BANKACıLıK SEKTÖRÜNDE KAMU VE ÖZEL SERMAYELİ BANKILARIN ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİ**

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BANKACıLıK SEKTÖRÜNDE KAMU VE ÖZEL SERMAYELİ BANKILARIN ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİ**"

Transkript

1 DEGİŞEN BANKACıLıK SEKTÖRÜNDE KAMU VE ÖZEL SERMAYELİ BANKILARIN ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİ** Behlül üsdiken* Örgütler ve yönetm yazım çnde «geleneksel» olarak adlandırılan ve yüzyılın başından bu yana «evrensel yönetm lkelern» arayan ve savunan yaklaşımlarda, yönetm bacerlernn esasta ortamdan bağımsız, «y» yönetclğn de lkelere uygun davranmaya bağlı olduğu savunulagelmştr. Son yrm yılda se, bu yaygın kamları soruşturan görüşler ve araştırma bul, guları ortaya çıkmaya başlamıştır. Bunlar en başta, örgütlern çnde bulundukları ortam veya dış çevreden etklendklern, örgütlerde olup btenler anlamak çn bakılması gereken yerlerden brnn dış çevre olduğunu ler sürmektedrler. Bu bakış açısıyla örgütler, br yanda çevrelernden etklenen, br yanda da güçler elverdğnce çevrelern kend çıkarları doğrultusunda şekllendrmeye çalışan, ama her durumda çevresel koşullara uyum sorunuyla karşı karşıya bulunan varlıklardır. Sözü edlen görüşler. arkalarına aldıkları güçlü görgül brkm le örgütsel özellklern ve yönetm uygulamalarının çevresel koşullara göre farklılık taşıdığına da şaret etmektedrler. Bu yen düşünceler, örgütler ve onları yönetenlerle lgl öneml bazı sorulara yol açmaktadır. Bu sorulardan br, çevresel koşulların taşıdıgı özellklern, örgütlern üst yönetclernn özellklerne ne şeklde yansıdığıdır. Üst düzey yönetclern seçm, örgütlern çevresel geuşmeleı'e uyum sağlama çabalarında ba.şvurdukları yollardan br olablr. Bu da, farklı özellkler taşıyan çevrelerde faalyet gösteren örgütlerde göreve gelenl'3rn özellkler arasında farklılıklar beklenebleceğ anlamına gelmektedr. Aym şeklde, br endüstr zaman çnde veya an değşklklere uğradığı takdrde bu değşmn, etksn, örgütler yöneten nsanların üzernde de göstermes bekleneblr. * Doç. Dr.. Boğazç Ünverstes. İşletme Bölümü. ';'* Bu yazı. mal yönden Uluslararası 100. Yıl Fonu tarafından desteklenmş olan daha genş kapsamlı br araştırmuda toplanan verılei'n br bölümüne dayan maktadır. Özer Ertuna'ya, çalışmanın burada sunulan bölümüne yaptığı kat kılardan ötürü, Füsun Ergnblgç ve Erkan Akten'e de verlern toplanması ve analzndek yardımları çn teşekkür ederm.

2 62 AMME İDARESİ DERGİSİ Burada sunulan araştırmanın odak konusunu bu mesele oluşturmaktadır. Özgülolarak da, çevresel koşullardak değşmn örgütler yönetenlern özellklerne nasıl yansıdığının ncelenmes amaçlanmaktadır. Ülkemzde bankacılık sektörü, 1980 yılının başlarında alınan hükümet kararlarıyla önem yadsınamayacak br değşm sürec yaşamaya başlamıştır. Söz konusu kararlarla başlayan dönem, bankacılık sektörünü etkleyen ktsat poltkalarında meydana gelen köklü değşklkler yanında yabancı bankaların rekabet, yen faalyet alanlarının doğması ve yen teknolojler gb gelşmelerden ötürü bankaların önceye kıyasla daha devngen br ortamda faalyet göstermelerne yol açmıştır. Seksenl yılların başından bu yana yaşanmaya başlanan bu değşm le bankacılık sektörü yukarıda ortaya atılan türden soruların ncelenmes çn lgnç br ortam sağlamaktadır. Bankalar seksenh yıllarla brlkte öncesnn görel olarak durağan koşullarından daha devngen ve rekabetç br ortama geçş yaşamaktadırlar. Dolayısıyla, çevresel koşullardak değşmn, özellkle durağan ortamlardan daha devngen ortamlara geçşn, üst yönetmlere nasıl yansıdığını nceleme açısından öneml br olanak söz konusudur. Bankacılık ortamı, bu değşme kamu ve özel sermayel kuruluşların, üst düzey yönetclernn seçm açısından gösterdkler tepklern kıyaslanablmesne de olanak vermektedr. ÖNCEKİ İNCELEMELER Son yrm yılda örgüt-çevre lşkler üzerne yayımlanmış çok sayıda kuramsal ve görgül nceleme vardır. Ancak, bunlar arasında, çevresel koşullar le örgütlern üst düzey yönetclernn öze1lkler arasındak lşkler üzernde duranlann sayısı çok sınırlıdır. Perrow l, çok önceler, değşen çevresel koşulların farklı ntelklere sahp yönetcler gerektreceğn ler sürmüştür. Aynı şeklde, P!effer ve Leblebc 2, araştırmalarından elde ettkler bulgulara dayanarak, örgütlern çnde bulundukları endüstr ortamının üst yönetc seçme davranışlarını etkledğ sonucuna varmaktadırlar. Pfeffer ve Salanck de 3, hastane yönetcler üzerne yaptıkları br araştırmada, üst yönetclern görevde kalma süreleryle hastanelern madd kaynak ve eleman elde etmek çn çnde bulundukları rekabet koşulları arasında tersne br lşk bulmuşlardır. 08 born, Jauch, Martn ve Glueck'n 4 araştırması, örneklemdek şletmelern C. Perrow, {(The analyss of goals n complex organzatons)}, Amercan Socologlcal Revew, Vol. 26 (1961), J. Pfeffer ve H. Leblebc, «Executve recrutment and the development of nterfrm organzatons», Admnstratve Scence Quarterly, Vol. 18 (1973), ;:) J. Pfeffer ve G, Salanck, «(Organzatonal context and the characterstcs and tenure of hosptal admnstrators», Acatlemy of :\fanagement Journal, Vol. 20 (1977), R,N. Osborn, L.R, Jauch, T.N, Martn, ve W.F. Glueck. «The event of CEO successon, performance and envronmental condtons», ı\cademy of Managemen\ Journaı, Vol. 24 (1981)

3 KAMUSAL VE ÖZEL BANKALARIN ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİ 63 kullandıkları grdlern elde edlme koşullarında meydana gelen değşmelern de, üst düzey yönetclern değşmesyle lşkl olduğunu göstermektedr. Daha yakınlarda Hambrck ve Masons, kısmen de olsa, örgütlern stratejk terchlernn ve elde ettkler sonuçların üst düzey yönetclern gözleneblr (pskolojk olmayan) özellklerne bağlı olableceğn önermşlerdr. Hambı"ck ve Mason, öneml özellklerden brnn, üst yönetclern yaşlarının olableceğn ler sürmektedrler. Bu yazarlara göre, öncek çalışmalardan, yaşlı yönetclern daha tutucu, gençlern se daha yenlkç ve rskl stratejlere yönelme eğlmnde oldukları yönünde br görünüm ortaya çıkmaktadır. Taylor 6, daha yaşlı yönetclern karar almalarının daha uzun zaman aldığını göstermştr. Gene Hambrck ve Mason, daha yaşlı yönetclern örgütlern süregelen uygulamalarına daha fazla bağlı olableceklern söylemektedrler. Bu görüşler ve bulgular, örgütün faalyet gösterdğ ortamın daha devngen br ntelk kazanmasıyla üst yönetmlerde daha genç yönetclern terch edlebleceğne şaret etmektedr. Gene Hambrck ve Mason, bütün çalışma yaşantılarını aynı yerde geçrmş üst yönetmlern olduğu örgütlerde, örgütün çnde bulunduğu ortamda köklü br değşm ortaya çıktığında, yen koşullara uyum çabasının dar br blg ve deneym brkmyle sınırlı kalacağını ler sürmektedrler. Dolayısıyla da, bu özellklere sahp üst yönetmlern sadece durağan koşullarda faalyet gösteren örgütler çn yararlı olacaklarını belrtmektedrle,:,. Başka yazarlar da üst yönetm değşklklernde, çerden gelen yönetclern örgütün esk stratejsn sürdürme, dışarıdan gelenlern se değşklk getrme eğlmnde olacaklarını ler sürmü,slerdr. Samuelson, Galbrath ve McGure'nn 8 araştırması, kısmen de olsa, bu görüşe destek sağlamaktadır. Bütün bunlardan hareketle, örgütlern çev:.:'elernn daha değşken hale dönüşmesnn örgüt dışından üst yönetc thal etme eğlmn güçlendrmes bekleneblr. Çevresel koşullarla baş etmenn br yolu olarak üst yönetclern seçm üzerne yazılanlarda yer verlen br dğer öğe de, yönetclern eğtm geçmşdr. Pfeffer ve Salanck'n 9 yukarıda değnlen araştırması üst yönetclern eğtm düzeyleryle hastanelern parasal kaynaklarını nereden temn ettkler arasında bağlantı olduğunu göstermektedr. Öneml br nokta 5 D.C. Hambrck ve P.A. Mason. «UppPl echelons: The organzaton as a reflecton of ts top managers», Aeademy of Management Revew, Vol. 9 (984), lt.n. Taylor, «Age and experence as determnants of managenal nformaton procgssng and decson makng performance». Aeademy of Manageınt>nt Journal, VoL 18 (975) ' D.L. Helmch ve W.B. Brown. «Successor type and organzatonal change n the corporate enterprse», Admnstratve Seenee Quarterly, Vol. 17 (1972) : K.B. Schwartz ve K. Mennon. «Executve successon n falng frms», Aeadenıy of Management. Journal. Vol. 28 (1985), : J. Pfeffer. PO\ver n Organzatons, Marshfeld. P1tman, RA. Samuelson, C.S. Galbrath, ve J.W. McGure. «Organzatonal performance and top management turnover», Organzaton Studes, Vol. 6 (1985), L 9 Pfeffer ve Salanck, a.g.e.

4 64 AMME İDARESİ DERGİSİ da, bu lşknn göreve yen gelmş olanlar çn, pozsyonlarını daha uzun süredr koruyanlara kıyasla, daha güçlü bçmde ortaya çıkmasıdıı. Hambrck ve Mason da lo, eğtm düzey yükseldkçe, yönetclerde yen ör gütsel uygulamalara grşme eğlmnn artacağını ler sürmektedrler. Bu göıüşlere dayanarak da, çevresel koşulların yarattığı güçlüklern fazldi8~' tığı ve değşkenlğn yen uyum çabalannı gerekl kıldığı durumlarda eğ'jtm düzeyle~ daha yüksek yönetclere yönelme eğlmnn artacağı öng.': roleblr. YÖNTEM İncelemenn kapsamı ve ver toplama Bu araştırma, kamu ve özel sermayel tcaret bankalarını kapsamaktadır. Yatırım bankaları, faalyetlernn tcaret bankalarından farklı ntelkler taşıması nedenyle ncelemenn dışında bırakılmışlardır. Zaman döne m olarak da nceleme yılları arasını kapsamaktadır. Araştırmanın odak konusu değşk zaman dönemler arasındak farklar olduğundan bu tür kıyaslamaların aynı bankalar üzernde yapılması gerekmektedr. Bu nedenle, sadece belrlenen zaman dönemnn tamamı boyunca varlıklarmı sürdüren bankalar ncelemeye dahl edlmştr. Başka br deyşle, 1086 Y lından önce fa::üyetlern sona erdrmş veya 1975 yılından sonra kurulmuş olanlar dışarıda bırakılmıştır. Bu ölçütlere uygun tcaret bankalarının sayısı, şube ntelg taşımayan k yabancı banka da dahl olmak üzere, 28'dr. Araştırma kapsamına gren 28 bankanın hepsyle temas kurulmuş ve arşvlernden yararlanablme( çn şbrlğ sağlanmaya çalışılmıştır. Ancak, yoğun çabaya karşın, k özel bankanın araştırmaya katılması sağlanamamıştır. Dolayısıyla, bu nceleme 26 banka üzernde yapılablmştr. Bankalar arasında tutarlılığı sağlamak ve yoruma yer vermemek amacıyla sadece genel müdür ve genel müdür yardımcılığı Unvanını taşıyan pozsyonları üstlenenlerle lgl blg toplanmıştır. Her bankada 1975 yılında görevde bulunan ve yılları arasında atanmış olan bütün genel müdür ve genel müdür yaı-dımcılarının özgeçmşler hakkında ver. toplanmıştır. Ancak bankalardan üçünde, sahpik değşklğ nedenyle. şu andak sahplernn denetmne geçtkler yıllardan (sıras yla 1981, 1982, ve 1985) bu yana olan blgler elde edeblmek mümkün olmuştur. Sonu,,;1.::1 kapsama dahl 26 bankada görev almı'ş toplam 489 üst düzey yönetc (genel müdür ve genel müdür yardımcısı) hakkında blg toplanmıştır. Ancak burada sunulacak analzlere, bankacıhk dışında da şler bulunan üç kamu bankasının bankacılık dışındak faalyetlernn sorumluluğunu taşıyan genel müdür yardımcıları dahl edlmemstr. Bu durumda olan genel müdür yardımcılarının sayısı elldr. Dolayısıyla aşağıda sunulacak analzler ger kalan 439 üst düzey yönetcy kapsamaktadır. Bu 439 yönetcnn banka türlerne ve pozsyonlara göre dağılımı Çzelge l'de verlmektedr. ] o Hambrlck ve Mason, <ı.g.f'.

5 KAMUSAL VE ÖZEL BANKALARIN ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİ 65 Çzelge 1 Üst Yönetclern Banka Türler ve Pozsyonlarına Göre Dağılımı Kamu bankaları genel müdürler 54 Özel bankalar genel müdürler 76 Kamu bankaları genel müdür yardımcıları 76 Özel bankalar genel müdür yardımcıları 233 Toplam yönetcden oluşan bu örneklem 15 özel ve 5 kamu sermayel bankada 1975 yılında görevde bulunan ve yılları arasında görevalan tüm genel müdür ve genel müdür yardımcılarını kapsamaktadır. Bunun dışında üç özel bankada, bu bankaların sahp değştrdkler yıllardan sonra söz konusu üst yönetm pozsyonlarında görevalanları, üç ke..mu bankasında da bütün genel müdürlerle, bankacılık faalyetlern yönetınş olan genel müdür yardımcılarını çne almaktadır. Verler bankaların ar~vlernden elde edlmştr. Arşvlerdek blg, ayrıntılı bı yönerge doğrultusunda araştırmada görevl br araştırma yardımcısı, bazı durumlarda da bankanın kend elemanları tarafından, özel olarak hazırlanmış formlara kaydedlmştr. Değşkenler ve ölçüler Bankaların üst yönetm pozsyonlarına yaptıkları atamalardak terchlern ve bunlarda meydana gelen değşklkler ncelemek üzere bu tür pozsyonlarda görevalmış olanlarla lgl üç kategor değşkene yer verlmştr. Bunlar, (a) pozsyona atanma yaşı, (b) atanma önces deneym, ve (c) eğtm geçmşdr. Atanma yaşı, genel müdür veya genel müdür yardımcılığı pozsyonuna atanma tarhndek yaş olarak hesaplanmıştır. At.anma önces deneym, esas olarak çerden terf veya dışarıdan atama olarak kavramlaştırılmış, bu da k şeklde ölçülmüştür. Brncs, bu değşken üst yönetm pozsyonuna atanma yılı le aynı bankada çalışmaya başlanılan yıl arasındak fark, yıl olarak bulunare"k sürekl br değşken bçmnde şlemselleştrlmştr. Dışarıdan atananlar ve bankada çalışmaya başladığı takvm yılı çnde genel müdür veya genel müdür yardımcısı pozsyonuna gelenler çn bu değşken O değern almıştır. Aynı değşken br de sınıflayıc1 br bçmde ölçülmüştür. Bu ölçüde öncek görev çn verlen seçenekler «bankada", «başka bankada», «başka sektörde» ve «yurt dışın. da" olmak üzere dörttür. Burada, bankaya grdğ takvm yılında ncelenen üst yönetm pozsyonlarından brne atananlar, öncek ölçüden farklı olarak, çerden terf olarak kabul edlmştr. Br yönetc br bankada belrl br süre çalıştıktan sonra ayrılıp br zaman sonra aynı bankaya tekrar dön düğü takdrde kıdemnn hesaplanmasında gerye döndüğü yıl esas alın

6 66 AMME İDARESİ DERGİSİ mıştır. Gerye dönüş ncelenen pozsyonlardan brne atanma şeklnde olmuşsa bu durum dışarıdan atama olarak kabul edlmştr. Eğtm geçmşyle lgl olarak da k ölçü kullanılmıştır. Bunlardan brncs eğtmn düzeyyle lgldr ve «lse», «ünverste» ve «lsansüstü» olarak sınıflandırılmıştır. Yurt dışında lsansüstü öğrenrnn olup olmamasına da knc br gösterge olarak yer verlmştr. BULGULAR Bankaların üst düzey yönetc atama davranışlarının ncelenmes yılları arasındak on k yıllık sürenn dört döneme ayrılmasıyla yapılmaktadır. Söz konusu süre, 1976 önces, , ve arası olmak üzere dört döneme ayrılmış, her dönem çn de o yıllarda yapılan atamalar esas alınmıştır. Atanma yaşı Çzelge 2'de ncelemeye dahl edlen tüm yönetclern dönemlere göre atanına yaşları gösterlmektedr. Sunulan, her dönem çn o dönemde atanan yönetclern ortalama atanma yaşlarıdır. Sonuçlar yetmşl yılların ortalarından bu yana atanma yaşlarında düzenl br düşme olduğunu, dğer br deyşle bankaları yönetmek üzere gderek daha genç nsanların atandığını göstermektedr. Tek yönlü varyans analznn sonucu, gene çzelgede gösterldğ gb, statstksel açıdan çok yüksek düzeyde anlamlıdır öncesnn atamalanyla 1980 sonrasının atamalarını kıyaslayan t-test de p < düzeynde anlamlı sonuç vermektedr. Scheffe test de özellkle son dönem (1983 sonrası) le lk k dönem arasındak farkın anlamlı olduğunu göstermektedr. Dğer br deyşle, özellkle seksenlern lk yıllarından sonrak atamalarda daha genç yönetclere yönelme, seksenler öncesne kıyasla çok belrgn br hal almaktadır. ÇLzelge 2 Dönemlere Göre Pozsyona Atanma Yaşı n F önces değer Tüm örneklem ** Genel müdürler Genel müd. yrd ** ** P <.00001

7 KAM:USAL VE ÖZEL BANKALARIN ÜST DÜZEY YÖNETCLERİ 67 Elde edlen bu bulgunun gerek genel müdürler gerekse genel müdür yardımcıları çn geçerl olup olmadığını sınamak üzere varyans analz bu k pozsyon çn ayrı ayrı da yapılmıştır. Elde edlen ortalamalar gene Çzelge 2'de sunulmaktadır. Göze çarpan lk öneml sonuç. gençleşme olgusunun sadece genel müdür yardımcıları çn güçlü bçmde ortaya çıkmasıdır. Sadece genel müdür yardımcılarına bakıldığında atanma yaşı gderek daha da düşmektedr. Genel müdürlern atanma yaşlarında da br düşme gözlenmekle brlkte statstksel açıdan anlamlı br lşk elde edlememektedr. Şekl 1 Dönemlere Göre Kamu ve Özel Sektör Bankalarında Atanma Yaşları (n=l23) Genel Müdürlern "\ 47.9 \ özel 47 \ bankalar ~ 45 \ ' 44 kamu 42 T J. bankaları bnces Dönem F değer: 0.74 anlamlı değl Sahplk F değer: 0.29 anlamlı değl Dönem x Sahplk F değer: 1.48 anlamlı değl Bu sonuçların kamu ve özel bankalar açısından farklı br gorunum fade edp etmedğn sınamak üzere de her k pozsyon çn çft yönlü varyans analz yapılmıştır. Şekl 1 kamu ve özel bankalann genel müdürlernn atanma yaşlarıyla lgl bulguları ve çft yönlü varyans analznn sonuçlarını dökmektedr. Çft yönlü varyans analz, gerek sahplk değşkenn gerekse sahplk dönem etkleşmnn statstkselolarak anlamlı olmadığına şaret etmektedr. Başka br deyşle. toplu olarak bankalann genel

8 68 AMME İDARESİ DERGİSİ müdürlernn atanma yaşla.rıyla lgl anlamlı br değşme olmadığı gb, kamu ve özel sermayel bankalar a-rasında da br fa-rklılık ortaya çıkmamaktadır. Şekl 1 kamu ve özel bankalar a-rasında zaman çnde brbjrnn karşıtı eğlmlern söz konusu olableceğ hssn vermekle brlkte bu eğlmler statstkselolarak anlamlı br farklılık göstermemektedr. Şekll 2 Dönemlere göre kamu ve özel sektör bankalannda. genel müdür yardımcılarının atanma yaşlan (n=305) ::~~a~~41'o I önces S Dönem F değer: 9.96 p <.000 Sahpll~ F değer ': 0.67 aııla...--nlı degl Dönem x Sahplk F değer : 2.81 p <.04 Genel müdür yardımcıları çn yapılan çft yönlü varyans analz, toplu olarak bakıldığında, söz konusu on k yıllık dönem çnde bankaların genel müdür yardımcılığı pozsyonlarına atananların atanma yaşları açısından kamu ve özel bankalar arasında anlamlı br farklılık olmadığım göstermektedr. Ancak lgnç br bulgu, genel müdür yardımcıla-rı çn dö nem ve sahplk değşkenler arasındak etkleşmn statstkselolarak an lamlı çıkmasıdır. Şekl 2'de de görüleceğ gb özel sektör bankalarının genel müdür yardımcılarındak gençleşme kamu bankalarına kıyasla daha

9 KAVIUSAL VE ÖZEL BANKALARIN ÜST DÜZEY YÖNETİcİLERİ 69 hızlı olmaktadır. Bankala:nn yen koşullara uyum gösterme çabası çnde baışvurdukları yollardan brnn, üst yönetmlern, en azından genel müdür yardımcılığı düzeynde, gençleştrme stratejs olduğu ortaya çıkmaktadır. özel bankalar da bu açıdan kamu bankalarına kıyasla önde gder görünmektedrler. Pozsyona atanma önces deneym Bankaların üst düzey yönetclernn bu görevlere atanmadan öncek deneymleryle lgl olarak atanmanın banka çnden m dışından mı olduğu ve bununla bağlantılı olarak da, daha ayrıntılı br analz düzeynde, atanma öncesndek aynı banka kıdem üzernde durulacaktır. Çzelge 3 Dönemlere Göre İçerden ve Dışarıdan Atanmalar (n=424) İçerden Dışarıdan 1976 önces 62 % % % % % 51.4 SI % % % 58.7 ch-kare = 9.38 P < 0.05 Tüm örneklem çn, genel müdür ve genel müdür yardımcılığı pozsyonuna atanma öncesndek görevn aynı bankada olup olmadığına lşkn dökümler dönemler tbaryle Çzelge 3'de verlmektedr. Toplu olarak bakıldığında, dönem le atamaların çerden veya dışarıdan olması arasında anlamlı br lşk elde edlmektedr. Bu analz bankada çok kısa br süre çalıştıktan sonra genel müdür veya genel müdür yardımcısı olarak atananları da çerden atama olarak kabul ettğnden, daha hassas br analz yapablmek çn br de banka üst yönetclernn genel yönetm pozsyonlarına atanmadan öncek aynı banka kıdemlerne de bakılmıştır. Bu ölçüyü kullanarak yapılan tek yönlü varyans analz daha da yüksek br düzeyde anlamlı sonuç vermektedr (F=9.65; p <.00001l. İçnde bulunduğumuz yıllara doğru bankacılılı:: sektörü banka dışından üst yönetc seçmeye daha fazıa yönelmş görünmektedr. Ancak yukarıda olduğu gb meseleye genel müdür ve genel müdür yardımcılan ve kamu ve özel sermayel bankalar açısından ayrı ayrı bakıldığı zaman bu k pozsyon arasında ve sahplk türüne göre farklılaşan br görünüm ortaya çıkmaktadır. Genel müdürlern, kamu ve özel banka ayırımları da yapılarak, pozsyona atanmadan öncek görevleryle lgl dökümler Çzelge 4'de verlmektedr. Örneklemn tümü çn gözlemlenen eğlm genel müdürlerde ortaya çıkmamaktadır. Çft yönlü varyans analz de,

10 70 AMME İDARESİ DERGİSİ genel müdürlern atanma önces banka ç kıdemlerndek farklılıkları dönem ve sahplk değşkenlernn açıklayamadığını göstermektedr (Şekl 3). Genel müdürlern dışarıdan gelmes her dönemde egemen olmuş br terch gb görünmektedr. Özel bankalar çn ortaya çıkan br görünüm, yetmşi yılların sonlarına doğru çerden atama yerne dışarıdan atamaya doğru br kayma seılmes, ancak seksen yılından hemen sonra da br anlamda gerye dönüşün gözlenmesdr. Özel bankalarda 1980 yılıyla brlkte gelen öneml değşklklern yarattığı şoku, lk aşamada, çe dönerek karşılama eğlmnn güç kazandığı yönünde br zlenm doğmaktadır yılından sonrak atamalarda se tekrar dışarıdan atamaya dönüş gözlenmektedr. Ancak bu eğlmler statstksel açıdan anlamlı br düzeye ulaşamamaktadır. Çzelge 4 Kamu ve Özel Sermayel Bankalarda Dönemlere Göre İçerden Dışarıdan Atanmalar ve Genel müdürler (n=124) Özel bankalar Kamu bankaları İçerden Dışarıdan İçerden Dışarıdan 1976 önces 9 10 (% 52.6) 2 13 (% 86.7) (% 70.0) 2 15 (% 88.2) (% 58.8) 2 8 (% 80.0) (% 69.2) 1 9 (% 90.0) Genel müdür yardımcıları (n=3oo) 1976 önces (% 20.8) 9 6 (% 40.0) (% 35.5) 14 2 (% 12.5) (% 48.1l 17 7 (% 29.2) (% 58.ll 14 7 (% 33.3) Kamu bankalarının genel müdür atamalan se, çerden veya dışarıdan olmaları açısından, dönemler tbaryle hemen hemen hç değşklk göstermemştr. Çzelge 4'de de görüldüğü gb, kamu bankalarının temel terch nn, banka dışından genel müdür atamak yönünde olduğu ortaya çıkmaktadır. Araştırmanın kapsadığı dönemlern hçbrnde dışarıdan yapılan atama oranı % 80'n altına nmemştr. Kamu bankalarının bu eğlmnde zaman çnde herhang br değşme gözlenmemektedr. Genel müdür yardımcıları çn elde edlen bulgular da Çzelge 4'de verlmektedr. Esas değşklğn özel bankaların genel müdür yardımcısı atamalarında olduğu, bu bankaların gderek artan ölçülerde kend bünyeler dışına yöneldkler çok güçlü br eğlm olarak ortaya çıkmaktadır

11 KAMUSAL VE ÖZEL BANKALARIN ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİ 71 (ch-kare=19.91 p <.001).11 Dışarıdan atama oranı zaman çnde neredeyse genel müdürlernkyle eş düzeye gelmektedr. Genel müdür yardımcılığı önces ortalama banka kıdemnn son on k yıl çersnde çok öneml değşme uğradığı anlaşılmaktadır sonrasında bu tür bankalarda atanma önces ortalama kıdem 3.5 yılolarak ortaya çıkmaktadır. Sadece verler on k yıl çn tamam olan bankalara da bakıldığında bu süre 4 yılın braz üzerndedr. Kamu bankalarında da genel müdür yardımcılarını dışarıdan transfer etme eğlmnn br ölçüde arttığı görülmekte se de, bu yöndek gelşme statstksel olarak anlamlı br düzeye ulaşamamaktadır (ch-kare=3.19). Şekl 3'de sunulan genel müdür yardımcılarının atanma önces aynı banka kıdemyle lgl varyans analz sonuçları gerek sahplk gerekse sahplk ve dönem etkleşmnn de statstkselolarak anlamlı olduğunu göstermektedr. Kamu bankalarının yetmşl yılların ortalarından seksenl yılların başlarına dek özel bankaların tersne br eğlm çnde oldukları görülmektedr. Bu dönemlerde kamu bankalarının egemen terch, banka ç kıdem fazla olanları genel müdür yardımcılığı pozsyonlarına getrme yönünde olmuştur. Seksenlern hemen öncesnde güç kazanan bu eğlm, seksenler sonrasında yön değştrmekte, bu bankalarda da genel müdür yardımcılarını dışarıdan alma eğlm artmaktadır. Ancak kamu bankaları bu konuda da özel bankaların gersnde kalmış ve yerleşmş davranış bçmlern değştrmey daha zor bulur görünmektedrler. Eğtm yılları arasında bankaların genel müdür ve yardımcılığı pozsyonlarına atananların sahp oldukları eğtm geçmşyle lgl olarak ne tür br değşm olduğuna da bakılmıştır. Dönemler tbaryle eğtm düzeynde farklılık olup olmadığına bakan ch-kare test, örneklemde yer alan tüm yönetcler çn çok yüksek düzeyde anlamlı br sonuç vermektedr (ch-kare = 46.05; p <.0000). Bankalarda üst yönetm pozsyonlarına atananların eğtm düzeynn yükseldğ kuşkuya yer bırakmayacak şeklde ortaya çıkmaktadır. Yukarıda olduğu gb burada da bu gelşmeye genel müdürler le genel müdür yardımcıları ve kamu le özel sahplk altındak bankalar açısından ayrı ayrı bakılacaktır. Ancak bu analzler genel müdürler çn, her k durumda da beklenen frekansların kabul edleblr düzeyn üstünde br oranda beşn altında kalmasından ötürü, sadece seksenl yılların önces le sonrasının kıyaslanması şeklnde yapılablmştr. Özel bankaların genel müdürler çn statstksel açıdan anlamlı br sonuç elde edlmektedr (Çzelge 5L. Analz, verler on k yıllık süre çn eksksz olan bankalarla sınırlı tutulduğunda ch-kare test gene.05 düzeynde anlamlı br sonuç vermekte dönem çnde sahplk değşklğnden ötürü verler tamam olmayan özel bankalar çıkarıldığında ch-kare değer ve anlamlılık düzey braz düşmek tedr (ch kare:::: 14.04; p <.Ol).

12 72 AMME İDARESİ DERGİSİ Şekl 3 Dönemlere Göre Kamu ve Özel Sermayel Bankalarda Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcılarının Atanma Önces Aynı Banka Kıdemler Genel müdürler (n=127) f1"' / -~4.0 / 13 / \ 12 \ kamu bankaları 11 \ "d" ~ ge'rıe~ mt.t ur \ y.~rdımcıları 10 \ \ ~. 1 \~ \ özel bankalar 6 genel müdür yardııtcıları 5 =~~~aıar~ ~ 4 genel.,ü- ~ dl/rıer J:~ 2...,1.8 /' kamu... ~,//" bankal.:tr- ı _ /' genel müdür er o önces Genel Müdürler (n=127) Dönem F değer: 1.05 anlamlı değl Sahplk F değer: 2.57 anlamlı değl Dönem x Sahplk F değer: 0.36 anlamlı değl Genel müdür yardımcılan (n=309) Dönem F değer: p<.000 Sahplk F değer: 6.45 p <.05 Dönem x Sahplk F değer: 4.30 p <.01

13 KAMUSAL VE ÖZEL BANKALARIN ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİ 73 termektedr. Üst düzey yönetc seçmlernn, örgütlern çevresel koşullarla baş edeblmek çn başvurdukları yollardan br olduğu düşünces bu a:caştırmayla da destek görmektedr. Çzelge 6 Dönemlere Göre YurtDışında Lsansüstü Öğrenm Yönetclern Oranları Yapan 1980 önces 1980 ve sonrası Genel müdürler-kamu % 12.5 (32) % 28.6 (21) Genel müdürler-özel % 10.3 (29) % 23.3 (43) Genel müd. yardımcıları-kamu % 0.0 (31) % 2.2 (45) Genel müd. yardımcıları-özel % 4.4 (90) % 12.8 (141) * * p <.05 <k uçlu test). Parantez çndek sayılar her gruptak toplam yönetc sayısını göstermektedr. Seksenl yılların yarattığı ortamın, etklern, en guçlü bçmde özel bankaların genel müdür yardımcılıklarına yaptıkları atanıalarla lgl terchlernde gösterdğ ortaya çıkmaktadır. Bu değşmn ana unsurları, atanma yaşı, pozsyona atanma önces banka ç kıdem ve eğtm düzeydr. Özel bankalarda, genel müdür yardımcılığına atanma yaşı yetm'll yılların ortalarında ortalama 48 ken, seksenl yılların ortalarına doğnı 41'e düşmüştür, Gene özel bankalarda hem genel müdür yardımcılığına dışarıdan atanma artmakta hem de daha genç nsanlara daha kısa sürelerde bu pozsyona geleblme olanağı sağlanmaktadır öncesnde özel bankalarda genel müdür yardımcılığı pozsyonuna atananların ortalama banka ç kıdem on beş yıl ken seksenl yılların ortalarına doğru bu dört yıla düşmektedr. Aynı şeklde gerek eğtm düzey gerekse yurt dışında öğrenm görmüş olanların oranı öneml bçmde artmaktadır. Bu değşme neredeyse Toffler' 14 hatırlatmaktadır. Hem genelolarak deneymn hem de örgüt ç deneymn önem azalır, buna karşılık eğtme verlen önem artar görünmektedr. Yen koşullarda esk günlern deneymnn anlamı belk de pek kalmamak.ta21l Daha genç, daha yüksek düzeylerde eğtml, daha taze blglerle donanmış olanlara yüksek kademeler çn rağbet artar görünmektedr. Burada gözlenen gelşmeye katkıda bulunan br unsur da belk bankacılık sektörünün, yen görünümü ve yen koşullarıyla, eskden bu tür elemanlar çn çekc br sektör değlken şmd çekc olmaya başlamış olmasıdır. Ancak öneml olan br nokta da terchlerdek bu değşmn özellkle özel bankalarda ve genel müdür yardımcılığı sevyesnde bu ölçüde gözlenmesdr. Gene özel bankalara bakılacak olursa aynı yönde br gelşme genel müdürler çn de ama daha haff dozda belrmektedr. Eğtm sevyes 14 A. Toffler. Future ShoCk, New York. Random House, 1971.

14 74 AMME İDARESİ DERGİSİ dr. ıı Toplu olarak bakıldığında, seksen sonrası atamalarda lse mezunu olan genel müdürlern oram azalmış buna karşılık lsansüstü çalı.şma yapmış, yüksek lsans veya doktorası olan genel müdürlern oram artmıştır. Bu gelşmenn kısmen baı.j.kalar yasasımn getrdğ sınırlamalardan da kaynak~ landığı düşünüleblr. Ancak lsansüstü dereces olanların artışını da not etmek gerekmektedr. Seksen önces atamalarda lsansüstü dereces olanların oranı % 10.3 ken bu oran seksenlerde her dört genel müdür atamasından brne yükselmştr. Oran test oranlardak farkın.10 düzeynde anlamlı ol duğunu <k uçlu test) göstermektedr. Özel bankaların seksen sonrasının bankacılık sektöründek gelşmeler le başa çıkmak çn başvurduklan yollardan brnn de, eğtm düzey daha yüksek genel müdürler aramak yönünde olduğu anlaşılmaktadır. Dönemler İtbaryle Çzelge 5 Kamu ve Özel Sermayel Bankalarda Üst Yönetclern Eğtm Düzeyler Özel bankalar Kamu bankaları Lse Ünver- Lsans- lse Ünver- Lsansste üstü ste üstü Genel müdürler'* 1980 önces (24.1) (65.5) (10.3) (87.5) U2.5) ( 4.7) (67.4) (27.9) (66.7) (33.3) Genel müdür yardımcıları'* '* 1980 önces (31.1) (62.2) ( 6.7) (6.5) (93.5) ( 3.5) (78.7) (17.7) (2.2) (93.3) ( 4.4) '* Özel bankalar (n= 72) ch-kare= 7.84 p <.05 Kamu bankaları (n= 53) ch-kare= 2.20 anlamlı değl *'* Özel bankalar (n=23i) ch-kare=36.29 p <.0000 Kamu bankaları (n= 76) ch-kare= 2.21 anlamlı değl Eğtm düzeyndek yükselme eğlm kamu bankalarında da gözlenmektedr. Kamu bankalan önceler de lse mezunu olanlara genel müdürlük düzeyne yükselme olanağını vermedklernden gelşme gene lsansüstü çalışma yapmış olanlann oramndak artışla ortaya çıkmaktadır. Ancak bu 12 Ancak bu analzde, beklenen frekansların beşn altında OldUğU hücrelern % 33'ü bulduğunu belrtmek gerekr.

15 KAMUSAL VE özel BANKALARIN ÜST DÜZEY YÖNETICİLERİ 75 gelşme statstksel açıdan kabul edleblr br anlamlılık düzeyne, yakla? makla brlkte (p <.13), ulaşamamaktadır. Ancak öneml olan özel bankalara benzer br eğlmn zlernn kamu bankalarında da görülmeye başlanmasıdır. Aynı meseleye genel müdür yardımcıları açısından bakıldığı zaman özel sektör bankalarının çok çarpıcı br gelşmeye sahne oldukları ortaya çıkmaktadır. Ch-kare test özel bankaların genel müdür yardımcıları çn çok yüksek düzeyde anlamlı sonuç vermektedr.b Çzelge 5'n de gösterdğ gb seksenlern öncesnde genel müdür yardımcılığına atananların neredeyse üçte br lse mezunu ken bu oran seksen sonrasında % 3'lere nmekte, hem ünverste hem de lsansüstü dplomalıların oranında yükselme görülmektedr. Yen bankacılık koşullarıyla baş etmenn br yolunu da bankalar genel müdür yardımcılarının eğtm düzeyn yükseltmekte bulmuş görünmektedrler. Aynı analz kamu bankalarının genel müdür yardımcıları çn de yapablmek (beklenen frekansların fazla sayıda hücre çn beşn altında olması nedenyle) mümkün olamamıştır. Gene özel sektörünkne benzer eğlmn zlern haff de olsa göreblmek mümkündür. İşaret edlmes gereken lgnç br nokta da genel müdür yardımcılığına yapılan k lsansüstü dplomalı atamanın da sadece bankacılıkla uğraşan kamu bankalarında olmasıdır. Üst yönetm pozsyonlarına yapılan atamalarda bankaların terchlerndek değşmelerle lgl olarak br de yurt dışında lsansüstü öğrenm görmüş olanlara yönelk eğlmlerde değşme olup olmadığına bakılmıştır. Çzelge 6 bu açıdan meydana gelen degşmelern gene sahplk ve pozsyonlara göre dökümünü vermektedr. Toplu olarak bakıldığında her kategor çn seksenlerdek atamalarda seksen öncesne kıyasla yurtdışında lsansüstü öğrenm görenlern oranının artış gösterdğ görülmektedr. Ancak oran testler gene sadece özel sektör bankalarının genel müdür yardımcıları çn kabul edleblr br düzeyde anlamlı sonuç vermektedr. İlgnç br başka bulgu, aynı tür analz sadece bankacılık le uğraşan kamu bankaları çn yapıldığında elde edlmektedr. Bu bankaların genel müdürler çn oranlar seksen öncesnde O (n=19), seksen sonrasında se % 15.4'tür (n=13). Bu oranlar arasındak test de (k uçlu) kabul edleblr br düzeyde <'10) anlamlıdır. Aynı analz bu bankaların genel müdür yardımcıları çn yapıldığında herhang br farklılık bulunmamaktadır. özetle, özel bankaların genel müdür yardımcılanrıda görülen eğlm kamu bankalarının bu kez genel müdürlernde kendn hssettrmektedr. SONUÇLAR Bu araştırmanın bulguları, üst düzey yönetm görevlerne getrleniern özellklernn de örgütlern dış çevresndek koşullarla lntl olduğunu gös 13 Analz, verler on k yıllık dönem cn eksksz olan 15 banka le sınırlı tutul dug-unda anlamlılık düzeynde hçbr deg-şklk olmamaktadır.

16 76 AMME İDARESİ DERGİSI nn yükselmesn burada da görmek mümkündür. Yurt dışında lsansüstü öğrenm yapmış olanların oranında da, statstkselolarak anlamlı düzeye ulaşamasa da, br artışın zler görülmektedr. Buna karşılık atanma ya- şında anlamlı br değşm gözlenmemektedr. Aynı şeklde, oldukça yaygm br uygulama olan dışarıdan atama daha da fazlalaşmamakta, hatta seksenl yılların hemen başında çe dönme eğlmnn güç kazandığı sezlmektedr. Özetle, seksenlern yarattığı ortam, özel bankalan özellkle genel müdür yardımcılığı pozsyonları çn yaptıkları terchlerde değşklk yapmaya yöneltmş görünmektedr. Kamu bankalarında da benzer davranış değşklklernn zlern göreblmek mümkündür. İlgnç olanı, özel bankaların genel müdür yardımcıları çn ortaya çıkan davranış değşklğne benzer br değşmn kamu sektöründe genel müdürlerde kendn göstermesdr. İstatstkselolarak anlamlı düzeye ulaşamamakla brlkte, gençleşme eğlmn burada da göreblmek mümkündür. Lsansüstü eğtm ve bu eğtm yurt dışında yapanların oranı, bu grupta en yüksek düzeye ulaşmaktadır. Buna karşılık, genel müdür yardımcıları açısından kamu bankaları özel bankalarda gelşenlere benzer eğlmler göstermekle brlkte vardıkları nokta yönünden yerleşmş davranış bçmlern değştreblmede gerde kalmış görünmektedrler.

X, R, p, np, c, u ve diğer kontrol diyagramları istatistiksel kalite kontrol diyagramlarının

X, R, p, np, c, u ve diğer kontrol diyagramları istatistiksel kalite kontrol diyagramlarının 1 DİĞER ÖZEL İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL DİYAGRAMLARI X, R, p, np, c, u ve dğer kontrol dyagramları statstksel kalte kontrol dyagramlarının temel teknkler olup en çok kullanılanlarıdır. Bu teknkler ell

Detaylı

Doğrusal Korelasyon ve Regresyon

Doğrusal Korelasyon ve Regresyon Doğrusal Korelasyon ve Regresyon En az k değşken arasındak lşknn ncelenmesne korelasyon denr. Kşlern boyları le ağırlıkları, gelr le gder, öğrenclern çalıştıkları süre le aldıkları not, tarlaya atılan

Detaylı

PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYON

PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYON HAFTA 4 PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYO Gölge değşkenn br başka kullanımını açıklamak çn varsayımsal br şrketn satış temslclerne nasıl ödeme yaptığı ele alınsın. Satış prmleryle satış hacm Arasındak varsayımsal

Detaylı

ÇOKLU REGRESYON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESYON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-YON KATSAYILARININ YORUMU

ÇOKLU REGRESYON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESYON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-YON KATSAYILARININ YORUMU 6.07.0 ÇOKLU REGRESON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-ON KATSAILARININ ORUMU ÇOKLU REGRESON MODELİ Ekonom ve şletmeclk alanlarında herhang br bağımlı değşken tek br bağımsız

Detaylı

ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN SINANMASI

ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN SINANMASI V. Ulusal Üretm Araştırmaları Sempozyumu, İstanbul Tcaret Ünverstes, 5-7 Kasım 5 ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN

Detaylı

Korelasyon ve Regresyon

Korelasyon ve Regresyon Korelasyon ve Regresyon 1 Korelasyon Analz İk değşken arasında lşk olup olmadığını belrlemek çn yapılan analze korelasyon analz denr. Korelasyon; doğrusal yada doğrusal olmayan dye kye ayrılır. Korelasyon

Detaylı

HAFTA 13. kadın profesörlerin ortalama maaşı E( Y D 1) erkek profesörlerin ortalama maaşı. Kestirim denklemi D : t :

HAFTA 13. kadın profesörlerin ortalama maaşı E( Y D 1) erkek profesörlerin ortalama maaşı. Kestirim denklemi D : t : HAFTA 13 GÖLGE EĞİŞKENLERLE REGRESYON (UMMY VARIABLES) Gölge veya kukla (dummy) değşkenler denen ntel değşkenler, cnsyet, dn, ten reng gb hemen sayısallaştırılamayan ama açıklanan değşkenn davranışını

Detaylı

Tek Yönlü Varyans Analizi

Tek Yönlü Varyans Analizi Tek Yönlü Varyan Analz Nedr ve hang durumlarda kullanılır? den fazla grupların karşılaştırılmaı öz konuu e, çok ayıda t-tet nn kullanılmaı, Tp I hatanın artmaına yol açar; Örneğn, eğer 5 grubu kşerl olarak

Detaylı

YÜKSEK LİsANS VE DOKTORA PROGRAMLARI

YÜKSEK LİsANS VE DOKTORA PROGRAMLARI , EK-A YÜKSEK LİsANS VE DOKTORA PROGRAMLARI Değerl Arkadaşlar, --e------ Bldğnz üzere, ş dünyası sthdam edeceğ adaylarda, ünverste mezunyet sonrası kendlerne ne ölçüde katma değer ekledklern de cddyetle

Detaylı

MESLEKi EGiTiMDE HizMET ici EGiTiM

MESLEKi EGiTiMDE HizMET ici EGiTiM MESLEK EGTMDE HzMET C EGTM Prof. Dr. Suna BAYKA (*) Yıldız GÜGE (**) Sevnç ÜAL (U) Br yükseköğretm programını btrmş ve meslek hayatına atılmış öğretmenlern çağımızdak blm ve teknolojk gelşmeler zlemeler

Detaylı

UYGULAMA 2. Bağımlı Kukla Değişkenli Modeller

UYGULAMA 2. Bağımlı Kukla Değişkenli Modeller UYGULAMA 2 Bağımlı Kukla Değşkenl Modeller Br araştırmacı Amerka da yüksek lsans ve doktora programlarını kabul ednlmey etkleyen faktörler ncelemek stemektedr. Bu doğrultuda aşağıdak değşkenler ele almaktadır.

Detaylı

Sürekli Olasılık Dağılım (Birikimli- Kümülatif)Fonksiyonu. Yrd. Doç. Dr. Tijen ÖVER ÖZÇELİK

Sürekli Olasılık Dağılım (Birikimli- Kümülatif)Fonksiyonu. Yrd. Doç. Dr. Tijen ÖVER ÖZÇELİK Sürekl Olasılık Dağılım Brkml- KümülatFonksyonu Yrd. Doç. Dr. Tjen ÖVER ÖZÇELİK tover@sakarya.edu.tr Sürekl olasılık onksyonları X değşken - ;+ aralığında tanımlanmış br sürekl rassal değşken olsun. Aşağıdak

Detaylı

UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ. 2 -n olup. nin dağılımı χ dir ve sd = (k-1-p) dir. Burada k = sınıf sayısı, p = tahmin edilen parametre sayısıdır.

UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ. 2 -n olup. nin dağılımı χ dir ve sd = (k-1-p) dir. Burada k = sınıf sayısı, p = tahmin edilen parametre sayısıdır. UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ Posson: H o: Ver Posson dağılıma sahp br ktleden gelmektedr. H a : Ver Posson dağılıma sahp br ktleden gelmemektedr. Böyle br hpotez test edeblmek çn, önce Posson dağılım parametres

Detaylı

KALĐTE ARTIŞLARI VE ENFLASYON: TÜRKĐYE ÖRNEĞĐ

KALĐTE ARTIŞLARI VE ENFLASYON: TÜRKĐYE ÖRNEĞĐ Central Bank Revew Vol. 11 (January 2011), pp.1-9 ISSN 1303-0701 prnt / 1305-8800 onlne 2011 Central Bank of the Republc of Turkey http://www.tcmb.gov.tr/research/revew/ KALĐTE ARTIŞLARI VE ENFLASYON:

Detaylı

NİTEL TERCİH MODELLERİ

NİTEL TERCİH MODELLERİ NİTEL TERCİH MODELLERİ 2300 gözlem sayısı le verlen değşkenler aşağıdak gbdr: calsma: çocuk çalışıyorsa 1, çalışmıyorsa 0 (bağımlı değşken) Anne_egts: Anne eğtm sevyes Baba_egts: Baba eğtm sevyes Kent:

Detaylı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sayı: 2010-17 / 20 Aralık 2010 EKONOMİ NOTLARI. Kalite Artışları ve Enflasyon: Türkiye Örneği

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sayı: 2010-17 / 20 Aralık 2010 EKONOMİ NOTLARI. Kalite Artışları ve Enflasyon: Türkiye Örneği Türkye Cumhuryet Merkez Bankası Sayı: 2010-17 / 20 Aralık 2010 EKONOMİ NOTLARI Kalte Artışları ve Enflasyon: Türkye Örneğ Yavuz Arslan Evren Certoğlu Abstract: In ths study, average qualty growth and upward

Detaylı

5.3. Tekne Yüzeylerinin Matematiksel Temsili

5.3. Tekne Yüzeylerinin Matematiksel Temsili 5.3. Tekne Yüzeylernn atematksel Temsl atematksel yüzey temslnde lk öneml çalışmalar Coons (53) tarafından gerçekleştrlmştr. Ferguson yüzeylernn gelştrlmş hal olan Coons yüzeylernde tüm sınır eğrler çn

Detaylı

i. ARASTiRMANiN AMACi GIRIs Yrd.Doç.Dr. Gönen DÜNDAR Yönetim, Yil 12, Sayi 39, Mayis - 2001,5.5-16

i. ARASTiRMANiN AMACi GIRIs Yrd.Doç.Dr. Gönen DÜNDAR Yönetim, Yil 12, Sayi 39, Mayis - 2001,5.5-16 Yönetm, Yl 12, Say 39, Mays - 2001,5.5-16 ISLETME EGITIMI ALAN ÖGRENCILERIN FINANS ALANINDA KARIYER YAPMA EGILIMLERINI ETKILEYEN FAKTÖRLERIN BELIRLENMESINE.... YONELIK BIR ARASTIRMA: tü. ISLETME FAKÜLTESI

Detaylı

Merkezi Eğilim (Yer) Ölçüleri

Merkezi Eğilim (Yer) Ölçüleri Merkez Eğlm (Yer) Ölçüler Ver setn tanımlamak üzere kullanılan ve genellkle tüm elemanları dkkate alarak ver setn özetlemek çn kullanılan ölçülerdr. Ver setndek tüm elemanları temsl edeblecek merkez noktasına

Detaylı

Kİ-KARE TESTLERİ. şeklinde karesi alındığında, Z i. değerlerinin dağılımı ki-kare dağılımına dönüşür.

Kİ-KARE TESTLERİ. şeklinde karesi alındığında, Z i. değerlerinin dağılımı ki-kare dağılımına dönüşür. Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ Örnekleme yoluyla elde edlen rakamların, anakütle rakamlarına uygun olup olmadığı; br başka fadeyle gözlenen değerlern teork( beklenen) değerlere uygunluk

Detaylı

TÜRKİYE DE YOKSULLUK PROFİLİ VE GELİR GRUPLARINA GÖRE GIDA TALEBİ

TÜRKİYE DE YOKSULLUK PROFİLİ VE GELİR GRUPLARINA GÖRE GIDA TALEBİ TÜRKİYE DE YOKSULLUK PROFİLİ VE GELİR GRUPLARINA GÖRE GIDA TALEBİ Yrd. Doç. Dr. Seda ŞENGÜL Çukurova Ünverstes İktsad Ve İdar Blmler Fakültes Ekonometr Bölümü Mart 2004 ANKARA YAYIN NO: 119 ISBN: 975-407-151-9

Detaylı

MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ. SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ

MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ. SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ 2011-2012-2013 MALİ yılına İLİşKİN YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ("Şrket") 01012011-31 ı22013

Detaylı

ANTALYA DA OBEZİTE YAYGINLIĞI VE DÜZEYİNİ ETKİLEYEN SOSYO-EKONOMİK DEĞİŞKENLER

ANTALYA DA OBEZİTE YAYGINLIĞI VE DÜZEYİNİ ETKİLEYEN SOSYO-EKONOMİK DEĞİŞKENLER Akdenz İ.İ.B.F. Dergs (21) 2011, 17-45 ANTALYA DA OBEZİTE YAYGINLIĞI VE DÜZEYİNİ ETKİLEYEN SOSYO-EKONOMİK DEĞİŞKENLER PREVALENCE AND SOCIOECONOMICS DETERMINANTS OF ADULTS OBESITY IN ANTALYA Arş. Gör. F.

Detaylı

Dersin Yürütülmesi Hakkında. (Örgün / Yüz Yüze Eğitim için) (Harmanlanmış Eğitim için) (Uzaktan Eğitim için)

Dersin Yürütülmesi Hakkında. (Örgün / Yüz Yüze Eğitim için) (Harmanlanmış Eğitim için) (Uzaktan Eğitim için) Ders Kodu Teork Uygulama Lab. Uluslararası Muhasebe ve Fnansal Raporlama Standartları Ulusal Kred Öğretm planındak AKTS 344000000000510 3 0 0 3 6 Ön Koşullar : Bu dersn ön koşulu ya da yan koşulu bulunmamaktadır.

Detaylı

Calculating the Index of Refraction of Air

Calculating the Index of Refraction of Air Ankara Unversty Faculty o Engneerng Optcs Lab IV Sprng 2009 Calculatng the Index o Reracton o Ar Lab Group: 1 Teoman Soygül Snan Tarakçı Seval Cbcel Muhammed Karakaya March 3, 2009 Havanın Kırılma Đndsnn

Detaylı

AKADEMİK YAKLAŞIMLAR DERGİSİ JOURNAL OF ACADEMIC APPROACHES

AKADEMİK YAKLAŞIMLAR DERGİSİ JOURNAL OF ACADEMIC APPROACHES Konut Sahplğnn Belrleycler: Hanehalkı Resler Üzerne Br Uygulama Halm TATLI 1 Özet İnsanların barınma htyacını sağlayan konut, temel htyaçlar arasında yer almaktadır. Konut sahb olmayan ve krada oturan

Detaylı

Kar Payı Politikası ve Yaşam Döngüsü Teorisi: İMKB İmalat Sektöründe Ampirik Bir Uygulama

Kar Payı Politikası ve Yaşam Döngüsü Teorisi: İMKB İmalat Sektöründe Ampirik Bir Uygulama Anadolu Ünverses Sosyal Blmler Dergs Anadolu Unversy Journal of Socal Scences Kar Payı Polkası ve Yaşam Döngüsü Teors: İMKB İmalat Sektöründe Amprk Br Uygulama Dvdend Payout Polcy and Lfe Cycle Theory:

Detaylı

Mal Piyasasının dengesi Toplam Talep tüketim, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eşitti.

Mal Piyasasının dengesi Toplam Talep tüketim, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eşitti. B.E.A. Mal Hzmet Pyasaları le Fnans Pyasalarının Ortak Denges Mal Pyasası Denges: (IS-LM) Model Mal Pyasasının denges Toplam Talep tüketm, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eştt. = C(-V)+I+G atırımlar

Detaylı

SESSION 1B: Büyüme ve Gelişme 279

SESSION 1B: Büyüme ve Gelişme 279 SESSION 1B: Büyüme ve Gelşme 279 Türkye de Hanehalkı Tüketm Harcamaları: Pseudo Panel Ver le Talep Sstemnn Tahmn The Consumpton Expendture of Households n Turkey: Demand System Estmaton wth Pseudo Panel

Detaylı

Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ

Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ Kİ-KAR TSTLRİ A) Kİ-KAR DAĞILIMI V ÖZLLİKLRİ Örnekleme yoluyla elde edlen rakamların, anakütle rakamlarına uygun olup olmadığı; br başka fadeyle gözlenen değerlern teork( beklenen) değerlere uygunluk gösterp

Detaylı

Antalya Đlinde Serada Domates Üretiminin Kâr Etkinliği Analizi

Antalya Đlinde Serada Domates Üretiminin Kâr Etkinliği Analizi Tarım Blmler Dergs Tar. Bl. Der. Derg web sayfası: www.agr.ankara.edu.tr/derg Journal of Agrcultural Scences Journal homepage: www.agr.ankara.edu.tr/journal TARIM BİLİMLERİ DERGİSİ JOURNAL OF AGRICULTURAL

Detaylı

Kİ KARE ANALİZİ. Doç. Dr. Mehmet AKSARAYLI Ki-Kare Analizleri

Kİ KARE ANALİZİ. Doç. Dr. Mehmet AKSARAYLI  Ki-Kare Analizleri Kİ KAR ANALİZİ 1 Doç. Dr. Mehmet AKSARAYLI www.mehmetaksarayl K-Kare Analzler OLAY 1: Genelde br statstk sınıfında, öğrenclern %60 ının devamlı, %30 unun bazen, %10 unun se çok az derse geldkler düşünülmektedr.

Detaylı

SEK Tahmincilerinin Arzulanan Özellikleri. SEK Tahmincilerinin Arzulanan Özellikleri. Ekonometri 1 Konu 9 Sürüm 2,0 (Ekim 2011)

SEK Tahmincilerinin Arzulanan Özellikleri. SEK Tahmincilerinin Arzulanan Özellikleri. Ekonometri 1 Konu 9 Sürüm 2,0 (Ekim 2011) SEK Tahmnclernn Arzulanan Özellkler İk Değşkenl Bağlanım Model SEK Tahmnclernn Arzulanan Özellkler Ekonometr 1 Konu 9 Sürüm 2,0 (Ekm 2011) http://www.ackders.org.tr SEK Tahmnclernn Arzulanan Özellkler

Detaylı

Basel II Geçiş Süreci Sıkça Sorulan Sorular

Basel II Geçiş Süreci Sıkça Sorulan Sorular Basel II Geçş Sürec Sıkça Sorulan Sorular Soru No: 71 Cevaplanma Tarh: 06.03.2012 İlgl Hüküm: --- Konu: Gayrmenkul İpoteğyle Temnatlandırılmış Alacaklar İçn KR510AS Formunun Doldurulmasına İlşkn Örnek

Detaylı

ve çeviren: OKULLAR İçİN HAzıRLANAN İZLENCELER

ve çeviren: OKULLAR İçİN HAzıRLANAN İZLENCELER JAPONYA RADYO TELEVİZYON KURUMUNUN EGİTİM YAYıNLARıVE YAYGIN ÖGRETİME KATKILARI* ve çevren: Derleyerı İng. Ük. Ersarı SÖZER Kısa adı NHK olan Japonya Ulusal Radyo Televzyon Kurumu, anaokullarından yükseköğretm

Detaylı

COĞRAFYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA DOĞAL AFETLER 1 (The Natural Disasters in the Geography Teaching Curriculum)

COĞRAFYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA DOĞAL AFETLER 1 (The Natural Disasters in the Geography Teaching Curriculum) MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 28, TEMMUZ - 2013, S. 276-303 İSTANBUL ISSN:1303-2429 E-ISSN 2147-7825 copyrght 2013 http://www.marmaracografya.com COĞRAFYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA DOĞAL AFETLER 1 (The

Detaylı

kadar ( i. kaynağın gölge fiyatı kadar) olmalıdır.

kadar ( i. kaynağın gölge fiyatı kadar) olmalıdır. KONU : DUAL MODELİN EKONOMİK YORUMU Br prmal-dual model lşks P : max Z cx D: mn Z bv AX b AV c X 0 V 0 bçmnde tanımlı olsun. Prmal modeln en y temel B ve buna lşkn fyat vektörü c B olsun. Z B B BB c X

Detaylı

SEK Yönteminin Güvenilirliği Sayısal Bir Örnek. Ekonometri 1 Konu 11 Sürüm 2,0 (Ekim 2011)

SEK Yönteminin Güvenilirliği Sayısal Bir Örnek. Ekonometri 1 Konu 11 Sürüm 2,0 (Ekim 2011) İk Değşkenl Bağlanım Model SEK Yöntemnn Güvenlrlğ Ekonometr 1 Konu 11 Sürüm,0 (Ekm 011) UADMK Açık Lsans Blgs İşbu belge, Creatve Commons Attrbuton-Non-Commercal ShareAlke 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)

Detaylı

SUÇ VERİ TABANININ LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ İLE TAHMİNİ: BURSA ÖRNEĞİ Estimating of Crime Database with Logistic Regression Analysis: Bursa Case

SUÇ VERİ TABANININ LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ İLE TAHMİNİ: BURSA ÖRNEĞİ Estimating of Crime Database with Logistic Regression Analysis: Bursa Case SUÇ VERİ TABANININ LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ İLE TAHMİNİ: BURSA ÖRNEĞİ Estmatng of Crme Database wth Logstc Regresson Analyss: Bursa Case Mehmet NARGELEÇEKENLER * B Özet u çalışmada, Bursa Emnyet Müdürlüğünden

Detaylı

Muhasebe ve Finansman Dergisi

Muhasebe ve Finansman Dergisi Muhasebe ve Fnansman Dergs Ocak/2012 Farklı Muhasebe Düzenlemelerne Göre Hazırlanan Mal Tablolardan Elde Edlen Fnansal Oranlar İle Şrketlern Hsse Sened Getrler Ve Pyasa Değerler Arasındak İlşk Ahmet BÜYÜKŞALVARCI

Detaylı

MUHASEBE BÖLÜMÜ MESLEK DERSLERİ KİTAPLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ARAŞTIRMASI

MUHASEBE BÖLÜMÜ MESLEK DERSLERİ KİTAPLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ARAŞTIRMASI .. Î eslekî ve eknk ğtm raştırma ve elştrme erkez aşkanlığı () ayın o : 30. brahm lz 2001 : 975-11-2109-4 uhasebe, tcarî hayatın temel meslek alanlarından brsdr. lkemzde muhasebe meslek alanında, ş ve

Detaylı

Sıklık Tabloları ve Tek Değişkenli Grafikler

Sıklık Tabloları ve Tek Değişkenli Grafikler Sıklık Tabloları ve Tek Değşkenl Grafkler Sıklık Tablosu Ver dzsnde yer alan değerlern tekrarlama sayılarını çeren tabloya sıklık tablosu denr. Sıklık Tabloları tek değşken çn marjnal tablo olarak adlandırılır.

Detaylı

Üniversite Öğrencilerinin Kredi Kartı Sahipliğini Belirleyen Faktörler

Üniversite Öğrencilerinin Kredi Kartı Sahipliğini Belirleyen Faktörler Ünverste Öğrenclernn Kred Kartı Sahplğn Belrleyen Faktörler H. Dlara KESKİN Yrd. Doç. Dr., Karadenz Teknk Ünverstes, İİBF İşletme Bölümü dlarakeskn@yahoo.com Emrah KOPARAN Öğr. Gör., Amasya Ünverstes Merzfon

Detaylı

dir. Bir başka deyişle bir olayın olasılığı, uygun sonuçların sayısının örnek uzaydaki tüm sonuçların sayısına oranıdır.

dir. Bir başka deyişle bir olayın olasılığı, uygun sonuçların sayısının örnek uzaydaki tüm sonuçların sayısına oranıdır. BÖLÜM 3 OLASILIK HESABI 3.. Br Olayın Olasılığı Tanım 3... Br olayın brbrnden ayrık ve ortaya çıkma şansı eşt n mümkün sonucundan m tanes br A olayına uygun se, A olayının P(A) le gösterlen olasılığı P(A)

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI FİRMA ÇEŞİTLENDİRMESİNİN FİRMA DEĞERİ, RİSKİ VE PERFORMANSINA ETKİLERİ: TÜRKİYE UYGULAMASI Emel YÜCEL DOKTORA TEZİ

Detaylı

ALGILANAN HİZMET KALİTESİ VE LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ İLE HİZMET TERCİHİNE ETKİSİNİN BELİRLENMESİ. Özet

ALGILANAN HİZMET KALİTESİ VE LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ İLE HİZMET TERCİHİNE ETKİSİNİN BELİRLENMESİ. Özet Dokuz Eylül Ünverstes Sosyal Blmler Ensttüsü Dergs Yayın Gelş Tarh: 18.02.2011 Clt: 13, Sayı: 1, Yıl: 2011, Sayfa: 21-37 Yayına Kabul Tarh: 17.03.2011 ISSN: 1302-3284 ALGILANAN HİZMET KALİTESİ VE LOJİSTİK

Detaylı

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR www.teknolojkarastrmalar.com ISSN:134-4141 Makne Teknolojler Elektronk Dergs 28 (1) 61-68 TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR Kısa Makale Tabakalı Br Dskn Termal Gerlme Analz Hasan ÇALLIOĞLU 1, Şükrü KARAKAYA 2 1

Detaylı

'~'l' SAYı : 34203882-821 i ı 1-1 C _:J 1...110/2013 KONU : Kompozisyon Yarışması. T.C SINCAN KAYMAKAMllGI Ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü

'~'l' SAYı : 34203882-821 i ı 1-1 C _:J 1...110/2013 KONU : Kompozisyon Yarışması. T.C SINCAN KAYMAKAMllGI Ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü BÖLÜM: Temel Eğtm T.C SINCAN KAYMAKAMllGI Ilçe Mll Eğtm Müdürlüğü SAYı : 34203882-821 ı 1-1 C _:J 1...110/2013 KONU : Kompozsyon Yarışması TÜM OKUL MÜDÜRLÜKLERNE SNCAN Ilg :Vallk Makamının 25.10.2013 tarh

Detaylı

KENTSEL ALANDA ET TALEP ANALİZİ: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ÖRNEĞİ. Dr. Ali Rıza AKTAŞ 1 Dr. Selim Adem HATIRLI 2

KENTSEL ALANDA ET TALEP ANALİZİ: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ÖRNEĞİ. Dr. Ali Rıza AKTAŞ 1 Dr. Selim Adem HATIRLI 2 Journal of Yasar Unversty 2010 3294-3319 KENTSEL ALANDA ET TALEP ANALİZİ: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ÖRNEĞİ Dr. Al Rıza AKTAŞ 1 Dr. Selm Adem HATIRLI 2 ÖZET Bu çalışmada, Batı Akdenz Bölges kent merkezlernde

Detaylı

DEGER-ALGI UYUMSUZLUGU VE GÖREVDEN AYRILMA İLE

DEGER-ALGI UYUMSUZLUGU VE GÖREVDEN AYRILMA İLE DEGER-ALGI UYUMSUZLUGU MODELİNE GÖRE HASTANE YÖNETİCİLERİNİN İş DOYUMU VE GÖREVDEN AYRILMA İLE İLGİLİ DüşÜNCELERİ Gülsün ERİGüç * Yavuz YILDIRIM ** Bu araşımnada, hastane yönetclernn şn değşk boyutlarmdan

Detaylı

TE;ŞHİS MODELLERf ;; KİSİLERARASI CATISMA VE CATISMAYI. Dilaver TENGİLİl\10GLU*

TE;ŞHİS MODELLERf ;; KİSİLERARASI CATISMA VE CATISMAYI. Dilaver TENGİLİl\10GLU* KİSİLERARASI CATISMA VE CATISMAYI TE;ŞHİS MODELLERf ;; Dlaver TENGİLİl\10GLU* Örgütlern vermllğn ve etknlğn etkleyen ayrıca yönetclern zaman ve enerjlern öneml ölçüde alan konulardan brs de örgütsel çatışmadır.

Detaylı

T.C. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ

T.C. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ Sayı Konu...12.30 : B.30.2.KHU.0.00.00.00- : Özürlü Öğrencler hk. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ VEDİ L~.10. 20 0 5 Yükseköğretm Kurulu Başkanlığına Ilg: 14.09.2009 tarh 29515 sayılı yazınız. Yükseköğretm

Detaylı

T.C. KEÇiÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI Mali Hizmetler Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA

T.C. KEÇiÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI Mali Hizmetler Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA l!l KEÇÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI KEÇöREN BELeDYES SA YI : M.06.6.KEç.O-31/2009KONU: Yetk Devr bo f.!200fd 6.1. BAŞKANLIK MAKAMINA Blndğ üzere O 1.01.2006 tarhnden tbaren tüm yerel yönetmlerde 31.12.2005

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI

T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI İMKB DE YÜKSELEN PİYASA VE DÜŞEN PİYASA DÖNEMLERİNDE DURUMSAL İLİŞKİ ANALİZİ YÜKSEK LİSANS TEZİ KAHRAMANMARAŞ TEMMUZ

Detaylı

DOĞRUSAL HEDEF PROGRAMLAMA İLE BÜTÇELEME. Hazırlayan: Ozan Kocadağlı Danışman: Prof. Dr. Nalan Cinemre

DOĞRUSAL HEDEF PROGRAMLAMA İLE BÜTÇELEME. Hazırlayan: Ozan Kocadağlı Danışman: Prof. Dr. Nalan Cinemre 1 DOĞRUSAL HEDEF PROGRAMLAMA İLE BÜTÇELEME Hazırlayan: Ozan Kocadağlı Danışman: Prof. Dr. Nalan Cnemre 2 BİRİNCİ BÖLÜM HEDEF PROGRAMLAMA 1.1 Grş Karar problemler amaç sayısına göre tek amaçlı ve çok amaçlı

Detaylı

QKUIAN. SAĞLIK BAKANLIĞI_ KAMU HASTANELERİ KURUMU Trabzon Ili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi

QKUIAN. SAĞLIK BAKANLIĞI_ KAMU HASTANELERİ KURUMU Trabzon Ili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi V tsttşfaktör T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI KAMU HASTANELERİ KURUMU Trabzon Il Kamu Hastaneler Brlğ Genel Sekreterlğ Kanun Eğtm ve Araştırma Hastanes Sayı ı 23618724/?ı C.. Y** 08/10/2015 Konu : Yaklaşık Malyet

Detaylı

ELM201 ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUAR FÖYÜ

ELM201 ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUAR FÖYÜ T SAKAYA ÜNİESİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTİK-ELEKTONİK MÜHENDİSLİĞİ ELM201 ELEKTONİK- DESİ LAOATUA FÖYÜ DENEYİ YAPTAN: DENEYİN AD: DENEY NO: DENEYİ YAPANN AD ve SOYAD: SNF: OKUL NO: DENEY GUP NO: DENEY

Detaylı

T.C. MİLLİ EGİTİM BAKANLIGI Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı 10. 03.2010 00747. ... VALİLİGİNE (İl Milli Eğitim Müdürlüğü)

T.C. MİLLİ EGİTİM BAKANLIGI Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı 10. 03.2010 00747. ... VALİLİGİNE (İl Milli Eğitim Müdürlüğü) T.C. MİLLİ EGİTİM BAKANLIGI Sağlık İşler Dares Başkanlığı SA YI : B.08.0.SDB.0.ll.00.00/ KONU: Beslenme Dostu Okullar Projes 10. 03.2010 00747... VALİLİGİNE (İl Mll Eğtm Müdürlüğü) İlg: a)bakanlığımız

Detaylı

= P 1.Q 1 + P 2.Q P n.q n (Ürün Değeri Yaklaşımı)

= P 1.Q 1 + P 2.Q P n.q n (Ürün Değeri Yaklaşımı) A.1. Mll Gelr Hesaplamaları ve Bazı Temel Kavramlar 1 Gayr Saf Yurtç Hâsıla (GSYİH GDP): Br ekonomde belrl br dönemde yerleşklern o ülkede ekonomk faalyetler sonucunda elde ettkler gelrlern toplamıdır.

Detaylı

bir yol oluşturmaktadır. Yine i 2 , de bir yol oluşturmaktadır. Şekil.DT.1. Temel terimlerin incelenmesi için örnek devre

bir yol oluşturmaktadır. Yine i 2 , de bir yol oluşturmaktadır. Şekil.DT.1. Temel terimlerin incelenmesi için örnek devre Devre Analz Teknkler DEE AAĐZ TEKĐKEĐ Bu zamana kadar kullandığımız Krchoffun kanunları ve Ohm kanunu devre problemlern çözmek çn gerekl ve yeterl olan eştlkler sağladılar. Fakat bu kanunları kullanarak

Detaylı

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ DERS NOTU 07 KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ, LM EĞRİSİ VE PARA TALEBİ FAİZ ESNEKLİĞİ Bugünk dersn çerğ: 1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ... 1 1.1 İŞLEMLER (MUAMELELER) TALEBİ... 2 1.2 ÖNLEM (İHTİYAT) TALEBİ...

Detaylı

ÜLKEMiziN ÜST DÜZEY TEKNiSYEN ihtiyacı VE EGiTiMi

ÜLKEMiziN ÜST DÜZEY TEKNiSYEN ihtiyacı VE EGiTiMi ÜLKEMzN ÜST DÜZEY TEKNSYEN HTYACı VE EGTM Prof Dr Ethem ÖZGÜVEN() Br çok ülkede olduğu gb ülkemzde de meslek ve teknk eğtm 19 yüzyıla kadar «çıroklı'k» sstem şeklnde yürütülmüştür Cumhuryet dönem öncesnde

Detaylı

Öğr. Elemanı: Dr. Mustafa Cumhur AKBULUT

Öğr. Elemanı: Dr. Mustafa Cumhur AKBULUT Ünte 11: İndeksler Öğr. Elemanı: Dr. Mustafa Cumhur AKBULUT İndeks 2 Üntede Ele Alınan Konular 11. İndeksler 11.1. Bast İndeksler 11.1.1. Fyat İndeks 11.1.2. Mktar İndeks 11.1.3. Mekan İndeks 11.2. Bleşk

Detaylı

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 25, Sayı: 1, 2011 225

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 25, Sayı: 1, 2011 225 Atatürk Ünverstes İktsad ve İdar Blmler Dergs, Clt: 25, Sayı:, 20 225 FİNANSAL ANALİZDE KULLANILAN ORANLAR VE HİSSE SENEDİ GETİRİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: EKONOMİK KRİZ DÖNEMLERİ İÇİN İMKB İMALAT SANAYİ

Detaylı

ANE - AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.DENGELİ EYF

ANE - AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.DENGELİ EYF AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU FON KURULU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK FAALİYET RAPORU Bu rapor AEGON Emekllk ve Hayat A.Ş Dengel Emekllk Yatırım Fonu nun 01.07.2011 30.09.2011 dönemne

Detaylı

Öğretim planındaki AKTS TASARIM STÜDYOSU IV 214058100001312 2 4 0 4 9

Öğretim planındaki AKTS TASARIM STÜDYOSU IV 214058100001312 2 4 0 4 9 Ders Kodu Teork Uygulama Lab. Ulusal Kred Öğretm planındak AKTS TASARIM STÜDYOSU IV 214058100001312 2 4 0 4 9 Ön Koşullar : Grafk İletşm I ve II, Tasarım Stüdyosu I, II, III derslern almış ve başarmış

Detaylı

4.5. SOĞUTMA KULELERİNİN BOYUTLANDIRILMASI İÇİN BİR ANALIZ

4.5. SOĞUTMA KULELERİNİN BOYUTLANDIRILMASI İÇİN BİR ANALIZ Ünsal M.; Varol, A.: Soğutma Kulelernn Boyutlandırılması İçn Br Kuramsal 8 Mayıs 990, S: 8-85, Adana 4.5. SOĞUTMA KULELERİNİN BOYUTLANDIRILMASI İÇİN BİR ANALIZ Asaf Varol Fırat Ünverstes, Teknk Eğtm Fakültes,

Detaylı

BÖLÜM 5 İKİ VEYA DAHA YÜKSEK BOYUTLU RASGELE DEĞİŞKENLER İki Boyutlu Rasgele Değişkenler

BÖLÜM 5 İKİ VEYA DAHA YÜKSEK BOYUTLU RASGELE DEĞİŞKENLER İki Boyutlu Rasgele Değişkenler BÖLÜM 5 İKİ VEYA DAHA YÜKSEK BOYUTLU RASGELE DEĞİŞKENLER 5.. İk Boyutlu Rasgele Değşkenler Br deney yapıldığında, aynı deneyle lgl brçok rasgele değşkenn aynı andak durumunu düşünmek gerekeblr. Böyle durumlarda

Detaylı

Türkiye den Yurt Dışına Beyin Göçü: Ampirik Bir Uygulama

Türkiye den Yurt Dışına Beyin Göçü: Ampirik Bir Uygulama ERC Workng Paper n Economc 04/02 January 2004 Türkye den Yurt Dışına Beyn Göçü: Amprk Br Uygulama Aysıt Tansel İktsat Bölümü Orta Doğu Teknk Ünverstes atansel@metu.edu.tr Nl Demet Güngör İktsat Bölümü

Detaylı

( ) 3.1 Özet ve Motivasyon. v = G v v Operasyonel Amplifikatör (Op-Amp) Deneyin Amacı. deney 3

( ) 3.1 Özet ve Motivasyon. v = G v v Operasyonel Amplifikatör (Op-Amp) Deneyin Amacı. deney 3 Yıldız Teknk Ünverstes Elektrk Mühendslğ Bölümü Deneyn Amacı İşlemsel kuvvetlendrcnn çalışma prensbnn anlaşılması le çeştl OP AMP devrelernn uygulanması ve ncelenmes. Özet ve Motvasyon.. Operasyonel Amplfkatör

Detaylı

NAKĐT TEMETTÜ BĐLGĐSĐNĐN HĐSSE SENEDĐ GETĐRĐSĐ ÜZERĐNDE ÖNEMLĐ BĐR ETKĐSĐ OLUP OLMADIĞININ ĐMKB DE TEST EDĐLMESĐ *

NAKĐT TEMETTÜ BĐLGĐSĐNĐN HĐSSE SENEDĐ GETĐRĐSĐ ÜZERĐNDE ÖNEMLĐ BĐR ETKĐSĐ OLUP OLMADIĞININ ĐMKB DE TEST EDĐLMESĐ * H.Ü. Đktsad ve Đdar Blmler Fakültes Dergs, Clt 28, Sayı 2, 2010, s. 47-69 NAKĐT TEMETTÜ BĐLGĐSĐNĐN HĐSSE SENEDĐ GETĐRĐSĐ ÜZERĐNDE ÖNEMLĐ BĐR ETKĐSĐ OLUP OLMADIĞININ ĐMKB DE TEST EDĐLMESĐ * Öz Burak GÜNALP

Detaylı

A İSTATİSTİK. 4. X kesikli rasgele (random) değişkenin moment çıkaran. C) 4 9 Buna göre, X in beklenen değeri kaçtır?

A İSTATİSTİK. 4. X kesikli rasgele (random) değişkenin moment çıkaran. C) 4 9 Buna göre, X in beklenen değeri kaçtır? . Br torbada 6 syah, 4 beyaz top vardır. Bu torbadan yerne koyarak top seçlyor. A İSTATİSTİK KPSS/-AB-PÖ/006. Normal dağılıma sahp br rasgele (random) değşkenn varyansı 00 dür. Seçlen topların ksnn de

Detaylı

KIRMIZI, TAVUK VE BEYAZ ET TALEBİNİN TAM TALEP SİSTEMİ YAKLAŞIMIYLA ANALİZİ

KIRMIZI, TAVUK VE BEYAZ ET TALEBİNİN TAM TALEP SİSTEMİ YAKLAŞIMIYLA ANALİZİ Süleyman Demrel Ünverstes Sosyal Blmler Ensttüsü Dergs Yıl: 2007/2, Sayı: 6 Journal of Suleyman Demrel Unversty Insttue of Socal Scences Year: 2007/2, Number: 6 KIRMIZI, TAVUK VE BEYAZ ET TALEBİNİN TAM

Detaylı

Web'deki Belediyelerimiz:

Web'deki Belediyelerimiz: Web'dek Beledyelermz: İstanbul Büyükşehr Beledyes Türksel Kaya Bensghr * Ülkemzde nternete açılan ve web stes yoluyla halka elektronk ortamda daha hızlı ve etkleşml blg, mal ve hzmet sunmak üzere çalışmalar

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ Gülesen ÜSTÜNDAĞ BAZI PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİKSEL YÖNTEMLERİN İNCELENMESİ İSTATİSTİK ANABİLİM DALI ADANA, 005 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Asimetri ve Basıklık Ölçüleri Ortalamalara dayanan (Pearson) Kartillere dayanan (Bowley) Momentlere dayanan asimetri ve basıklık ölçüleri

Asimetri ve Basıklık Ölçüleri Ortalamalara dayanan (Pearson) Kartillere dayanan (Bowley) Momentlere dayanan asimetri ve basıklık ölçüleri Asmetr ve Basıklık Ölçüler Ortalamalara dayanan (Pearson) Kartllere dayanan (Bowley) omentlere dayanan asmetr ve basıklık ölçüler Yrd. Doç. Dr. Tjen ÖVER ÖZÇELİK tover@sakarya.edu.tr III. Asmetr ve Basıklık

Detaylı

Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA)

Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) VARYANS ANALİZİ İ örne ortalaması arasında farın önem ontrolü, örne büyülüğüne göre z veya testlernden bryle yapılır. Bu testlerle, den fazla örne ortalamasını brlte test etme ve aralarında farın önem

Detaylı

Çok ölçütlü karar verme yaklaşımlarına dayalı tedarikçi seçimi: elektronik sektöründe bir uygulama

Çok ölçütlü karar verme yaklaşımlarına dayalı tedarikçi seçimi: elektronik sektöründe bir uygulama 346 Çok ölçütlü karar verme yaklaşımlarına dayalı tedarkç seçm: elektronk sektöründe br uygulama Murat ARIKAN 1, Berat GÖKBEK 1 1 Endüstr Mühendslğ Bölümü, Mühendslk Fakültes, Gaz Ünverstes, Maltepe-Ankara

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ'NİN YÜRÜTÜLMESİNDE ÖNEMLİ BİR ARAÇ: KALİTE ÇEMBERLERİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ'NİN YÜRÜTÜLMESİNDE ÖNEMLİ BİR ARAÇ: KALİTE ÇEMBERLERİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ'NİN YÜRÜTÜLMESİNDE ÖNEMLİ BİR ARAÇ: KALİTE ÇEMBERLERİ Özden BAY AZIT* Ulusal ve uluslaraqısı pazarlarda rekabetn olabldğnce yoğunlaştığı günümüzde,. hızlı değşm her alanda etksn

Detaylı

ISBN 978-975 19 4482-5 (basılı nüsha)

ISBN 978-975 19 4482-5 (basılı nüsha) ISBN 978-975 19 4482-5 (basılı nüsha) Bu Çalışma Devlet Planlama Teşklatının görüşlern yansıtmaz. Sorumluluğu yazarına attr. Yayın ve referans olarak kullanılması Devlet Planlama Teşklatının znn gerektrmez;

Detaylı

Deney No: 2. Sıvı Seviye Kontrol Deneyi. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Dijital Kontrol Laboratuvar Deney Föyü Deneyin Amacı

Deney No: 2. Sıvı Seviye Kontrol Deneyi. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Dijital Kontrol Laboratuvar Deney Föyü Deneyin Amacı SRY ÜNİVERSİESİ Djtal ontrol Laboratuvar Deney Föyü Deney No: 2 Sıvı Sevye ontrol Deney 2.. Deneyn macı Bu deneyn amacı, doğrusal olmayan sıvı sevye sstemnn belrlenen br çalışma noktası cvarında doğrusallaştırılmış

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ BULANIK HEDONİK REGRESYON. Gökalp Kadri YENTÜR İSTATİSTİK ANABİLİM DALI ANKARA 2011

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ BULANIK HEDONİK REGRESYON. Gökalp Kadri YENTÜR İSTATİSTİK ANABİLİM DALI ANKARA 2011 ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ BULANIK HEDONİK REGRESYON Gökalp Kadr YENTÜR İSTATİSTİK ANABİLİM DALI ANKARA 011 Her hakkı saklıdır ÖZET Yüksek Lsans Tez BULANIK HEDONİK

Detaylı

Metin Madenciliği ile Soru Cevaplama Sistemi

Metin Madenciliği ile Soru Cevaplama Sistemi Metn Madenclğ le Soru Cevaplama Sstem Sevnç İlhan 1, Nevchan Duru 2, Şenol Karagöz 3, Merve Sağır 4 1 Mühendslk Fakültes Blgsayar Mühendslğ Bölümü Kocael Ünverstes slhan@kocael.edu.tr, nduru@kocael.edu.tr,

Detaylı

KULLANILMASI. GiRiş. KAVRAM HARiTASı NEDiR

KULLANILMASI. GiRiş. KAVRAM HARiTASı NEDiR Hacettepe Ün)'erstes Eğtm Fakültes Dergs /4 : 95-99 [/998J FEN ÖGRETMNOE KAVRAM HARTASı YÖNTEMNN KULLANILMASI Ftnat KAPT AN* ÖZET: Kavram hartası yöntem, eğtm alanında çok ümt verc gejşmelerden brsdr.

Detaylı

İstanbul Karaköy Rotaract (Kulübü) Derneğ8n8n Ana Tüzüğü

İstanbul Karaköy Rotaract (Kulübü) Derneğ8n8n Ana Tüzüğü İstanbul Karaköy Rotaract (Kulübü) Derneğ8n8n Ana Tüzüğü DİZİN BÖLÜM I. DERNEĞ8N K8ML8Ğ8 VE AMACI 3 Madde 1. Derneğ&n Adı ve Merkez& Madde 2. Derneğ&n Amacı ve Faal&yet Alanı BÖLÜM II. ÜYELiK 5 Madde 3.

Detaylı

TÜKETİCİ TATMİNİ VERİLERİNİN ANALİZİ: YAPAY SİNİR AĞLARI ve REGRESYON ANALİZİ KARŞILAŞTIRMASI

TÜKETİCİ TATMİNİ VERİLERİNİN ANALİZİ: YAPAY SİNİR AĞLARI ve REGRESYON ANALİZİ KARŞILAŞTIRMASI 1 TÜKETİCİ TATMİNİ VERİLERİNİN ANALİZİ: YAPAY SİNİR AĞLARI ve REGRESYON ANALİZİ KARŞILAŞTIRMASI Metehan TOLON Nuray GÜNERİ TOSUNOĞLU Özet Tüketc tatmn araştırmaları özelde pazarlama yönetclernn, genelde

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 8

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 8 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 8 FARKLI YÜZEY ÖZELLİKLERİNE SAHİP PLAKALARIN ISIL IŞINIM YAYMA ORANLARININ HESAPLANMASI BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

TOPSIS ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME SİSTEMİ: TÜRKİYE DEKİ KAMU BANKALARI ÜZERİNE BİR UYGULAMA

TOPSIS ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME SİSTEMİ: TÜRKİYE DEKİ KAMU BANKALARI ÜZERİNE BİR UYGULAMA Araştırma Makaleler TOPSIS ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME SİSTEMİ: TÜRKİYE DEKİ KAMU BANKALARI ÜZERİNE BİR UYGULAMA Dr., Dokuz Eylül Ünverstes, İİBF İşletme Bölümü erhan.demrel@deu.edu.tr ÖZET Ekonomk faalyetlern

Detaylı

Lojistik Regresyonlarda Değişken Seçimi

Lojistik Regresyonlarda Değişken Seçimi Çukurova Ünverstes Zraat Fakültes Dergs, 7 (2):05-4 Lostk Regresyonlarda Değşken Seçm Hasan ÖNDER () Zeynel CEBECİ (2) Özet Bu çalışmada, lostk regresyonlarda değşken seçm yöntemlernden ler doğru seçm,

Detaylı

BANKACILIKTA ETKİNLİK VE SERMAYE YAPISININ BANKALARIN ETKİNLİĞİNE ETKİSİ

BANKACILIKTA ETKİNLİK VE SERMAYE YAPISININ BANKALARIN ETKİNLİĞİNE ETKİSİ BANKACILIKTA ETKİNLİK VE SERMAYE YAPISININ BANKALARIN ETKİNLİĞİNE ETKİSİ Yrd. Doç. Dr. Murat ATAN - Araş. Gör. Gaye KARPAT ÇATALBAŞ 2 ÖZET Bu çalışma, Türk bankacılık sstem çnde faalyet gösteren tcar bankaların

Detaylı

İyi Tarım Uygulamaları Ve Tüketici Davranışları (Logit Regresyon Analizi)(*)

İyi Tarım Uygulamaları Ve Tüketici Davranışları (Logit Regresyon Analizi)(*) Gazosmanpaşa Ünverstes Zraat Fakültes Dergs Journal of Agrcultural Faculty of Gazosmanpasa Unversty http://zraatderg.gop.edu.tr/ Araştırma Makales/Research Artcle JAFAG ISSN: 1300-2910 E-ISSN: 2147-8848

Detaylı

Endüstri-içi dış ticaret, patentler ve uluslararası teknolojik yayılma

Endüstri-içi dış ticaret, patentler ve uluslararası teknolojik yayılma Endüstr-ç dış tcaret, patentler ve uluslararası teknolojk yayılma Recep Kök Dokuz Eylül Ünverstes, İktsad ve İdar Blmler Fakültes, İktsat Bölümü, 35160, İzmr, Türkye Nevzat Şmşek Dokuz Eylül Ünverstes,

Detaylı

PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ

PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ 1 Populasyonun nceledğmz br özellğnn dağılışı blenen dağılışlardan brsne, Normal Dağılış, t Dağılışı, F Dağılışı, gb br dağılışa uygun olduğu durumlarda

Detaylı

OLASILIĞA GİRİŞ. Biyoistatistik (Ders 7: Olasılık) OLASILIK, TIP ve GÜNLÜK YAŞAMDA KULLANIMI

OLASILIĞA GİRİŞ. Biyoistatistik (Ders 7: Olasılık) OLASILIK, TIP ve GÜNLÜK YAŞAMDA KULLANIMI OLASILIĞA GİRİŞ Yrd. Doç. Dr. Ünal ERKORKMAZ Sakarya Ünverstes Tıp Fakültes Byostatstk Anablm Dalı uerkorkmaz@sakarya.edu.tr OLASILIK, TIP ve GÜNLÜK YAŞAMDA KULLANIMI Br olayındoğal koşullar altında toplumda

Detaylı

Fumonic 3 radio net kablosuz duman dedektörü. Kiracılar ve mülk sahipleri için bilgi

Fumonic 3 radio net kablosuz duman dedektörü. Kiracılar ve mülk sahipleri için bilgi Fumonc 3 rado net kablosuz duman dedektörü Kracılar ve mülk sahpler çn blg Tebrk ederz! Darenze akıllı fumonc 3 rado net duman dedektörler monte edlmştr. Bu şeklde ev sahbnz yasal donanım yükümlülüğünü

Detaylı

KAMU YÖNETIMINDE INSANGOCO PLANLAMASININ KURAMSAL TEMELLERI OZERiNE

KAMU YÖNETIMINDE INSANGOCO PLANLAMASININ KURAMSAL TEMELLERI OZERiNE KAMU YÖNETIMINDE INSANGOCO PLANLAMASININ KURAMSAL TEMELLERI OZERNE M. Kemal ÖKTEM ılı! İnsangücü planlamasına lşkn yaklaşımlar ve görüşlern br bütünlük çersnde ortaya konablmes çn, bu yazıda nsangücü planlamasının

Detaylı

Finansal Riskten Korunma Muhasebesinde Etkinliğin Ölçülmesi

Finansal Riskten Korunma Muhasebesinde Etkinliğin Ölçülmesi Fnansal Rskten Korunma Muhasebesnde Etknlğn Ölçülmes Dr. Fahreddn OKUDAN * Fath Ünverstes, İİBF. Özet Bu makalenn amacı, etknlk test yöntemlernn ncelenmesdr. TMS 39, rskten korunma muhasebes uygulanablmes

Detaylı

KOBİ LERİN YENİ PİYASALARA AÇILAMAMA NEDENLERİ VE BUNLARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

KOBİ LERİN YENİ PİYASALARA AÇILAMAMA NEDENLERİ VE BUNLARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KOBİ LERİN YENİ PİYASALARA AÇILAMAMA NEDENLERİ VE BUNLARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER Hazırlayan İsmal ŞENTÜRK İktsat Ana Blm Dalı Yüksek Lsans Tez Danışman

Detaylı

2005 Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı:16, s31-46

2005 Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı:16, s31-46 2005 Gaz Ünverstes Endüstryel Sanatlar Eğtm Fakültes Dergs Sayı:16, s31-46 ÖZET BANKALARDA MALİ BAŞARISIZLIĞIN ÖNGÖRÜLMESİ LOJİSTİK REGRESYON VE YAPAY SİNİR AĞI KARŞILAŞTIRMASI 31 Yasemn KESKİN BENLİ 1

Detaylı

Elektrik ve Manyetizma

Elektrik ve Manyetizma 0. Sınıf Soru tabı. Ünte Elektrk ve anyetzma. onu Elektrk Akımı, Potansyel Fark ve Drenç Test Çözümler Jeneratör otor . Ünte Elektrk ve anyetzma Test n Çözümü. Üzernden t sürede q yükü geçen br letkendek

Detaylı