LKÖRETM BRNC KADEMEDE PORTFOLYO DOSYALARININ DEERLENDRME ARACI OLARAK KULLANILABLRL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "LKÖRETM BRNC KADEMEDE PORTFOLYO DOSYALARININ DEERLENDRME ARACI OLARAK KULLANILABLRL"

Transkript

1 Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 7, Sayı 2, (2006), LKÖRETM BRNC KADEMEDE PORTFOLYO DOSYALARININ DEERLENDRME ARACI OLARAK KULLANILABLRL Engin KARADA Yeditepe Üniversitesi Eitim Fakültesi Eitim Bilimleri Bölümü, stanbul/türkye Ahmet ÖNEY Gazi Üniversitesi Eitim Bilimleri Enstitüsü Eitim Yönetimi ve Denetimi A.B.D, Ankara/TÜRKYE Geli Tarihi: Yayına Kabul Tarihi: ÖZET Eitimde olmazsa olmaz üç bölüm planlama, öretim ve deerlendirmedir. Bu bölümlerden deerlendirme eitim-öretiminde istenilen amaç ve davranılara ulaılıp ulaılmadıının ölçümünün yapıldıı bölümdür. Bu bölüm eitim-öretim yöntem ve tekniklerine göre hazırlanan çeitli deerlendirme araçları ile yapılmaktadır. Bu çalımada müfredat sistemimize yeni giren yapılandırmacılıa paralel olarak, örencinin kapasitesinin ölçülmesinde ve deerlendirilmesinde kullanılan alternatif yaklaımlardan bahsedilmektedir. Yapılandırmacı yaklaımda örenme ve ölçme arasındaki iliki vurgulanmı, çoklu ölçme yöntemlerinin kullanılması gerekliliine deinilmitir. Alternatif ölçme yöntemlerinden biri olarak da portfolyo dosyalarının deerlendirme aracı olarak kullanabilirlii üzerinde durulmaktadır. Anahtar Kelimeler: Portfolyo, Ölçme Deerlendirme, Müfredat, Örenci. THE UTILITY OF PORTFOLIO FILES AS A TOOL OF ASSESSMENT IN THE FIRST STAGE OF PRIMARY EDUCATION ABSTRACT The most important sections of education are planning, instruction and assessment. Assessment is the element in which the aims and attitudes are evaluated according to their level of performance. This section is carried out with various tools which are prepared in relation with educational methods and techniques. In this study the alternative ways of evaluation and assessment of student s capacity are mentioned in line with structuralism. In structuralism the multiple evaluation methods and the relationship between learning and evaluation have been stressed. The utility of portfolio files as assessment tools has been emphasized as one of alternative assessment methods. Key words: Portfolio, assessment, curriculum, student.

2 236 lköretim Birinci Kademede Portfolyo Dosyalarının E. Karada ve A. Öney 1. GR Yapılandırmacı kurama göre örenme, bireyin zihninde oluan bir iç süreçtir. Birey dı uyaranların pasif bir alıcısı olmayıp, onların özümleyicisi ve davranıların aktif oluturucusudur (Fidan, 1986, 65). Bilgiler insan zihnine aynen taınarak depolanmaz. Ayrıca, insan zihni de tüm bilgilerin depolandıı bo bir depo deildir. Yapılandırmacı kuram tüm örenmelerin zihindeki bir yapılandırma sonucu olutuu varsayımı üzerine temellenir. Bu varsayım uyarınca bireyler, örenilecek öeleri daha önce örendikleriyle zihinlerinde ilikilendirerek yapılandırırlar (Connell ve Franklin, ); Jonassen, 1994; Jonassen, vd., 1995:9). Yapılandırma sürecinde birey, zihninde bilgiyle ilgili anlam oluturmaya ve oluturduu anlamı kendisine mal etmeye çalıır. Bir baka deyile, bireyler örenmeyi kendilerine sunulan biçimiyle deil, kendi zihinlerinde yapılandırdıkları biçimiyle olutururlar. Yapılandırmacı anlayıın uygulandıı eitim ortamları, bireylerin örenme sürecinde daha fazla sorumluluk almalarını ve etkin olmalarını gerektirir (Stiggins, 1999:24). Çünkü örenilecek öelerle ilgili zihinsel yapılandırmalar, daha önce de belirtildii gibi, bireyin bizzat kendisi tarafından gerçekletirilir. Bu nedenle, yapılandırmacı eitim ortamları, bireylerin çevreleriyle daha fazla etkileimde bulunmalarına, dolayısıyla, zengin örenme yaantıları geçirmelerine olanak salayacak bir biçimde düzenlenir. Bu tür eitsel ortamlar sayesinde bireyler, zihinlerinde daha önce yapılandırdıkları bilgilerin doruluunu sınama, yanlılarını düzeltme ve hatta önceki bilgilerinden vazgeçerek yerine yenilerine koyma fırsatı elde ederler (Yaar, 1994:29). Burada belirtilenlere paralel olarak ölçme ve deerlendirme yöntemlerinin de bu örenme basamaklarına, ortamlarına uygun olması gerekir ve örenenin yani örencinin, öretim sürecinin son evresi olan deerlendirme aamasına katılması gerekir. Eitim dünyası da artık örencilerin örenme sonuçlarının sosyal ve kiisel veriler olarak deerlendirilmesini istiyor çünkü bir konu hakkında bilgi sahibi olmak, onu farklı ortamlarda ve farklı durumlarda kullanmayı garanti etmez. Bu açıdan bakıldıında sadece klasik yöntemlerle ölçme ve deerlendirme yapmak, örencilerin bilgiyi farklı alanlara uygulamalarını ve örendiklerinden yeni bilgiler üretmelerini yetersiz kılar (Brooks ve Brooks, 1993:45).

3 Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 7, Sayı 2, (2006) Örencinin öreniminin ölçülmesinde ve deerlendirilmesinde yeni yaklaımlar Önce Sonuca önem verme Birbirinden ayrılmı becerilerin ölçümü Bilginin hatırlanması Yazıya dayalı görevler Tek bir doru cevap Gizli veya belirsiz kriterler Öretimden sonra Çok az dönüt Klasik sınalar Tek bir yöntemle ölçüm Ara ara yapılan ölçümler (McMilian, de (Mcmilian, 1997:79 80) görüldüü gibi günümüzde yalnızca sonuca önem veren ölçümler yerine, sürecin de ölçülmesi; bilginin hatırlanmasının deil, bilginin uygulanmasının ölçülmesi; örenciye yazıya dayalı görevler yerine, gerçek dünya ile ilikili problemler ve görevler verilmesi; örencinin ölçülmesinde kullanılan kriterlerin belirli ve açık olması, yalnızca öretimden sonra deil, öretim sırasında da ölçümler yapılması; tek bir ölçme yöntemine balı kalınmayıp, çoklu ölçüm yöntemleri kullanılması ve aralıklarla deil, sürekli ölçümler yapılması hedeflenmektedir. 2. PORTFOLYO Portfolyo Nedir? sorusuna cevap arandıında Portfolyo konusunda deiik tanımlar yapılmaktadır. Bunlardan bazıları Günümüzde Sürecin ölçülmesi Birbirini tamamlayan becerilerin ölçümü Bilginin uygulanması Otantik görevler Birden fazla doru cevap Açık ve belirli kriterler Öretim sırasında Yeterli ve zamanında dönüt Performansa dayalı ölçümler Çoklu yöntemlerle ölçüm Sürekli ölçüm aaıdaki ekildedir. Portfolyo; dinamik, hedefi belirlenmi ve sistematik çalımaların bir derlemesidir (Ediger, 2000). Ayrıca örenen kiinin çabalarını, ilerlemelerini ve performansını ortaya koyan çalımaların tümüdür (Ediger, 1996:45). Portfolyo, örenciye ve bakalarına örencinin bir veya daha fazla alandaki baarılarını sunmak üzere amaçlı olarak örenci çalımalarının yansıtılmasıdır (Arter ve Spandel, 1992:36). Meisels ve Steele e (1991) göre portfolyo, örencilerin kendi çalımalarını deerlendirmeye katmalarını, her bir örencinin kendi ilerleyiini izlemesini salar ve bireysel olarak örencilerin performanslarının deerlendirilmesi için bir temel oluturur.

4 238 lköretim Birinci Kademede Portfolyo Dosyalarının E. Karada ve A. Öney Portfolyo örencilerin sınıf içerisindeki ve sınıf dıındaki çalımalarını ve aktivitelerini ortaya koyan bir deerlendirme eklidir ve portfolyo kültürü birbirleriyle etkileim içerisinde olan bir grup örencinin bildiklerini ve yapabileceklerinin sorumluluunu almalarına dayanır (Oosterhof, 1999:91). Collins (1992) ise bu tanımları daha da kısaltarak; portfolyoyu, hedefi belirlenerek toplanan çalımaların tümü eklinde ifade etmitir. Portfolyo örencisi merkezli olup, örencinin kiisel çabalarını, ilerlemelerini ve baarılarını, bir veya daha çok örenme aralıklarıyla ortaya koymasını salar. Arter ve Spandell e (1992) göre bireysel geliim dosyası (portfolio) örenciye ve bakalarına örencinin bir veya daha fazla alandaki baarılarını sunmak üzere amaçlı olarak örenci çalımalarının toplanmasıdır. Örencinin ölçülmesinde kullanılan portfolyo, örencinin belirli bir amaç için yaptıı çalımaların veya görevlerin toplandıı, örencinin bir süreç içerisindeki gayretini ve baarılarını yansıtan bireysel bir koleksiyondur (Collins, 1992:451; Arter ve Spandel, 1992:37). Yazılı bir sınav belli bir anda ne örenildiini gösteren bir fotoraf ise, portfolyo içindeki deiimin ve geliimin gösterildii bir fotoraf albümüne benzetilebilir (Wiggins, 1993:19) Portfolyo le Geleneksel Ölçme Deerlendirme Yöntemlerinin Karılatırılması BOYUT GELENEKSEL DEERLENDRME PORTFOLYO YÖNTEMLER Testin Amacı * Özetleyici * Yargılayıcı * Gelitirici * Tehis edici * Ürün * Süreç Odak Noktası * Öretmen merkezli aktiviteler * Ezbere ve hatırlamaya dayalı * Örenci merkezli aktiviteler * Düünme ve yargılamaya dayalı * Sınavın sonucudur. *Örenim süreci boyunca verilir Geri Bildirim * Örenim sürecinin sonunda verilir. *Öretmenin çalıma hakkındaki * Geri bildirim yargılayıcıdır yorumlarıdır. *Örencini kendisini gelitirmesine yardımcı olur. Sınavın Özellii *Genellikle kâıt-kalem testleridir *Çok boyutlu pek çok deiik tip Sınavın Yönetimi *Örencilere bilgilerini göstermeleri için tek bir ans verilir *Geri bildirim örenciye geç ulaır *Kitaplar kapalıdır *Örenci bazı bilgileri ezberlemeye zorlanır. Çerçeve *Örenciler kendi aralarında deerlendirilir. * Rekabeti arttırır. Paydalar * Örencini ailesine sadece sonuçlar gönderilir (Tierney, 1991) ödevleri içerir *Örenme süreci boyunca deerlendirme vardır. * Geri bildirim örenciye çok çabuk ulaır. * Kitaplar açıktır ve örenci eski ve yeni örendiklerini badatırabilir *Örenci belirlenen bir kritere göre deerlendirilir. * Yardımlamayı arttırır. * Örenci ve ailesi deerlendirme sürecine bizzat katılır.

5 Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 7, Sayı 2, (2006) 239 Yukarıdaki tabloyu incelediimizde; testin amacı boyutunda baktıımız zaman geleneksel deerlendirme sistemlerinin özetleyici olduunu görüyoruz. Yani örencinin sınav kâıdında yazdıı veya iaretledii eylerin deime imkânı yoktur. Bu da süreçten çok ürünün önemliliini vurgular. Alternatif deerlendirme yöntemlerinde, örenciyi ürüne taıyan basamaklar da önemlidir. Yani örenci ürünü ortaya koyma sürecinde öretmeninden geribildirimler alır ve hatalı yönleri deitirir. Öretmen ürünün oluma sürecini inceler. Bu da alternatif deerlendirme sistemlerinin gelitirici olmasının bir sonucudur (McMillion, 1997:51). Odak noktası boyutunda, geleneksel deerlendirme yöntemlerinin ortaya konan ürüne dar bir ekilde odaklandıkları görülür. Bu da öretmen merkezli aktivitelerin ve ezberlenmenin vurgulanmasına neden olur. Alternatif deerlendirme tekniklerinde ise öretim süreci önemlidir (Demirel, 1996:71) Geleneksel deerlendirme yöntemlerinde örenciye verilen tek geri bildirim sınav notudur ve bu geribildirimde doal olarak örenme sürecinin sonunda verilir. Alternatif deerlendirme yöntemlerinde ise geri bildirim öretmenin çalıma hakkındaki yorumu demektir ve örenim süreci devam ederken verilir (Blenkin ve Kell, 1992:145) Sınav yönetimi boyutunda, geleneksel deerlendirme sistemlerinde örenciye belli bir konu hakkındaki bilgilerini göstermeleri için sadece bir kere ans verilmektedir. Fakat alternatif deerlendirme yöntemlerinde ise deerlendirme uzun bir süreç içinde gerçekletii için, örenci çalımasındaki hataları geri bildirimler sayesinde düzeltebilir ve bilgisini gelitirebilir. Yine alternatif yöntemlerde deerlendirme örenim süreciyle iç içe olduundan, geribildirim örenciye çok çabuk ulaır. Fakat geleneksel sistemde örencinin kitapları kapalıdır ve bu da örenciyi kitaptaki bazı bilgilerin ezberlemeye zorlar. Alternatif deerlendirme sistemlerinde ise böyle bir sınırlama yoktur (Fidan, 1986:102). Çerçeve boyutunda iki tür kıyaslama ölçütü görüyoruz. Geleneksel deerlendirme yöntemlerinde gördüümüz tür norm-kıyaslaması, örencilerin kendi aralarında karılatırmaları anlamına gelir. Baarı grup içinde en iyisi olmak anlamına gelir. Alternatif deerlendirme yöntemlerinde ise kriter-kıyaslaması söz konusudur. Yani baarı önceden belirlenen bazı kriterlere göre belirlenir. Örenciler kendilerini belirlenen kriterlere kıyaslar (Brookhart, 1997:165) Portfolyo Çalımasının Örenciye Aktarılması Portfolyo uygulamalarında öretmen ilk olarak örencilere bir portfolyonun

6 240 lköretim Birinci Kademede Portfolyo Dosyalarının E. Karada ve A. Öney uygulanmasındaki amacı anlatır. Portfolyo dosyalarını içine portfolyonun seviyeye uygun bir tanımını ve bu çalımayla neler beklendii yazılabilir. Çalımanın deerlendirme açısından da önemli olduunu ifade ederek motivasyonun tam olmasını salar. Portfolyo çalımasının konusu ve zaman dilimi belirlendikten sonra öretmen çalımanın ilk adımı olarak örencilerin konuyla ilgili materyal toplamasını ister. Bu ekilde konu üzerindeki deiik bakı açıları örenciler tarafından görülmü olur ve toplanan materyallerin hedeflere uygun ekilde deerlendirilmesi gerçekleir. Deinilen bu ilemin sistematik bir ekilde yapılması gerekmektedir (Wellensiek, vd., 2001:22). Bunun için de; Doru ve ilginç sorularla konuya balanması gerekmektedir. Örenciyi hazırladıı portfolyo ile ne örenirim ve bunu nasıl gösteririm sorusunu cevaplamak için kendi kendine konu ile ilgili sorular oluturur. Bu noktada hazırlanan çalımalar birbirinden farklılamaya balar. Örnein; portfolyo nun içeriinde neler olacak sorusunu bir örenci u sorularla cevaplandırabilir; 1- Beni ne zorlamıtı? 2- Beni en çok mutlu eden neydi? 3- Neyi tekrar yapmak isterdim? 4- Benim örenme yolumdaki tekrarlarım nelerdi? 5- Benim için hangi konunun çözümlenmesinde etkin bir adım oluturdu? 6- u ana kadar hazırladıım çalımalarda en iyi neyi yaptım? 7- Çalıma esnasında beni en çok ne aırttı? 8- Bu çalımayı neden dosyamda bulundurdum? 9- Bu çalıma benim için unu ifade ediyor, çünkü Bu çalımayı bir daha yaparsam, u ekilde yapardım. Bu tür sorular daha deiik biçimlerde de sorulabilir. Bu örencinin kiisel seçimidir. Bu soruları ve dier her türlü ayrıntıyı kendisi yapacaı için bu tamamıyla kendine ait bir çalıma olacaktır. Uygulamalarda öretmen sadece yol gösterici olabilir. Örenci neyi, nasıl ve neden öreneceine kendisi karar verir ve örenmenin sorumluluunu üstlenmi olur (Wellensiek ve dierleri 2001:21). Burada önemli olan konulardan biri toplanan materyallerin sınıflandırılmasıdır. Dosyada yer alacak ürünler dikkatle seçilmelidir. Dosya içerisinde istenen çalımaların örnekleri, yaratıcı çalımalar, deneysel veriler, orijinal modeller, hikâyeler ve makaleler gibi çalıma ürünleri de yer alabilir. Örencilerin gereksiz bilgileri elemeleri onların konu üstündeki

7 Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 7, Sayı 2, (2006) 241 hâkimiyetlerini gösterir. Ayrıca portfolyolarda amaçlarına ulatıklarını gösteren kanıtların da belirtilmesi yararlı olacaktır (Winsor, 1994:145). Aaıda bir portfolyoda yer alabilecek çalımalardan örnekler verilmitir (Oan- Bekirolu, 2004:98): - Örencinin söz konusu dersi örenmek için hazırladıı tablolar ve/veya grafikler, - Okuduu bilimsel yazılar/makaleler, bu makalelerden ne anlaıldıını gösteren emalar ve/veya makalenin kritii, - Örencinin o hafta ilenen konunun ya da bir kavramın daha önceki konularla, kavramlarla ve/veya günlük hayatla ilikisini anlattıı bilimsel yazılar, - Verilen ödev problemlerinin veya aratırma sorularının yazılı açıklamalarını içeren çözümleri, - Örencilerin okul dıında yapabilecekleri deneyler ve sonuçların yorumu, - Deney raporları, - Kavram haritaları, - Örencilerin alan gezileri sonucu yaptıı çıkarımlar, - Örencinin takip ettii yolların izlenmesi amacıyla, yaptıı bir projenin veya herhangi bir çalımanın aamalarını gösteren materyaller. Bir portfolyo içine yalnızca yazılı dokümanlar deil, ses ve görüntü kasetleri, disketler veya modeller gibi materyaller de konulabilir Portfolyonun Sıradan Bir Örenci Dosyasından Farkı Ve Portfolyo çinde Bulunabilecek Çalıma Örnekleri Portfolyo; örencilerin çalımalarının dosyalanmasından çok daha fazlasını salayan bir yöntemdir. Bir portfolyo; - Örencilerin kendileri hakkındaki görülerini, katılmayı düündükleri belli bir alandaki çalımalarını gösterir. - Örencinin kendi çalımalarını ve bu çalımaya karı stratejilerini deerlendirmesine yardımcı olur. - Örencilerinin çalımalarının deerlendirilmesi aamasında onların katılımı ile onları tevik eder. - Eitim programı ve öretimin deerlendirilmesi için bir araç salar. Örenciler bir örenme süreci içerisinde bireysel geliim dosyaları hazırlayabilecekleri gibi. Okul dönemi boyunca da bir örenci çalıma dosyaları hazırlayabilirler. Bu aamada bir öretim rehberinin bireysel geliim dosyalarına eklenmesi önerilir. Günlük kullanımda ise örenciler kendi geliimlerini ve

8 242 lköretim Birinci Kademede Portfolyo Dosyalarının E. Karada ve A. Öney gözlemlerini defterlerine kaydederler. Tümel deerlendirme, seçilmi bir çalımayı kapsar. Bireysel geliim dosyasına konulan çalımaların kim tarafından seçilecei ile seçilmi deikenler öretmenden öretmene deiir. Bazı sınıflarda örenciler, öretmenleri ve kendileri arasında ibirlii kurarak kriterleri seçerler. Kriter, önemli örenmeleri gösteren bir parçadır. Dier sınıflarda, örenciler tarafından seçilen çalımalara ek olarak öretmen çalımaları seçer. Sistem ne olursa olsun, bireysel geliim dosyası seçilmi bir çalıma ve tanımlanmı bir süreçtir. Portfolyo hazırlarken örenciler organize etme ve sentez yapma kabiliyetlerini kullanarak, ne kadar baarılı olduklarını ve ne kadar örendiklerini en iyi ekilde göstermeye çalıırlar. Portfolyonun en önemli özelliklerinden birisi, örencinin kendini yansıtması nı salamasıdır. Örenci portfolyoya koymak için neden o materyali seçtiini ve seçme kriterlerini anlattıı için, öretmen örencinin nasıl ve ne kadar örendii hakkında bilgi sahibi olabilir. Bu da portfolyoyu bir örenci dosyasından ayıran en önemli özelliktir. Portfolyonun en genel amacı, örencinin belirlenen örenim hedeflerine ulatıını göstermesi ve kanıtlamasıdır. Bu nedenle portfolyonun içinde: - Örencinin ulaması istenilen kazanımlar - Örencinin portfolyosuna koyduu çalımaların hangi kazanımlara yönelik olduu - Neden o çalımanın seçildii, - Çalımaların hangi kriterlere göre deerlendirilecei ve - Örencinin öz deerlendirmesi yer alır. Aaıdaki bir portfolyoda yer alabilecek çalımalardan örnekler verilmitir (Oan-Bekirolu, 2004:110) - Örencinin söz konusu dersi örenmek için hazırladıı tablolar ve/veya grafikler, - Okuduu bilimsel yazılar/makaleler, bu makalelerden ne anlaıldıını gösteren emalar ve/veya makalenin kritii, - Örencinin o hafta ilenen konunun ya da bir kavramın daha önceki konularla, kavramlarla ve/veya günlük hayatla ilikisini anlattıı bilimsel yazılar, - Verilen ödev problemlerinin veya aratırma sorularının yazılı açıklamalarını içeren çözümleri, - Örencilerin okul dıında yapabilecekleri deneyler ve sonuçların yorumu, - Deney raporları, - Kavram haritaları, - Örencilerin alan gezileri sonucu

9 Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 7, Sayı 2, (2006) 243 yaptıı çıkarımlar, - Örencinin takip ettii yolların izlenmesi amacıyla, yaptıı bir projenin veya herhangi bir çalımanın aamalarını gösteren materyaller. Bir portfolyo içine yalnızca yazılı dokümanlar deil, ses ve görüntü kasetleri, disketler veya modeller gibi materyaller de konulabilir. 3.PORTFOLYONUN DEERLENDRLMES Salıklı deerlendirme yapabilmek için örencilerin hedeflerinin ne olması gerektii ve standartlar açıkça belirlenmelidir. Öretmen bunun için belirli ölçek ve yöntemler gelitirerek örencinin performansının gözlenmesine olarak salamaktır. Örencinin geliimini gösterecek olan portfolyo kriterler ile deerlendirilir. Önceden belirlenip hem örenci hem de veliye bildirilen kriterler deerlendirmede çok büyük önem taıyacaktır. Tüm kriterlerde müfredata uyumluluk dikkate alınmalıdır (Brookhart ve De Voge, 1999: 421) Krathwohl a (1998) göre örencilerin bireysel geliim dosyaları (portfolyo) çalımalarını deerlendirmek için uygun zaman örencilerle birlikte kararlatırılır. Örenciler kendi çalımalarını deerlendirebilirler. Böylece kendi çalımaları hakkında bir yargıya varır ve ilerde yapacakları çalımaları kararlatırırlar. Böylece örenciler bir örenen olarak kendi ilerlemelerini deerlendirmeyi örenirler. Örencinin bir sürecin baındaki ve sonundaki geliimi takip edilebilir. Örencilerin kendi portfolyoları içerisindeki deerlendirme hakkında bilgi sahibi olmaları salanır. Örnein; onlara aaıdaki sorular gibi örnek sorular sorulur: - Bu çalımada gurur duyduun, en iyisini yaptıına inandıın bir çalımanı gösterebilir misin? - Niçin gurur duyduunu açıklar mısın? - Yeniden gözden geçirdiin, ele aldıın bir çalıman oldu mu? Yapmaktan çok zevk aldıın bir çalıman var mı? Niçin bu çalımayı yapmaktan zevk aldın? 4. SONUÇ ve ÖNERLER Eitimin her alanında ölçme ve deerlendirme olmak zorundadır. Aksi taktirde eitim sonucunda yeterli bilgi ve beceriye ulaılıp ulaılmadıı, uygulanan eitim programının baarıya ulaıp ulamadıı belirlenemeyecektir. Yapılanmacılık anlayıın uygulandıı eitim ortamları, bireylerin örenme sürecinde daha fazla sorumluluk almalarını ve etkin olmalarını gerektirir. Buna paralel olarak örenen deerlendirme aamasında da etkin rol oynamalıdır.

10 244 lköretim Birinci Kademede Portfolyo Dosyalarının E. Karada ve A. Öney Alternatif ölçme anlamlı örenme deneyimleri demektir. Alternatif ölçme, örencilerin kendi örenme biçimlerinin ve düüncelerini analız etmeleri salamak yoluyla kendine dönük düünmeyi ve kendini irdelemeyi öretir. Öretmenler hizmet-öncesi eitimleri sırasında yapılandırmacı örenme yaklaımı ve yaklaıma uygun deerlendirme konularında kuramsal ve uygulamalı olarak yetitirilmelidirler. Görev baındaki öretmenler de hizmet-içi eitim programlarına alınarak yapılandırmacı kuram ve uygulamalar konularında bilgi, beceri ve tutumlarla donatılmalıdır ve uygulamada olan eitim programına hâkim olmalıdırlar. Alternatif ölçme deerlendirme konularında yazılmı yabancı kaynaklar Türkçeye çevrilmeli ve ilgili kiilerle paylaılmalıdır. Portfolyoya konulan çalımaların deerlendirilmesinde kullanılacak kriterler örenciye bildirilmeli ve çalımanın niteliine göre bazı kriterler beraber belirlenmelidir. Portfolyo sadece bilisel becerilerin geliimine ve deerlendirilmesine odaklanmaz, aynı zamanda örencileri grup çalımasına ve yardımlamaya tevik eder ve sosyal ve psikomotor becerilerinin geliimine katkıda bulunur. Örenciler portfolyo dosyasına koydukları çalımaları kendileri deerlendirmelidirler. Ancak o zaman kendi çalımaları hakkında bir yargıya varabilirler. 5. KAYNAKLAR Arter, J. ve Spandel, V. (1992). Using Portfolios Of Student Work in Instruction and Assessment. Educational Measurement: Issues and Practice, 11, Blenkin G.M. ve Kelly A. (1992). Assessment in Early Childhood Education. Great Britain: Edmissly Press. Brookhart, S. M. (1997). A Theoretical Framework For The Role Of Classroom Assessment in Motivating Student Effort and Achievement. Applied Measurement in Education, 10(2): Brookhart, S. M. ve DeVoge, J. G. (1999). Testing A Theory About The Role Of Classroom Assessment in Student Motivation and Achievement. Applied Measurement in Education, 12(4): Collins, A. (1992). Portfolios For Science Education: Issues in Purpose, Structure, and Authenticity. Science Education, 76(4),

11 Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 7, Sayı 2, (2006) 245 Connell, T. H. ve Franklin C. (1994). The Internet: Educational Issues, Library Trends. 42 (4), Demirel, Ö. (1996). Genel Öretim Yöntemleri. Ankara: Usem Yayınları. Ediger, M. (1996). Portfolios, Pupils and the Teacher. Education Quarterly, 25 (1), Ediger, M. (2000). Portfolios: Will They Endure?. College Student Journal, 34, Fidan, N. (1986). Okulda Örenme ve Öretme. Ankara: Kadıolu Matbaası. Jonassen, D. H. (1994) Thinking Technology: Toward A Constructivist Design Model. Educational Technology. 34 (3), Jonassen, D. H. Vd. (1995). Constructivism And Computer-Mediated Communication in Distance Education, The American Journal of Distance Education. 9 (2), Krathwohl, D. R. (1998). Methods of Educational and Social Science Research. New York: Addison Wesley Longman. McMillian, J.H. (1997). Classroom Assessment: Principles and Practice For Effective Instruction. Bacon: Needham Heights. Meisels, S., ve Steel, D. (1991). The Early Childhood Portfolio Collection Process. Ann Arbor, Michigan: Center for Human Growth and Development. Ogan-Bekirolu, F. (2004). Klasik ve Alternatif Ölçme-Deerlendirme Yöntemleri: Fizikte Uygulamalar. Ankara: Nobel Yayınevi. Oosterhof, A. (1999). Developing and Using Classroom Assessments. Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall Wellensiek, A. vd. (2001). Lernen mit dem Portfolio. Unterricht Arbeit + Technik, 9, Wiggins, G.P. (1993). Assessing Student Performance: Exploring The Purpose and Limits Of Teaching. San Francisco: Jossey-Bass Publishers. Wiggins, G.P. (1993). Assessing Student Performance: Exploring The Purpose And Limits Of Teaching. San Francisco: Jossey-Bass Publishers. Yaar,. (1993) Yabancı Dilde Okuma Becerilerinin Gelitirilmesinde Küçük Gruplarla Öretim

12 246 lköretim Birinci Kademede Portfolyo Dosyalarının E. Karada ve A. Öney Yönteminin Etkililii. Eskiehir: A.Ü. Eitim Fakültesi Yayınları.

LKÖRETM 3. SINIF TÜRKÇE DERS ÖRETMEN KILAVUZ KTABI VE ÖRENC ÇALIMA KTABININ YAPILANDIRMACI YAKLAIMA UYGUNLUU. Tolga ERDOAN * ÖZET

LKÖRETM 3. SINIF TÜRKÇE DERS ÖRETMEN KILAVUZ KTABI VE ÖRENC ÇALIMA KTABININ YAPILANDIRMACI YAKLAIMA UYGUNLUU. Tolga ERDOAN * ÖZET lköretim 3. Sınıf Türkçe Dersi Öretmen Kılavuz Tolga ERDOAN LKÖRETM 3. SINIF TÜRKÇE DERS ÖRETMEN KILAVUZ KTABI VE ÖRENC ÇALIMA KTABININ YAPILANDIRMACI YAKLAIMA UYGUNLUU Tolga ERDOAN * ÖZET Bu aratırmada,

Detaylı

EL PARMAKLARINA DEERLER VEREREK KOLAY YOLDAN ÇARPMA ÖRETM YÖNTEMYLE ZHN ENGELL ÖRENCLERE ÇARPIM TABLOSU ÖRETM UYGULAMASI

EL PARMAKLARINA DEERLER VEREREK KOLAY YOLDAN ÇARPMA ÖRETM YÖNTEMYLE ZHN ENGELL ÖRENCLERE ÇARPIM TABLOSU ÖRETM UYGULAMASI Bu aratırma 2005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. EL PARMAKLARINA DEERLER VEREREK KOLAY YOLDAN ÇARPMA ÖRETM YÖNTEMYLE ZHN ENGELL ÖRENCLERE

Detaylı

PORTFOLYONUN FEN VE TEKNOLOJİ DERSİNDEKİ ÖĞRENCİ BAŞARISI VE KALICILIĞA ETKİSİ

PORTFOLYONUN FEN VE TEKNOLOJİ DERSİNDEKİ ÖĞRENCİ BAŞARISI VE KALICILIĞA ETKİSİ 311 PORTFOLYONUN FEN VE TEKNOLOJİ DERSİNDEKİ ÖĞRENCİ BAŞARISI VE KALICILIĞA ETKİSİ Rahşan BAŞÇİFTÇİ, Selçuklu Necip Fazıl Kısakürek İlköğretim Okulu, Selçuklu/KONYA, rahsan.basciftci@hotmail.com Özet Bu

Detaylı

Eitim-Öretim Yılında SDÜ Burdur Eitim Cansevil TEB

Eitim-Öretim Yılında SDÜ Burdur Eitim Cansevil TEB 2005-2006 Eitim-Öretim Yılında SDÜ Burdur Eitim Cansevil TEB 2005-2006 ETM-ÖRETM YILINDA SDÜ BURDUR ETM FAKÜLTES GSE BÖLÜMÜ MÜZK ETM ABD DA OKUMAKTA OLAN 2, 3 VE 4. SINIFLARIN DEVAMLILIK ZLEYEN DERSLERDE

Detaylı

FEN BLGS, SOSYAL BLGLER VE SINIF ÖRETMENL ÖRENCLERNN BLGSAYAR DERSNE YÖNELK TUTUMLARI

FEN BLGS, SOSYAL BLGLER VE SINIF ÖRETMENL ÖRENCLERNN BLGSAYAR DERSNE YÖNELK TUTUMLARI Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 8, Sayı 1, (2007), 115-122 115 FEN BLGS, SOSYAL BLGLER VE SINIF ÖRETMENL ÖRENCLERNN BLGSAYAR DERSNE YÖNELK TUTUMLARI Hayati ÇAVU Yüzüncü

Detaylı

METALLER VE AMETALLER KONUSUNUN YAPISALCI ÖRENME KURAMINA DAYALI ÖRETMNN ÖRENC BAARISINA ETKS

METALLER VE AMETALLER KONUSUNUN YAPISALCI ÖRENME KURAMINA DAYALI ÖRETMNN ÖRENC BAARISINA ETKS Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 7, Sayı 2, (2006), 51-59 51 METALLER VE AMETALLER KONUSUNUN YAPISALCI ÖRENME KURAMINA DAYALI ÖRETMNN ÖRENC BAARISINA ETKS Dilek ÇELKLER

Detaylı

Bu yayında verilen bilgiler a_a_ıdaki ki_ilere yardımcı olacaktır:

Bu yayında verilen bilgiler a_a_ıdaki ki_ilere yardımcı olacaktır: Return to Study A Guide to VCE and VCAL / Turkish OKULA GER_ DÖNÜ_ VCE ve VCAL REHBER_ Bu yayında verilen bilgiler a_a_ıdaki ki_ilere yardımcı olacaktır: 18 ya_ından büyükler ve Orta dereceli okulların

Detaylı

GÜNCEL GELMELER IIINDA LKÖRETM: MATEMATK-FEN-TEKNOLOJ-YÖNETM

GÜNCEL GELMELER IIINDA LKÖRETM: MATEMATK-FEN-TEKNOLOJ-YÖNETM KTAP NCELEMES GÜNCEL GELMELER IIINDA LKÖRETM: MATEMATK-FEN-TEKNOLOJ-YÖNETM Editörler: Arif Altun ve Sinan Olkun Orhan KARAMUSTAFAOLU Yrd.Doç.Dr., Amasya Üniversitesi, Eitim Fakültesi, Dekan Yrd., AMASYA

Detaylı

OTSTK ÇOCUKLARDA TEACCH PROGRAMININ GELMSEL DÜZEYE ETKS: OLGU SUNUMU

OTSTK ÇOCUKLARDA TEACCH PROGRAMININ GELMSEL DÜZEYE ETKS: OLGU SUNUMU Bu aratırma 2005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. OTSTK ÇOCUKLARDA TEACCH PROGRAMININ GELMSEL DÜZEYE ETKS: OLGU SUNUMU Psk. Deniz VARIR

Detaylı

LKÖRETM KNC KADEME (2005) TÜRKÇE DERS ÖRETM PROGRAMINDA GENEL AMAÇLAR - HEDEF/KAZANIMLAR

LKÖRETM KNC KADEME (2005) TÜRKÇE DERS ÖRETM PROGRAMINDA GENEL AMAÇLAR - HEDEF/KAZANIMLAR LKÖRETM KNC KADEME (2005) TÜRKÇE DERS ÖRETM PROGRAMINDA GENEL AMAÇLAR - HEDEF/KAZANIMLAR LKS* THE ASSOCIATION BETWEEN GENERAL TARGETS AND GOALS/ACQUISITIONS IN TURKISH LANGUAGE PROGRAM Erhan DURUKAN**

Detaylı

HAYAT BLGS ÖRETMNDE DRAMA YÖNTEMNN ETKLLNN BLSEL ALAN BASAMAKLARINA GÖRE DEERLENDRLMES

HAYAT BLGS ÖRETMNDE DRAMA YÖNTEMNN ETKLLNN BLSEL ALAN BASAMAKLARINA GÖRE DEERLENDRLMES Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 8, Sayı 1, (2007), 179-195 179 HAYAT BLGS ÖRETMNDE DRAMA YÖNTEMNN ETKLLNN BLSEL ALAN BASAMAKLARINA GÖRE DEERLENDRLMES Engin KARADA Yeditepe

Detaylı

LKÖRETM SOSYAL BLGLER DERS KTAPLARININ ÖRETMEN GÖRÜLERNE GÖRE DEERLENDRLMES (KIRIKKALE ÖRNE)

LKÖRETM SOSYAL BLGLER DERS KTAPLARININ ÖRETMEN GÖRÜLERNE GÖRE DEERLENDRLMES (KIRIKKALE ÖRNE) Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 8, Sayı 1, (2007), 51-61 51 LKÖRETM SOSYAL BLGLER DERS KTAPLARININ ÖRETMEN GÖRÜLERNE GÖRE DEERLENDRLMES (KIRIKKALE ÖRNE) Adem ÖCAL G.Ü.G.E.F.

Detaylı

BREYSEL ÇALGI ETM I (KEMAN) DERS HEDEFLERNN GERÇEKLEME DÜZEYLERNN BELRLENMES * (A..B.Ü ÖRNE)

BREYSEL ÇALGI ETM I (KEMAN) DERS HEDEFLERNN GERÇEKLEME DÜZEYLERNN BELRLENMES * (A..B.Ü ÖRNE) BREYSEL ÇALGI ETM I (KEMAN) DERS HEDEFLERNN GERÇEKLEME DÜZEYLERNN BELRLENMES * (A..B.Ü ÖRNE) Yrd.Doç.Dr. Öznur Öztosun Yrd.Doç.Dr. Dolunay Akgül Barı *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik

Detaylı

Snf Öretmenlerinin Kendi Mesleki Yeterliklerine likin Görüleri: Genel Bir Deerlendirme. Dr. Halil Yurdugül Ali Çakrolu Mesude Ayan

Snf Öretmenlerinin Kendi Mesleki Yeterliklerine likin Görüleri: Genel Bir Deerlendirme. Dr. Halil Yurdugül Ali Çakrolu Mesude Ayan Snf Öretmenlerinin Kendi Mesleki Yeterliklerine likin Görüleri: Genel Bir Deerlendirme Dr. Halil Yurdugül Ali Çakrolu Mesude Ayan Öretmen Yeterlikleri Toplumsal geliim için, Eitimin kalitesini artrmak

Detaylı

ÖRETMEN ADAYLARININ ALGILADIKLARI LETM BECERS DÜZEYLERNN NCELENMES

ÖRETMEN ADAYLARININ ALGILADIKLARI LETM BECERS DÜZEYLERNN NCELENMES Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 8, Sayı 1, (2007), 123-135 123 ÖRETMEN ADAYLARININ ALGILADIKLARI LETM BECERS DÜZEYLERNN NCELENMES Mehmet Arif ÖZERBA Gazi Üniversitesi

Detaylı

GÜNLÜK YAAMDAK OLAYLARIN FEN BLMLER ÖRETMNDE KULLANILMASI

GÜNLÜK YAAMDAK OLAYLARIN FEN BLMLER ÖRETMNDE KULLANILMASI Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 8, Sayı 1, (2007), 197-207 197 GÜNLÜK YAAMDAK OLAYLARIN FEN BLMLER ÖRETMNDE KULLANILMASI Bayram COTU KTÜ Fatih Eitim Fakültesi, Ortaöretim

Detaylı

OPTK KONUSUNUN 9. SINIF MÜFREDATINA ALINMASININ ÖRENC BAARISINA ETKS

OPTK KONUSUNUN 9. SINIF MÜFREDATINA ALINMASININ ÖRENC BAARISINA ETKS Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 8, Sayı 1, (2007), 157-165 157 OPTK KONUSUNUN 9. SINIF MÜFREDATINA ALINMASININ ÖRENC BAARISINA ETKS Sebahaddin ALPTEKN Kırehir Anadolu

Detaylı

A Study about the Effects of Constructivist Learning Approach Practices on Classroom Management 1

A Study about the Effects of Constructivist Learning Approach Practices on Classroom Management 1 Elementary Education Online, 7(3), 664-679, 2008. lköretim Online, 7(3), 664-679, 2008. [Online]: http://ilkogretim-online.org.tr A Study about the Effects of Constructivist Learning Approach Practices

Detaylı

OTSTK BR OLGUNUN DUYGULARI ANLAMA VE FADE ETME BECERSNN KAZANDIRILMASINA YÖNELK DÜZENLENEN KISA SÜREL BR E TM PROGRAMININ NCELENMES

OTSTK BR OLGUNUN DUYGULARI ANLAMA VE FADE ETME BECERSNN KAZANDIRILMASINA YÖNELK DÜZENLENEN KISA SÜREL BR E TM PROGRAMININ NCELENMES Bu aratırma 005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. OTSTK BR OLGUNUN DUYGULARI ANLAMA VE FADE ETME BECERSNN KAZANDIRILMASINA YÖNELK DÜZENLENEN

Detaylı

Kompozisyon ve Müzik Teorisi: 7 Kompozisyon ve Müzik Teorisi: 1 (%100 Burslu) Kompozisyon ve Müzik Teorisi 2 (%25 Burslu)

Kompozisyon ve Müzik Teorisi: 7 Kompozisyon ve Müzik Teorisi: 1 (%100 Burslu) Kompozisyon ve Müzik Teorisi 2 (%25 Burslu) 2011-2012 E!itim-Ö!retim Yılında Ba"kent Üniversitesi Devlet Konservatuvarı na Önkayıt ve Özel Yetenek Sınavları ile ö!renci alınacaktır. Ön Kayıt Ko"ulları : 2011 YGS puanlarının herhangi birinden en

Detaylı

KMYA ÖRETMEN ADAYLARININ NTERNET KAYNAKLARINI KULLANIMLA LGL TUTUMLARI VE KARILATIKLARI ZORLUKLAR

KMYA ÖRETMEN ADAYLARININ NTERNET KAYNAKLARINI KULLANIMLA LGL TUTUMLARI VE KARILATIKLARI ZORLUKLAR Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 7, Sayı 2, (2006), 207-215 207 KMYA ÖRETMEN ADAYLARININ NTERNET KAYNAKLARINI KULLANIMLA LGL TUTUMLARI VE KARILATIKLARI ZORLUKLAR Selçuk

Detaylı

OKUL UYGULAMA ÇALIMALARI BRM NEDEN KURULMALIDIR? Ramazan SA * ÖZET

OKUL UYGULAMA ÇALIMALARI BRM NEDEN KURULMALIDIR? Ramazan SA * ÖZET OKUL UYGULAMA ÇALIMALARI BRM NEDEN KURULMALIDIR? Ramazan SA * ÖZET Hizmetöncesi öretmen eitimi programı iki bileenden olumaktadır. Birinci bileen kuramsal yanı aır basan ve fakültede yürütülen derslerden,

Detaylı

ODÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Aratırmaları Dergisi Issn: 1309-9302 http://sobiad.odu.edu.tr Cilt: 1 Sayı: 2 Aralık 2010

ODÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Aratırmaları Dergisi Issn: 1309-9302 http://sobiad.odu.edu.tr Cilt: 1 Sayı: 2 Aralık 2010 ODÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Aratırmaları Dergisi Issn: 1309-9302 http://sobiad.odu.edu.tr Cilt: 1 Sayı: 2 Aralık 2010 KAVRAM HARTALARI LE NOT TUTMANIN LKÖRETM ÖRENCLERNN DNLEDN ANLAMA

Detaylı

GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ ÖRENCLERNN OKUL DENEYM I DERSNE YÖNELK LGLER VE BEKLENTLER **

GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ ÖRENCLERNN OKUL DENEYM I DERSNE YÖNELK LGLER VE BEKLENTLER ** GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ ÖRENCLERNN OKUL DENEYM I DERSNE YÖNELK LGLER VE BEKLENTLER ** Yrd.Doç.Dr. Gürsan SARAÇ * **1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öretmeni Yetitirme Sempozyumu Bildirisi

Detaylı

BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM

BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM Dr. Ayhan HELVACI *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik

Detaylı

GÖRME ENGELL ÖRENCLERN ÇETL DEKENLER AÇISINDAN ÖRENME STLLER ÜZERNE BR ARATIRMA

GÖRME ENGELL ÖRENCLERN ÇETL DEKENLER AÇISINDAN ÖRENME STLLER ÜZERNE BR ARATIRMA GÖRME ENGELL ÖRENCLERN ÇETL DEKENLER AÇISINDAN ÖRENME STLLER ÜZERNE BR ARATIRMA A STUDY ON LEARNING SYTLES OF VISUALLY IMPAIRED STUDENTS IN ACCORDANCE WITH CERTAIN VARIABLES Tazegül DEMR Ülker EN Özet

Detaylı

II. Ara tırmanın Amacı III. Ara tırmanın Önemi

II. Ara tırmanın Amacı III. Ara tırmanın Önemi Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 7 Sayı: 34 Volume: 7 Issue: 34 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 ETKL OKUL-ÇEVRE LKSNDE ALENN KATKISINA

Detaylı

Yazılım Takımlarında Baarı

Yazılım Takımlarında Baarı Yazılım Takımlarında Baarı Tunca SELBES Meteksan Sistem, Simülasyon ve Görsel Sistemler Orta Dou Teknik Üniversitesi, Bilgisayar Mühendislii, Ankara, Türkiye e-posta: tunca.selbes@sgs.meteksan.com.tr e-posta:

Detaylı

Ölçek Geli tirme Çal malarnda Kapsam Geçerlik ndeksinin Kullanm

Ölçek Geli tirme Çal malarnda Kapsam Geçerlik ndeksinin Kullanm Ölçek Geli tirme Çal malarnda Kapsam Geçerlik ndeksinin Kullanm Dr. Halil Yurdugül Hacettepe Üniversitesi Eitim Fakültesi yurdugul@hacettepe.edu.tr Motivasyon: Proje tabanl bir öretim sürecinde örencilerin

Detaylı

TÜRKÇE ETM BÖLÜMÜ ÖRENCLERNN ÖRENME STLLER VE BUNLARIN ÇETL DEKENLERLE LKS (GAZ ÜNVERSTES ÖRNE)

TÜRKÇE ETM BÖLÜMÜ ÖRENCLERNN ÖRENME STLLER VE BUNLARIN ÇETL DEKENLERLE LKS (GAZ ÜNVERSTES ÖRNE) TÜRKÇE ETM BÖLÜMÜ ÖRENCLERNN ÖRENME STLLER VE BUNLARIN ÇETL DEKENLERLE LKS (GAZ ÜNVERSTES ÖRNE) LEARNING STYLES OF THE TURKISH TEACHING STUDENTS (The Case of Gazi University) Tazegül DEMR Özet Bu çalımada,

Detaylı

MUSK MUALLM MEKTEBNDEN GÜNÜMÜZE MÜZK ÖRETMEN YETTRME PROGRAMLARINDAK YAYLI ÇALGI ÖRETMNE LKN SINAMA-ÖLÇME-DEERLENDRME DURUMLARININ NCELENMES

MUSK MUALLM MEKTEBNDEN GÜNÜMÜZE MÜZK ÖRETMEN YETTRME PROGRAMLARINDAK YAYLI ÇALGI ÖRETMNE LKN SINAMA-ÖLÇME-DEERLENDRME DURUMLARININ NCELENMES MUSK MUALLM MEKTEBNDEN GÜNÜMÜZE MÜZK ÖRETMEN YETTRME PROGRAMLARINDAK YAYLI ÇALGI ÖRETMNE LKN SINAMA-ÖLÇME-DEERLENDRME DURUMLARININ NCELENMES 1. GR Yrd.Doç.Dr.Cansevil TEB *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden

Detaylı

OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA ETKS

OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA ETKS Bu aratırma 2005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA

Detaylı

ORTAK KELME HAZNES KAZANDIRMADA LKÖRETM SEKZNC SINIF TÜRKÇE DERS KTAPLARININ DURUMU

ORTAK KELME HAZNES KAZANDIRMADA LKÖRETM SEKZNC SINIF TÜRKÇE DERS KTAPLARININ DURUMU Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 7, Sayı 2, (2006), 335-343 335 ORTAK KELME HAZNES KAZANDIRMADA LKÖRETM SEKZNC SINIF TÜRKÇE DERS KTAPLARININ DURUMU Mehmet KURUDAYIOLU

Detaylı

ICS 04.200.10 TÜRK STANDARDI TS EN OHSAS 18001/Mart 2001

ICS 04.200.10 TÜRK STANDARDI TS EN OHSAS 18001/Mart 2001 OHSAS 18001 SALII VE GÜVENL YÖNETM REHBER STANDARDI GR : Dünyada, üretim faktörünün temel öesi olan çalıanların salıı ve güvenlii endüstriyel gelimelere paralel olarak, ön plana çıkmaktadır. Salıı ve i

Detaylı

LKÖRETM OKULLARINDA SOSYAL BLGLER ÖRETMNN ÖNCELKLER VE SOSYAL BLGLER ÖRETMEN YETTRMEYE YÖNELK ÇIKARIMLAR

LKÖRETM OKULLARINDA SOSYAL BLGLER ÖRETMNN ÖNCELKLER VE SOSYAL BLGLER ÖRETMEN YETTRMEYE YÖNELK ÇIKARIMLAR Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 8, Sayı 1, (2007), 21-29 21 LKÖRETM OKULLARINDA SOSYAL BLGLER ÖRETMNN ÖNCELKLER VE SOSYAL BLGLER ÖRETMEN YETTRMEYE YÖNELK ÇIKARIMLAR

Detaylı

MÜZK ETM YÖNETM ve DEERLENDRME LKLER *

MÜZK ETM YÖNETM ve DEERLENDRME LKLER * MÜZK ETM YÖNETM ve DEERLENDRME LKLER * Prof. Dr. lknur OKATAN *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öretmeni Yetitirme Sempozyumu Bildirisi SDÜ, 7-10 Nisan 2004, Isparta Sunu Sayın Bakan

Detaylı

LKÖRETM 6. SINIF ÖRENCLERNN YARATICI DÜÜNME DÜZEYLER*

LKÖRETM 6. SINIF ÖRENCLERNN YARATICI DÜÜNME DÜZEYLER* LKÖRETM 6. SINIF ÖRENCLERNN YARATICI DÜÜNME DÜZEYLER* THE CREATIVE THINKING LEVELS OF STUDENTS AT SIXTH CLASS OF PRIMARY EDUCATION Esen ERSOY** Ne e BAER*** Özet Günümüzde yaratıcı bireylere ve onların

Detaylı

PROBLEME DAYALI ÖRENME YAKLAIMININ SOSYAL BLGLER DERSLERNDE UYGULANMASI THE APPLICATION OF PROBLEM BASED LEARNING IN SOCIAL SCIENCES LESSONS

PROBLEME DAYALI ÖRENME YAKLAIMININ SOSYAL BLGLER DERSLERNDE UYGULANMASI THE APPLICATION OF PROBLEM BASED LEARNING IN SOCIAL SCIENCES LESSONS Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 7, Sayı 2, (2006), 163-176 163 PROBLEME DAYALI ÖRENME YAKLAIMININ SOSYAL BLGLER DERSLERNDE UYGULANMASI Ufuk KARAKU Ahi Evran Üniversitesi

Detaylı

TÜLN OTBÇER. Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır.

TÜLN OTBÇER. Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır. TÜLN OTBÇER Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır. Ankara Hacettepe Üniversitesi Mayıs, 2004 ! - " $ - "%%&%$ - "%' $ - "(%' $ - "( ) (* $+,( $ - ") (',( $ - "- %./$ 0 1*&/1(2, %("%. 3/1(4""3%(/1-( /32 $$

Detaylı

olmak (Hudson, 1992; Akt: Yapıcı, 2004) mümkündür. Dil bilgisi öretiminin en önemli ilevi, bireyin ana dilinin yapılarını, olanaklarını örenerek

olmak (Hudson, 1992; Akt: Yapıcı, 2004) mümkündür. Dil bilgisi öretiminin en önemli ilevi, bireyin ana dilinin yapılarını, olanaklarını örenerek Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 8 Sayı: 37 Volume: 8 Issue: 37 Nisan 2015 April 2015 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 LKOKUL ÖRENCLERNE

Detaylı

Teachers Views with Regard to New Primary School Curriculum

Teachers Views with Regard to New Primary School Curriculum Elementary Education Online, 6(3), 480-490, 2007. lköretim Online, 6(3), 480-490, 2007. [Online]: http://ilkogretim-online.org.tr Teachers Views with Regard to New Primary School Curriculum Mehmet YAPICI

Detaylı

LKÖRETM SINIF VE MATEMATK ÖRETMENLERNN BLGSAYAR DESTEKL MATEMATK ÖRETMNE LKN GÖRÜLER. Kürat YENLMEZ ve Özge KARAKU ÖZET

LKÖRETM SINIF VE MATEMATK ÖRETMENLERNN BLGSAYAR DESTEKL MATEMATK ÖRETMNE LKN GÖRÜLER. Kürat YENLMEZ ve Özge KARAKU ÖZET lköretim Sınıf Ve Matematik Öretmenlerinin Kürat YENLMEZ ve Özge KARAKU LKÖRETM SINIF VE MATEMATK ÖRETMENLERNN BLGSAYAR DESTEKL MATEMATK ÖRETMNE LKN GÖRÜLER Kürat YENLMEZ * Özge KARAKU ** ÖZET Bu aratırmanın

Detaylı

ADAPAZARI ÖZEL ENKA ORTAOKULU / LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI PORTFOLYO POLİTİKASI

ADAPAZARI ÖZEL ENKA ORTAOKULU / LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI PORTFOLYO POLİTİKASI ADAPAZARI ÖZEL ENKA ORTAOKULU / LİSESİ 2016 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI PORTFOLYO POLİTİKASI Portfolyo, öğrencilerin belirli bir zaman diliminde, belirli bir amaç dahilinde becerilerini, yeteneklerini, zayıf

Detaylı

ÜNVERSTELERN GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM/ANASANAT DALI BRNC SINIF ÖRENCLERNN KSEL PROFLLER *

ÜNVERSTELERN GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM/ANASANAT DALI BRNC SINIF ÖRENCLERNN KSEL PROFLLER * ÜNVERSTELERN GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM/ANASANAT DALI BRNC SINIF ÖRENCLERNN KSEL PROFLLER * Ara.Gör.Ilgım KILIÇ *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öretmeni Yetitirme Sempozyumu

Detaylı

ETM MÜZNDE PROZOD * Yrd.Doç.Dr. Selçuk BLGN

ETM MÜZNDE PROZOD * Yrd.Doç.Dr. Selçuk BLGN ETM MÜZNDE PROZOD * Yrd.Doç.Dr. Selçuk BLGN *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öretmeni Yetitirme Sempozyumu Bildirisi SDÜ, 7-10 Nisan 2004, Isparta Okul öncesi eitim kurumlarından yüksek

Detaylı

- 422 - 1) Komisyon: lköretim 7 Türkçe Örenci Çalıma Kitabı, MEB Yayınları, Ankara,

- 422 - 1) Komisyon: lköretim 7 Türkçe Örenci Çalıma Kitabı, MEB Yayınları, Ankara, Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 4 Sayı: 19 Volume: 4 Issue: 19 Güz 2011 Fall 2011 www.sosyalarastirmalar.com 7. SINIF TÜRKÇE DERS ÖRENC ÇALIMA

Detaylı

The Effect of Learning Together Technique of Cooperative Learning Method on Students Mathematics Achievement and Cooperative Study Skills

The Effect of Learning Together Technique of Cooperative Learning Method on Students Mathematics Achievement and Cooperative Study Skills Elementary Education Online, 6(3), 323-332, 2007. lköretim Online, 6(3), 323-332, 2007. [Online]: http://ilkogretim-online.org.tr The Effect of Learning Together Technique of Cooperative Learning Method

Detaylı

Örenmede Etkili Yollar: Örenme Stratejileri ve Öretimi

Örenmede Etkili Yollar: Örenme Stratejileri ve Öretimi Örenmede Etkili Yollar: Örenme Stratejileri ve Öretimi Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza ERDEM Pamukkale Üniversitesi arerdem@pamukkale.edu.tr ÖZ: Örenme stratejileri bireyin kendi kendisine örenmesi kolaylatıran

Detaylı

LKÖRETM KNC KADEME TÜRKÇE DERS KTAPLARININ TÜRLER AÇISINDAN NCELENMES 1 A TEXTBOOK ANALYSIS OF SENIOR PRIMARY EDUCATION TURKISH COURSE BOOKS

LKÖRETM KNC KADEME TÜRKÇE DERS KTAPLARININ TÜRLER AÇISINDAN NCELENMES 1 A TEXTBOOK ANALYSIS OF SENIOR PRIMARY EDUCATION TURKISH COURSE BOOKS LKÖRETM KNC KADEME TÜRKÇE DERS KTAPLARININ TÜRLER AÇISINDAN NCELENMES 1 A TEXTBOOK ANALYSIS OF SENIOR PRIMARY EDUCATION TURKISH COURSE BOOKS Murat SOLAK 2 Derya YAYLI 3 Özet Türkçe ders kitaplarında yer

Detaylı

HZMET ÖNCES TÜRKÇE ÖRETMENLERNN ÖRETMEYE YÖNELK ENDELER CONCERNS OF PROSPECTIVE TEACHERS OF TURKISH ON TEACHING

HZMET ÖNCES TÜRKÇE ÖRETMENLERNN ÖRETMEYE YÖNELK ENDELER CONCERNS OF PROSPECTIVE TEACHERS OF TURKISH ON TEACHING HZMET ÖNCES TÜRKÇE ÖRETMENLERNN ÖRETMEYE YÖNELK ENDELER CONCERNS OF PROSPECTIVE TEACHERS OF TURKISH ON TEACHING Derya YAYLI 1 Sevil HASIRCI 2 Özet Öretmenler hizmet öncesi dönemden balayarak öretmeye yönelik

Detaylı

PORTFOLYO DEERLENDRMENN NSAN SKELET SSTEM KONUSUNDA ÖRENC AKADEMK BAARISI ÜZERNE ETKS

PORTFOLYO DEERLENDRMENN NSAN SKELET SSTEM KONUSUNDA ÖRENC AKADEMK BAARISI ÜZERNE ETKS Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 7, Sayı 2, (2006), 145-162 145 PORTFOLYO DEERLENDRMENN NSAN SKELET SSTEM KONUSUNDA ÖRENC AKADEMK BAARISI ÜZERNE ETKS Dilber BAHÇEC Ahi

Detaylı

ODÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Aratırmaları Dergisi Issn: 1309-9302 http://sobiad.odu.edu.tr Cilt: 3 Sayı: 6 Aralık 2012

ODÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Aratırmaları Dergisi Issn: 1309-9302 http://sobiad.odu.edu.tr Cilt: 3 Sayı: 6 Aralık 2012 ODÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Aratırmaları Dergisi Issn: 1309-9302 http://sobiad.odu.edu.tr Cilt: 3 Sayı: 6 Aralık 2012 TÜRKÇE ETM ALANINDA ÖRENM GÖREN LSANSÜSTÜ ÖRENCLERNN BLG OKURYAZARLII

Detaylı

TARH ETMCLERNN MEVCUT LSE TARH MÜFREDAT PROGRAMI VE TARH ÖRETMNN AMAÇLARI HAKKINDAK GÖRÜLER 1

TARH ETMCLERNN MEVCUT LSE TARH MÜFREDAT PROGRAMI VE TARH ÖRETMNN AMAÇLARI HAKKINDAK GÖRÜLER 1 Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 7, Sayı 2, (2006), 263-276 263 TARH ETMCLERNN MEVCUT LSE TARH MÜFREDAT PROGRAMI VE TARH ÖRETMNN AMAÇLARI HAKKINDAK GÖRÜLER 1 Erkan DNÇ

Detaylı

ÖZ YETERLLK (SELF-EFFCACY) KAVRAMI ÜZERNE Tülin ACAR

ÖZ YETERLLK (SELF-EFFCACY) KAVRAMI ÜZERNE Tülin ACAR ÖZ YETERLLK (SELF-EFFCACY) KAVRAMI ÜZERNE Tülin ACAR Öz yeterlik (self efficacy) Bandura nın Sosyal Örenme Kuramı nda dikkati çeken bir kavramdır. Öyleyse nedir öz yeterlilik? Öz Yeterlilik Bandura ya

Detaylı

Portfolyo, Portfolyo Değerlendirme Nedir? (öğrenci gelişim dosyaları)

Portfolyo, Portfolyo Değerlendirme Nedir? (öğrenci gelişim dosyaları) Portfolyo, Portfolyo Değerlendirme Nedir? (öğrenci gelişim dosyaları) Öğrencilerin belirli bir zaman diliminde, belirli bir amaç dahilinde becerilerini, yeteneklerini, zayıf ve güçlü yönlerini öğrenme

Detaylı

Kpss 2014 E?itim Bilimleri Dvd Seti

Kpss 2014 E?itim Bilimleri Dvd Seti KPSS Ö?retmen Adaylar? Görüntülü E?itim Seti 58 DVD + Rehberlik Kitab? GÜNCEL Kpss E?itim Bilimleri Dvd Seti Tüm Dersler Kpss 2014 E?itim Bilimleri Dvd Seti Kpss 2014 E?itim Bilimleri Dvd Seti 58 Dvd Derecelendirme:Henüz

Detaylı

Tablo 1: Çalıma grubunun alan eitimine (branlara) göre daılımı

Tablo 1: Çalıma grubunun alan eitimine (branlara) göre daılımı MLL ETM BAKANLII MÜFETTLERNN OKUL REHBERLK HZMETLER VE DENETMYLE LGL GÖRÜLER THE OPINIONS OF THE MINISTRY OF NATIONAL EDUCATION INSPECTORS ABOUT SCHOOL GUIDANCE SERVICES AND SUPERVISION OF THESE SERVICES

Detaylı

Arş. Gör. Dr. Mücahit KÖSE

Arş. Gör. Dr. Mücahit KÖSE Arş. Gör. Dr. Mücahit KÖSE Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Evliya Çelebi Yerleşkesi (3100) KÜTAHYA Doğum Yeri ve Yılı: Isparta/Yalvaç Cep Telefonu: Telefon:765031-58 E-posta:

Detaylı

KOÇ ÜNVERSTES SOSYAL BLMLER (KÜSB) KULÜBÜ TÜZÜÜ

KOÇ ÜNVERSTES SOSYAL BLMLER (KÜSB) KULÜBÜ TÜZÜÜ KOÇ ÜNVERSTES SOSYAL BLMLER (KÜSB) KULÜBÜ TÜZÜÜ YAPI Madde 1. Koç Üniversitesi Sosyal Bilimler Kulübü, kısa adıyla K.Ü.S.B., Koç Üniversitesi örenci kulüpleri tüzüüne balı ve Koç Üniversitesi örencilerinin

Detaylı

DENEY YÖNTEM VE CORAFYA ÖRETMNDE KULLANILMASI EXPERIMENTS METHOD AND ITS USAGE IN GEOGRAPHIC TEACHING

DENEY YÖNTEM VE CORAFYA ÖRETMNDE KULLANILMASI EXPERIMENTS METHOD AND ITS USAGE IN GEOGRAPHIC TEACHING Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 8, Sayı 1, (2007), 1-19 1 DENEY YÖNTEM VE CORAFYA ÖRETMNDE KULLANILMASI Ufuk KARAKU Ahi Evran Üniversitesi Eitim Fakültesi lköretim Bölümü

Detaylı

PYANO ETMNE YEN BALAYAN ÖRENCYLE LK DERSN ÖNEM. Özlem Ömür ÖZET

PYANO ETMNE YEN BALAYAN ÖRENCYLE LK DERSN ÖNEM. Özlem Ömür ÖZET Piyano Eitimine Yeni Balayan Örenciyle lk Dersin Önemi Özlem ÖMÜR PYANO ETMNE YEN BALAYAN ÖRENCYLE LK DERSN ÖNEM Özlem Ömür ÖZET Piyano eitimine yeni balayan bir örenciye, piyano enstrümanını benimsetmek

Detaylı

The Effect of Brain- Based Learning to Success and Retention in Social Studies

The Effect of Brain- Based Learning to Success and Retention in Social Studies Elementary Education Online, 6(1), 62-75, 2007. lköretim Online, 6(1), 62-75, 2007. [Online]: http://ilkogretim-online.org.tr The Effect of Brain- Based Learning to Success and Retention in Social Studies

Detaylı

INTOSAI KAMU KES M Ç KONTROL STANDARTLARI REHBER. Özet Çeviri Baran Özeren Sayı tay Uzman Denetiçisi

INTOSAI KAMU KES M Ç KONTROL STANDARTLARI REHBER. Özet Çeviri Baran Özeren Sayı tay Uzman Denetiçisi INTOSAI KAMU KESMÇ KONTROL STANDARTLARI REHBER Özet Çeviri Baran Özeren Sayıtay Uzman Denetiçisi 2 Haziran 2004 Çevirenin Notu Denetim meslei ile ilgili kamu ve özel sektör organizasyonları, son yirmi

Detaylı

*** Prof. Dr., Mersin Üniversitesi, Eitim Programları ve Öretimi Bölümü, tyanpar@gmail.com - 673 -

*** Prof. Dr., Mersin Üniversitesi, Eitim Programları ve Öretimi Bölümü, tyanpar@gmail.com - 673 - Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 8 Sayı: 38 Volume: 8 Issue: 38 Haziran 2015 June 2015 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 INTEL ÖRETMEN

Detaylı

ELEKTRK MÜHENDSLER ODASI MESLEK Ç SÜREKL ETM MERKEZ YÖNETMEL

ELEKTRK MÜHENDSLER ODASI MESLEK Ç SÜREKL ETM MERKEZ YÖNETMEL ELEKTRK MÜHENDSLER ODASI MESLEK Ç SÜREKL ETM MERKEZ YÖNETMEL Amaç Madde 1: Bu Yönetmeliin amacı; meslekteki bilimsel, teknolojik gelimelerle ve uygulama alanları ile ilgili olarak Üye Mühendislere verilecek

Detaylı

FEN BLGS ÖRETMENL PROGRAMI BYOLOJ II DERS KONULARININ ÖRETLMESNDE KAVRAM HARTASI KULLANIMININ ÖRENC BAARISI ÜZERNE ETKLER

FEN BLGS ÖRETMENL PROGRAMI BYOLOJ II DERS KONULARININ ÖRETLMESNDE KAVRAM HARTASI KULLANIMININ ÖRENC BAARISI ÜZERNE ETKLER Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 7, Sayı 2, (2006), 39-49 39 FEN BLGS ÖRETMENL PROGRAMI BYOLOJ II DERS KONULARININ ÖRETLMESNDE KAVRAM HARTASI KULLANIMININ ÖRENC BAARISI

Detaylı

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ EK-1 Beden eğitimi dersinde öğrencilerin başarıları; sınavlar, varsa projeler, öğrencilerin performanslarını belirlemeye yönelik çalışmalardan

Detaylı

BELEDYELERDE NORM KADRO ÇALIMASI ESASLARI

BELEDYELERDE NORM KADRO ÇALIMASI ESASLARI BELEDYELERDE NORM KADRO ÇALIMASI ESASLARI Belediyelerin görevlerini etkin ve verimli bir ekilde yerine getirebilmeleri için ihtiyaç duydukları optimal (ihtiyaçtan ne fazla ne de az) kadronun nicelik ve

Detaylı

Yapılandırmacı Kuramda Fen Öretmeninin Rolü 1. The Role of Science Teacher in Constructivist Theory

Yapılandırmacı Kuramda Fen Öretmeninin Rolü 1. The Role of Science Teacher in Constructivist Theory lköretim-online, 4(2), 55-64, 2005 [Online]: http://ilkogretim-online.org.tr Yapılandırmacı Kuramda Fen Öretmeninin Rolü 1 Ercan AKPINAR Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eitim Fakültesi, Fen Bilgisi Eitimi

Detaylı

Performans değerlendirmenin belli aşamaları vardır. Bu aşamalar:

Performans değerlendirmenin belli aşamaları vardır. Bu aşamalar: Performans değerlendirmenin belli aşamaları vardır. Bu aşamalar: 1)Amacın belirlenmesi: Performans değerlendirmede sürecin mi, sonucun mu? yoksa her ikisinin birlikte mi değerlendirileceğine karar verilmelidir.

Detaylı

Opinions of Teacher Candidates as to the Portfolio Assessment

Opinions of Teacher Candidates as to the Portfolio Assessment !"#$%#&&'' Opinions of Teacher Candidates as to the Portfolio Assessment A. Figen ERSOY * ABSTRACT. The study aims to determine the opinions of teacher candidates as to the portfolio assessment. The study

Detaylı

Sosyo-Ekonomik Gelimilik Aratırması

Sosyo-Ekonomik Gelimilik Aratırması Giri Sosyo-Ekonomik Gelimilik Aratırması Taner Kavasolu Devlet Planlama Tekilatı Kalkınma Planlarımızda, ülke corafyasında ve kesimler arasında dengeli bir gelime salanması hedefi, ülke ekonomisi için

Detaylı

ALELERN ETM SÜRECNE KATILIMINA YÖNELK MODELLER VE YAKLAIMLAR THE MODELS AND APPROACHES ABOUT THE PARENT INVOVEMENT IN EDUCATION PROCESS

ALELERN ETM SÜRECNE KATILIMINA YÖNELK MODELLER VE YAKLAIMLAR THE MODELS AND APPROACHES ABOUT THE PARENT INVOVEMENT IN EDUCATION PROCESS GAZ ÜNVERSTES KIREHR ETM FAKÜLTES Cilt 7, Sayı 1, (2006), 75-90 75 ALELERN ETM SÜRECNE KATILIMINA YÖNELK MODELLER VE YAKLAIMLAR H.Ömer BEYDOAN G.Ü. Kırehir Eitim Fakültesi, Eitim Bilimleri Bölümü, Kırehir/TÜRKYE

Detaylı

Fatih Emiral. Deloitte

Fatih Emiral. Deloitte Bilgi güvenlii bilincinin genele yayılması Fatih Emiral Deloitte nsan faktörü bilgi güvenlii programlarındaki en zayıf halka olarak nitelendirilmektedir. Kullanıcılar kasıtlı veya kasıtsız olarak, bilgi

Detaylı

ÖZGEÇM!" Derece Alan Üniversite Yıl. Lisans Hem#irelik Istanbul Üniversitesi Florence Nıghtıngale Hem#irelik Yüksekokulu. Görev Unvanı Görev Yeri Yıl

ÖZGEÇM! Derece Alan Üniversite Yıl. Lisans Hem#irelik Istanbul Üniversitesi Florence Nıghtıngale Hem#irelik Yüksekokulu. Görev Unvanı Görev Yeri Yıl Adı Soyadı: BURÇ!N (KISA) I"IK Do#um Tarihi: 12/06/1979 Unvanı: Yard. Doç. Dr. Ö#renim Durumu: Doktora ÖZGEÇM!" Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Hem#irelik Istanbul Üniversitesi Florence Nıghtıngale Hem#irelik

Detaylı

ANATOM DERSNDE PORTFOLYO KULLANMANIN ÖRENCLERN BLSEL VE DUYUSAL ÖZELLKLER ÜZERNE ETKS

ANATOM DERSNDE PORTFOLYO KULLANMANIN ÖRENCLERN BLSEL VE DUYUSAL ÖZELLKLER ÜZERNE ETKS T.C. GAZ ÜNVERSTES ETM BLMLER ENSTTÜSÜ ORTA ÖRETM FEN VE MATEMATK ALANLAR ETM ANABLM DALI ANATOM DERSNDE PORTFOLYO KULLANMANIN ÖRENCLERN BLSEL VE DUYUSAL ÖZELLKLER ÜZERNE ETKS DOKTORA TEZ HAZIRLAYAN Dilber

Detaylı

SINIF ÖRETMEN ADAYLARININ NTERNET KULLANIMINA LKN TUTUMLARININ DEERLENDRLMES

SINIF ÖRETMEN ADAYLARININ NTERNET KULLANIMINA LKN TUTUMLARININ DEERLENDRLMES Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 8, Sayı 1, (2007), 209-222 209 SINIF ÖRETMEN ADAYLARININ NTERNET KULLANIMINA LKN TUTUMLARININ DEERLENDRLMES Erturul USTA Ahi Evran Üniversitesi,

Detaylı

TÜRKÇE ÖRETMEN ADAYLARININ OKUMAYA LKN TUTUM VE GÖRÜLER ATTITUDES AND OPINIONS OF PRE-SERVICE TURKISH TEACHER TOWARDS READING

TÜRKÇE ÖRETMEN ADAYLARININ OKUMAYA LKN TUTUM VE GÖRÜLER ATTITUDES AND OPINIONS OF PRE-SERVICE TURKISH TEACHER TOWARDS READING TÜRKÇE ÖRETMEN ADAYLARININ OKUMAYA LKN TUTUM VE GÖRÜLER ATTITUDES AND OPINIONS OF PRE-SERVICE TURKISH TEACHER TOWARDS READING Ar. Gör. Kadir YALINKILIÇ Özet Bu çalımanın amacı, Türkçe öretmeni adaylarının

Detaylı

Bilgi Notu ARA TIRMA VE TASN F GRUBU 30.05.2002. " ç Kontrol: Kamusal Hesapverme Sorumlulu u çin Bir Yapı Olu turulması" Hk.

Bilgi Notu ARA TIRMA VE TASN F GRUBU 30.05.2002.  ç Kontrol: Kamusal Hesapverme Sorumlulu u çin Bir Yapı Olu turulması Hk. Bilgi Notu ARATIRMA VE TASNF GRUBU 30.05.2002 "ç Kontrol: Kamusal Hesapverme Sorumluluu çin Bir Yapı Oluturulması" Hk. ç Kontrol: Kamusal Hesapverme Sorumluluu çin Bir Yapı Oluturulması Kamu Kurumlarındaki

Detaylı

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir Türkiye de Bölgesel Kalkınmanın Aracı Olarak Kalkınma Ajansları: zmir Kalkınma Ajansı Örnei Ergüder Can zmir Kalkınma Ajansı Giri: Türkiye de dier ülkeler gibi bölgelerarası hatta bölgeler içinde kalkınma

Detaylı

MATEMATK ÖRETMENLER NN ETKLEM DÜZEYLER. Yüksel DEDE * ÖZET

MATEMATK ÖRETMENLER NN ETKLEM DÜZEYLER. Yüksel DEDE * ÖZET MATEMATK ÖRETMENLER NN ETKLEM DÜZEYLER Yüksel DEDE * ÖZET Öretmenler, öretim sürecinin en önemli unsurlarıdır. Bu nedenle, matematik öretmenlerinin kendilerini sürekli yenileme peinde olmaları gerekmektedir.

Detaylı

Yüksek Lisans Çalımalarının Yürütülmesinde Aday Örencinin Sorumlulukları

Yüksek Lisans Çalımalarının Yürütülmesinde Aday Örencinin Sorumlulukları ANKARA ÜNVERSTES BLGSAYAR MÜHENDSL BÖLÜMÜ YÜKSEK LSANS PROGRAMI Yüksek Lisans Çalımalarının Yürütülmesinde Aday Örencinin Sorumlulukları Bölümümüzde yürütülmekte olan Tezli Yüksek Lisans Programı, YÖK,

Detaylı

Research and Trends in Mathematics Education: 2000 to 2006

Research and Trends in Mathematics Education: 2000 to 2006 Elementary Education Online, 7(3), 614-626, 2008. lköretim Online, 7(3), 614-626, 2008. [Online]: http://ilkogretim-online.org.tr Research and Trends in Mathematics Education: 2000 to 2006 Fulya ULUTA,

Detaylı

http://www.suzuki-toshie.net

http://www.suzuki-toshie.net B Uygulama 03.03.2011 Bilinçli Örenim Yoluyla Yaama Gücüne Doru Yeni Afet Önleme Eitimi --- Proje Örenimi, Portfolyo Deerlendirme, Koçluk Yöntemi --- Afet Önleme ve Yeni Örenme Becerileri Proje Örenimi

Detaylı

YÖNETCLERN VE ÖRETMENLERN ALTI YA GRUBUNDAK ÖRENCLERN LKOKUMA-YAZMAYA HAZIRLANMALARINA YÖNELK BLGLER VE GÖRÜLER. Banu YANGIN

YÖNETCLERN VE ÖRETMENLERN ALTI YA GRUBUNDAK ÖRENCLERN LKOKUMA-YAZMAYA HAZIRLANMALARINA YÖNELK BLGLER VE GÖRÜLER. Banu YANGIN YÖNETCLERN VE ÖRETMENLERN ALTI YA GRUBUNDAK ÖRENCLERN LKOKUMA-YAZMAYA HAZIRLANMALARINA YÖNELK BLGLER VE GÖRÜLER Banu YANGIN ÖZET Bu çalımanın amacı, yöneticilerin ve öretmenlerin altı ya grubundaki örencilerin

Detaylı

03. En Muhtemel Sayı (EMS) Yöntemi (5 li EMS) 03.01. EMS Yönteminde Dilüsyon Kavramı

03. En Muhtemel Sayı (EMS) Yöntemi (5 li EMS) 03.01. EMS Yönteminde Dilüsyon Kavramı 03. En Muhtemel Sayı (EMS) Yöntemi (5 li EMS) En muhtemel sayı yöntemi, tüp dilüsyon yönteminin gelitirilmi eklidir. Bu yöntemde, materyalden FTS ile standart 1 : 9 oranında dilüsyon yapılır. Dilüsyonlardan

Detaylı

LKÖRETMDE TARH KONULARININ YEREL TARH LE LKLENDRLMESNN ÖRENC BAARISINA ETKS

LKÖRETMDE TARH KONULARININ YEREL TARH LE LKLENDRLMESNN ÖRENC BAARISINA ETKS LKÖRETMDE TARH KONULARININ YEREL TARH LE LKLENDRLMESNN ÖRENC BAARISINA ETKS THE EFFECTS OF COMBINATIN THE HISTORY SUBJECTS WITH LOCAL HISTORY ON THE SUCCES OF STUDENTS IN PRIMARY SCHOOL Hasan IIK Özet

Detaylı

T.C GAZ ÜNVERSTES ETM BLMLER ENSTTÜSÜ LKÖRETM ANABLM DALI MATEMATK ÖRETMENL BLM DALI

T.C GAZ ÜNVERSTES ETM BLMLER ENSTTÜSÜ LKÖRETM ANABLM DALI MATEMATK ÖRETMENL BLM DALI 1 T.C GAZ ÜNVERSTES ETM BLMLER ENSTTÜSÜ LKÖRETM ANABLM DALI MATEMATK ÖRETMENL BLM DALI BRLKL ÖRETM YÖNTEMNN 8.SINIF ÖRENCLERNN MATEMATK DERS PERMÜTASYON VE OLASILIK KONUSUNDA AKADEMK BAARI VE KALICILIK

Detaylı

* Saime Özçürümez lköretim Okulunda Sınıf Öretmeni. ** Yrd. Doç. Dr., Nide Üniversitesi Eitim Fakültesi lköretim Bölümü.

* Saime Özçürümez lköretim Okulunda Sınıf Öretmeni. ** Yrd. Doç. Dr., Nide Üniversitesi Eitim Fakültesi lköretim Bölümü. SAMET BEHREG KTAPLARIYLA KURGULAA YARATICI DRAMA ETKLKLER ÖRECLER YAZMA BECERS VE TUTUMLARIA ETKS THE EFFECTS OF CREATIVE DRAMA ACTIVITIES COSTRUCTED WITH SAMED BEHREGI BOOKS O THE WRITIG SKILLS AD ATTITUDES

Detaylı

MATEMATK ETMNDE ÇOKLU ZEKÂ KURAMINA YÖNELK ÖRETMEN DÜÜNCELER

MATEMATK ETMNDE ÇOKLU ZEKÂ KURAMINA YÖNELK ÖRETMEN DÜÜNCELER Kürat YENLMEZ ve Erhan BOZKURT Matematik Eitiminde Çoklu Zeka MATEMATK ETMNDE ÇOKLU ZEKÂ KURAMINA YÖNELK ÖRETMEN DÜÜNCELER Kürat Yenilmez ve Erhan Bozkurt ÖZET Bu aratırmanın amacı, Matematik ve Sınıf

Detaylı

SVAS L MERKEZNDE BULUNAN LKÖRETM ÇAINDAK ÇOCUKLARIN AIZ D SALII DURUMU VE ALIKANLIKLARININ BELRLENMES

SVAS L MERKEZNDE BULUNAN LKÖRETM ÇAINDAK ÇOCUKLARIN AIZ D SALII DURUMU VE ALIKANLIKLARININ BELRLENMES SVAS L MERKEZNDE BULUNAN LKÖRETM ÇAINDAK ÇOCUKLARIN AIZ D SALII DURUMU VE ALIKANLIKLARININ BELRLENMES DETERMINING ORAL HEALTH CONDITION AND HABITS OF PRIMARY SCHOOL STUDENTS IN CENTRAL SVAS Ör.Gör. Dr.

Detaylı

Intel Ö!renci Programı

Intel Ö!renci Programı Intel Ö!renci Programı De!erlendirme Raporu Eylül 2009 - A!ustos 2010 Cengiz Hakan AYDIN Hasan ÇALI"KAN Murat ATA#Z# Giri! Intel Ö!renci Programı, özellikle teknolojiye eri$imin sınırlı oldu!u bölgelerdeki

Detaylı

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Volume: 3 Issue: 14 Fall 2010

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Volume: 3 Issue: 14 Fall 2010 Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Volume: 3 Issue: 14 Fall 2010 ORTAÖRETM DN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BLGS ÖRETM PROGRAMINDAK KAZANIMLARIN VAHY VE AKIL ÖRENME

Detaylı

YÖNETCLERN VE ÖRETMENLERN LKOKUMA-YAZMAYA HAZIRLIA YÖNELK BLGLER VE GÖRÜLER. Banu YANGIN * ÖZET

YÖNETCLERN VE ÖRETMENLERN LKOKUMA-YAZMAYA HAZIRLIA YÖNELK BLGLER VE GÖRÜLER. Banu YANGIN * ÖZET YÖNETCLERN VE ÖRETMENLERN LKOKUMA-YAZMAYA HAZIRLIA YÖNELK BLGLER VE GÖRÜLER * ÖZET Bu çalımanın amacı, yöneticilerin ve öretmenlerin altı ya grubundaki örencilerin ilkokuma-yazmaya hazırlanmalarına yönelik

Detaylı

FEN ÖĞRETİMİNDE LABORATUVAR YAKLAŞIMLARI. Burak Kağan Temiz (burak@gazi.edu.tr)

FEN ÖĞRETİMİNDE LABORATUVAR YAKLAŞIMLARI. Burak Kağan Temiz (burak@gazi.edu.tr) FEN ÖĞRETİMİNDE LABORATUVAR YAKLAŞIMLARI 1800 lerden günümüze Bilgi Bilginin Elde Ediliş Yöntemleri Demonstrasyon Bireysel Yapılan Deneyler Öğretmen Merkezli Öğrenci Merkezli Doğrulama (ispat) Keşfetme

Detaylı

Z!RVE ÜN!VERS!TES! M!MARLIK VE TASARIM FAKÜLTES! STAJ YÖNERGES!

Z!RVE ÜN!VERS!TES! M!MARLIK VE TASARIM FAKÜLTES! STAJ YÖNERGES! Amaç ZRVE ÜNVERSTES MMARLIK VE TASARIM FAKÜLTES STAJ YÖNERGES MADDE 1 - Bu Yönerge, Zirve Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi örencilerinin yapmak zorunda oldukları stajların esaslarını belirler.

Detaylı

The effect of instruction based on Kolb s experiential learning theory on attitude, achievement and retention in social studies *

The effect of instruction based on Kolb s experiential learning theory on attitude, achievement and retention in social studies * Elementary Education Online, 7(2), 401-420, 2008. lköretim Online, 7(2), 401-420, 2008. [Online]: http://ilkogretim-online.org.tr The effect of instruction based on Kolb s experiential learning theory

Detaylı

Reliability and Validity Study of the Students Motivation toward Science Learning (SMTSL) Questionnaire

Reliability and Validity Study of the Students Motivation toward Science Learning (SMTSL) Questionnaire Elementary Education Online, 6(3), 430-440, 2007. lköretim Online, 6(3), 430-440, 2007. [Online]: http://ilkogretim-online.org.tr Reliability and Validity Study of the Students Motivation toward Science

Detaylı

ERCYES ÜNVERSTESNDE BAARININ ÖLÇÜLMES VE DEERLENDRLMESNE LKN ESASLAR *

ERCYES ÜNVERSTESNDE BAARININ ÖLÇÜLMES VE DEERLENDRLMESNE LKN ESASLAR * SENATO KARARLARI Toplantı Sayısı: 11 Sayfa:1 Karar Tarihi: 16.05.2003 2003-2004 Baıl Deerlendirme Not Sistemindeki Deiiklik Hk.2003.011.048- Üniversitemizde Baarının Ölçülmesi ve Deerlendirilmesine likin

Detaylı

ÇETL ÜLKELERN ORTA ÖRETM KMYA DERSLERNN MÜFREDATLARININ KARILATIRILMALI OLARAK NCELENMES VE TÜRKYE ÇN YEN BR KMYA MÜFREDAT ÇERÇEVES ÖNERS

ÇETL ÜLKELERN ORTA ÖRETM KMYA DERSLERNN MÜFREDATLARININ KARILATIRILMALI OLARAK NCELENMES VE TÜRKYE ÇN YEN BR KMYA MÜFREDAT ÇERÇEVES ÖNERS Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 7, Sayı 2, (2006), 199-205 199 ÇETL ÜLKELERN ORTA ÖRETM KMYA DERSLERNN MÜFREDATLARININ KARILATIRILMALI OLARAK NCELENMES VE TÜRKYE ÇN

Detaylı