz olup kayıt edilmez. Souç olarak m adet top bir defada çekilmiş olarak düşüülebilir. Böyle bir örekleme yapısıda elemalı bir kümede elde edile m elemalı alt kümeler ile ilgileilir. lt kümeleri sayısıı bulabilmek amacıyla ilk olarak Durum II ile bir karşılaştırma yapılması faydalı olacaktır. Eğer m adet top iade edilmeksizi birer birer çekilip sıralaır ise mümkü sıralama sayısı m olacaktır. Öreği =5, m=3 içi 3,,5 alt kümesi; S p,3,5,,5,3, 3,,5, 3,5,, 5,,3, 5,3, 3=6 farklı şekilde çekilebilir. Sırlama öemsiz olduğuda adet elema içide m elema; m m m farklı şekilde çekilebilir. Durum IIIa Gruplara yrılabile Elemaı ermütasyou Torbadaki toplarda adedii Rek, adedii Rek,, r adedii Rek r ile boyadığı varsayılsı. Rekleri ayırt edilebidiği fakat ayı rekli topları ayırt edilemediği bilimektedir. Rek gruplarıdaki elema sayılarıı toplamı ++ +r= torbadaki top sayısıa eşittir. Bu adet topu ayrıştırılabilir kaç düzelemesi vardır? Örek olarak =, =, =4 ve rekler de sarı ve lacivert olsu. Elde edilebilecek farklı düzelemeleri sayısı 6 olarak belirleir:

29 Yukarıdaki soruyu aalitik olarak cevaplamak içi tüm topları ayrıştırılabildiği Durum II ile bir karşılaştırma yapılabilir. Rekledirile toplar ayı zamada umaraladırılır ise hepsi birbiride ayrıştırılabilir hale gelir. Bu durumda tüm mümkü düzelemeleri toplam sayısı, Durum II kullaılarak, olarak belirleir. Rek ile boyaa adet top umaralar yardımı ile adet farklı düzelemeye, Rek ile boyaalar ise adet farklı düzelemeye sahip olacaktır. Bir rek içi elde edile her bir düzeleme bir diğer regi herhagi bir düzelemesi içi serbestçe birleştirilebileceği içi Saymaı Temel Kuralı kullaılarak birlikte oluşturabilecekleri düzeleme sayısı (işaretler dikkate alıdığıda)... r buluabilir. raştırıla kou işaretleri olmadığı sadece rekleri olduğu bir durumdaki düzeleme sayısı olduğuda bu sayı, k çok terimli katsayısı ile elde edilebilir. Eğer r= ise, iki terimli (biom) katsayısı ile elde edilebilir. Durum IV. Yerie Koarak ve Sıralama Öemsiz Torbada m adet top çekilir. Fakat her bir çekile top daha soraki çekilişte öce torbaya iade edilir. Topları üzerideki sayılar çıkış sırası dikkate alımada kayıt edilir. problemi çözümü içi farklı bir yaklaşı gereklidir. şağıda bu yaklaşım bir örek üzeride açıklaacaktır. listelemiştir. Örek içi =m=3 alısı. Tüm mümkü durumlar aşağıdaki tabloda Bu

30 Her çekim işlemide sora çekile umara sütuua bir kotrol işareti () kour. İşaret sayısı deeme sayısıa (m) eşit olup bu değer top sayısıda () fazla olabilir. Numaralara ait kotrol işaretleri arasıdaki boşlukları belirtmek amacıyla çubuklar ( ) kullaılmıştır. Ortadaki üç sütu so sütuda özetlemiştir. Bu sütu icelediğide üç kotrol ve iki çubuk içi tüm mümkü durumları dikkate alıdığı görülmektedir. Toplam sayı, Durum III =5, m=3, ya da Durum IIIa =5, =3, = ile çözülebilir. Souç olarak 5/3=0. Durum IV deki problem m adet kotrol ve - adet çubuğu tüm mümkü düzelemeleri problemie döüştürülerek çözülmüştür. Eğer adet mümkü durum var ise ve bu mümkü durumları her biri tabloda olduğu gibi bir kutu ile taımlamışlar ise kutular arasıda - adet çubuk vardır. Durum IIIa içi taımlaa formüller uyguladığıda çıktıları mümkü sayısı: m m m ile elde edilebilir. Yukarıda açıkladığı üzere kullaılacak sayma yötemleri gerçekleştirile örekleme yötemie faklılık gösterebilir. Farklı örekleme durumları içi örek uzayıdaki elema sayıları aşağıdaki şekilde hesaplaabilir. İadesiz Örekleme İadeli Örekleme Sıra Öemli ( m) m Sıra Öemsiz m m m

31 Tabloda verile durumları açıklamak amacıyla aşağıda 44 adet sayı içide çekilebilecek 6 adet sayı içi karşılaşılabilecek farklı örek uzaylarıı elema sayıları hesaplamıştır: a. İadesiz sıralama öemli: Temel sayma teoremie göre ilk sayı 44 farklı şekilde, iadesiz olduğuda ikicisi 43 farklı şekilde seçilebileceğie göre altı adet sayı; =(44/38)= farklı şekilde belirleebilir. Bu souç geellediğide, buluur. ( x) b. İadeli sıralama öemli: Seçile sayı tekrar iade edildiği içi her bir çekiliş 44 farklı şekilde yapılabileceğide altı adet sayı, =44 6 = farklı şekilde belirleebilir. Bu souç geellediğide, x buluur. c. İadesiz sıralama öemsiz: Sıralamaı öemsiz olduğu durumlarda, örek uzayıdaki elema sayısı azalır. ltı adet sayı 6543 farlı şekilde ortaya çıkabilir. Eğer sıralama öemsiz ise bu durumları tümü örek uzayıdaki tek bir elemaa karşılık geldiğide, bu sayı sıralamaı öemli olduğu durumda karşılaşıla örek uzayıda bölüerek düşülür ve souç olarak sıralama öemsiz ise altı adet sayı, farklı şekilde belirleebilir. Bu souç geellediğide, buluur. r r r d. İadeli sıralama öemsiz: Örek uzayı belirlemei e zor olduğu durumdur. Cevap olarak heme 44 6 /6543 olduğu söyleebilir, fakat bu souç yalıştır. Bu durumu saymak içi 44 adet sayı ya yaa yerleştirilmiş her biri bir diğeride bir karto ile ayrılmış kutular

32 olarak düşüülebilir ve altı adet sayı kağıtlara yazılıp kutuları içie koulur. Mümkü durumları sayısı, 44 kutu içie koacak 6 adet kağıdı farklı mümkü durumlarıı sayısıa eşit olacaktır. Kutuları ayıra kartolarda ilki ve soucusuu oyadığı bir rol yoktur. 44 adet kutu 45 adet kartoa sahiptir fakat 43 adet karto dikkate alıır. Bulara ilave olarak 6 adet kağıt mevcuttur. Souç olarak 43+6=49 adet ese vardır ve bular 49 Kadar farklı yerleşime sahiptir. Buula birlikte sıralama öemli olmadığıda kağıtlar içi 6 ve kartolar içi 43 kadar durum elemelidir. Souç olarak sıralama öemsiz ise altı adet sayı, farklı şekilde belirleebilir..4. İki terimli (Biom) ve Çok terimli (Multiomial) Teoremleri İki terimli (a+b) ifadesii açılımı basit kombiasyo metodu kullaılara gerçekleştirilip daha sora çok terimli durum içi geelleştirilecektir. İki terimli ifade adet terimi çarpımı şeklide yazılabilir: (a+b) (a+b) (a+b) Burada problem çarpım soucuda oluşacak ola a -r b r terimii öüdeki katsayıları bulabilmektir. Gerçekte bu problem iki gruba bölümüş (a ve b) adet çarpaı ortaya çıkış sayısıı bulmak olarak da taımlaabilir. a b a Burada x=b/a alıarak m b a a b a x x çarpaı m=,,, içi açılarak, (+x)=+x x 0 (+x) =+x+x x x 0 (+x) 3 =+3x+3x + x x x x 3 0 3

33 (+x) = +x+ + x x x x 3 0 Souç olarak: r r x r x 0 r r x r a x a 0 r r a b r a a b a 0 a b a b a b a a b a 0 r r r b a r b a 0 elde edilir. Yukarıda kullaıla yaklaşım adet elemaı iki gruba ayrıldığı ve gruplarda birii r adet diğerii -r adet elemaa sahip olduğu varsayımıa uymaktadır. Bu adet elemaı iki kategori içi r değiştikçe ortaya çıkabilecek farklı sıralamalarıı sayısı kombiasyo yaklaşımı ile; r r elde edildi. İki terim (kategori) içi bulua souçlar elema k adet kategori içi geelleebilir. Her bir kategorideki elema sayısı i, i=,,,k ve k olsu. Farklı seçimleri (kombiasyoları) sayısı:,,, k k İspat:,,, k k k k 3

34 3 3 k k k k k Bu souç kullaılarak çok terimli açılım; x k x x içi elde edile k adet çarpada oluşa terimleri, k k x x cx öüdeki c katsayısı buluur. Çok terimli açılım: k k k k k x x x x x x,,.5 MRJİNL ve ŞRTLI OLSILIK Koşul, olasılıkta kullaıla temel araçlarda birisidir. Özellikle bölümleme teorisi içi kritik ola B kesişim olasılığıı hesaplamasıda işe yarar. yrıca tüm stokastik süreçler alaı koşullu olasılığa dayamaktadır. Bir soraki süreçte e olacağı, öceside e olduğua yai koşula bağlıdır. Bağımlı olaylar: ve B ayı örek uzayıda taımlı iki olay olsu. Geellikle ve B arasıda bir bağımlılık olur. Buu alamı şudur: eğer B i gerçekleştiği biliiyorsa, ı gerçekleşme şası hakkıdaki bilgileri değiştirir. Örek: Bir zar havaya atılıyor. olayı = 6 gelmesi B olayı = çift sayı gelmesi olsu. Eğer zar hilesiz ise 6 ve B dir. Eğer B i gerçekleştiği biliiyorsa, ı gerçekleşme şasıda bir artış olur:

35 (B i gerçekleştiği bilidiğide, ı gerçekleşmesi) 3 souc souc veya 6 4 veya 6 Bu durumda B verildigide B yazılabilir. 3 Soru: B? B verildigide B = (6 geldiği bilidiğide, çift sayı gelmesi) = Elema sayısı ola S örek uzayı üzeride, r adet ayrık i olayı ve c adet ayrık Bj olayı taımlamış olsu. S örek uzayıdaki her elemaı eşit olasılığa sahip olduğu (klasik olasılık) varsayımı ile ve B olayları içi aşağıdaki iki yölü tablo oluşturulabilir: B B Bc c c r r r rc İlk satır ve ilk sütu hariç ablodaki hücrelere ait geel toplam: r c i j ij olup bu hücreleri her biri ibj olayıa karşılık olaylar eşit olasılıklı olduğuda: ij i B j

36 Herhagi bir i olayıı gerçekleşme olasılığı: i i ic i c j ya da herhagi bir Bj olayıı gerçekleşme olasılığı: r j j rj j B i ij ij ile elde edilebilir. Bu olasılıklar sırası ile i ve Bj olaylarıı marjial olasılıkları olarak adladırılır. Bir S örek uzayı üzerie taımlaa ve B olayları içi, B olayıı oluşması durumuda olayıı ortaya çıkma olasılığı şartlı olasılıktır ve (/B) ile gösterilir. Taım (Şartlı Olasılık): Verile olasılık uzayıda iki olay ve B olsu. Verile B olayı içi olayıı şartlı olasılığı (B) > 0 içi, ( / B) ( B) (B) olup (B)=0 içi taımsızdır. ile ( ve B, sadece B i buluduğu kümede) elde edilebilir Not: B B ile ( ve B, tüm örek uzayı S de) elde edilebilir Örek uzayıı S de B ye çekmek içi sembolü yerie B sembolü kullaılmalıdır. B sembolü de ayı sembolü gibi ele alımalıdır. Böylece, C D B C B D B C D B olur. Bezer şekilde verile olayı içi B olayıı şartlı olasılığı () > 0 içi, ( B / ) ( B) ( ) Yukarıdaki iki eşitlik kullaılarak; B / B ( B) ( B/ ) ( ) ifadesi olasılığı çarpım kuralı olarak adladırılır.

37 Teorem (Çarpım Kuralı): Taımlaa bir olasılık uzayı içi, eğer,,, olayları... ] 0 koşuluu sağlaya S üzeride taımlamış olaylar ise, [ [... ] [ ].[ / ].[ 3 / ]...[ /... ] Çarpım kuralı aşamalı deeyler içi oldukça faydalıdır. Deeyi aşamalı olduğu ve j olayıı deeyi j-ici aşamasıa göre taımlaa bir olay olduğu varsayılsı. Bu durumda [ j /... j ], deeyi ilk j- aşamasıda oluşa durumlara göre j-ici aşamada e olabileceğii taımlaya bir olayı şartlı olasılığıdır. [./B] bir olasılık foksiyou mudur? Olasılık foksiyou olabilmesi içi üç aksiyomu sağlaması gereklidir. a. [/ B] ( B) (B) 0 her S içi b. [S/ B] (S B) (B) (B)/ (B) c. Eğer,,... S deki çifterli ayrık olayları dizisi ise ( i i ) B i i B / B i i [B] [B] i i (B) B [ / B i i ] Souç olarak verile bir B, (B)>0, olayı içi [./B] bir olasılık foksiyoudur. Teorem (Olasılıklar Toplamı Teoremi): Taımlaa bir olasılık uzayı içi, eğer B,B,,B olayları S B j j ve [Bj]>0, j=,, içi, koşullarıı sağlaya S üzeride taımlamış ayrık olaylar ise, her [ ] içi, j B j j [ / B ]. [ B ] İspat: olayı ayrık Bj olaylarıı her biri ile ola kesişimlerii birleşimi j j j B j olarak taımlaabilir çükü B j ler de ayrıktır. Bu durumda

38 [] B j j [ B j j j] [ / B j ].[B ] j buluur. Bu teorem içi de geçerlidir. Not: Yukarıda taımlı B olayları ayrık değilse, c [] [ / B].[B] [ / B ].[B Olasılıklar toplamı teoremi özellikle aşamalı olarak uygulaa deeylerde faydalıdır. Öreği her birii içide toplar bulua torbalarda bir top çekilmek istediği durum ele alıdığıda ilk öce topu çekileceği torba seçilir daha sora seçile torbada bir top çekilir. Bu tür deeyler içi Bj ilk aşamadaki olayı ve da ikici aşamadaki olayı taımlar ise, [Bj] ve [/Bj] olasılıklarıı bulmak oldukça kolaydır. şamalar halide uygulaa deeylerde birici adımda souca göre koşul taımlamak oldukça uygudur. [./B] foksiyouu özellikleri aşağıdaki teoremler ile taımlamıştır. Teorem: [ / B] 0 Teorem: B= ise (/B)=(B/)=0 Teorem: Eğer ve B, S de taımlı bir olaylar ise [ c / B] [ / B] c ] Teorem: Eğer, S ise [ / B] [ / B] [ c / B] Teorem: Eğer, S ise, [ / B] [ / B] [ / B] [ / B] Teorem: Eğer, B S ve B ise (B)= () B B / Teorem: Eğer, B S ve B ise (B)= (B) B / B B

39 Teorem: Eğer, S ve [ / B] [ / B] Şartlı olasılığı kullaıldığı öemli durumlarda biri aşağıdaki teorem ile açıklamıştır. Teorem (Bayes Formülü): Taımlaa bir olasılık uzayı içi, eğer B,,B olayları j S B ve j [B j ] 0, j=,, içi, koşullarıı sağlaya S üzeride taımlamış ayrık olaylar ise her, [] 0, içi [B / ] buluur. Bu teorem k [ / B j k [ / B ].[B j k ] ].[B j ] içi de geçerlidir. Soucu bilidiği durumda sebebi hagi olasılıkla hagi olayda meydaa geldiği ile ilgileir. Olasılıklar toplamı teoremide olduğu gibi Bayes formülü de aşamalı olarak uygulaa deeyler içi oldukça faydalıdır. radaki fark koşul olarak ikici aşamaı kullaılmasıdır. Diğer bir ifade ile olayı gerçekleşmiştir ve sebep ola Bk olayı içi olasılık araştırılmaktadır. Bayes teorimi ile koşullu olasılıklar tersie çevrilebilir. Yai, B ifadesi B ciside ifade edilebilir. Bu çok kullaışlı bir özelliktir. Öreği, (soraki olay öceki olay) verilsi. Soraki olayı gözlemleip öceki olayı olasılığı hakkıda çıkarsama yapılmak istesi. Bu durumda kullaılmalıdır. (öceki olay soraki olay) Olaylar Ziciri ve Olasılık ğaçları: Olaylar birbiri ardıa gerçekleştiğide olasılığı hesaplaabilmesi içi çarpım kuralı oldukça kullaışlıdır. Örek: İçeriside 4 adet beyaz ve adet kırmızı top bulua bir kutuda iki top iadesiz olarak rastgele seçiliyor. Bua göre: a) İkisii de beyaz olması b) İkici topu kırmızı olması olasılıklarıı buluuz. Çözüm:

40 Wi = i-ici topu beyaz olması ve Ri = i-ici topu kırmızı olması olsu. a) W W W W W W W W 4 6 ve W W 3 5 Böylece (her ikisii de beyaz olması) = W W b) ( ikici topu kırmızı olması) olasılığı araştırılmaktadır. Bu olasılık ilk çekilişte hagi topu geldiği koşulua dayadırılmada buluamaz. ikici topu kırmızı gelmesi olayı aslıda W R R R W R R Böylece, ( ikici topu kırmızı olması) = W R R R 5, R (ayrık olaylar) R W W R R R dir. Olasılık ğaçları: 3 Çarpım kuralıı grafiksel gösterimidir.

41 İlk çekiliş İkici çekiliş Koşullu olasılıklar dallara yazılır. Kesişimi olasılığıı bulmak içi olasılıklar çarpılır. Öreği: W W ya da W R İki ya da daha fazla olay olması durumu: 3 ü bulmak içi çarpım kuralı dikkatlice uygulamalıdır: olduğu hatırlaarak olasılık ağacıda

42 Bu durum adet,..., olayı içi geelleştirildiğide, elde edilir. 3 Örek: İçeriside w adet beyaz ve r adet kırmızı top bulua bir kutuda iadesiz olarak 3 top çekiliyor. Bua göre sırasıyla beyaz-kırmızı-beyaz top çekilme olasılığı edir? Çözüm:.6 BĞIMSIZ OLYLR W R W W R W W R W 3 3 w r w w r w r w r Ele alıa olaylarda birii gözleip gözlememesi olasılığı diğer bir olayı ortaya çıkıp çıkmama olasılığıı etkilemiyorsa bu olaylara bağımsız olaylar deir. Eğer [/B] olasılığı B olayıa bağımlı değilse, diğer bir deyişle [/B]=[] ise olayı B olayıda bağımsızdır. Taım (Bağımsız Olaylar): Verile bir (S, β, [.]) olasılık uzayı içi, ve B olayları β üzeride taımlı olsular. ve B olayları, acak ve acak, a. [ B] ().(B) b. [ / B] (), [B]>0 ise c. [B / ] (B), []>0 ise koşulları sağlaıyor ise bağımsız olaylardır. İkide fazla,..., olayları sadece ise bağımsızdır ve bu taımlaa olaylar içeriside seçile alt olaylar içi de geçerlidir. Yai,, 3, 4 olayları i) i i j olmak üzere tüm i, j içi j ii) i j k i j tüm birbiride farklı i, j, k içi iii) ise bağımsızdır. i j k

43 Teorem: Eğer ve B olayları verile bir (S, β, [.]) olasılık uzayıda taımlı birbiride bağımsız olaylar iseler, a. ve B c b. c ve B c. c ve B c olayları da birbiride bağımsızdır. c c İspat: Sadece a şıkkıı ispatı yapılacaktır. Bu amaçla [ B ] ().(B ) olduğu gösterilmelidir. c [ B ] () ( B) buluur. () ().(B) ().( (B)) ().(B c ) ve B olaylarıı bağımsızlık özelliği ile ve B olaylarıı ayrık olaylar olma özelliği temelde ilişkili olmakla birlikte farklı özelliklerdir. Öreği iki ayrık olay acak ve acak [ B] ().(B) 0 ise bağımsızdırlar. Bu durum sadece ya da B olaylarıı olasılıklarıı sıfır olması durumuda gerçekleşir. Eğer [] 0 ve [B] 0 ise ve B olaylarıı bağımsız olmaları oları ayrık olaylar olmadıklarıı belirtir. Buu tersi de söyleebilir ve B ayrık olaylar ise bağımsız olaylar değildirler. Keşisimi Olasılığıı Hesaplaması İçi İstatistiksel Bağımsızlık: Öceki bölümlerde B durumda iki seçeek mevcuttur: i doğruda hesaplamasıı zor olduğu belirtilmişti. Bu. Eğer ve B bağımsız ise B B. Eğer ve B i bağımsız olup olmadıkları bilimiyorsa, koşullu olasılık ve çarpım kuralı kullaılır. B BB

Ders 2: Küme Teorisi, Örnek Uzay, Permütasyonlar ve Kombinasyonlar

Ders 2: Küme Teorisi, Örnek Uzay, Permütasyonlar ve Kombinasyonlar Ders 2: üme Teorisi, Örek Uzay, Permütasyolar ve ombiasyolar üme avramı üme İşlemleri Deey, Örek Uzay, Örek Nokta ve Olay avramları Örek Noktaları Sayma Permütasyolar ombiasyolar Parçalamalar (Partitio)

Detaylı

BÖLÜM 3 YER ÖLÇÜLERİ. Doç.Dr. Suat ŞAHİNLER

BÖLÜM 3 YER ÖLÇÜLERİ. Doç.Dr. Suat ŞAHİNLER BÖLÜM 3 YER ÖLÇÜLERİ İkici bölümde verileri frekas tablolarıı hazırlaması ve grafikleri çizilmesideki esas amaç; gözlemleri doğal olarak ait oldukları populasyo dağılışıı belirlemek ve dağılışı geel özelliklerii

Detaylı

Venn Şeması ile Alt Kümeleri Saymak

Venn Şeması ile Alt Kümeleri Saymak Ve Şeması ile lt Kümeleri Saymak Osma Ekiz Bu çalışmada verile bir kümei çeşitli özellikleri sağlaya alt küme veya alt kümlerii ve şeması yardımıyla saymaya çalışacağız. Temel presibimiz aradığımız alt

Detaylı

İstatistik Nedir? Sistem-Model Kavramı

İstatistik Nedir? Sistem-Model Kavramı İstatistik Nedir? İstatistik rasgelelik içere olaylar, süreçler, sistemler hakkıda modeller kurmada, gözlemlere dayaarak bu modelleri geçerliğii sıamada ve bu modellerde souç çıkarmada gerekli bazı bilgi

Detaylı

BAĞINTI VE FONKSİYON

BAĞINTI VE FONKSİYON BAĞINTI VE FONKSİYON SIRALI N-Lİ x, x, x,..., x tae elema olsu. ( x, x, x,..., x ) yazılışıda elemaları sırası öemli ise x, x, x,..., x ) e sıralı -li deir. x, x, x,..., x ) de ( x (, x, x ( x, ) sıralı

Detaylı

6. BÖLÜM VEKTÖR UZAYI VEKTÖR UZAYI VEKTÖR UZAYLARI

6. BÖLÜM VEKTÖR UZAYI VEKTÖR UZAYI VEKTÖR UZAYLARI 6. BÖLÜM VEKTÖR LARI -BOYUTLU (ÖKLİT) I Taım: Eğer pozitif bir tam sayı ise sıralı -sayı, gerçel sayılar kümesideki adet sayıı (a 1, a 2,, a ) bir dizisidir. Tüm sıralı -sayılarıı kümesi -boyutlu uzay

Detaylı

İşlenmemiş veri: Sayılabilen yada ölçülebilen niceliklerin gözlemler sonucu elde edildiği hali ile derlendiği bilgiler.

İşlenmemiş veri: Sayılabilen yada ölçülebilen niceliklerin gözlemler sonucu elde edildiği hali ile derlendiği bilgiler. OLASILIK VE İSTATİSTİK DERSLERİ ÖZET NOTLARI İstatistik: verileri toplaması, aalizi, suulması ve yorumlaması ile ilgili ilkeleri ve yötemleri içere ve bu işlemleri souçlarıı probabilite ilkelerie göre

Detaylı

(3) Eğer f karmaşık değerli bir fonksiyon ise gerçel kısmı Ref Lebesgue. Ref f. (4) Genel karmaşık değerli bir fonksiyon için. (6.

(3) Eğer f karmaşık değerli bir fonksiyon ise gerçel kısmı Ref Lebesgue. Ref f. (4) Genel karmaşık değerli bir fonksiyon için. (6. Problemler 3 i Çözümleri Problemler 3 i Çözümleri Aşağıdaki özellikleri kaıtlamaızı ve buu yaıda daha fazla soyut kaıt vermeizi isteyeceğiz. h.h. eşitliğii ölçümü sıfır ola bir kümei tümleyei üzeride eşit

Detaylı

( KÜME LİSTE, ORTAK ÖZELLİK, ŞEMA YÖNTEMİ ELEMAN SAYISI BOŞ, SONLU, SONSUZ KÜME ALT KÜME VE ÖZELLİKLERİ ) ... BOŞ KÜME. w w w. m a t b a z.

( KÜME LİSTE, ORTAK ÖZELLİK, ŞEMA YÖNTEMİ ELEMAN SAYISI BOŞ, SONLU, SONSUZ KÜME ALT KÜME VE ÖZELLİKLERİ ) ... BOŞ KÜME. w w w. m a t b a z. KÜME KAVRAMI Küme matematiği taımsız bir kavramıdır. Acak kümeyi, iyi taımlamış kavram veya eseler topluluğu diye tarif edebiliriz. Kümeler A, B, X, K,... gibi büyük harflerle Bir kümeyi oluştura eseleri

Detaylı

{ 1 3 5} { 2 4 6} OLASILIK HESABI

{ 1 3 5} { 2 4 6} OLASILIK HESABI OLASILIK HESABI Bu derste, uygulamalarda sıkça karşılaşıla, Olasılık Uzaylarıda bazılarıa değieceğiz ve verilmiş bir Olasılık Uzayıda olasılık hesabı yapacağız. Ω. Ω solu sayıda elemaa sahip olsu. Ω {

Detaylı

1. GRUPLAR. 2) Aşağıdaki kümelerin verilen işlem altında bir grup olup olmadığını belirleyiniz.

1. GRUPLAR. 2) Aşağıdaki kümelerin verilen işlem altında bir grup olup olmadığını belirleyiniz. Sorular ve Çözümleri 1. GRUPLAR 1) G bir grup olmak üzere aşağıdaki eşitlikleri gösteriiz. i) e G birim elema olmak üzere e 1 = e. ii) a G olmak üzere (a 1 ) 1 = a. iii) a 1, a 2,, a G içi (a 1 a 2 a )

Detaylı

6. BÖLÜM VEKTÖR UZAYLARI

6. BÖLÜM VEKTÖR UZAYLARI 6. BÖLÜM VEKTÖR UZAYLARI -BOYUTLU (ÖKLİT) UZAYI Taım: Eğer pozitif bir tam sayı ise sıralı -sayı, gerçel sayılar kümesideki adet sayıı (a, a,, a ) bir dizisidir. Tüm sıralı -sayılarıı kümesi -boyutlu uzay

Detaylı

2.2. Fonksiyon Serileri

2.2. Fonksiyon Serileri 2.2. Foksiyo Serileri Taım.. Herhagi bir ( u (x reel (gerçel değerli foksiyo dizisi verilsi. Bu m foksiyo dizisii tüm terimlerii toplamıa, yai u m (x + u m+ (x + u m+2 (x + u m+3 (x + + u m+ (x + = k=m

Detaylı

n ile gösterilir. 0) + ( n 1) + ( n 2) + + ( n n) =2n Örnek...4 : ( 8 3) = ( 8 Örnek...5 : ( 7 5) + ( 7 6) + ( 8 7) + ( 9 8) + ( 10

n ile gösterilir. 0) + ( n 1) + ( n 2) + + ( n n) =2n Örnek...4 : ( 8 3) = ( 8 Örnek...5 : ( 7 5) + ( 7 6) + ( 8 7) + ( 9 8) + ( 10 KOMBİNASYON tae esei r taesii seçimie elemaı r li kombiasyoları deir ve C(,r) veya ( ile gösterilir. 1) ( ) = ( 0) =1 r) C(;r)= ( r) =! ( r)!.r! 2) ( 1) = ( 1) = 3) ( r) = ( r) 4) ( a) = ( b) (r ) ise

Detaylı

Tümevarım_toplam_Çarpım_Dizi_Seri. n c = nc i= 1 n ca i. k 1. i= r n. Σ sembolü ile bilinmesi gerekli bazı formüller : 1) k =1+ 2 + 3+...

Tümevarım_toplam_Çarpım_Dizi_Seri. n c = nc i= 1 n ca i. k 1. i= r n. Σ sembolü ile bilinmesi gerekli bazı formüller : 1) k =1+ 2 + 3+... MC formülüü doğruluğuu tümevarım ilkesi ile gösterelim. www.matematikclub.com, 00 Cebir Notları Gökha DEMĐR, gdemir@yahoo.com.tr Tümevarım_toplam_Çarpım_Dizi_Seri Tümevarım Metodu : Matematikte kulladığımız

Detaylı

POLİNOMLAR. reel sayılar ve n doğal sayı olmak üzere. n n. + polinomu kısaca ( ) 2 3 n. ifadeleri polinomun terimleri,

POLİNOMLAR. reel sayılar ve n doğal sayı olmak üzere. n n. + polinomu kısaca ( ) 2 3 n. ifadeleri polinomun terimleri, POLİNOMLAR Taım : a0, a, a,..., a, a reel sayılar ve doğal sayı olmak üzere P x = a x + a x +... + a x + a x + a biçimideki ifadelere x e bağlı reel katsayılı poliom (çok terimli) deir. 0 a 0 ax + a x

Detaylı

n ile gösterilir. 0) + ( n 1) + ( n 2) + + ( n n) =2n Örnek...4 : ( 8 3) = ( 8 Örnek...5 : ( 7 5) + ( 7 6) + ( 8 7) + ( 9 8) + ( 10

n ile gösterilir. 0) + ( n 1) + ( n 2) + + ( n n) =2n Örnek...4 : ( 8 3) = ( 8 Örnek...5 : ( 7 5) + ( 7 6) + ( 8 7) + ( 9 8) + ( 10 KOMBİNASYON tae esei r taesii seçimie elemaı r li kombiasyoları deir ve C(,r) veya ( ile gösterilir. 1) ( ) = ( 0) =1 r) C(;r)= ( r) =! ( r)!.r! 2) ( 1) = ( 1) = 3) ( r) = ( r) 4) ( a) = ( b) (r ) ise

Detaylı

TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ Sapmasızlık 3.2. Tutarlılık 3.3. Etkinlik minimum varyans 3.4. Aralık tahmini (güven aralığı)

TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ Sapmasızlık 3.2. Tutarlılık 3.3. Etkinlik minimum varyans 3.4. Aralık tahmini (güven aralığı) 3 TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ 3.1. Sapmasızlık 3.. Tutarlılık 3.3. Etkilik miimum varyas 3.4. Aralık tahmii (güve aralığı) İyi bir tahmi edici dağılımı tahmi edilecek populasyo parametresie yakı civarda

Detaylı

KOMBİNASYON: ve r birer pozitif doğal sayı olmak üzere r olsu. farklı elemaı r elemalı alt kümelerii sayısıa i r 2. Örek:! C(,r) = r!. r! li kombiasyou deir ve gösterilir. C(,r) = r P(,r)! = = r r! r!.

Detaylı

BASAMAK ATLAYARAK VEYA FARKLI ZIPLAYARAK İLERLEME DURUMLARININ SAYISI

BASAMAK ATLAYARAK VEYA FARKLI ZIPLAYARAK İLERLEME DURUMLARININ SAYISI Projesii Kousu: Bir çekirgei metre, metre veya 3 metre zıplayarak uzuluğu verile bir yolu kaç farklı şekilde gidebileceği ya da bir kişii veya (veya 3) basamak atlayarak basamak sayısı verile bir merdivei

Detaylı

POLİNOMLARDA İNDİRGENEBİLİRLİK. Derleyen Osman EKİZ Eskişehir Fatih Fen Lisesi 1. GİRİŞ

POLİNOMLARDA İNDİRGENEBİLİRLİK. Derleyen Osman EKİZ Eskişehir Fatih Fen Lisesi 1. GİRİŞ POLİNOMLARDA İNDİRGENEBİLİRLİK Derleye Osma EKİZ Eskişehir Fatih Fe Lisesi. GİRİŞ Poliomları idirgeebilmesi poliomları sıfırlarıı bulmada oldukça öemlidir. Şimdi poliomları idirgeebilmesi ile ilgili bazı

Detaylı

TÜME VARIM Bu bölümde öce,kısaca tümevarım yötemii, sorada ÖYS de karşılamakta olduğumuz sembolüü ve sembolüü ele alacağız. A. TÜME VARIM YÖNTEMİ Tümevarım yötemii ifade etmede öce, öerme ve doğruluk kümesi

Detaylı

( KÜME LİSTE, ORTAK ÖZELLİK, ŞEMA YÖNTEMİ ELEMAN SAYISI BOŞ, SONLU, SONSUZ KÜME ALT KÜME VE ÖZELLİK- LERİ ) ... BOŞ KÜME. w w w. m a t b a z.

( KÜME LİSTE, ORTAK ÖZELLİK, ŞEMA YÖNTEMİ ELEMAN SAYISI BOŞ, SONLU, SONSUZ KÜME ALT KÜME VE ÖZELLİK- LERİ ) ... BOŞ KÜME. w w w. m a t b a z. KÜME KAVRAMI Küme matematiği taımsız bir kavramıdır. Acak kümeyi, iyi taımlamış kavram veya eseler topluluğu diye tarif edebiliriz. Kümeler A, B, X, K,... gibi büyük harflerle gösterilir. Bir kümeyi oluştura

Detaylı

TOPOLOJİK TEMEL KAVRAMLAR

TOPOLOJİK TEMEL KAVRAMLAR TOPOLOJİK TEMEL KAVRAMLAR 1.1. Kümeler ve Foksiyolar A ı bir elemaıa B i yalız bir elemaıı eşleye bağıtıya bir foksiyo deir. f : A B, Domf = U A ve ragef B dir. Taım 1.1.1. f : A B foksiyou içi V A olsu.

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 3: MERKEZİ EĞİLİM VE DAĞILMA ÖLÇÜLERİ Prof. Dr. İrfa KAYMAZ Taım Araştırma souçlarıı açıklamasıda frekas tablosu ve poligou isteile bilgiyi her zama sağlamayabilir. Verileri

Detaylı

7. Ders. Bazı Kesikli Olasılık Dağılımları

7. Ders. Bazı Kesikli Olasılık Dağılımları Hatırlatma: ( Ω, U, P) bir olasılık uzayı ve 7. Ders Bazı Kesikli Olasılık Dağılımları : Ω ω R ( ω) foksiyou Borel ölçülebilir, yai B B içi { ω Ω : ( ω) B } U oluyorsa foksiyoua bir Rasgele Değişke deir.

Detaylı

Problem 1. Problem 2. Problem 3. Problem 4. PURPLE COMET MATEMATİK BULUŞMASI Nisan 2010 LİSE - PROBLEMLERİ

Problem 1. Problem 2. Problem 3. Problem 4. PURPLE COMET MATEMATİK BULUŞMASI Nisan 2010 LİSE - PROBLEMLERİ PURPLE COMET MATEMATİK BULUŞMASI Nisa 2010 LİSE - PROBLEMLERİ c Copyright Titu Adreescu ad Joatha Kae Çeviri. Sibel Kılıçarsla Casu ve Fatih Kürşat Casu Problem 1 m ve aralarıda asal pozitif tam sayılar

Detaylı

4/16/2013. Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin

4/16/2013. Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin 4/16/013 Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyası içi Tahmi Kitle ve Öreklem Öreklem Dağılımı Nokta Tahmii Tahmi Edicileri Özellikleri Kitle ortalaması içi Aralık Tahmii Kitle Stadart Sapması içi Aralık Tahmii

Detaylı

( 1) ( ) işleminde etkisiz eleman e, tersi olmayan eleman t ise te kaçtır? a) 4/3 b) 3/4 c) -3 d) 4 e) Hiçbiri

( 1) ( ) işleminde etkisiz eleman e, tersi olmayan eleman t ise te kaçtır? a) 4/3 b) 3/4 c) -3 d) 4 e) Hiçbiri V MERSİN MATEMATİK OLİMPİYATI (ÜNV ÖĞR) I AŞAMA SINAV SORULARI ( Nisa 8) de ye taımlı, birebir ve örte f ve g foksiyoları her bir içi koşuluu sağlası g( a ) = ve f ( ) ( ) ( ) f = g a 4 = a ise a sayısı

Detaylı

İSTATİSTİK 2. Tahmin Teorisi 07/03/2012 AYŞE S. ÇAĞLI. aysecagli@beykent.edu.tr

İSTATİSTİK 2. Tahmin Teorisi 07/03/2012 AYŞE S. ÇAĞLI. aysecagli@beykent.edu.tr İSTATİSTİK 2 Tahmi Teorisi 07/03/2012 AYŞE S. ÇAĞLI aysecagli@beyket.edu.tr İstatistik yötemler İstatistik yötemler Betimsel istatistik Çıkarımsal istatistik Tahmi Hipotez testleri Nokta tahmii Aralık

Detaylı

Diziler ve Seriler ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV

Diziler ve Seriler ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV Diziler ve Seriler Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV ÜNİTE 7 Amaçlar Bu üiteyi çalıştıkta sora; dizi kavramıı taıyacak, dizileri yakısaklığıı araştırabilecek, sosuz toplamı alamıı bilecek, serileri yakısaklığıı

Detaylı

ÖRNEKLEME TEORİSİ VE TAHMİN TEORİSİ

ÖRNEKLEME TEORİSİ VE TAHMİN TEORİSİ İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME VE İSTATİSTİKSEL YORUMLAMA TAHMİNLEME SÜRECİ VE YORUMLAMA SÜRECİ ÖRNEKLEME TEORİSİ VE TAHMİN TEORİSİ ÖRNEKLEME VE ÖRNEKLEME ÖRNEKLEME DAĞILIMLARI VE ÖRNEKLEME DAĞILIMLARI Yorumlama

Detaylı

{ 1 3 5} UYGULAMA-2 OLASILIK HESABI { } i, i = 1, 2,, n elemanına aşağıdaki özelliklere sahip bir p. her bir ω. sayısı karşılık getirilsin.

{ 1 3 5} UYGULAMA-2 OLASILIK HESABI { } i, i = 1, 2,, n elemanına aşağıdaki özelliklere sahip bir p. her bir ω. sayısı karşılık getirilsin. UYGULAMA- OLASILIK HESABI Ω. Ω solu sayıda elemaa sahip olsu. Ω { ω, ω,, ω }, U olmak üzere, Ω ı her bir ω i, i,,, elemaıa aşağıdaki özelliklere sahip bir p i sayısı karşılık getirilsi. ) p 0, i,,...,

Detaylı

LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ-2

LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ-2 LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ SABİT NOKTA İTERASYONU YÖNTEMİ Bu yötemde çözüme gitmek içi f( olarak verile deklem =g( şeklie getirilir. Bir başlagıç değeri seçilir ve g ( ardışık

Detaylı

İDEAL ÇARPIMLARI (IDEAL PRODUCTS)

İDEAL ÇARPIMLARI (IDEAL PRODUCTS) T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ (IDEAL PRODUCTS) 070216013 TUĞBA ÖZMEN 080216038 AYŞE MUTLU 080216064 SEVİLAY HOROZ Nil ehri, Düyaı e uzu ehridir (6.650

Detaylı

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI Bezetimi e öemli faydalarıda birisi, uygulamaya koymada öce alteratifleri karşılaştırmaı mümkü olmasıdır. Alteratifler; Fabrika yerleşim tasarımları Alteratif üretim

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Ön Söz Polinomlar II. ve III. Dereceden Denklemler Parabol II. Dereceden Eşitsizlikler...

İÇİNDEKİLER. Ön Söz Polinomlar II. ve III. Dereceden Denklemler Parabol II. Dereceden Eşitsizlikler... İÇİNDEKİLER Ö Söz... Poliomlar... II. ve III. Derecede Deklemler... Parabol... 9 II. Derecede Eşitsizlikler... 8 Trigoometri... 8 Logaritma... 59 Toplam ve Çarpım Sembolü... 7 Diziler... 79 Özel Taımlı

Detaylı

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI µ µ içi Güve Aralığı ALTERNATİF İTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMAI Bezetimi e öemli faydalarıda birisi, uygulamaya koymada öce alteratifleri karşılaştırmaı mümkü olmasıdır. Alteratifler; Fabrika yerleşim tasarımları

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 3: MERKEZİ EĞİLİM VE DAĞILMA ÖLÇÜLERİ Prof. Dr. İrfa KAYMAZ Taım Araştırma souçlarıı açıklamasıda frekas tablosu ve poligou isteile bilgiyi her zama sağlamayabilir. Verileri

Detaylı

tanımlanabilir. Bu nedenle olasılık konusu küme teorisini bir araç olarak kullanmaktadır.

tanımlanabilir. Bu nedenle olasılık konusu küme teorisini bir araç olarak kullanmaktadır. . OLASILIK TEORİSİ İstatistisel araştırmaları temel oularıda biri soucu öcede esi olara bilimeye bazı şasa bağlı olayları (deemeleri) olası tüm mümü souçlarıı hagi sılıla ortaya çıtığıı belirleyebilmetir.

Detaylı

VII. OLİMPİYAT SINAVI. Sınava Katılan Tüm Talebe Arkadaşlara Başarılar Dileriz SORULAR k polinomu ( )

VII. OLİMPİYAT SINAVI. Sınava Katılan Tüm Talebe Arkadaşlara Başarılar Dileriz SORULAR k polinomu ( ) Sıava Katıla Tüm Talebe Arkadaşlara Başarılar Dileriz SORULAR 2 997. ( )( )( ) ( ) ( ) k x x x... k. x... 997. x poliomu ( ) a x a x... a x, a 0 ve k < k

Detaylı

sorusu akla gelebilir. Örneğin, O noktasından A noktasına hareket, OA sembolü ile gösterilir

sorusu akla gelebilir. Örneğin, O noktasından A noktasına hareket, OA sembolü ile gösterilir BÖLÜM 1: VEKTÖRLER Vektörleri taımlamak içi iki yol vardır: uzayda oktalara karşılık gele bir koordiat sistemideki oktalar veya büyüklük ve yöü ola eseler. Bu kısımda, ede iki vektör taımıı buluduğu açıklaacak

Detaylı

(Sopphie Germain Denklemi) çarpanlarına ayırınız. r s + t r s + t olduğunu ispatlayınız. + + + + olduğunu. + + = + + eşitliğini ispatlayınız.

(Sopphie Germain Denklemi) çarpanlarına ayırınız. r s + t r s + t olduğunu ispatlayınız. + + + + olduğunu. + + = + + eşitliğini ispatlayınız. Sayılar Teorisi Kouları Geel Sıavları www.sbelia.wordpress.com SINAV I(IDENTITIES WITH SQUARES) 4 4. a 4b (Sopphie Germai Deklemi) çarpalarıa ayırıız.. 4 4 = A ise A ı sadece = durumuda asal olduğuu ispatlayıız..

Detaylı

ˆp x p p(1 p)/n. Ancak anakütle oranı p bilinmediğinden bu ilişki doğrudan kullanılamaz.

ˆp x p p(1 p)/n. Ancak anakütle oranı p bilinmediğinden bu ilişki doğrudan kullanılamaz. YTÜ-İktisat İstatistik II Aralık Tahmii II 1 ANAKÜTLE ORANININ (p GÜVEN ARALIKLARI (BÜYÜK ÖRNEKLEMLERDE Her birii başarı olasılığı p ola birbiride bağımsız Beroulli deemeside öreklemdeki başarı oraıı ˆp

Detaylı

Ki- kare Bağımsızlık Testi

Ki- kare Bağımsızlık Testi PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİKSEL TEKNİKLER Prof. Dr. Ali ŞEN Ki- kare Bağımsızlık Testi Daha öceki bölümlerde ölçümler arasıdaki ilişkileri asıl iceleeceğii gördük. Acak sıklıkla ilgileile veriler ölçüm

Detaylı

f n dµ = lim gerçeklenir. Gösteriniz (Bu teorem Monoton yakınsaklık teoreminde yakınsaklık f n = f ve (f n ) monoton artan dizi

f n dµ = lim gerçeklenir. Gösteriniz (Bu teorem Monoton yakınsaklık teoreminde yakınsaklık f n = f ve (f n ) monoton artan dizi 4.2. Pozitif Foksiyoları İtegrali SOU : f ), M +, A) kümeside bulua foksiyoları mooto arta dizisi ve h.h.h. f = f ise f dµ = f dµ gerçekleir. Gösteriiz Bu teorem Mooto yakısaklık teoremide yakısaklık yerie

Detaylı

İstatistik Ders Notları 2018 Cenap Erdemir BÖLÜM 5 ÖRNEKLME DAĞILIMLARI. 5.1 Giriş

İstatistik Ders Notları 2018 Cenap Erdemir BÖLÜM 5 ÖRNEKLME DAĞILIMLARI. 5.1 Giriş İstatistik Ders Notları 08 Ceap Erdemir BÖLÜM 5 ÖRNEKLME DAĞILIMLARI 5. Giriş Öreklem istatistikleri kullaılarak kitle parametreleri hakkıda çıkarsamalar yapmak istatistik yötemleri öemli bir bölümüü oluşturur.gülük

Detaylı

Bağımsızlık özelliğinden hareketle Ortak olasılık fonksiyonu (sürekli ise

Bağımsızlık özelliğinden hareketle Ortak olasılık fonksiyonu (sürekli ise YTÜ-İktisat İstatistik II Örekleme ve Öreklem Dağılımları BASİT RASSAL ÖRNEKLEME N tae ese arasıda taelik bir öreklem seçilmesii istediğii düşüelim. eseli olaaklı her öreklemi seçilme şasıı eşit kıla seçim

Detaylı

NİÇİN ÖRNEKLEME YAPILIR?

NİÇİN ÖRNEKLEME YAPILIR? İÇİ ÖREKEME YAPIIR? Zama Kısıdı Maliyeti Azaltma Hata Oraıı Azaltma Souca Ulaşma Hızı Doç.Dr. Ali Kemal ŞEHİRİOĞU Araş.Gör. Efe SARIBAY Örekleme Teorisi kousuu içide, Örekleme Tipleri populasyoda örek

Detaylı

Fonksiyonlarda Limit. Dizi fonksiyonu, tanım kümesindeki bütün 1, 2, 3,, n, sayma sayılarına, sırasıyla

Fonksiyonlarda Limit. Dizi fonksiyonu, tanım kümesindeki bütün 1, 2, 3,, n, sayma sayılarına, sırasıyla Foksiyolarda Limit Foksiyolarda it: Bu bölümde y f ( ) foksiyou ve sayısı verildiğide, bağımsız değişkei sayısıa (solda veya sağda) yaklaşırke ya da sosuza yaklaşırke, foksiyou da bir L sayısıa (veya ya

Detaylı

H.L.Royde Real Aalysis çeviri ve düzeleme Prof.Dr.Hüseyi Çakallı Kısım Bir Reel Değişkeli Foksiyolar Teorisi Prof.Dr.Hüseyi Çakallı 3 H.L.Royde Real Aalysis çeviri ve düzeleme Prof.Dr.Hüseyi Çakallı Reel

Detaylı

Örnek 2.1 YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI III. Markov Süreçleri Ders 7. Koşulsuz Durum Olasılıkları. Örnek 2.1

Örnek 2.1 YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI III. Markov Süreçleri Ders 7. Koşulsuz Durum Olasılıkları. Örnek 2.1 Örek.1 YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI III Markov Süreçleri Ders 7 Yrd. Doç. Dr. Beyazıt Ocakta Web site: ocakta.bau.edu.tr E-mail: bocakta@gmail.com Reault marka otomobil sahilerii bir soraki otomobillerii de Reault

Detaylı

ORTALAMA EŞĐTSĐZLĐKLERĐNE GĐRĐŞ

ORTALAMA EŞĐTSĐZLĐKLERĐNE GĐRĐŞ ORTALAMA EŞĐTSĐZLĐKLERĐNE GĐRĐŞ Lokma Gökçe Olimpiyat problemlerii çözümüde eşitsizlik teorisi öemli bir yer tutar. Baze bir maksimum miimum değer problemide, baze bir geometrik eşitsizlik kaıtıda, baze

Detaylı

MATEMATİK ÖĞRETMENİ ALIMI AKADEMİK BECERİ SINAVI ÇÖZÜMLERİ

MATEMATİK ÖĞRETMENİ ALIMI AKADEMİK BECERİ SINAVI ÇÖZÜMLERİ MTEMTİK ÖĞRETMENİ LIMI KDEMİK EERİ SINVI ÇÖZÜMLERİ SÜLEYMNİYE EĞİTİM KURUMLRI MTEMTİK ÖĞRETMENİ LIMI KDEMİK EERİ SINVI ÇÖZÜMLERİ SORULR. li ile etül ü de içide buluduğu 4 erkek ve 6 bayada oluşa bir grupta

Detaylı

Tahmin Edici Elde Etme Yöntemleri

Tahmin Edici Elde Etme Yöntemleri 6. Ders Tahmi Edici Elde Etme Yötemleri Öceki derslerde ve ödevlerde U(0; ) ; = (0; ) da¼g l m da, da¼g l m üst s r ola parametresi içi tahmi edici olarak : s ra istatisti¼gi ve öreklem ortalamas heme

Detaylı

12. Ders Büyük Sayılar Kanunları. Konuya geçmeden önce DeMoivre-Stirling formülünü ve DeMoivre-Laplace teoremini hatırlayalım. DeMoivre, genel terimi,

12. Ders Büyük Sayılar Kanunları. Konuya geçmeden önce DeMoivre-Stirling formülünü ve DeMoivre-Laplace teoremini hatırlayalım. DeMoivre, genel terimi, . Ders Büyü Sayılar Kauları Kouya geçmede öce DeMoivre-Stirlig formülüü ve DeMoivre-Laplace teoremii hatırlayalım. DeMoivre, geel terimi, a!,,, 3,... e ola dizii yaısa olduğuu göstermiş, aca limitii bulamamış.

Detaylı

OLİMPİYAT SINAVI. 9 x.sin x + 4 / x.sin x, 0 x π İfadesinin alabileceği en küçük tamsayı değeri kaçtır? A) 14 B) 13 C) 12 D) 11 E) 10

OLİMPİYAT SINAVI. 9 x.sin x + 4 / x.sin x, 0 x π İfadesinin alabileceği en küçük tamsayı değeri kaçtır? A) 14 B) 13 C) 12 D) 11 E) 10 . ( ) ( ) 9 x.si x + 4 / x.si x, 0 x π İfadesii alabileceği e küçük tamsayı değeri A) 4 B) 3 C) D) E) 0. Yuvarlak bir masa etrafıda otura 5 şövalye arasıda rasgele seçile 3 taeside e az ikisii ya yaa oturma

Detaylı

Bir Rasgele Değişkenin Fonksiyonunun Olasılık Dağılımı

Bir Rasgele Değişkenin Fonksiyonunun Olasılık Dağılımı 5.Ders Döüşümler Bir Rasgele Değişkei Foksiyouu Olasılık Dağılımı Bu kısımda olasılık dağılımı bilie bir rasgele değişkei foksiyoları ola rasgele değişkeleri olasılık dağılımlarıı buluması ile ilgileeceğiz.

Detaylı

DÖNEM I BİYOİSTATİSTİK, HALK SAĞLIĞI VE RUH SAĞLIĞI DERS KURULU Ders Kurulu Başkanı : Yrd.Doç.Dr. İsmail YILDIZ

DÖNEM I BİYOİSTATİSTİK, HALK SAĞLIĞI VE RUH SAĞLIĞI DERS KURULU Ders Kurulu Başkanı : Yrd.Doç.Dr. İsmail YILDIZ DÖNEM I BİYOİSTATİSTİK, HALK SAĞLIĞI VE RUH SAĞLIĞI DERS KURULU Ders Kurulu Başkaı : Yrd.Doç.Dr. İsmail YILDIZ ARAŞTIRMADA PLANLAMA VE ÇÖZÜMLEME (03-09 Ocak 014 Y.ÇELİK) Araştırma Süreci (The research

Detaylı

Analiz II Çalışma Soruları-2

Analiz II Çalışma Soruları-2 Aaliz II Çalışma Soruları- So gücelleme: 04040 (I Aşağıdaki foksiyoları (ilgili değişkelere göre türevlerii buluuz 7 cos π 8 log (si π ( si ta e 9 4 5 6 + cot 0 sec sit t si( e + e arccos ( e cos(ta (II

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferasiyel Deklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulumak veya kullaım koşulları hakkıda bilgi içi http://ocw.mit.edu/terms web sitesii ziyaret ediiz.

Detaylı

Bağıntı YILLAR ) AxB BxA. 2) Ax(BxC) = (AxB)xC. 4) s(axb) = s(bxa) = s(a).s(b)

Bağıntı YILLAR ) AxB BxA. 2) Ax(BxC) = (AxB)xC. 4) s(axb) = s(bxa) = s(a).s(b) Bağıtı YILLAR 00 00 00 005 006 007 008 009 00 0 ÖSS-YGS - - - - - - - - - BAĞINTI ÖZELLĐKLER: SIRALI ĐKĐLĐ: (a,) şeklideki ifadeye ir sıralı ikili yada kısaca ikili deir (a,) sıralı ikiliside a ya irici

Detaylı

n, 1 den büyük bir sayma sayısı olmak üzere,

n, 1 den büyük bir sayma sayısı olmak üzere, KÖKLÜ SAYILAR, de üyük ir sayma sayısı olmak üzere, x = α deklemii sağlaya x sayısıa α ı yici derecede kökü deir. x m = x m O halde tersi düşüülürse, ir üslü sayıı üssü kesirli ise, o sayı köklü sayı içimide

Detaylı

BÖLÜM 3. ile gösterilir. m-boyutlu öklit kümesini tanımlayan m adet kümenin kartezyen (Catesian) çarpımı,

BÖLÜM 3. ile gösterilir. m-boyutlu öklit kümesini tanımlayan m adet kümenin kartezyen (Catesian) çarpımı, BÖLÜM 3 3. ÇOK DEĞİŞKENLİ REGRESYON İÇİN VEKTÖR VE MATRİS CEBRİ Bölüm de, doğrusal regresyo tek değişkeli basit model olarak ele alıarak açıklamıştı. Bölüm 4 de ise çok değişkeli (k değişkeli) model içi

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahminleme ve Hipotez Testlerine Giriş Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahminleme ve Hipotez Testlerine Giriş Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahmileme ve Hipotez Testlerie Giriş Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üiversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr

Detaylı

İSTATİSTİKSEL TAHMİN. Prof. Dr. Levent ŞENYAY VIII - 1 İSTATİSTİK II

İSTATİSTİKSEL TAHMİN. Prof. Dr. Levent ŞENYAY VIII - 1 İSTATİSTİK II 8 İSTATİSTİKSEL TAHMİN 8.. İstatistiksel tahmileyiciler 8.. Tahmileyicileri Öellikleri 8... Sapmasılık 8... Miimum Varyaslılık 8..3. Etkilik 8.3. Aralık Tahmii 8.4. Tchebysheff teoremi Prof. Dr. Levet

Detaylı

SAYILAR DERS NOTLARI Bölüm 1 / 3 SAYILAR DERS NOTLARI KONU BASLIKLARI:

SAYILAR DERS NOTLARI Bölüm 1 / 3 SAYILAR DERS NOTLARI KONU BASLIKLARI: www.testhae.com SAYILAR DERS NOTLARI Bölüm / 3 SAYILAR DERS NOTLARI KONU BASLIKLARI: -RAKAM -SAYI -DOGAL SAYILAR -SAYMA SAYILARI -ÇFT DOGAL SAYILAR -TEK DOGAL SAYILAR -ARDISIK DOGAL SAYILAR -ARDISIK ILK

Detaylı

Olasılık bir diğer ifadeyle bir olayın meydana gelme şansının sayısal ifadesidir. Örnekler:

Olasılık bir diğer ifadeyle bir olayın meydana gelme şansının sayısal ifadesidir. Örnekler: OLASILIK Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı taşımaktadır. Bu hata payının ortaya çıkmasının sebebi

Detaylı

Cebirsel Olarak Çözüme Gitmede Wegsteın Yöntemi

Cebirsel Olarak Çözüme Gitmede Wegsteın Yöntemi 3 Cebirsel Olarak Çözüme Gitmede Wegsteı Yötemi Bu yötem bir izdüşüm tekiğie dayaır ve yalış pozisyo olarak isimledirile matematiksel tekiğe yakıdır. Buradaki düşüce f() çizgisi üzerideki bilie iki oktada

Detaylı

TÜMEVARIM. kavrayabilmek için sonsuz domino örneği iyi bir modeldir. ( ) domino taşını devirmek gibidir. P ( k ) Önermesinin doğru olması halinde ( 1)

TÜMEVARIM. kavrayabilmek için sonsuz domino örneği iyi bir modeldir. ( ) domino taşını devirmek gibidir. P ( k ) Önermesinin doğru olması halinde ( 1) TÜMEVARIM Matematite ulladığımız teoremleri ispatlamasıda pe ço ispat yötemi vardır. Özellile doğal sayılar ve birço ouda ispatlar yapare tümevarım yötemii sıça ullaırız. Tümevarım yötemii P Öermesii doğruluğuu

Detaylı

ISF404 SERMAYE PİYASALARI VE MENKUL KIYMETYÖNETİMİ

ISF404 SERMAYE PİYASALARI VE MENKUL KIYMETYÖNETİMİ 8. HAFTA ISF404 SERMAYE PİYASALARI VE MENKUL KIYMETYÖNETİMİ PORTFÖY YÖNETİMİ II Doç.Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr Geleeksel Portföy Yaklaşımı, Bu yaklaşıma göre portföy bir bilim değil,

Detaylı

TĐCARĐ MATEMATĐK - 5.2 Bileşik Faiz

TĐCARĐ MATEMATĐK - 5.2 Bileşik Faiz TĐCARĐ MATEMATĐK - 5 Bileşik 57ÇÖZÜMLÜ ÖRNEKLER: Örek 57: 0000 YTL yıllık %40 faiz oraıyla yıl bileşik faiz ile bakaya yatırılmıştır Bu paraı yılı souda ulaşacağı değer edir? IYol: PV = 0000 YTL = PV (

Detaylı

ASAL ÇARPANLARINA AYIRMA ÇÖZÜMLÜ SORULAR

ASAL ÇARPANLARINA AYIRMA ÇÖZÜMLÜ SORULAR ASAL ÇARPANLARINA AYIRMA ÇÖZÜMLÜ SORULAR 1) 60 sayısıı asal çarpalarıa ayrılmış şekli aşağıdakilerde hagisidir? A)..5 D)..5 B)..5 E)..5 C)..5 1.Yötem: 60 180 90 45 60..5 tir. 15 5 5 1.Yötem: Öğrecilerimizi1.Yötemde

Detaylı

HİPOTEZ TESTLERİ. İstatistikte hipotez testleri, karar teorisi olarak adlandırılır. Ortaya atılan doğru veya yanlış iddialara hipotez denir.

HİPOTEZ TESTLERİ. İstatistikte hipotez testleri, karar teorisi olarak adlandırılır. Ortaya atılan doğru veya yanlış iddialara hipotez denir. HİPOTEZ TETLERİ İstatistikte hipotez testleri, karar teorisi olarak adladırılır. Ortaya atıla doğru veya yalış iddialara hipotez deir. Öreği para hilesizdir deildiğide bu bir hipotezdir. Ortaya atıla iddiaya

Detaylı

Bölüm 5 Olasılık ve Olasılık Dağılışları. Doç.Dr. Suat ŞAHİNLER

Bölüm 5 Olasılık ve Olasılık Dağılışları. Doç.Dr. Suat ŞAHİNLER Bölüm 5 Olasılık ve Olasılık Dağılışlaı Doç.D. Suat ŞAHİNLE Olasılık ve Olasılık Dağılışlaı Olasılık: Eşit saşla meydaa gele tae olayda A taesi A olayı olsu. Bu duumda A olayıı meydaa gelme olasılığı;

Detaylı

BÖLÜM II. Asal Sayılar. p ab ise p a veya p b dir.

BÖLÜM II. Asal Sayılar. p ab ise p a veya p b dir. BÖLÜM II Asal Sayılar Taım. p > tam sayısıı de ve ediside başa bölei yosa bu sayıya asal sayı deir. de büyü asal olmaya sayılara da bileşi sayı deir. Teorem. Eğer p bir asal sayı ve p ab ise p a veya p

Detaylı

0 1 2 n 1. Doğu Akdeniz Üniversitesi Matematik Bölümü Mate 322

0 1 2 n 1. Doğu Akdeniz Üniversitesi Matematik Bölümü Mate 322 Bölüm 3. İkici Mertebede Lieer ve Sabit Katsaılı Diferesiel Deklemler 4 3. Geel Taımlar ( ) ( ) ( ) a ( ) + a ( ) + a ( ) +... + a ( ) + a ( ) = f ( ) () 0 şeklideki bir deklem. mertebede lieer deklem

Detaylı

HARDY-CROSS METODU VE UYGULANMASI

HARDY-CROSS METODU VE UYGULANMASI HRY-ROSS MTOU V UYGUNMSI ğ şebekelerde debi bir oktaya çeşitli yollarda gelebildiği içi, şebekei er agi bir borusua suyu agi yolda geldiğii ilk bakışta söyleyebilmek geellikle mümkü değildir. Çözümleme

Detaylı

Öğrenci Numarası İmzası: Not Adı ve Soyadı

Öğrenci Numarası İmzası: Not Adı ve Soyadı Öğreci Numarası İmzası: Not Adı ve Soyadı SORU 1. a) Ekoomii taımıı yapıız, amaçlarıı yazıız. Tam istihdam ile ekoomik büyüme arasıdaki ilişkiyi açıklayıız. b) Arz-talep kauu edir? Arz ve talep asıl artar

Detaylı

Olasılık bir olayın meydana gelme şansının sayısal ifadesidir. Örnekler:

Olasılık bir olayın meydana gelme şansının sayısal ifadesidir. Örnekler: OLASILIK Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler, bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı taşımaktadır. Bu hata payının ortaya çıkmasının sebebi

Detaylı

İSTATİSTİK DERS NOTLARI

İSTATİSTİK DERS NOTLARI Balıkesir Üiversitesi İşaat Mühedisliği Bölümü umutokka@balikesir.edu.tr İSTATİSTİK DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Umut OKKAN idrolik Aabilim Dalı Balıkesir Üiversitesi İşaat Mühedisliği Bölümü Bölüm 5 Örekleme

Detaylı

Yrd.Doç. Dr. Mustafa Akkol

Yrd.Doç. Dr. Mustafa Akkol komşuluğu: Taım: ; isteildiği kadar küçük seçilebile poziti bir sayı olmak üzere a a açık aralığıa a R sayısıı komşuluğu deir Örek : Taım: a a a a ve 0 00 olsu ' i 0 00 0 00 999 00 : Z R bir dizi deir

Detaylı

LİNEER CEBİR DERS NOTLARI. Ayten KOÇ

LİNEER CEBİR DERS NOTLARI. Ayten KOÇ LİNEER CEBİR DERS NOTLARI Aye KOÇ I MATRİSLER I.1. Taım F bir cisim olmak üzere her i = 1,2,..., m, j = 1,2,..., içi aij F ike a11 a12... a1 a21 a22... a 2 M M... M am1 am2... am (1) şeklide dikdörgesel

Detaylı

Olasılık, bir deneme sonrasında ilgilenilen olayın tüm olaylar içinde ortaya çıkma ya da gözlenme oranı olarak tanımlanabilir.

Olasılık, bir deneme sonrasında ilgilenilen olayın tüm olaylar içinde ortaya çıkma ya da gözlenme oranı olarak tanımlanabilir. 5.SUNUM Olasılık, bir deneme sonrasında ilgilenilen olayın tüm olaylar içinde ortaya çıkma ya da gözlenme oranı olarak tanımlanabilir. Günlük hayatta sıklıkla kullanılmakta olan olasılık bir olayın ortaya

Detaylı

14. Kümelerin Niceliklerinin Kıyaslanışı ve Sonsuzluğun Mertebeleri

14. Kümelerin Niceliklerinin Kıyaslanışı ve Sonsuzluğun Mertebeleri =2. Kısmı Başı= 14. Kümeleri Niceliklerii Kıyaslaışı ve Sosuzluğu Mertebeleri Sosuz kümeleri iceliklerii kıyaslamak içi, öğe sayısı yaklaşımı yetersizdir. Farklı bir yaklaşım gereklidir. İki küme A, B

Detaylı

BÖLÜM 2 OLASILIK TEORİSİ

BÖLÜM 2 OLASILIK TEORİSİ BÖLÜM OLSILIK TEORİSİ İstatstksel araştırmaları temel koularıda br souu öede kes olarak blmeye bazı şasa bağlı olayları (deemeler) olası tüm mümkü souçlarıı hag sıklıkla ortaya çıktığıı belrleyeblmektr.

Detaylı

GAMA FONKSİYONU. H. Turgay Kaptanoğlu. A. Tanım Gama fonksiyonu, 0 < x < değerleri için Euler integrali dediğimiz

GAMA FONKSİYONU. H. Turgay Kaptanoğlu. A. Tanım Gama fonksiyonu, 0 < x < değerleri için Euler integrali dediğimiz GAMA FONKSİYONU H. Turgay Kaptaoğlu A. Taım Gama foksiyou, < < değerleri içi Euler itegrali dediğimiz Γ( = t e t dt itegrali ile taımlaır. Öce bu ifadei e demek olduğuu alamaya çalışalım. bir gerçel sayı

Detaylı

8. Bir aritmetik dizide a 2 = 2, a 7 = 8 ise, ortak fark aşağıdakilerden

8. Bir aritmetik dizide a 2 = 2, a 7 = 8 ise, ortak fark aşağıdakilerden MC TEST I Seriler ve Diziler www.matematikclub.com, 2006 Cebir Notları Gökha DEMĐR, gdemir2@yahoo.com.tr 8. Bir aritmetik dizide a 2 = 2, a 7 = 8 ise, ortak fark aşağıdakilerde hagisidir? A) 0,8 B) 0,9

Detaylı

REGRESYON DENKLEMİNİN HESAPLANMASI Basit Doğrusal Regresyon Basit doğrusal regresyon modeli: .. + n gözlem için matris gösterimi,. olarak verilir.

REGRESYON DENKLEMİNİN HESAPLANMASI Basit Doğrusal Regresyon Basit doğrusal regresyon modeli: .. + n gözlem için matris gösterimi,. olarak verilir. 203-204 Bahar REGRESYON DENKLEMİNİN HESAPLANMASI Basit Doğrusal Regresyo Basit doğrusal regresyo modeli: y i = β 0 + β x i + ε i Modeli matris gösterimi, y i = [ x i ] β 0 β + ε i şeklidedir. x y 2 gözlem

Detaylı

GİRİŞ. Daha karmaşık yapıda olan ve bu ders kapsamına girmeyen denklemler için örnekler ise;

GİRİŞ. Daha karmaşık yapıda olan ve bu ders kapsamına girmeyen denklemler için örnekler ise; GİİŞ Matematik bakış açısıyla doğrusal modelleri büyük bir avataı vardır. Doğrusal olmaya sistemleri matematiği aalitik yötemlerle oldukça zordur ve geellikle bir ümerik bir çözüm elde edebilmek içi bilgisayar

Detaylı

GERC EL ANAL IZ H useyin IRMAK

GERC EL ANAL IZ H useyin IRMAK GERÇEL ANALİZ Hüseyi IRMAK Prof. Dr. Hüseyi IRMAK Çakırı Karateki Üiversitesi Fe Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Çakırı 207 2 . BÖLÜM DİZİ KAVRAMI Dizi kavramı matematik bilimide oldukça kullaışlı

Detaylı

DİZİLER - SERİLER Test -1

DİZİLER - SERİLER Test -1 DİZİLER - SERİLER Test -. a,,,,, dizisii altıcı terimi. Geel terimi, a ola dizii kaçıcı terimi dir? 6. Geel terimi, a! ola dizii dördücü terimi 8 8 6. Geel terimi, a k k ola dizii dördücü terimi 6 0 6

Detaylı

Olasılık Kuramı ve İstatistik. Konular Olasılık teorisi ile ilgili temel kavramlar Küme işlemleri Olasılık Aksiyomları

Olasılık Kuramı ve İstatistik. Konular Olasılık teorisi ile ilgili temel kavramlar Küme işlemleri Olasılık Aksiyomları Olasılık Kuramı ve İstatistik Konular Olasılık teorisi ile ilgili temel kavramlar Küme işlemleri Olasılık Aksiyomları OLASILIK Olasılık teorisi, raslantı ya da kesin olmayan olaylarla ilgilenir. Raslantı

Detaylı

SBE 601 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ, ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ

SBE 601 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ, ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ SBE 601 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ, ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN SAPTANMASI ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ Prof. Dr. Ergu Karaağaoğlu H.Ü. Tıp Fakültesi Biyoistatistik ABD ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN SAPTANMASI

Detaylı

18.06 Professor Strang FİNAL 16 Mayıs 2005

18.06 Professor Strang FİNAL 16 Mayıs 2005 8.6 Professor Strag FİNAL 6 Mayıs 25 ( Pua) P,..., P R deki oktalar olsu. ( ai, ai2,..., a i) P i i koordiatlarıdır. Bütü P i oktasıı içere bir cx +... + cx = hiperdüzlemi bulmak istiyoruz. a) Bu hiperdüzlemi

Detaylı

Bileşik faiz hesaplamalarında kullanılan semboller basit faizdeki ile aynıdır. Temel formüller ise şöyledir:

Bileşik faiz hesaplamalarında kullanılan semboller basit faizdeki ile aynıdır. Temel formüller ise şöyledir: 1 BİLEŞİK FAİZ: Basit faiz hesabı kısa vadeli(1 yılda az) kredi işlemleride uygulaa bir metot idi. Ayrıca basit faiz metoduda her döem içi aapara sabit kalmakta olup o döem elde edile faiz tutarı bir soraki

Detaylı

İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME VE HİPOTEZ TESTİ

İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME VE HİPOTEZ TESTİ İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME VE HİPOTEZ TESTİ Bu bölümdeki yötemler, bilimeye POPULASYON PARAMETRE değeri hakkıda; TAHMİN yapmaya yöelik ve, KARAR vermekle ilgili, olmak üzere iki grupta icelemektedir. Parametre

Detaylı

AKT201 MATEMATİKSEL İSTATİSTİK I ÖDEV 6 ÇÖZÜMLERİ

AKT201 MATEMATİKSEL İSTATİSTİK I ÖDEV 6 ÇÖZÜMLERİ AKT MATEMATİKSEL İSTATİSTİK I ÖDEV 6 ÇÖZÜMLERİ KESİKLİ RASLANTI DEĞİŞKENLERİ & KESİKLİ DAĞILIMLAR. X aşağıdaki olasılık foksiyoua sahip kesikli bir r.d. olsu. Bua göre;. ; x =.. ; x =. 4. ; x =. 5 p X

Detaylı

4/4/2013. Ders 8: Verilerin Düzenlenmesi ve Analizi. Betimsel İstatistik Merkezsel Eğilim Ölçüleri Dağılım Ölçüleri Grafiksel Gösterimler

4/4/2013. Ders 8: Verilerin Düzenlenmesi ve Analizi. Betimsel İstatistik Merkezsel Eğilim Ölçüleri Dağılım Ölçüleri Grafiksel Gösterimler Ders 8: Verileri Düzelemesi ve Aalizi Betimsel İstatistik Merkezsel Eğilim Ölçüleri Dağılım Ölçüleri Grafiksel Gösterimler Bir kitlei tamamıı, ya da kitlede alıa bir öreklemi özetlemekle (betimlemekle)

Detaylı