Merkezi Yönetim - Yerel Yönetim ilişkileri Üzerine Teoriler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Merkezi Yönetim - Yerel Yönetim ilişkileri Üzerine Teoriler"

Transkript

1 Merkez Yönetm - Yerel Yönetm lşkler Üzerne Teorler Veysel K. Blgç * Bu makale, merkez-yerel yönetm lşklern açıklayan bell başlı teork modeller ncelemektedr. Özellkle Batı lteratürlnde bu konu ayrıntılı olarak ele alıııdığından ve brbrnn türev ntelğnde çok sayıda teor ortaya atıldığından, burada bu modellerden sadece en fazla kabul görenler deneblecek temslclk (ageney), oı1aklık (partııershp), vekalet (steıvardshp) ve denge, güç-bağımlılık ya da karşılık ı kozlar (power - depelzdence) teor ler lzernde durulacaktır. Temslclk teorsnde yerel yönetmler merkez.n temslcs olarak görülür. Ortaklık teors, yerel yönetmler merkez e ayn konumda ve eşt olarak kabu e der. Bu k teornn karması ntelğnde deneblecek denge teors se yerel yönetmlerle merkez yönetmn brbrlerne karşılıklı olarak bağımlı olduklarını ve her brnn dğerne karşı kullanableceğ kozları olduğuııu ler sürer. Temslclk - Ortaklık Modeller (Ageney - Partnershp lvlodels) Merkez-yerel yönetm lşklern açıklayan geleneksel k yaklaşım vardır. Bunlar temslclk ve ortaklık modellerdr. Temslclk (ageııcy) yaklaşımına göre yerel yönetm, mll kamusal hzmetlern yerel düzeyde yjrjtülmesyle sorumlu olup merkezn yerel temslcsdr. İks arasındak lşk. yetknn asıl salı b-temsi ıci İ İşksd r. Ortak ık (partnershp) anlayışıııa se, yerel yönetmler bağımsız yerel brmler olup, merkezle aralarındak lşk, eşt ortaklar a rasındak lşkye benzctlmektedir~ (şekl 1-3). Aslında yerel yönetmlcr merkezn tcmslcs veya ortağı görme meseles yen değlelr. Her k anlayışın temel 19. yüzyıla dayanmaktadır. Örneğn, katı merkezyetç ğ savunan Clıadwck, bu koııuda şöy le demektedr. "Kamusal hzmetıcı' merkez otortelercc. başıboş ve kontrolsüz yerel otortelere nazaran, hem daha sorumlu ve tatmnkür ve Iıem de daha etkn ve ekonomk olarak sağ- Dr.. Polıs.\kaıkıııısı Olr-.:ıııı c SIOKl'I, The Poltl'~ of LOl'al (;o\'t.'i nml'llt, ~1al'lılllaıı. Londoıı, 1<)01, s D. E. lü:gan, "(\:nlral-loı:;l1 Rl'Iaıolı~hps n Brlan". TeHı-hng Poltcs, Clt 12, Sa) ItJX3. S. -l.:f-.f(ı. Bılııl Lryılma/. Kumu Y(netın. Aka<l-:m Kıtallev. ızmr. 19ı)~. s ('a{:d(/ş ) erl'i )'Ullc' ler. C" 75'ayı 2 X.\(/fI 11)1)8, s. ]7 35

2 28 Çağdaş Yerel Yönetmler, 7 (2) Nsan 1998 lanırlar..." 3 Ona göre yerelotorteler merkez yönetmn temslcsnden başka br şey değldrler. Bu yaklaşımdan tamamen farklı br görüş Smth tarafından ler sürülmüştür. Ona göre "toplumun ortak yararına olan her türlü yerel şler gerçek anlamda pratk kuruluşlar olan yerel yönetmlerce yürütülmel ve kontrol edlmeldr.,,"" Şekl: 1 Temslclk ve Ortaklık Modeller Temslclk Model Merkez Yönetm Merkez Yönetm Yerel Yönetm Yerel Yönetm Kaynak: O. Hartley, "The Rekıtonshp Admnstraton, Clt 49, 1971, s Between Central and Local Authortes ", Publc Parlamentonun üstünlüğü tartışmasız olduğundan bu k tür lşk şöyle de şemalaştırılablr. Şekl 2: Temslclk Model Şekl 3: Ortaklık Model Kaynak: O. Hartley, a.g.k., s Her k teor de günümüze kadar genş çapta kullanılmış, ancak, genelolarak merkez yönetmler temslclk, yerel yönetmler se ortaklık taraftarı eğlmnde 3 E. Chadwck, Report of the General Board of Health on the Admnstraton of the Publc Health ACİ, From 1848 to 1854, Cmnd., 1768, London, 1854, s J. T. Smth, Local Self-Government and Centralzaton, Chapman, London, 1851, s. 32.

3 Merkez Yönetm- Yerel Yönetm Ilşkler Ozerne Teor/er 29 olmuşlardır. s Akademsyenler de bu alanda çok çeştl görüşler ler sürmüşlerdr. Chester, her k görüşün de aşırılığına değnerek hem merkez yönetmn hem de yerel yönetmlern parlamentonun altında şleyen demokratk kurumlar olduğunu belrtmş ve yerel yönetmlern merkez yönetmlerce kayırılması gereğne şaret etmştr.' Benzer br görüş West Mdland Grubunca fade edlmş ve yerel yönetmlern faalyetler tbaryle sıkı merkez denetme tab olması, ama bunun yanında harcamalarda serbest çersnde hareket edeblmeler gereğ üzernde durulmuştur. 7 Grfth, terchn merkez yönetm lehne kullanmıştır. Merkez yönetmn daha güçlü ve öneml olduğunu savunmuş ve ortaklık anlayışını reddetmştr. Merkez yönetmn yerel yönetmlere karşı serbest (lassez fare), düzenleyc ve teşvk edc olarak üç tür tavrından bahseden Grffth lk tür hareket tarzını dar olarak tatmn edc bulmamıştır. 8 Wheatley Raporu, yerel yönetmlern temel varlık nedenn yerel ntelktek kamu hzmetlernn sağlanması olarak belrtmş ve onları anayasal statü sahb, merkez yönetmden ayrı, egemenlk ve yasama gücü olmayan, fakat verglendrme yetksne sahp ve çeştl yerel ntelktek hzmetleri sağlamakla görevl ve yetkl kurumlar olarak ntelemştr.' Bu ve konuya İlşkn brtakım dğer raporlar da br yandan ortaklıktan söz ederken, sonradan bu kavramı o kadar ç boş br hale getrmektedrler k, adeta zımnen temslclk anlayışını kabul etmektedrler. ıo Kısacası, Hartleyln de belrttğ gb merkez-yerel yönetm lşklernin hang model üzerne oturduğu ya da oturması gerektğ sorunu hala karmaşıklığını sürdürmektedr. 1I Ülkemzn genel ekonomk ve syas konularında merkez yönetmle yerel yönetmler ~rasında şn potansyel br htlaf söz konusudur. Yerel yönetmler tab olarak br yandan mockez yönetmden bağımsız ve onunla eşt durumda olmayı sterler. Aynı zamanda da merkez tarafından mal kaynaklarının kesntye uğratılmamasını arzu ederler. Öte yandan genel mll poltkayı belrleme hakkına sahp olan merkez yönetm se yerel yönetmlern bu poltkalarını zlemelerni ve onun gerçekleşmesne halel getrc davranışlardan kaçınmalarını beklerler. Asıl mesele burada yatmaktadır. Çünkü eğer merkez poltkaların gerçekleştrlmesnde yerel yönetmler sırf vasıta seler roller temslclkten öteye geçmez. Halbuk: gerçek durum böyle değldr. Yerel yönetmler zaman zaman ülkede zlenen genel poltkalara aykırı hareket edeblmektedrler. Bu durumlarda kaçınılmaz olarak tabatından kaynaklanan SO. Hartley, a.g.k., s D. N. Chester, Central and Local Government, Macmllan, London, 1951, s West-Mdland Group, Routledge and Kegan Paul, London, 1956, s. 5. s J. A. G. Gr ffıth, Central Departments and LocaJ Atthortes, Aııen and Unwn, London, 1966, s LI Royal Commsson On Locaı Govemment, , Report, Cmnd., 4150, HMSO, Ednburg, pa ragraf O. Hartley, a.g.k., s ; Local Government n England, Crlnd., 4584, HMSO, London, 1971, pa ragraf 46. II O. Hartley, a.g.k., s. 446.

4 30 Çağdaş }erel }öne fl ler. 7 (2),Vmm /998 ortaya çıkan merkez-yerel yönetmler çatışmasm önlemek çn, "... pol tka belrleme ve bunun yürütülmes ve yönetm arasında br ayrım yapılmalı ve lk merkez yönetme kncs se yerel yönetmlere bırakılnıalıdır. Ayrıca, merkez yönetm sadece öneml noktalarda kontrol yetksn kullanmalıdır" şeklnde br çözüm yolu önerlmştr.'2 Böyle br ayrıma gtmek de tanı çözüm değldr. Bu defa neyn öneml olup olmadığı le poltka belrleme ve belrlenen poltkanın yürütü Imes ve yönetm ayrımı sorun olarak karşımıza çıkar. Sorun çıkmayacağını farz etsek ble bu durumda yerel yönetmler merkez yönetmce belrlenen poltkaları yürütmekle görevl olacaklarından oynayacakları rol temslclkten öteye geçmez. Dğer br çözüm yolu, merkez yönetme, yerel yönetmlere karşı özellkle formel kuralların yokluğunda daha hoşgörülü yaklaşım serglemes ve onlara güvenmes şeklnde olmuştur. Ancak bunu sağlayacak herhang br mekanzmanın olmayışı, böyle br beklentıın uygulamada merkez-yerel yönetm çatışmasını azaltmada fazla br değer taşımayacağı endşesn haklı olarak akla getrmektedr. Temslclk modelnn düzeltlmş br şekl olarak da görüleblecek ve Hartley tarafından ortaya atılan br yaklaşıma göre, yerel yönetmler hzmetlern sağlanmasında merkezn temslcs sayıımalı ve belrl ölçüde takdr yetksyle donatılmalıdır. Ayrıca, yerel yönetm craatlarının ülkenn mll poltkalarına tersdüşmemesn kontrol le yetkl merkezden bağımsız br teftş kurulu oluşturulmalıdır. Hartley kend modeln şu şek lde göstermektedr: Şekl 4: Hartley Model Parlamento Yerel Yönetmler Teftş Kurulu Kaynak: O. Han/ey, a.g.k., s Şeklde de görüldüğü gb parlamento dğer tüm organların üstündedr. Merkez yönetm organları, ülkey lglendren dğer konular yanında yerel yönetmler çn de karar vermekte ve hedef belrlemektedrler. Bu nedenle yerel yönetmlere kıyasla daha yüksek ve öneml br konumda durmaktadırar. Bu arada teftş kurulu, merkez yönetmden bağımsız br şek lde faalyet gösterp, özel 12 O. Heartley. a.g.k. s lartky'c göre yerel yönetmler merkezee belrlenen poltkaların gerçekleşmesne çeştl şekllerde ayak bağı olablrler. Bu, ya öngörülenden fazla ya da daha az faalyet göstermek şeklnde olableceğ gb büsbütün Iwrcketsz kalınarak merkez poltkalara tepk gösterleblr. lk k durumuıı denetm nspeten kolaydır. Üçüncü durum se. merkez yönetm daha fazla uğraştırır. A.k.

5 Merkez Yöne/m-Yerel Yöne/m lşkler O::erne Teorlel' J Ikle yerel yönetmlern faalyetlern mll poltka ve hedeflere uygunlukları bakımından kontrol altında tutacaklardır. Böylece, bu modele göre de yerel yönetmler merkezden bağımsız br organın teftşne tab, mll poltkalar ve hedefler çnde hareket serbestsne sahp ama yne de merkezn temslcs ntelğnde olmaktadırlar. Bu model önceklere göre bazı avantajlara sahptr; her şeyden önce önsel (a pror) br denetm sstem olamayacağından yerel yönetmler daha fazla dar özerklğe sahp olacaklardır. Ayrıca, bu sstemde, ayrıntılı mahall ve dar kontrollere de gerek bulunmamaktadır. Bütçe ve merkezden gelecek mal kaynaklar onaylandıktan sonra, bu kaynakların tek tek hang hzmetler ve projelerde kullanılacağı, yerel yönetmlern takdrnde olacaktır. Yerel yönetmler daha çok faalyetlernn sonuçları -bu faalyetlern nasıl yerne getrldğ hususunda değl- bakımından denetlenecektr. İknc olarak bu, merkez yönetmn uzun vadel poltkalarını da daha açık ve tutarlı olmaya tecektr k, bu da poltka belrszlğnden kaynaklanan güçlük ve sıkıntıları oıtadan kaldıracağı çn hem merkez hem de yerel yönetmlern yararına olacaktır. Üçüncü olarak, bu sstemde yerel yönetmler mll poltkaları yerel şartlara göre ayarlamada daha elverşl br durumda olacaklardır. Sonuç olarak Hartley, bu sstemn öngördüğü yenlklern (bağımsız denetm mekanzması), merkez ve yerel yönetmler arasmda çıkablecek sorunları haffletebleceğ görüşünü ler sürer. Yukarıda da belrtldğ gb bu görüş de aslında temslclk görüşünün br türev sayılablr. Merkez yönetm hakm br konumdadır, mll, ekonomk ve sosyal poltkaları belrler. Yerel yönetmler se, bu sınırlar çnde sınırlı takdr yetksne sahptrler. Yerel yönetmlern söz koııusu poltka sınırları çnde hareket edp etmedkler bağımsız br denetm organınca yapılır. u Regan, hem temslclk hem de ortaklık görüşlern eleştrerek şöyle demektedr: "Br kere temslclk model yanlıştır. Çünkü yerel yönetmlern uygulamada sahp oldukları genş takdr yetksn açıklayamamaktadır. Merkez yönetmle yerel yönetmler arasmda temslclğe dayanan lşkler ancak belrl hzmetler çn ve sımrlı olarak söz konusu olablr. Ortaklık se; çok gevşek ve gerçekıere aykırı ve safça br yaklaşımdır. Belk şekl tbaryle ve anayasal çerçevede hem merkez yönetm, hem de yerel yönetmler anayasal kuruluşlar olmaları dolayısıyla br ortaklıktan söz edleblse ble her ksnn toplum yararına olarak sağladıkları eğtm, sağlık, ulaşım, konut, sosyal vs. hzmetlerde ks a rasında eşit oıtaklık lşksnden bahsetmek ahmakça br gerçekçlk olur." Kends de br denge (karşılıklı kozlar) model taraftarı olan Regan bu modele dkkat çekerek eleştrsne şöyle br soru sorarak devam etmektedr: "Tems Icl k lşks nadren doğru, ortaklık model demokratk analtk olmaktan uzak, gevl.' O. Hartley, a.g.k., s

6 32 Çağdaş Yerel Yönetmler, 7 (2) Nsan 1998 şek br modelolunca merkez-yerel yönetmler lşksne hakm olan değşkenlk, muğlaklık, karmaşıklık ve karışıklılığı ne le açıklayablrz?"14 Hzmet - V eklharçlık (Stewardshp) Model Chandler tarafından ortaya atılan ve temslclk ıııodelnn az değşk şekl o lan bu model merkez-yerel yönetmler lşksn müvekkl-vek1 ya da efendhzmetç lşksne benzetmektedr. ls Ona göre temslclk, aşağıda değnlecek olan pazarlığa dayalı denge-karşılıklı kozlar modelne göre merkez-yerel yönetmler lşksn daha y açıklamaktadır. Ancak yerel yönetmler merkez yönetmce dama genş takdr yetkleryle donatıldığından temslclk bu lşky a çıklamada uygun br term değldr. Nasıl k efend hzmetçsne belrl şlern yürütülmesnde zn ve yetk vermektedr, hatta gere~tğnde ona danışmaktadır; merkez-yerel yönetm lşks de buna benzemektedr. Yerel yönetmler, merkez yönetmn müsaades ölçüsünde ve onun denetm altında belrl kamu hzmetlern yjrütürler. 16 Ancak, bu görüş de merkez-yerel yönetm lşksnn çok daha karmaşık br yapıda olmasına rağmen söz konusu lşky çok baste ndrdğnden dolayı eleştrlere maruz kalmıştır.? Denge, Karşılıklı Kozlar ya da Güç-Bağımlılık (Power-Dependence) Model Yakın br geçmşe kadar dareler arası lşkler ya temslclk-ortaklık ya da bu ksnn türevier ntelğndek teork modellerle açıklanmaya çalışılmıştır. Başka br deyşle, yerel yönetmler ya merkez yönetmn aslı, onun temslcs ya da onunla eşt konumda br ortağı şeklnde görülmüştür. Her k görüşün de doğru olmadığını savunan Rhodes, bunun yerne Türkçe, güç-bağımlılık, denge ya da karşılıklı kozlar olarak fade edebleceğmz alternatf br model gelştnnştr,is Adından da tahmn edlebleceğ üzere bu model, merkez yönetrnle yerel yönetmlern karşılıklı olarak pazarlıkları, ve brbrlerne bağımlılıldan esasma dayanır. Bu görüşe göre merkez yönetm, yerel yönetmlere göre lk bakışta ne kadar güçlü görünürse görünsün br ölçüde onlara dayanmak zorundadır ve bağımlıdır. Her ksnn de güçlü ve zayıf oldukları noktalar vardır. Örneğn, merkez yönetm mal kaynaklar yönünden güçlüdür ve bunu yerel yönetmlere karşı koz olarak kullanablr. Buna karşılık yerel yönetmler de, yerel hzmetlern 14 D. E. Regan, a.g.k., s J. A. Chandler, PubHc PoHcy-Maldng for Local Government, Croom Helm, London, 1988, s ; D. Wlson and C. Game, Local Government n the Unted Kngdom, Macmllan, London, ı 994, s. 2- ı J. A. Chandler, a.g.k., s A. Alexander, Local Government n Brtan Snce Reorgansaton, AlIen and Unwn, London, 1982, s R. A. W. Rhodes, Control and Power n Central-Local Relatloos, Gower, Famborough, 1981, s ; J, R. Greenwood and D. J. Wlson, Publc Admnstraton n Brtan Today, Unwn Hyman, London, 1989; D. E. Reagan, a.g.k., s

7 ! Merke: rönetm-'ere/ Yönetm lşkler Ü:erne Teor/er.B yeterl olmamasını merkez yönetrnce kendlerne yeterl kaynağın sağlanmamasına bağlayarak ve bunu basın ve televzyon aracılığı le yayarak, halkın nuzarında merkez yönetm küçük düşürücü faalyetlerde bulunablrler. Bu da sonuçta hükümet, kararlarını br daha gözden geçrmeye zorlayablr. Rlıodes, modeln aşağıda sayılan varsayımlar çerçevesne otul1ınaktadır: - Her k örgüt (merkez yönetm - yerel yönetmler) kaynakları Y0nünden brbrlerne bağımlıdırlar. - Bunlar amaçlarını gerçekleştrebhnek çn kaynak mübadeles yoluna gderler. - Her ks brbrlern sınırlasalar da hakm taraf daha fazla takdr yetksne sahptr. - Hakm taraf kaynak mübadeles sürecn düzenlemede çeştl stratej ler uygular. I " Bu modele göre, merkez yönetmle yerel yönetmlern sahp oldukları kozlar (kaynaklar) şu şeklde gösterleblr: Merkez v.,netm Kanuıı yapma Tablo 1: Merkez Yönetmle Yerel Yönetmlern Sahp Oldukları Kaynaklar Yere:! "önetmkre mal kamak sa!llama Yere! yönetmlern Iıarcama ve \'erglemc )'etkkrnc müdahale edehlmc " Yerel y(;netmler Kend personel vasıtasıyla hzmetkr yürütme Yerel bl!! V.? tecrühe Yere:!lızıııctlcr bnat sağlama ı Yerel yönetmler ~'ıı standart belrleyeblme Hzmetler ylrütlrken kend öıın::lkkrn be:!rleycbll11c \'e hzmetler arası kaynak aktarıını nıpablnıc Denetm Ulusal seçmen destdl Yerel scçıncn destcı1 KaY/w/..:: n. Wlson mul C. Call/l', {ı.g.k., s. III (Rlıodes 'del at/ap/' o/lıılllm"'. Görüldüğü gb bu modelde, merkez-yer~1 yönctm lşkler her k tarafın sahp oldukları deneymsel. mal. syas. örgütsel vs. kaynaklarını, ulaşmak stedkler hedefe azam ölçüde hzmet edecek şeklde kullanmaları şeklnde belren br rekabet pazarlık ve karmaşık br oyuıı olarak gösterll11ektcdr. 111 I~ R. A. W. Rhodes. a.g.k., s. ıo. 141 D. Marsh and R. A. W. Rhodes reds.). Polcy Nctworks n Brtsh Govcmment. Clarendon Press. 0\1'01'< s

8 34 Çağdaş Yerel Yönetmler, 7 (2) Nsan /998 Smth de, bu bağlamda benzer br yaklaşım sergleyerek şöyle demektedr: "Merkez yerel yönetm lşklernde müeyyde ve cebrden zyade karşılıklı flzaya dayanan etkleşm söz konusu olmaktadır..." Konu üzerndek tartışmalar genelde yerel yönetmlern temslc m yoksa ortak olarak mı mülahaza edlmeler gerektğ ve mal bağımlılığın merkez kontrolü arttırıp artırmayacağı üzerne yoğunlaşmaktadır. Halbuk, y br nceleme le bu lşklern temelnde zorlamadan zyade müzakere, tartışma, pazarlık ve kna yöntemlernn ağır bastığı görülecektr. Yerel yönetmler hçbr şeklde pasf, merkezden emr alan örgütler değldr. Kaldı k, merkez yönetm de her zaman yerel yönetmler sıkı br denetm altında tutmak stemez. Hatta Smth bu lşklerde pazarlık, müzakere ve knanın önemnden dolayı merkez yerel yönetm lşklern br tür "karşıhklılığa dayanan lşk olarak görmek lazım, yoksa merkezn yerel yönetmler tek taraflı olarak kontrol etmes şeklnde değl" demektedr. ll Yukarıdak fadelernden de anlaşılacağı gb Smth, denge modeln savunmaktadır. Buna göre bu modeln öneml br yanı vardır. O da, merkez-yerel yönetm lşklern merkezyetç ve adem merkezyetç br yaklaşımla açıklamaya çalışan tek boyutlu temslclk ve ortaklık modellern reddedp, konuya farklı br bakış açısı getrmesdr. A~rıca, söz konusu model, merkez yönetmle yerel yönetm organlarını da gerçekç br yaklaşımla nceleyerek her k organın da yeknesak değl, dağınık br yapıya sahp olduklarına şaret etmştr. Bunun doğal sonucu olarak merkez yönetmn çeştl organlarının yerel yönetmlere yönelk bakış açıları le, farklı yerel yönetmlern merkez yönetm brmlerne karşı takmdıkları tavırlar değşk oıablmektedr. Kısacası uygulamada çoğu zaman yerel yönetmlere karşı tek tür br merkez yönetm tavrı ve merkez yönetme karşı da yeknesak br yerel tavır söz konusu olmamaktadır. Kısacası, merkez-yerel yönetm lşklern açıklamada bu modeln, dğer k modelde olmayan stünlükler vardır. ll Goodwn, merkez-yerel yönetmler lşks ncelenrken, yerel poltkanın hmal edldğnden ve yerel yönetmlern merkez yönetm karşısında sırf alıcı pozsyonunda algılandığından yakınmaktadır. Uygulamada yerel otonom le çoğulculuğu sınırlayan başlıca k sebebe de şaret etmektedr. Goodwn'e göre bu sebepler, yerel yönetmlern merkez yönetme mal yönden bağımlılıkları le merkez yönetrnce yerel yönetmlerden stenen tek tür ve standarlta hzmet sağlamalarıdır. 23 Dearıove, bu son k noktada braz farklı düşünmekte ve bunların braz abartıldığına şaret etmektedr. Ona göre yerel yönetm, bünyesnde, merkezn temslcs olmaktan öte anlamlar taşır. Yerel poltka ve faalyetler hem yerel hem ulusal ntelktek olaylar ve durumlar le şekllenrler. Dolayı 21 J. T. Smth, Local Self-Governrnent and Centralsaton, Chapman, London, 1851, s. 9 t -9~. 22 J. T. Smth. a.g.k., s : D. E. Regan, a.g.k., s. 52. l.' M. Goodwn, "Removng Local Autonomy: Poltcal Centralsaton and Fnanejal Control", Local Governrnent Studes. Cft 15, 1989, s. 150.

9 M::rkez Yönetm Yerel Yönetm İlşkler Üzerne Teor/er 35 sıyla yerel yönetmler br yandan merkez yönetmn temslcs, öte yandan da merkez yönetm çn zorlu br engel ve ayak bağı olmaktadır. 24 Sonuç Görüldüğü gb geçen yüzyılda ve çnde bulunduğumuz yüzyılın lk yarısında kabul gören sırasıyla temslclk ve ortaklık modeller artık günümüzde önemn büyük ölçüde ytrmştr. Zıt k kutbu temsl eden ve gerçekç olmaktan uzak, yerel yönetmler açısından aşırı kötümser ve aşırı ymser br yaklaşım sergleyen bu modeller yerlern söz konusu lşklern karmaşık yapısına daha uygun ve gerçekç açıklamalar getren teorlere terketmektedrler. ] 970'l yıııarın sonlarında Rhodes tarafından ler sürülen ve İngltere'de hala revaçta olan güçbağımlılık teors daha br süre geçerllğn koruyacağa ve gündemde kalacağa benzemektedr. 2-1 A.k., s

MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ. SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ

MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ. SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ 2011-2012-2013 MALİ yılına İLİşKİN YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ("Şrket") 01012011-31 ı22013

Detaylı

TÜRK KAMU YÖNETiMiNDE PLANLAMA BiRiMLERi VE SORUNLARI

TÜRK KAMU YÖNETiMiNDE PLANLAMA BiRiMLERi VE SORUNLARI TÜRK KAMU YÖNETMNDE PLANLAMA BRMLER VE SORUNLARI Gencay ŞAYLAN TODA1E Asstanı GİRİş Hemen hemen on yıllık br süreden ber planlama term Türkye'de karzmatk br anlam fade etmektedr. 1950-1960 syasal mücadele

Detaylı

ÇOKLU REGRESYON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESYON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-YON KATSAYILARININ YORUMU

ÇOKLU REGRESYON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESYON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-YON KATSAYILARININ YORUMU 6.07.0 ÇOKLU REGRESON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-ON KATSAILARININ ORUMU ÇOKLU REGRESON MODELİ Ekonom ve şletmeclk alanlarında herhang br bağımlı değşken tek br bağımsız

Detaylı

T.C. MİLLİ EGİTİM BAKANLIGI Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı 10. 03.2010 00747. ... VALİLİGİNE (İl Milli Eğitim Müdürlüğü)

T.C. MİLLİ EGİTİM BAKANLIGI Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı 10. 03.2010 00747. ... VALİLİGİNE (İl Milli Eğitim Müdürlüğü) T.C. MİLLİ EGİTİM BAKANLIGI Sağlık İşler Dares Başkanlığı SA YI : B.08.0.SDB.0.ll.00.00/ KONU: Beslenme Dostu Okullar Projes 10. 03.2010 00747... VALİLİGİNE (İl Mll Eğtm Müdürlüğü) İlg: a)bakanlığımız

Detaylı

İKİNCİ ÖĞRETİM KAMU TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

İKİNCİ ÖĞRETİM KAMU TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI İKİNCİ ÖĞRETİM KAMU TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Anablm Dalı: Kamu PROGRAMIN TANIMI: Kamu Tezsz Yüksek Lsans Programı, kamu ve özel sektör sstem çersndek problemler ve htyaçları analz edeblecek, yorumlayacak,

Detaylı

T.C. KEÇiÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI Mali Hizmetler Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA

T.C. KEÇiÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI Mali Hizmetler Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA l!l KEÇÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI KEÇöREN BELeDYES SA YI : M.06.6.KEç.O-31/2009KONU: Yetk Devr bo f.!200fd 6.1. BAŞKANLIK MAKAMINA Blndğ üzere O 1.01.2006 tarhnden tbaren tüm yerel yönetmlerde 31.12.2005

Detaylı

PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYON

PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYON HAFTA 4 PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYO Gölge değşkenn br başka kullanımını açıklamak çn varsayımsal br şrketn satış temslclerne nasıl ödeme yaptığı ele alınsın. Satış prmleryle satış hacm Arasındak varsayımsal

Detaylı

KAMU YÖNETIMINDE INSANGOCO PLANLAMASININ KURAMSAL TEMELLERI OZERiNE

KAMU YÖNETIMINDE INSANGOCO PLANLAMASININ KURAMSAL TEMELLERI OZERiNE KAMU YÖNETIMINDE INSANGOCO PLANLAMASININ KURAMSAL TEMELLERI OZERNE M. Kemal ÖKTEM ılı! İnsangücü planlamasına lşkn yaklaşımlar ve görüşlern br bütünlük çersnde ortaya konablmes çn, bu yazıda nsangücü planlamasının

Detaylı

ve çeviren: OKULLAR İçİN HAzıRLANAN İZLENCELER

ve çeviren: OKULLAR İçİN HAzıRLANAN İZLENCELER JAPONYA RADYO TELEVİZYON KURUMUNUN EGİTİM YAYıNLARıVE YAYGIN ÖGRETİME KATKILARI* ve çevren: Derleyerı İng. Ük. Ersarı SÖZER Kısa adı NHK olan Japonya Ulusal Radyo Televzyon Kurumu, anaokullarından yükseköğretm

Detaylı

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ DERS NOTU 07 KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ, LM EĞRİSİ VE PARA TALEBİ FAİZ ESNEKLİĞİ Bugünk dersn çerğ: 1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ... 1 1.1 İŞLEMLER (MUAMELELER) TALEBİ... 2 1.2 ÖNLEM (İHTİYAT) TALEBİ...

Detaylı

İl Özel İdareleri ve Belediyelerde Uygulanan Program Bütçe Sistemi ve Getirdiği Yenilikler

İl Özel İdareleri ve Belediyelerde Uygulanan Program Bütçe Sistemi ve Getirdiği Yenilikler İl Özel İdareler ve Beledyelerde Uygulanan Program Bütçe Sstem ve Getrdğ Yenlkler Hayrettn Güngör Mehmet Deınrtaş İlk 2 Mayıs 1990 gün ve 20506 sayılı, kncs 19 Şubat 1994 gün ve 2 ı 854 sayılı Resm Gazete'de

Detaylı

VENIDiK TACİRi'NDI. YAPI ÖZELLiKLIRi. Yrd. Doç.Dr. Uğur AKINCI* ÖYKÜ BAGLAMıNDA iıişkiler

VENIDiK TACİRi'NDI. YAPI ÖZELLiKLIRi. Yrd. Doç.Dr. Uğur AKINCI* ÖYKÜ BAGLAMıNDA iıişkiler VENIDK TACİR'NDI YAPI ÖZELLKLIR Yrd. Doç.Dr. Uğur AKINCI* Wllam Shakespeare'n Olgunluk Dönem komedyalarındanbr olan Venedk Tadr 'nn t 596-( 597 yılları arasında yazıldığı ve bu dönem oyunlarının bçm ve

Detaylı

SALTANAT LOZAN ANT.notebook. March 13, 2014 LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI ( 24 TEMMUZ 1923 ) HANGİ KONULARDAN TAVİZ YOK?

SALTANAT LOZAN ANT.notebook. March 13, 2014 LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI ( 24 TEMMUZ 1923 ) HANGİ KONULARDAN TAVİZ YOK? LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI ( 24 TEMMUZ 1923 ) 1. TBMM saltanatı kaldırarak İtlaf Devletlernn kllk çıkartma oyunları bozuldu. 2. Konferansın İzmr'de toplanması teklf reddedld. Neden İzmr :...... 3. Konferansa

Detaylı

X, R, p, np, c, u ve diğer kontrol diyagramları istatistiksel kalite kontrol diyagramlarının

X, R, p, np, c, u ve diğer kontrol diyagramları istatistiksel kalite kontrol diyagramlarının 1 DİĞER ÖZEL İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL DİYAGRAMLARI X, R, p, np, c, u ve dğer kontrol dyagramları statstksel kalte kontrol dyagramlarının temel teknkler olup en çok kullanılanlarıdır. Bu teknkler ell

Detaylı

DENEY 4: SERİ VE PARALEL DEVRELER,VOLTAJ VE AKIM BÖLÜCÜ KURALLARI, KIRCHOFF KANUNLARI

DENEY 4: SERİ VE PARALEL DEVRELER,VOLTAJ VE AKIM BÖLÜCÜ KURALLARI, KIRCHOFF KANUNLARI A. DNYİN AMACI : Bast ser ve bast paralel drenç devrelern analz edp kavramak. Voltaj ve akım bölücü kurallarını kavramak. Krchoff kanunlarını deneysel olarak uygulamak. B. KULLANILACAK AAÇ V MALZML : 1.

Detaylı

İLKOKUL ÖNCESİ YAŞTA ÇOCUĞU OLAN VE HİZMET AKDİNE TABİ ÇALIŞAN EBEVEYNLERE YÖNELİK BİR ESNEK ÇALIŞMA MODELİ VE BAZI TEŞVİK MEKANİZMALARI ÖNERİSİ

İLKOKUL ÖNCESİ YAŞTA ÇOCUĞU OLAN VE HİZMET AKDİNE TABİ ÇALIŞAN EBEVEYNLERE YÖNELİK BİR ESNEK ÇALIŞMA MODELİ VE BAZI TEŞVİK MEKANİZMALARI ÖNERİSİ İLKOKUL ÖNCESİ YAŞTA ÇOCUĞU OLAN VE HİZMET AKDİNE TABİ ÇALIŞAN EBEVEYNLERE YÖNELİK BİR ESNEK ÇALIŞMA MODELİ VE BAZI TEŞVİK MEKANİZMALARI ÖNERİSİ İLKOKUL ÖNCESİ YAŞTA ÇOCUĞU OLAN VE HİZMET AKDİNE TABİ ÇALIŞAN

Detaylı

TÜM BANKA-SEN SAYFA 1

TÜM BANKA-SEN SAYFA 1 TEMMUZlAGUSTOS/EYlÜl1998 TÜM BANKA-SEN SAYFA 1 çndekler Merhaba / 1 Banka Çalışanlarının Haberleşme Ağını Brlkte Kuralım / 2 Tüm Banka-Sen 3.0lağan Genel Kurulu'nu Yaptı / 3 Yen Süreç ve Görevlermz / 6

Detaylı

MESLEKi EGiTiMDE HizMET ici EGiTiM

MESLEKi EGiTiMDE HizMET ici EGiTiM MESLEK EGTMDE HzMET C EGTM Prof. Dr. Suna BAYKA (*) Yıldız GÜGE (**) Sevnç ÜAL (U) Br yükseköğretm programını btrmş ve meslek hayatına atılmış öğretmenlern çağımızdak blm ve teknolojk gelşmeler zlemeler

Detaylı

Termodinamik: Roket Bilimi Değil

Termodinamik: Roket Bilimi Değil 43 Çevr Translaton Termodnamk: Roket Blm Değl Joseph W. Lstburek, Ph.D., P.Eng., Fellow ASHRAE Bazen bazı şeyler o kadar belrgndr k gözden kaçırırız. Termodnamğn İknc Yasası da böyledr. Tab k, İknc Yasa

Detaylı

Doğrusal Korelasyon ve Regresyon

Doğrusal Korelasyon ve Regresyon Doğrusal Korelasyon ve Regresyon En az k değşken arasındak lşknn ncelenmesne korelasyon denr. Kşlern boyları le ağırlıkları, gelr le gder, öğrenclern çalıştıkları süre le aldıkları not, tarlaya atılan

Detaylı

Korelasyon ve Regresyon

Korelasyon ve Regresyon Korelasyon ve Regresyon 1 Korelasyon Analz İk değşken arasında lşk olup olmadığını belrlemek çn yapılan analze korelasyon analz denr. Korelasyon; doğrusal yada doğrusal olmayan dye kye ayrılır. Korelasyon

Detaylı

Standart Model (SM) Lagrange Yoğunluğu. u, d, c, s, t, b. e,, Şimdilik nötrinoları kütlesiz Kabul edeceğiz. Kuark çiftlerini gösterelim.

Standart Model (SM) Lagrange Yoğunluğu. u, d, c, s, t, b. e,, Şimdilik nötrinoları kütlesiz Kabul edeceğiz. Kuark çiftlerini gösterelim. SM de yer alacak fermyonlar Standart Model (SM) agrange Yoğunluğu u s t d c b u, d, c, s, t, b e e e,, Şmdlk nötrnoları kütlesz Kabul edeceğz. Kuark çftlern gösterelm. u, c ve t y u (=1,,) olarak gösterelm.

Detaylı

TOKAT VE NİKSAR'DA YAĞI-BASAN MEDRESELERİ

TOKAT VE NİKSAR'DA YAĞI-BASAN MEDRESELERİ TOKAT VE NİKSAR'DA YAĞI-BASAN MEDRESELERİ APTULLAH KURAN DANİŞMENDLÎ MEDRESELERİ : Anadolu* nun doğusunda, Anadolu Selçuklularına tâb olarak XII. yüzyılda hüküm süren ve Anadolu Selçuklularmm batıda, Haçlı

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Izhan Çetinkaya. Uludağ Üniversitesı iktisadi ve idari Bilimler Faküıtesi

Yrd. Doç. Dr. Izhan Çetinkaya. Uludağ Üniversitesı iktisadi ve idari Bilimler Faküıtesi TÜRKIYE'DEK BELEDIYElERN NÜFUS BÜYÜKlÜGÜNE GÖRE HARCAMA VE GELIR YAPıLARıNıN INCELENMESI VE BU YAPıNıN ETKIN KAYNAK KULLANIMI AÇısıNDAN DEGERlENDIRllMESI Yrd. Doç. Dr. Izhan Çetnkaya Uludağ Ünverstesı

Detaylı

TEKNOLOJİ, PİYASA REKABETİ VE REFAH

TEKNOLOJİ, PİYASA REKABETİ VE REFAH TEKNOLOJİ, PİYASA REKABETİ VE REFAH Dr Türkmen Göksel Ankara Ünverstes Syasal Blgler Fakültes Özet Bu makalede teknoloj sevyesnn pyasa rekabet ve refah sevyes üzerndek etkler matematksel br model le ncelenecektr

Detaylı

i 01 Ekim 2008 tarihinde yurürlüğe.giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık

i 01 Ekim 2008 tarihinde yurürlüğe.giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık . '" ıo:."'. >.. ~. T.C. BAŞBAKANLIK Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü Sayı, Konu :B.02.ı.SYD.0.08.300.5990/8237 :tılkemz Vatandaşı Olmayan ve Muhtaç Durumda Bulunan Yabancılara S\'D Vakınarından

Detaylı

Özet: Franchising, mal ve hizmetlerin tüketicilere etkin bir şekilde

Özet: Franchising, mal ve hizmetlerin tüketicilere etkin bir şekilde TÜRKİYE MUHASEBE STANDARDI - 8 VE TEKDÜZEN HESAP PLANI ÇERÇEVESİNDE,FRANCHISING İŞLEMLERİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Abtter ÖZULUCW') Özet: Franchsng, mal ve hzmetlern tüketclere etkn br şeklde aktanlmasını

Detaylı

2 Mayıs 1995. ELEKTRONİK DEVRELERİ I Kontrol ve Bilgisayar Bölümü Yıl içi Sınavı Not: Not ve kitap kullanılabilir. Süre İKİ saattir. Soru 1.

2 Mayıs 1995. ELEKTRONİK DEVRELERİ I Kontrol ve Bilgisayar Bölümü Yıl içi Sınavı Not: Not ve kitap kullanılabilir. Süre İKİ saattir. Soru 1. ELEKONİK DEELEİ I Kntrl ve Blgsayar Bölümü Yıl ç Sınavı Nt: Nt ve ktap kullanılablr. Süre İKİ saattr. Sru.- r 00k 5k 5k 00Ω 5 6 k8 k6 7 k 8 y k5 0kΩ Mayıs 995 Şekl. Şekl-. de kullanılan tranzstrlar çn

Detaylı

TEKNOLOJiK GELişMELERVE islam AHLAKI

TEKNOLOJiK GELişMELERVE islam AHLAKI TEKNOLOJK GELşMELERVE SLAM AHLAKI Prof. Dr. Hüseyn PEKER"" İslam Dn'nİn hedef nsanı olgunlaştırmak, güzel ahlak sahb yapmaktır. Peygambermz, peygamberlğn ahlaka hasretmş ve "Ben ancak y ahlakı tamamlamak

Detaylı

Dersin Yürütülmesi Hakkında. (Örgün / Yüz Yüze Eğitim için) (Harmanlanmış Eğitim için) (Uzaktan Eğitim için)

Dersin Yürütülmesi Hakkında. (Örgün / Yüz Yüze Eğitim için) (Harmanlanmış Eğitim için) (Uzaktan Eğitim için) Ders Kodu Teork Uygulama Lab. Uluslararası Muhasebe ve Fnansal Raporlama Standartları Ulusal Kred Öğretm planındak AKTS 344000000000510 3 0 0 3 6 Ön Koşullar : Bu dersn ön koşulu ya da yan koşulu bulunmamaktadır.

Detaylı

TE;ŞHİS MODELLERf ;; KİSİLERARASI CATISMA VE CATISMAYI. Dilaver TENGİLİl\10GLU*

TE;ŞHİS MODELLERf ;; KİSİLERARASI CATISMA VE CATISMAYI. Dilaver TENGİLİl\10GLU* KİSİLERARASI CATISMA VE CATISMAYI TE;ŞHİS MODELLERf ;; Dlaver TENGİLİl\10GLU* Örgütlern vermllğn ve etknlğn etkleyen ayrıca yönetclern zaman ve enerjlern öneml ölçüde alan konulardan brs de örgütsel çatışmadır.

Detaylı

PROJE PLANLAMASINDA BULANIK HEDEF PROGRAMLAMA YAKLAŞIMI. Müh. Ramadan VATANSEVER

PROJE PLANLAMASINDA BULANIK HEDEF PROGRAMLAMA YAKLAŞIMI. Müh. Ramadan VATANSEVER İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PROJE PLANLAMASINDA BULANIK HEDEF PROGRAMLAMA YAKLAŞIMI YÜKSEK LİSANS TEZİ Müh. Ramadan VATANSEVER Anablm Dalı: İşletme Mühendslğ Programı: İşletme

Detaylı

-e-: AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İLE ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEGİ ARASINDA İŞBİRLİGİ PROTOKOLÜ. AiLE VE. SOSYAL ~OLiTiKALAR BAKANllGI. 2012 Ankara ~.

-e-: AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İLE ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEGİ ARASINDA İŞBİRLİGİ PROTOKOLÜ. AiLE VE. SOSYAL ~OLiTiKALAR BAKANllGI. 2012 Ankara ~. ~, -e-: ALE VE ~. I H. SOSYAL ~OLTKALAR BAKANllGI AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIGI ÇOCUK HİzMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜGÜ İLE ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEGİ ARASINDA İŞBİRLİGİ PROTOKOLÜ 2012 Ankara KAPSAM MADDE

Detaylı

L ~ GİRİş. Burcu ARICI* PAINTING, PSYCHOLOGY AND PAINHNG IN CHILD MIND

L ~ GİRİş. Burcu ARICI* PAINTING, PSYCHOLOGY AND PAINHNG IN CHILD MIND REsİM, PSİKOLOJİ VE ÇOCUGUN DÜNYASıNDAREsİM Burcu ARICI* PAINTING, PSYCHOLOGY AND PAINHNG IN CHILD MIND The art of drawng s analzed n art hstory, ethnologc, socologc and psychologc scences. Accordng to

Detaylı

BEYKENT ÜNİVERSİTESİ - DERS İZLENCESİ - Sürüm 2. Öğretim planındaki AKTS 581058202101319 2 1 0 3 5

BEYKENT ÜNİVERSİTESİ - DERS İZLENCESİ - Sürüm 2. Öğretim planındaki AKTS 581058202101319 2 1 0 3 5 BEYKENT ÜNİVERSİTESİ - DERS İZLENCESİ - Sürüm 2 Ders Kodu Teork Uygulama Lab. YAPI ARAŞTIRMASI VE DOKÜMANTASYON Ulusal Kred Öğretm planındak AKTS 581058202101319 2 1 0 3 5 Ön Koşullar : Önerlen Dersler

Detaylı

İşletmeye Giriş. Ekonomik Fonksiyonlarına na göre; g. Mal Üreten. İşletmeler Hizmet Üreten Pazarlama İşletmeleri

İşletmeye Giriş. Ekonomik Fonksiyonlarına na göre; g. Mal Üreten. İşletmeler Hizmet Üreten Pazarlama İşletmeleri İşletme BölümüB Yönetm ve Organzasyon Anablm Dalı İşletmeye Grş Ders Notu - 4 Öğr. Grv.. Dr. M. Volkan TÜRKERT vturker@marmara marmara.edu..edu.tr www.volkanturker volkanturker.com..com.tr İşletmelern

Detaylı

'-:~_!Gl PEKŞEN. Arabaeıalam Mah., Alaniçi sak. No.: 8. KOZA Evleri A Blok D. 8 54050 SerdivanlSAKARYA. Arabaeıalanı Mah., Alaniçi sak. No.

'-:~_!Gl PEKŞEN. Arabaeıalam Mah., Alaniçi sak. No.: 8. KOZA Evleri A Blok D. 8 54050 SerdivanlSAKARYA. Arabaeıalanı Mah., Alaniçi sak. No. t, t- /' ','I 1-, #,( Mll! Er,:,,' ;' -: - '-:_!Gl SEN --;;rıl'4y ;ı!ı! at], Te!:: ' ' ; j, ; S',,(-: fa Gn' ı,,,: vc _'::::0 1:\30 :',ld L,;çı-;' N0 ENDÜSTRYEL SIZDIRMAZLlK SANAV VE TCARET /:, ELEMANLARı

Detaylı

ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN SINANMASI

ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN SINANMASI V. Ulusal Üretm Araştırmaları Sempozyumu, İstanbul Tcaret Ünverstes, 5-7 Kasım 5 ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN

Detaylı

T.c. MALİYE BAKANLIGI. KÜTAHYA VALİLİGİNE (Defterdarlık Personel Müdürlüğü)

T.c. MALİYE BAKANLIGI. KÜTAHYA VALİLİGİNE (Defterdarlık Personel Müdürlüğü) Sayı : 7291 1396-903.99-E.1 16043 Konu : Seyahat Kartları T.c. MALİYE BAKANLIGI Gelr İdares Başkanlığı İnsan Kaynakları Dare Başkanlığı SÜREl 04/12/2015 KÜTAHYA VALİLİGİNE (Defterdarlık Personel Müdürlüğü)

Detaylı

OLİGOPOLLER VE OYUN KURAMI 2

OLİGOPOLLER VE OYUN KURAMI 2 OLİGOPOLLER VE OYUN KURAMI. OLİGOPOL OYUN KURALLARI. OLİGOPOL OYUN STRATEJİLERİ 3. OLİGOPOL OYUNUNDA SKORLAR 3 4. MAHKUMLAR ÇIKMAZI 3 5. BİR DUOPOL OYUNU 6 5.. MALİYET VE TALEP KOŞULLARI 6 5.. KAR MAKSİMİZASYONU

Detaylı

BÖLÜM 1 1.GİRİŞ: İSTATİSTİKSEL DOĞRUSAL MODELLER

BÖLÜM 1 1.GİRİŞ: İSTATİSTİKSEL DOĞRUSAL MODELLER BÖLÜM 1 1.GİRİŞ: İSTATİSTİKSEL DOĞRUSAL MODELLER Blmn amaçlarından br yaşanılan doğa olaylarını tanımlamak ve olayları önceden tahmnlemektr. Bu amacı başarmanın yollarından br olaylar üzernde etkl olduğu

Detaylı

Muğla-Milas/Bodrum Havaalanı Yeni Dış Hatlar Terminal Binası. 1. Ödül

Muğla-Milas/Bodrum Havaalanı Yeni Dış Hatlar Terminal Binası. 1. Ödül Muğla-Mlas/Bodrum Havaalanı Yen Dış Hatlar Termnal Bnası Jr: Mustafa A. Aslaner (başkan), Mustafa Atk, Mehmet Eğlmez, Orhan Şahnler, Fath Gorbon, Affan Yatman, Sat Kozacıoğlu. Ödüller: 1. Ödül: 2. Ödül:

Detaylı

CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRKİYESİNDE MALİYE BİLİMİNDE YAŞANAN GELİşMELER. Ahmet Burçin YERELi*

CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRKİYESİNDE MALİYE BİLİMİNDE YAŞANAN GELİşMELER. Ahmet Burçin YERELi* CUMHURİYT DÖNMİ TÜRKİYİND MALİY BİLİMİND YAŞANAN GLİşMLR Ahmet Burçn YRL* İçnde bulunduğumuz yüzyılın şu son günlernde, gerye dönüp baktığımızda yaşanan sosyal ve teknk gelşmeler tbaryle yrmnc yüzyılın

Detaylı

DENTAŞKAGITSANAViANONiM ŞiRKETi'NiN 06.01.2015 TARiHiNDE VAPILANOLAGANÜSTÜGENELKURUL TOPLANTı TUTANAGI

DENTAŞKAGITSANAViANONiM ŞiRKETi'NiN 06.01.2015 TARiHiNDE VAPILANOLAGANÜSTÜGENELKURUL TOPLANTı TUTANAGI ~ AShna Uygunaur DENTAŞKAGITSANAVANONM ŞRKET'NN 06.01.2015 TARHNDE VAPILANOLAGANÜSTÜGENELKURUL TOPLANTı TUTANAGI N20050 9 O 8 Ocak 2015 Dentaş Kağıt Sanay Anonm Şrket'nn Olağanüstü Genel Kurul toplantısı

Detaylı

= P 1.Q 1 + P 2.Q P n.q n (Ürün Değeri Yaklaşımı)

= P 1.Q 1 + P 2.Q P n.q n (Ürün Değeri Yaklaşımı) A.1. Mll Gelr Hesaplamaları ve Bazı Temel Kavramlar 1 Gayr Saf Yurtç Hâsıla (GSYİH GDP): Br ekonomde belrl br dönemde yerleşklern o ülkede ekonomk faalyetler sonucunda elde ettkler gelrlern toplamıdır.

Detaylı

TRANSFORMATÖRLER BÖLÜM 7. Alıştırmalar. Transformatörler. Sınıf Çalışması

TRANSFORMATÖRLER BÖLÜM 7. Alıştırmalar. Transformatörler. Sınıf Çalışması TRAFORATÖRER BÖÜ 7 Alıştırmalar. İdeal transformatörler çn, eştlğn kullanırsak, 0 500 & 0 50. 50 A 800 400 Transformatör deal olduğundan, 400 8 800 4 A ınıf Çalışması A ampermetresnn gösterdğ değer 4A

Detaylı

ANE - AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.DENGELİ EYF

ANE - AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.DENGELİ EYF AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU FON KURULU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK FAALİYET RAPORU Bu rapor AEGON Emekllk ve Hayat A.Ş Dengel Emekllk Yatırım Fonu nun 01.07.2011 30.09.2011 dönemne

Detaylı

Bulanık Mantık ile Hesaplanan Geoid Yüksekliğine Nokta Yüksekliklerinin Etkisi

Bulanık Mantık ile Hesaplanan Geoid Yüksekliğine Nokta Yüksekliklerinin Etkisi Harta Teknolojler Elektronk Dergs Clt: 5, No: 1, 2013 (61-67) Electronc Journal of Map Technologes Vol: 5, No: 1, 2013 (61-67) TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojkarastrmalar.com e-issn: 1309-3983 Makale

Detaylı

PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ. χ 2 Kİ- KARE TESTLERİ. Doç.Dr. Ali Kemal ŞEHİRLİOĞLU Araş.Gör. Efe SARIBAY

PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ. χ 2 Kİ- KARE TESTLERİ. Doç.Dr. Ali Kemal ŞEHİRLİOĞLU Araş.Gör. Efe SARIBAY PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ- KARE TESTLERİ Doç.Dr. Al Kemal ŞEHİRLİOĞLU Araş.Gör. Efe SARIAY Populasyonun nceledğmz br özellğnn dağılışı blenen dağılışlardan brsne, Normal Dağılış, t Dağılışı,

Detaylı

HAFTA 13. kadın profesörlerin ortalama maaşı E( Y D 1) erkek profesörlerin ortalama maaşı. Kestirim denklemi D : t :

HAFTA 13. kadın profesörlerin ortalama maaşı E( Y D 1) erkek profesörlerin ortalama maaşı. Kestirim denklemi D : t : HAFTA 13 GÖLGE EĞİŞKENLERLE REGRESYON (UMMY VARIABLES) Gölge veya kukla (dummy) değşkenler denen ntel değşkenler, cnsyet, dn, ten reng gb hemen sayısallaştırılamayan ama açıklanan değşkenn davranışını

Detaylı

SAGLIK HİzMETLERİNDEALGILANAN KALİTE DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ -Erzurum'da Bir Uygulama-

SAGLIK HİzMETLERİNDEALGILANAN KALİTE DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ -Erzurum'da Bir Uygulama- SAGLIK HİzMETLERİNDEALGILANAN KALİTE DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ -Erzurum'da Br Uygulama- Kerem KARABULUT(O) Şükrü YAPRAKLIC") Özet: Erzurunı Atatürk Ünverstes öğrencılernn şehr merkeznde sunulan sağlık hzmetlernn

Detaylı

İÇME SUYU ŞEBEKELERİNİN GÜVENİLİRLİĞİ

İÇME SUYU ŞEBEKELERİNİN GÜVENİLİRLİĞİ Türkye İnşaat Mühendslğ, XVII. Teknk Kongre, İstanbul, 2004 İÇME SUYU ŞEBEKELERİNİN GÜVENİLİRLİĞİ Nur MERZİ 1, Metn NOHUTCU, Evren YILDIZ 1 Orta Doğu Teknk Ünverstes, İnşaat Mühendslğ Bölümü, 06531 Ankara

Detaylı

TEST 1 ÇÖZÜMLER MIKNATISLAR VE MANYETİK ALAN

TEST 1 ÇÖZÜMLER MIKNATISLAR VE MANYETİK ALAN E ÇÖÜER AAR VE AEİ AA 1. üzlem üzlem Br mık na tıs br cs m t yor sa bu c sm ke sn lk le mık na tıs tır; çe k yor sa mık na tıs ola b lr e, ol ma yab lr e. Bu na gö re; ve mık na tıs ta ra fın an tl ğ çn

Detaylı

ÜLKEMiziN ÜST DÜZEY TEKNiSYEN ihtiyacı VE EGiTiMi

ÜLKEMiziN ÜST DÜZEY TEKNiSYEN ihtiyacı VE EGiTiMi ÜLKEMzN ÜST DÜZEY TEKNSYEN HTYACı VE EGTM Prof Dr Ethem ÖZGÜVEN() Br çok ülkede olduğu gb ülkemzde de meslek ve teknk eğtm 19 yüzyıla kadar «çıroklı'k» sstem şeklnde yürütülmüştür Cumhuryet dönem öncesnde

Detaylı

Basel II Geçiş Süreci Sıkça Sorulan Sorular

Basel II Geçiş Süreci Sıkça Sorulan Sorular Basel II Geçş Sürec Sıkça Sorulan Sorular Soru No: 71 Cevaplanma Tarh: 06.03.2012 İlgl Hüküm: --- Konu: Gayrmenkul İpoteğyle Temnatlandırılmış Alacaklar İçn KR510AS Formunun Doldurulmasına İlşkn Örnek

Detaylı

dir. Bir başka deyişle bir olayın olasılığı, uygun sonuçların sayısının örnek uzaydaki tüm sonuçların sayısına oranıdır.

dir. Bir başka deyişle bir olayın olasılığı, uygun sonuçların sayısının örnek uzaydaki tüm sonuçların sayısına oranıdır. BÖLÜM 3 OLASILIK HESABI 3.. Br Olayın Olasılığı Tanım 3... Br olayın brbrnden ayrık ve ortaya çıkma şansı eşt n mümkün sonucundan m tanes br A olayına uygun se, A olayının P(A) le gösterlen olasılığı P(A)

Detaylı

TÜRKİYE DE YOKSULLUK PROFİLİ VE GELİR GRUPLARINA GÖRE GIDA TALEBİ

TÜRKİYE DE YOKSULLUK PROFİLİ VE GELİR GRUPLARINA GÖRE GIDA TALEBİ TÜRKİYE DE YOKSULLUK PROFİLİ VE GELİR GRUPLARINA GÖRE GIDA TALEBİ Yrd. Doç. Dr. Seda ŞENGÜL Çukurova Ünverstes İktsad Ve İdar Blmler Fakültes Ekonometr Bölümü Mart 2004 ANKARA YAYIN NO: 119 ISBN: 975-407-151-9

Detaylı

VERİ MADENCİLİĞİ Sosyal Ağlar

VERİ MADENCİLİĞİ Sosyal Ağlar Sosyal Ağ VERİ MADENCİLİĞİ Sosyal Ağlar Yrd. Doç. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü Sosyal ağ kşler arasındak lşklern oluşturduğu br yapıdır Sosyal ağ ncelemes: ağ yapısının, kşler ya da gruplar (topluluklar) arasındak

Detaylı

KIRMIZI, TAVUK VE BEYAZ ET TALEBİNİN TAM TALEP SİSTEMİ YAKLAŞIMIYLA ANALİZİ

KIRMIZI, TAVUK VE BEYAZ ET TALEBİNİN TAM TALEP SİSTEMİ YAKLAŞIMIYLA ANALİZİ Süleyman Demrel Ünverstes Sosyal Blmler Ensttüsü Dergs Yıl: 2007/2, Sayı: 6 Journal of Suleyman Demrel Unversty Insttue of Socal Scences Year: 2007/2, Number: 6 KIRMIZI, TAVUK VE BEYAZ ET TALEBİNİN TAM

Detaylı

Üç Boyutlu Yapı-Zemin Etkileşimi Problemlerinin Kuadratik Sonlu Elemanlar ve Sonsuz Elemanlar Kullanılarak Çözümü

Üç Boyutlu Yapı-Zemin Etkileşimi Problemlerinin Kuadratik Sonlu Elemanlar ve Sonsuz Elemanlar Kullanılarak Çözümü ECAS Uluslararası Yapı ve Deprem Mühendslğ Sempozyumu, Ekm, Orta Doğu Teknk Ünverstes, Ankara, Türkye Üç Boyutlu Yapı-Zemn Etkleşm Problemlernn Kuadratk Sonlu Elemanlar ve Sonsuz Elemanlar Kullanılarak

Detaylı

BANKACILIKTA ETKİNLİK VE SERMAYE YAPISININ BANKALARIN ETKİNLİĞİNE ETKİSİ

BANKACILIKTA ETKİNLİK VE SERMAYE YAPISININ BANKALARIN ETKİNLİĞİNE ETKİSİ BANKACILIKTA ETKİNLİK VE SERMAYE YAPISININ BANKALARIN ETKİNLİĞİNE ETKİSİ Yrd. Doç. Dr. Murat ATAN - Araş. Gör. Gaye KARPAT ÇATALBAŞ 2 ÖZET Bu çalışma, Türk bankacılık sstem çnde faalyet gösteren tcar bankaların

Detaylı

T.C. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ

T.C. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ Sayı Konu...12.30 : B.30.2.KHU.0.00.00.00- : Özürlü Öğrencler hk. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ VEDİ L~.10. 20 0 5 Yükseköğretm Kurulu Başkanlığına Ilg: 14.09.2009 tarh 29515 sayılı yazınız. Yükseköğretm

Detaylı

Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA)

Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) VARYANS ANALİZİ İ örne ortalaması arasında farın önem ontrolü, örne büyülüğüne göre z veya testlernden bryle yapılır. Bu testlerle, den fazla örne ortalamasını brlte test etme ve aralarında farın önem

Detaylı

TRANSFORMATÖRLER. 4. a) Pri mer dev re ye uy gu la nan al ter na tif ge ri li min et kin de ğe ri; 1. İdeal transformatörler için,

TRANSFORMATÖRLER. 4. a) Pri mer dev re ye uy gu la nan al ter na tif ge ri li min et kin de ğe ri; 1. İdeal transformatörler için, 7. BÖÜ TRAFORATÖRER AIŞTIRAAR ÇÖZÜER TRAFORATÖRER. İdeal transformatörler çn, eştlğn kullanırsak, 0 00 & 0 0. 0 A 800 400 Transformatör deal olduğundan, 400 8 800 4A A ampermetresnn gösterdğ değer 4A A

Detaylı

Yolsuzluğun Belirleyicileri ve Büyüme ile İlişkileri

Yolsuzluğun Belirleyicileri ve Büyüme ile İlişkileri SESSION 1B: Büyüme ve Gelşme I 131 Yolsuzluğun Belrleycler ve Büyüme le İlşkler Assoc. Prof. Dr. Mne Gern (Marmara Unversty, Turkey) Prof. Dr. Ömer Selçuk Emsen (Atatürk Unversty, Turkey) Ph.D. Canddate

Detaylı

DOGRU HUKUK 27.09.2010 HUKUKİ İNCELEME RAPORU. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanlığı'na

DOGRU HUKUK 27.09.2010 HUKUKİ İNCELEME RAPORU. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanlığı'na DOGRU HUKUK 27.09.2010 HUKUKİ İNCELEME RAPORU İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanlığı'na Konu: İsraulıul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Kotasyon Yönetmelğ'nn 13'üncü maddesnn (h) ve (k) bentler ve

Detaylı

ÇİFTÇİLERİN TARIMSAL DESTEKLEME POLİTİKALARINDAN FAYDALANMA İSTEKLİLİĞİNDE ETKİLİ FAKTÖRLERİN ANALİZİ: ERZURUM İLİ ÖRNEĞİ

ÇİFTÇİLERİN TARIMSAL DESTEKLEME POLİTİKALARINDAN FAYDALANMA İSTEKLİLİĞİNDE ETKİLİ FAKTÖRLERİN ANALİZİ: ERZURUM İLİ ÖRNEĞİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 2008, 21(2), 205 212 ÇİFTÇİLERİN TARIMSAL DESTEKLEME POLİTİKALARINDAN FAYDALANMA İSTEKLİLİĞİNDE ETKİLİ FAKTÖRLERİN ANALİZİ: ERZURUM İLİ ÖRNEĞİ Yavuz TOPCU

Detaylı

Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ

Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ Kİ-KAR TSTLRİ A) Kİ-KAR DAĞILIMI V ÖZLLİKLRİ Örnekleme yoluyla elde edlen rakamların, anakütle rakamlarına uygun olup olmadığı; br başka fadeyle gözlenen değerlern teork( beklenen) değerlere uygunluk gösterp

Detaylı

Makine Öğrenmesi 10. hafta

Makine Öğrenmesi 10. hafta Makne Öğrenmes 0. hafta Lagrange Optmzasonu Destek Vektör Maknes (SVM) Karesel (Quadratc) Programlama Optmzason Blmsel term olarak dlmze geçmş olsa da bazen en leme termle karşılık bulur. Matematktek en

Detaylı

Öğretim planındaki AKTS TASARIM STÜDYOSU IV 214058100001312 2 4 0 4 9

Öğretim planındaki AKTS TASARIM STÜDYOSU IV 214058100001312 2 4 0 4 9 Ders Kodu Teork Uygulama Lab. Ulusal Kred Öğretm planındak AKTS TASARIM STÜDYOSU IV 214058100001312 2 4 0 4 9 Ön Koşullar : Grafk İletşm I ve II, Tasarım Stüdyosu I, II, III derslern almış ve başarmış

Detaylı

Parametrik Olmayan İstatistik Çözümlü Sorular - 2

Parametrik Olmayan İstatistik Çözümlü Sorular - 2 Parametrk Olmaya İstatstk Çözümlü Sorular - Soru Böbrek hastalarıa at Kreat (KRT) değerlere lşk br araştırma yapılmak stemektedr. Buu ç rasgele seçle hastaya at Kreat değerler aşağıdak gb elde edlmştr

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ'NİN YÜRÜTÜLMESİNDE ÖNEMLİ BİR ARAÇ: KALİTE ÇEMBERLERİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ'NİN YÜRÜTÜLMESİNDE ÖNEMLİ BİR ARAÇ: KALİTE ÇEMBERLERİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ'NİN YÜRÜTÜLMESİNDE ÖNEMLİ BİR ARAÇ: KALİTE ÇEMBERLERİ Özden BAY AZIT* Ulusal ve uluslaraqısı pazarlarda rekabetn olabldğnce yoğunlaştığı günümüzde,. hızlı değşm her alanda etksn

Detaylı

Cebir Notları. Karmaşık Sayılar Testi z = 1 2i karmaşık sayısının çarpmaya göre tersinin eşleniğinin sanal kısmı kaçtır?

Cebir Notları. Karmaşık Sayılar Testi z = 1 2i karmaşık sayısının çarpmaya göre tersinin eşleniğinin sanal kısmı kaçtır? Cebr Ntları Karmaşık Sayılar Test. + se Re() + Im()?. ( x y) + + ( x+ y ) se x + y tplamı kaçtır?. x + y ( x ) ve se y kaçtır?. ve se y x kaçtır?. sayısı kaça eşttr?. sayısı kaça eşttr? 7. x+ + ( y ) y

Detaylı

TÜKETİCİ TATMİNİ VERİLERİNİN ANALİZİ: YAPAY SİNİR AĞLARI ve REGRESYON ANALİZİ KARŞILAŞTIRMASI

TÜKETİCİ TATMİNİ VERİLERİNİN ANALİZİ: YAPAY SİNİR AĞLARI ve REGRESYON ANALİZİ KARŞILAŞTIRMASI 1 TÜKETİCİ TATMİNİ VERİLERİNİN ANALİZİ: YAPAY SİNİR AĞLARI ve REGRESYON ANALİZİ KARŞILAŞTIRMASI Metehan TOLON Nuray GÜNERİ TOSUNOĞLU Özet Tüketc tatmn araştırmaları özelde pazarlama yönetclernn, genelde

Detaylı

SEK Tahmincilerinin Arzulanan Özellikleri. SEK Tahmincilerinin Arzulanan Özellikleri. Ekonometri 1 Konu 9 Sürüm 2,0 (Ekim 2011)

SEK Tahmincilerinin Arzulanan Özellikleri. SEK Tahmincilerinin Arzulanan Özellikleri. Ekonometri 1 Konu 9 Sürüm 2,0 (Ekim 2011) SEK Tahmnclernn Arzulanan Özellkler İk Değşkenl Bağlanım Model SEK Tahmnclernn Arzulanan Özellkler Ekonometr 1 Konu 9 Sürüm 2,0 (Ekm 2011) http://www.ackders.org.tr SEK Tahmnclernn Arzulanan Özellkler

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Mukavemet I Vize Sınavı (2A)

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Mukavemet I Vize Sınavı (2A) KOCELİ ÜNİVERSİTESİ Mühendslk akültes Makna Mühendslğ Bölümü Mukavemet I Vze Sınavı () dı Soyadı : 18 Kasım 013 Sınıfı : No : SORU 1: Şeklde verlen levhalar aralarında açısı 10 o la 0 o arasında olacak

Detaylı

Çift Katlı Kumaş Dokuma Tekniği

Çift Katlı Kumaş Dokuma Tekniği DKUMA =;';9 ;'; Çft Katlı Kumaş Dokuma Teknğ Double cloth weavng Özet Nhat ÇELK, Yılmaz ERBL Çukurova Ünverstes, Müh Mm Fak Tekstl Mühendslğ Bölümü Bu çalışmada, 'kışlık gys, döşemelkler ve gen et olarak

Detaylı

TURNiKE SiSTEMi. Uğur UGURAL Dokuz Eylül Üniversitesi 1. SInıtÖğrencisi. genç-imo. İMo İzmir Şubesi Bülteni - Ocak 200Ş - Sayı: 138 til 37.

TURNiKE SiSTEMi. Uğur UGURAL Dokuz Eylül Üniversitesi 1. SInıtÖğrencisi. genç-imo. İMo İzmir Şubesi Bülteni - Ocak 200Ş - Sayı: 138 til 37. TURNKE SSTEM Uğur UGURAL Dokuz Eylül Ünverstes 1. SInıtÖğrencs Dokuz Eylül Ünverstes'nn uzun süredr uyguladığı tumke sstem öğrenclere brçok sıkıntı yaşatmaktadır. Sstemn lk başta getrlş amacı ünversteye

Detaylı

Prof. Nermin ABADAN-UNAT Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi, Ankara Üniversitesi

Prof. Nermin ABADAN-UNAT Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi, Ankara Üniversitesi KİTLE İLETİşİM VE KÜLTOR* Prof. Nermn ABADAN-UNAT Syasal Blgler Fakültes Öğretm Üyes, Ankara Ünverstes Ktle letşm araçları çağımızda nanilmaz br sürat ve hacmde toplumsal "çıktı"larını arttınp, kültür

Detaylı

KULLANILMASI. GiRiş. KAVRAM HARiTASı NEDiR

KULLANILMASI. GiRiş. KAVRAM HARiTASı NEDiR Hacettepe Ün)'erstes Eğtm Fakültes Dergs /4 : 95-99 [/998J FEN ÖGRETMNOE KAVRAM HARTASı YÖNTEMNN KULLANILMASI Ftnat KAPT AN* ÖZET: Kavram hartası yöntem, eğtm alanında çok ümt verc gejşmelerden brsdr.

Detaylı

KENTSEL ALANDA ET TALEP ANALİZİ: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ÖRNEĞİ

KENTSEL ALANDA ET TALEP ANALİZİ: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ÖRNEĞİ T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANABİLİM DALI KENTSEL ALANDA ET TALEP ANALİZİ: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ÖRNEĞİ DOKTORA TEZİ ALİ RIZA AKTAŞ TEZ DANIŞMANI DOÇ. DR. SELİM

Detaylı

6. NORMAL ALT GRUPLAR

6. NORMAL ALT GRUPLAR 6. ORMAL ALT GRUPLAR G br grup ve olsun. 5. Bölümden çn eştlğnn her zaman doğru olamayacağını blyoruz. Fakat bu özellğ sağlayan gruplar, grup teorsnde öneml rol oynamaktadır. Bu bölümde bu tür grupları

Detaylı

YER ÖLÇÜLERİ. Yer ölçüleri, verilerin merkezini veya yığılma noktasını belirleyen istatistiklerdir.

YER ÖLÇÜLERİ. Yer ölçüleri, verilerin merkezini veya yığılma noktasını belirleyen istatistiklerdir. YER ÖLÇÜLERİ Yer ölçüler, verler merkez veya yığılma oktasıı belrleye statstklerdr. Grafkler bze verler yığılma oktaları hakkıda ö blg vermede yardımcı olurlar. Acak bu değerler gerçek değerler değldr,

Detaylı

TEMEL DEVRE KAVRAMLARI VE KANUNLARI

TEMEL DEVRE KAVRAMLARI VE KANUNLARI TDK Temel Devre Kavramları ve Kanunları /0 TEMEL DEVRE KAVRAMLARI VE KANUNLARI GĐRĐŞ: Devre analz gerçek hayatta var olan fzksel elemanların matematksel olarak modellenerek gerçekte olması gereken sonuçların

Detaylı

COĞRAFYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA DOĞAL AFETLER 1 (The Natural Disasters in the Geography Teaching Curriculum)

COĞRAFYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA DOĞAL AFETLER 1 (The Natural Disasters in the Geography Teaching Curriculum) MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 28, TEMMUZ - 2013, S. 276-303 İSTANBUL ISSN:1303-2429 E-ISSN 2147-7825 copyrght 2013 http://www.marmaracografya.com COĞRAFYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA DOĞAL AFETLER 1 (The

Detaylı

ANKARA UNION OF TRADESMEN AND CRAFTSMEN CHAMBERS

ANKARA UNION OF TRADESMEN AND CRAFTSMEN CHAMBERS ANKARAESNAFveSANATKARLARODALARBRLö ANKARA UNION OF TRADESMEN AND CRAFTSMEN CHAMBERS onu: : 242/ 801 YETERLLGEDAYAl STHDAM PROJES BIRLIGIMIZ PROJESAHIBIDIR Ankara: 9 Nsan 2009 ((ÖnernC ODALARIMlZA(33) ve

Detaylı

11. z = 1 2i karmaşık sayısının çarpmaya göre tersinin eşleniğinin sanal kısmı kaçtır? 14. eşitliğini sağlayan z karmaşık sayısı kaçtır? 15.

11. z = 1 2i karmaşık sayısının çarpmaya göre tersinin eşleniğinin sanal kısmı kaçtır? 14. eşitliğini sağlayan z karmaşık sayısı kaçtır? 15. GD. + se Re() + Im()? www.gkhandemr.rg, 007 Cebr Ntları Gökhan DEMĐR, gdemr@yah.cm.tr Karmaşık sayılar 9. + + sayısı kaça eşttr? 7 890. ( x y) + + ( x + y) se x + y tplamı kaçtır?. x + y ( x) ve se y kaçtır?.

Detaylı

Asansörle yükseldi yürüyen merdivenle koşuyor Mete Tamer Omur

Asansörle yükseldi yürüyen merdivenle koşuyor Mete Tamer Omur 1 / 5 16.11.2015 09:30 14.11.2015 Cumartes Asansörle yükseld yürüyen merdvenle koşuyor AİLE bütçesne katkı çn daha lkokul çağında yapmadığı ş kalmaz. Çekrdek, nohut, dondurma satar... At arabasına yükledğ

Detaylı

T.C. MİLLı EGİTİM BAKANLIÜI İnsan Kaynakları Genel MüdürWğü

T.C. MİLLı EGİTİM BAKANLIÜI İnsan Kaynakları Genel MüdürWğü T.C. MİLLı EGİTİM BAKANLIÜI İnsan Kaynakları Genel MüdürWğü Sayı : 68898891-( 19)/9001 ı 2 ı 0579 02.02.2016 Konu: İLKSAN lçe-il Temsleler Seçm DAGITIM YERLERİNE : a) LKSAN Ana Statüsü, b) LKSAN Tamslcler

Detaylı

Regresyon ve Korelasyon Analizi. Regresyon Analizi

Regresyon ve Korelasyon Analizi. Regresyon Analizi Regresyo ve Korelasyo Aalz Regresyo Aalz Regresyo Aalz Regresyo aalz, aralarıda sebep-souç lşks bulua k veya daha fazla değşke arasıdak lşky belrlemek ve bu lşky kullaarak o kou le lgl tahmler (estmato)

Detaylı

İyi Tarım Uygulamaları Ve Tüketici Davranışları (Logit Regresyon Analizi)(*)

İyi Tarım Uygulamaları Ve Tüketici Davranışları (Logit Regresyon Analizi)(*) Gazosmanpaşa Ünverstes Zraat Fakültes Dergs Journal of Agrcultural Faculty of Gazosmanpasa Unversty http://zraatderg.gop.edu.tr/ Araştırma Makales/Research Artcle JAFAG ISSN: 1300-2910 E-ISSN: 2147-8848

Detaylı

3 SORU 1 SORU 4 SORU 2 SORU. TARİH GENEL KÜLTÜR ORTA ASYA TÜRK TARİHİ

3 SORU 1 SORU 4 SORU 2 SORU. TARİH  GENEL KÜLTÜR ORTA ASYA TÜRK TARİHİ h r a T p a t K Butk l k r E m h Fe GENEL KÜLTÜR ORTA ASYA TÜRK TARİHİ 1 SORU Orta Asya da Türk yurdunun sınırlarının kesn hatlarla çzlememes hang sebebe dayanmaktadır? 3 SORU İlk Türklere dar zlere hang

Detaylı

Mal Piyasasının dengesi Toplam Talep tüketim, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eşitti.

Mal Piyasasının dengesi Toplam Talep tüketim, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eşitti. B.E.A. Mal Hzmet Pyasaları le Fnans Pyasalarının Ortak Denges Mal Pyasası Denges: (IS-LM) Model Mal Pyasasının denges Toplam Talep tüketm, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eştt. = C(-V)+I+G atırımlar

Detaylı

Türkiye de Süt Ürünleri Tüketim Harcamalarına Etki Eden Faktörlerin Analizi: Çoklu Heckman Örneklem Seçicilik Sistem Yaklaşımı

Türkiye de Süt Ürünleri Tüketim Harcamalarına Etki Eden Faktörlerin Analizi: Çoklu Heckman Örneklem Seçicilik Sistem Yaklaşımı Tarım Blmler Dergs Tar. Bl. Der. Derg web sayfası: www.agr.ankara.edu.tr/derg Journal of Agrcultural Scences Journal homepage: www.agr.ankara.edu.tr/journal TARIM BİLİMLERİ DERGİSİ JOURNAL OF AGRICULTURAL

Detaylı

TEKLİF MEKTUBU SAĞLIK BAKANLIĞI_. '.. m

TEKLİF MEKTUBU SAĞLIK BAKANLIĞI_. '.. m SAĞLIK BAKANLIĞI TC Kayıt No: 133709 TURKIYE KAMU HASTANELERI KURUMU ı TRABZON ILI KAMU HASTANELERI BIRLIGI GENEL SEKRETERLIGI Kanun Eğtm Araştırma Hastanes TEKLİF MEKTUBU Sayı : 23618724 12.10.2015 Konu

Detaylı

SiNEMAOA GÖRÜNTÜ VE GERÇEK ilişkisi

SiNEMAOA GÖRÜNTÜ VE GERÇEK ilişkisi SNEMAOA GÖRÜNTÜ VE GERÇEK LşKs Arş.GÖr. A. Hakan ÇGDEM * Snema br sanattır. Flm se, teknk çalışma sonucu elde edııen br üründür. Yönetmenn bakış açısı, kamera hareketler br fılmn öyküsünü ve anlatımını

Detaylı

İstanbul Karaköy Rotaract (Kulübü) Derneğ8n8n Ana Tüzüğü

İstanbul Karaköy Rotaract (Kulübü) Derneğ8n8n Ana Tüzüğü İstanbul Karaköy Rotaract (Kulübü) Derneğ8n8n Ana Tüzüğü DİZİN BÖLÜM I. DERNEĞ8N K8ML8Ğ8 VE AMACI 3 Madde 1. Derneğ&n Adı ve Merkez& Madde 2. Derneğ&n Amacı ve Faal&yet Alanı BÖLÜM II. ÜYELiK 5 Madde 3.

Detaylı

Doğru Önermeler, Yanlış Önermeler 1 Ali Nesin

Doğru Önermeler, Yanlış Önermeler 1 Ali Nesin Doğru Önermeler, Yanlış Önermeler Al Nesn Bu yazıda 6 mantık sorusu sorup yanıtlayacağız. Brnc Blmece. Yargıç karar recek. Mahkeme tutanaklarından şu blgler çıkıyor: Eğer A suçsuzsa, hem B hem C suçlu.

Detaylı

Türk Dış Politikası Ortadoğululaşıyor mu?

Türk Dış Politikası Ortadoğululaşıyor mu? Türk Dş Poltkas Ortadoğululaşyor mu? Burhanettn Duran' Grş Cumhuryetn kurulmasndan tbaren baz dönemlerde Bat dünyasnda "yen Türkye" söylem ortaya çkmştr 920'lerde, 950'lerde, 980'Ierde ve nhayet 2000'lerde

Detaylı